Pagina 1 din 1

Despre Sfanta Cruce (BOR si BORu)

Scris: 21 Apr 2008, 11:46
de diaconul_Catalin
...crucea acceia cu o linie mica jos...
Este vorba despre "crucea ruseasca".
Nu este o problema interconfesionala, ci in cadrul aceleiasi confesiuni. In "Antichitati iudaice", Iusif Flavius pomeneste "crucificarea" savarsita pe un "T". Partea superioara a aparut la rastignirea lui Hristos pentru a afisa inscriptia comandata de Pilat: Iisus Nazarineanul, Ragele Iudeilor. Ca reprezentare istorica, crucea ruseasca (cu liniuta mica jos), este cat se poate de OK. Acea liniuta reprezinta locul unde au fost sprijinite picioarele lui Hristos. Car care e rolul ei in cadrul cultului (a liniutei)? De ce se pastreaza in reprezentarea Sfintei Cruci?

Re: Despre Sfanta Cruce (BOR si BORu)

Scris: 21 Apr 2008, 20:45
de vlah
Crucea rusească, astăzi folosită mai mult de ruşi şi sârbi, era considerată singura ortodoxă. A fost un incident când un episcop catolic a încercat să intre intr-un oraş rusesc prin porţile oraşului cu crucea cea cu 4 colţuri în frunte şi poporul s-a indignat că asta e cruce "latinească" şi eretică.
Din câte am auzit prima menţiune despre forma crucii e la Tertulian şi el vorbea anume de acest tip de cruce cu 8 colţuri.
În tratare simbolică, liniuţa cea de jos cu un capăt ridicat reprezintă îndreptarea (aluzie la tâlharul care s-a pocăit fiind pe crucea de alături).

Re: Despre Sfanta Cruce (BOR si BORu)

Scris: 21 Apr 2008, 22:25
de Pisoiu Fericit
Mai, io cand am pomenit crucea, dadeam un exemplu de unitate, de "toleranta", chiar daca definitia tolerantei e cam aburie. Sa nu faceti vreo prostie sa va certati pe sectiunea asta noua... Ne ajung certurile cu altii, daca ne mai dezbinam si noi ajungem ca Anglicanii care se cearta pe baza homosexualilor, si pierd din credinciosi pe zi ce trece.

Sincer, pe mine nu ma prea importa ce liniute are, dar imi place cea ruseasca ca ne "diferentiem" de restul crestinatatii. Sa nu sariti cu argumente ca e gresit sau ceva, io am zis pur si simplu din punctul de vedere al esteticii.

Sa nu fie cu suparare,

Pisoi

Re: Despre Sfanta Cruce (BOR si BORu)

Scris: 22 Apr 2008, 08:51
de diaconul_Catalin
Eu personal nu cred ca am sa ma cert vreodata cu vlah (care in viziunea mea are un bagaj destul de bogat in cunostinte teologice). Chiar ma interesa aceasta problema a "crucii rusesti".

Re: Despre Sfanta Cruce (BOR si BORu)

Scris: 29 Apr 2008, 22:10
de maria_andreea
Hristos a inviat
Eu personal nu cred ca am sa ma cert vreodata cu vlah (care in viziunea mea are un bagaj destul de bogat in cunostinte teologice).
Sa nu fie cu suparare dar cred ca aici, pe acest forum nimeni nu are de gand sa se certe.

Re: Despre Sfanta Cruce (BOR si BORu)

Scris: 19 Iun 2008, 19:17
de CoroanaDeSpini
Alungat fiind lucifer,strabatea adancurile si inaltimile cu toate cetele spurcatilor sai draci, pizmuind pe adam.
In fiecare zi planuia cum l-ar scoate de acolo, sa il faca dupa chipul si asemanarea sa draceasca.
A cerut Sfintei Treimi binecuvantare si a indraznit
Adame! Voiai sa fii in ziua aceea Dumnezeu?
Nu te-ai gandit ca serpii nu vorbesc?
Sa nu va lasati fratii mei, cand vor veni si va vor spune sa faceti ca toti ceilalti, sa mergeti la distractia verii, ca mare lupta da el acum sa va scoata din ale voastre din imparatia cerurilor care este inlauntru vostru, si sa va afunde in adancul pierzarii " Da` ce? Mergi si tu la o bere cu prietenii tai cand mai gasesti prilej de iesit in oras? " Da ce, daca mergi la discoteca, doar n-o sa mergi la batranete!" Da daca iti aprinzi o tigare, ce, este pacat? "In spatele fiecarui gand rau este ascuns un sarpe ucigator dulce fiind veninul, iti provoaca numai suferinta!
In lipsa de rugaciune, de el dati.
Iar tu frate, cand te rogi, nu sta de vorba cu gandurile ca te afunda in adanc.
Striga cu smerenie ca sfintii Prooroci, Apostoli, Ierarhi si Mucenici, Cuviosi si Cuvioase, catre toti sfintii, cu dragoste zi si noapte. Roaga-te, ca nu te rogi degeaba!
Daca vrei pui inceput bun vietii tale,credinta sa o ai in suflet, dragostea in inima si nadejdea in Dumnezeu in tot ce faci. Sa iti fie tie tovaras de cale rugaciunea si sfanta biserica sora, mama, Maica Domnului, scut impotriva demonilor Sfanta Cruce iar daca loveste in biserica sa stii ca a lovit in tine!
Sa nu te insele pe tine gandul ca si maine este zi de pocainta!
Prezentul este al nostru, viitorul in mana Domnului iar trecutul sa-l plangi cu lacrimi.

Re: Despre Sfanta Cruce (BOR si BORu)

Scris: 04 Iul 2008, 10:30
de emanuel
rusii nu considera crucea romaneasca sau greceasca ca fiind eretica ... cine spune una ca asta ? probabil ca rusii au fost indignati atunci de intrarea cu sf cruce a unui catolic si de aceea au afirmat ei ca acea cruce este eretica ... normal , catolicii isi fac cruce in mod eretic : de la stanga la dreapta , si unind toate degetele mainii ... asta este o cruce eretica ...

Re: Despre Sfanta Cruce (BOR si BORu)

Scris: 04 Iul 2008, 10:34
de danadoina

Sincer, pe mine nu ma prea importa ce liniute are, dar imi place cea ruseasca ca ne "diferentiem" de restul crestinatatii.

si mie, exact din acelasi motiv ! :P

Re: Despre Sfanta Cruce (BOR si BORu)

Scris: 06 Iul 2008, 02:13
de iulicon
As aminti crucea greaca, cu patru laturi egale, pe care o gasim in reprezentarile crestine din primele secole, iar in Biserica greaca pana azi.

Si crucea Sfantului Andrei, in X.

Si crucea in opt colturi fara partea de jos indoita, larg raspandita, mai ales pentru crucile procesionale.

Si intr-unele reprezentari bizantine, Crucea este intr-adevar aproape in T.

Si nu stiu precis de ce e mai "catolica" crucea simpla in patru colturi, marturisesc ca istoria reprezentarii ei nu o stiu, m-ar ajuta daca cineva ar putea sa o povesteasca.

Dar intr-adevar as fi si eu curioasa sa aflu raspunsul la intrebarile Parintelui Catalin. Am inteles interpretarea, multumesc. Dar
Care e rolul ei in cadrul cultului (al liniutei)?

Re: Despre Sfanta Cruce (BOR si BORu)

Scris: 27 Mai 2009, 02:39
de dyanaciobanu
Simbolistica Crucii Rusesti :
Bara superioara reprezintaforma abreviata a inscriptiei INRI care a fost asezata deasupra capului lui Iisus din ordinul lui Pilat. Semnificatia barei inclinate s-a pierdut in negura istoriei In unele legende rusii spun ca Iisus Hristos ar fi avut un picior mai lung sau ca datorita cutremurului ce s a produs atunci crucea s- a inclinat. O alta explicatie probabil ca sii cea mai credibila ar fi ca, crucea inclinata se aseamana celei a Sfamtului Andrei deoarece el ar fi introdus crestinismul in Rusia