Despre sfarsit si intampinarea corecta a lui

Informaţii, comentarii şi propuneri...
Este şi o subcategorie specială despre BOR.
Petre C
Mesaje:606
Membru din:24 Noi 2008, 21:42
Confesiune:ortodox
Localitate:Bucuresti
Contact:
Despre sfarsit si intampinarea corecta a lui

Mesaj necititde Petre C » 08 Feb 2009, 13:35

Va propun o mica discutie asupra urmatorului articol din ziarul Lumina.
Dupa parerea mea, luarile de pozitie asupra subiectului, mai ales din partea oamenilor Bisericii (desi ma refer in primul rand la clerici, pana la urma orice credincios este om al Bisericii), ar trebui sa urmeze abordarea din acest articol:
1. accentul nu ar trebui pus pe scurta imparatire a lui antihrist (dictatura, peceti, samd) ci pe venirea lui Hristos;
2. daca discursul despre pasapoarte nu ia in discutie pregatirea pentru a doua venire a Domnului si judecata de apoi, oare cat de ortodoxa este?
3. Exista tendinta ca oameni ne-chemati sa isi dea cu parerea despre situatii destul de complexe.
4. crestinul ar trebui sa fie pregatit tot timpul pentru moarte, si judecata lui in fata lui Dumnezeu, celelalte venind de la sine.

As spune ca echilibrul marcheaza acest articol, dar ultima propozitie introduce si o nota de ironie. S-ar putea insa sa fie uneori necesara.

Cateva selectii:
De la paşapoarte biometrice cu valenţe îngrăditoare de personalitate şi până la cipuri inteligente având conotaţii anihilatoare de identitate, de la coduri de bare ce camuflează aproape insesizabil fatalul număr prevestitor de apocalipsă şi până la cele mai sumbre şi detaliate profeţii ale sfârşitului, opinia publică a avut în ultima perioadă suficiente subiecte ce nu au întârziat să fie dezbătute energic pe mai toate posturile de TV şi radio, în presa scrisă (pe hârtie şi în spaţiul internet-ului) sau pe blogurile apologeţilor mai mult sau mai puţin autorizaţi ai creştinătăţii ortodoxe. Din toate opiniile, textele, dezbaterile, îndemnurile şi strigătele de disperare ale implicaţilor în această chestiune transpare ca un laitmotiv constatarea alarmantă potrivit căreia sfârşitul se apropie.

Bineînţeles că încetarea existenţei pământeşti (atât cea proprie, cât şi a întregii creaţii) la un moment dat nu constituie absolut deloc o noutate pentru Biserică şi pentru creştinii încorporaţi ei, mai ales dacă ne amintim că ea există pe temelia Învierii sau a reducerii morţii la un fenomen specific însuşirii noastre create. Moartea reprezintă poarta de trecere la o altă existenţă, la o altă viaţă. Predania bimilenară a creştinătăţii universale mărturiseşte neîncetat şi aproape invariabil (în împrejurările potrivite) faptul că întreaga creaţie în general şi fiinţa umană în special se supun legii extincţiei. Omul, prin trupul său, are un sfârşit, iar prin suflet viază şi dincolo de finalitatea teluricului. Un teolog contemporan afirma că omul este combinaţia dintre natură (trup) şi aventură (suflet).

Discuţiile actuale privitoare la iminenţa sfârşitului omenirii, provocat de nişte paşapoarte şi corespunzătoarele lor coduri nu invocă, sau dacă o fac, abia mărginaş, faptul că în Biserică, sfârşitul presupune a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos şi, implicit, judecata finală tuturor oamenilor care au trăit de la Facerea lumii încoace. Conotaţia pesimistă a discursului este clară, mai ales atunci când sfârşitul lumii este asociat cu Antihrist, dimpreună cu toate stăpâniile, slugile şi numerele (666) lui.

Dreptul şi Marele Judecător, Domnul Iisus Hristos, este uitat în noul scenariu al finalului creaţiei, ca şi cum sfârşitul a toţi şi a toate ar reprezenta contopirea noastră impersonală, nedisociată şi, mai grav, necondiţionată de propria libertate sub stăpânirea demonică.

Că sfârşitul va veni este cert, dar întâmpinarea lui de către noi va sta oare sub auspiciile aceleiaşi certitudini sau se va înscrie mai degrabă în sfera probabilităţii? Unii, puţini, ar putea avea demnitatea mărturisirii dreptului Simeon, întâmpinându-L pe Domnul şi cerând „slobozirea acum în pace“. Alţii, în cazul în care vor observa din lungile discuţii că Hristos Judecătorul Se apropie, ar putea cere, imitându-i pe cei dintâi, aceeaşi slobozire, dar cu altă motivaţie, aproape şcolărească: un scurt răgaz pentru a arunca o ultimă privire pe varianta finală a scenariului Creaţiei, pe care şi-l imaginaseră altfel.
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre

Avatar utilizator
Florina
Mesaje:515
Membru din:02 Apr 2008, 06:16
Confesiune:ortodox
Preocupări:profesor de religie
Localitate:Bucuresti
Contact:

Re: Despre sfarsit si intampinarea corecta a lui

Mesaj necititde Florina » 23 Feb 2009, 11:26

Important este, asa cum frumos spune Parintele Arsenie Muscalu, sa fim purtatori de Duhul Sfant in acele vremuri, ca altfel ne vom lepada. Chiar si stiind ca vom ajunge in iad, nu vom avea taria de a refuza decat intariti de Dumnezeu. "Fara de Mine nu puteti face nimic!"


Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Despre sfarsit si intampinarea corecta a lui

Mesaj necititde protosinghel » 23 Feb 2009, 20:31

Dumnezeu să-i dea sănătate şi mântuire părintelui Aresenie. Tot timpul mi-a plăcut cum vorbeşte, iar aceste cuvinte chiar că m-au mângâiat la suflet.
Îi dau perfectă dreptate în tot ce a spus. E om cu har...
Iar noi... :cry:

Petre C
Mesaje:606
Membru din:24 Noi 2008, 21:42
Confesiune:ortodox
Localitate:Bucuresti
Contact:

Re: Despre sfarsit si intampinarea corecta a lui

Mesaj necititde Petre C » 23 Feb 2009, 21:23

Important este, asa cum frumos spune Parintele Arsenie Muscalu, sa fim purtatori de Duhul Sfant in acele vremuri, ca altfel ne vom lepada. Chiar si stiind ca vom ajunge in iad, nu vom avea taria de a refuza decat intariti de Dumnezeu. "Fara de Mine nu puteti face nimic!"
Eu il cunosc personal pe pr. Arsenie Muscalu. E foarte bine ca a circulat acest mesaj in aceasta perioada, si subscriu la el din toata inima.

Parerea mea: Eu il inteleg ca pe un indemn de a cauta harul Duhului Sfant pentru ca acesta este si telul vietii crestine. Oarecum, Pr. Arsenie a incercat sa deplaseze o obsesie spre ceva mai constructiv (acesta este o parte dintr-un raspuns la intrebarea privind buletinele ce se preconiza a fi introduse, conferinta fiind prin 2001-2003). De aceea, nu as citi mesajul "de la coada la cap", adica, cum ca fi ar bine sa cautam Duhul Sfant pentru ca numai asa vom putea refuza pecetea (adica cipurile).
As mai nota si citarea acelui fragment din Pateric, unde un marturisitor s-a lepadat in ultimul moment pentru ca nu a putut ierta pe fratele sau. Este de tinut minte, pentru ca vedem azi cum ne judecam si chiar ne osandim unii pe altii datorita acestor cipuri RFID.
"Că de voi şi umbla în mijlocul morţii, nu mă voi teme de rele; că Tu cu mine eşti." Ps. 22,4

Petre


Înapoi la “ASPECTE ŞI PROBLEME CONCRETE DIN VIAŢA BISERICILOR ORTODOXE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron