Hirotesiile clerului inferior

Tot ce e legat de domeniile de mai sus...
curiosdincaleafara
Mesaje: 3
Membru din: 19 Oct 2010, 19:31
Confesiune: ortodox

Hirotesiile clerului inferior

Mesaj necititde curiosdincaleafara » 20 Oct 2010, 14:46

Bine v-am gasit!

Sunt nou pe acest forum, iar ceea ce m-a determinat sa ma inscriu a fost modul concis, clar si documentat in care se rapunde la tot felul de nelamuriri. Deci iata-ma si pe mine cautand raspuns la cateva nelamuriri:
1. ce canoane sunt care sa reglementeze situatia clerului inferior astazi? (in BOR care este situatia d.p.d.v. canonic?)(ce spune arhieraticonul romanesc?)
2. Hirotesia este o ierurgie repetabila?(in sensul ca daca un arhiereu face o hirotesie in citet pentru cineva, poate alt ierarh sa reia aceasta randuiala in momentul in care cel in cauza vrea sa fie hirotonit diacon?)
3. Dupa hirotesie se mai poate casatori cel in cauza? Daca sunt cazuri speciale, va rog sa detaliati.

Va multumesc!

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Hirotesiile clerului inferior

Mesaj necititde protosinghel » 20 Oct 2010, 17:04

ceea ce m-a determinat sa ma inscriu a fost modul concis, clar si documentat in care se rapunde la tot felul de nelamuriri.
Bine ai venit. Mulţumim pentru aprecieri.
ce canoane sunt care sa reglementeze situatia clerului inferior astazi? (in BOR care este situatia d.p.d.v. canonic?)(ce spune arhieraticonul romanesc?)
Canoanele sunt aceleaşi cu privire la clerul inferior. Ele nu s-au schimbat de-a lungul timpului,iar din toate treptele inferioare ale clerului au rămas doar cea de citeţ/psalt şi cea de ipodiacon, care se face înainte de hirotonia în diacon, de regulă în aceeaşi zi, dar se pot face şi separat una de alta, cu mult timp înainte de diaconie sau chiar fără o legătură cu diaconia. BOR nu are cum să aibă o situaţie specială în acest sens. Cu toate acestea, orice episcop (şi chiar stareţul de mănăstire pt obştea sa - Can. 14 - VII Ec.) este în drept să hirotesească citeţi şi ipodiaconi pentru slujirea Bisericii, nu doar ca trepte formale de accedere la diaconie, mai ales că în vechime nu putea nici un mirean să intre în altar, cu excepţia "celor unşi" (Can. 69 Trulan), adică nu se putea fără ipodiaconi. Acum avem ce avem, iar practica de astăzi nu este fundamentată pe vreo disciplină canonică nouă, ci pe ignorarea celei vechi.
Hirotesia este o ierurgie repetabila?(in sensul ca daca un arhiereu face o hirotesie in citet pentru cineva, poate alt ierarh sa reia aceasta randuiala in momentul in care cel in cauza vrea sa fie hirotonit diacon?)
Hirotesiile nu sun repetabile. O dată făcută rămâne valabilă, iar dacă un citeţ urmează să fie făcut diacon, urmează să aducă dovada de la episcopul care l-a făcut citeţ, în cazul în care episcopul care-l face diacon nu-l crede pe cuvânt. În Rusia de exemplu, absolvenţii seminarelor teologice (care la ei sunt de grad universitar) sunt toţi făcuţi citeţi (dacă vor) indiferent de eparhia din care provin, iar înainte de hirotonie se trece direct la ipodiaconie.
Dupa hirotesie se mai poate casatori cel in cauza? Daca sunt cazuri speciale, va rog sa detaliati.
Cazuri speciale nu sunt şi nici nu pot fi. Regula este regulă: citeţii se pot căsători, iar de la ipodiacon în sus (inclusiv) nu se mai poate (cf. Canoanele 26 Apostolic şi 6 Trulan). Tocmai de aceea, cei care-i ajută în prezent pe episcopi, de obicei băieţi tineri, nu sunt hirotesiţi ipodiaconi, ca să se poată căsători. Unii sunt chiar numiţi "ipodiaconi" mai ales la ruşi, dar ei sunt de fapt doar cu binecuvântare, nu cu hirotesie.

curiosdincaleafara
Mesaje: 3
Membru din: 19 Oct 2010, 19:31
Confesiune: ortodox

Re: Hirotesiile clerului inferior

Mesaj necititde curiosdincaleafara » 21 Oct 2010, 08:28

Va multumesc pentru lamuriri. Dumnezeu sa va tina sanatos sa ne luminati in continuare cu sfaturile si raspunsurile sfintiei voastre.

porfirie
Mesaje: 237
Membru din: 13 Mai 2009, 20:24
Confesiune: ortodox

Re: Hirotesiile clerului inferior

Mesaj necititde porfirie » 27 Oct 2010, 17:11

Amin! :D

protosebastian
Mesaje: 10
Membru din: 02 Sep 2013, 14:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: psalt,citet,paraclisier,elev

Re: Hirotesiile clerului inferior

Mesaj necititde protosebastian » 06 Sep 2013, 10:18

PARINTE! eu sunt cantaret la o biserica de sat si activez si la manastirea din acel sat in restul timpului.asi avea dorinta sa devin citet ,deoarece ai ceva in plus(reverenda si ....).cui sa ma adresez pentru acest lucru? luind in calcul si faptul ca manastirea este in arhiep.alba iuliei, este de maici,cu un duhovnic fost staret actualmente arhimandrit.
ce e de facut???

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Hirotesiile clerului inferior

Mesaj necititde protosinghel » 06 Sep 2013, 17:51

Dacă era mănăstire de călugări, vă putea face stareţul, pe seama mănăstirii. Dar întrucât este mănăstire de maici, vă poate face doar ierarhul locului pe seama parohiei. Eu totuşi vă sfătuiesc să cereţi lucrul ăsta cu mai puţin mândrie. Dacă aveţi de gând să umblaţi numai în dulamă şi lumea să vi se închine, atunci mai bine nu faceţi asta...

protosebastian
Mesaje: 10
Membru din: 02 Sep 2013, 14:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: psalt,citet,paraclisier,elev

Re: Hirotesiile clerului inferior

Mesaj necititde protosebastian » 06 Sep 2013, 19:15

nu e mandrie e dorinta de a ma apropia cu pasi inceti spre imbracamintea calugareasca si de ascapa de grijile ca nu sunt imbracat bine in aceasta zii la biserica sau altele si plus ca atata timp cat am aceasta functie de cantaret de ce sa nu fiu hirotesit ,in contextul in care in zilele noastre acest lucru este foarte rar .


Înapoi la “CANOANE şi REGULI BISERICEŞTI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX