Botezul ortodox şi cel catolic

Tot ce e legat de domeniile de mai sus...
anca
Mesaje: 2
Membru din: 10 Sep 2012, 21:36
Confesiune: ortodox
Preocupări: invatator

Botezul ortodox şi cel catolic

Mesaj necititde anca » 10 Sep 2012, 21:42

Poate fi botezat un copil de doua ori? Parintii(mama e catolica,tatal-ortodox --au fost cununati ortodox) l-au botezat catolic,iar acum doresc sa-l boteze si ortodox. Bebelusul are o luna si jumatate.

apasarar

Re: botez

Mesaj necititde apasarar » 10 Sep 2012, 23:59

Intelegerea mea.
Religia adevarataCand oamenii intreba pe Dumnezeu despre religia adevarata , chiar un sfant romano catolic a venit odata si a zis unei femei, ortodoxia e adevarata. Cand Mihai Viteazul si romano catolicii au intrebat pe Dumnezeu despre credinta adevarata, ce li s-a raspuns: http://apologeticum.wordpress.com/2011/ ... a-voastra/

Ortodoxia este credinta adevarata. Intreaba pe Dumnezeu in rugaciune daca nu ma crezi. E bine ca si mama sa vina la credinta adevarata. Profetia lui Maleachi , DACA E ADEVARATA NU STIU, spune ca actualul Papa e ultimul sau penultimul . Unele profetii zic ca romano catolicii vor reveni la ortodoxie.

Sa se duca mama si sa ia apa sfintita de la romano catolici si de la ortodocsi si sa vada care rezista mai mult.La Romano-catolici se pune sare ca sa nu se strice apa asa repede pe cand la ortodocsi apa ramane nestricata pentru ani. Ortodoxia nu poate fi atacata de romano catolicism caci pentru primii 1000 de ani, romanoa catolicii au facut cum fac ortodocsii azi apoi au aparut schimbarile precum VATICAN II in zilele noastre.
Problema e ca la 1045 a aparut despartirea. Apoi papa sau conducerea Bisericii Romano Catolice a zis Papa nu poate gresi , papa este infailibil, din punctul asta de vedere este ca si Dumnezeu. Daca nu socotiti papa ca pe Dumnezeu adica sa nu poata gresi in doctrina nu aveti credinta adevarata. Ortodocsii nu pot accepta ca papa e ca Dumnezeu adica sa nu poata gresi in doctrina sau sa fie infailibil.Oare Apostolul Petru n-a gresit deloc?

Au urmat apoi schimbarea slujbei apei sfintite, botezului, Sfintei Impartasanii si altele. Acuma dupa Vatican II se intreaba daca preotii mai sunt preoti.

Cauta pe internet sa vezi cine sunt gardienii trezoreriei papale. "Guardians Vatican Treasury"

E adevarat ca in intelegerea mea, protestantismul e chiar mai departe. Pana la urma sa dea Dumnezeu numai bine la cati mai multi oameni.
BotezulOamenii se boteaza o singura data. Daca botezul se considera invalid, atunci se ia masura botezarii a doua oara.

Daca in religie te apropii de Dumnezeu este bine. Daca te departezi de exemplu de la ortodoxie la romano catolicism s-ar putea sa faca pacat mare.
Deci sa stabileasca INAINTE religia copilului si sa stie ca daca e botezat ortodox va fi bine sa ramana ortodox pentru toata viata.

Inainte, botezul romano catolic si protestant era considerat invalid si oamenii se rebotezau ortodox.: http://apologeticum.wordpress.com/2010/ ... ori-altii/

Acuma in general, in unele Biserici Ortodoxe nu se mai boteaza copilul ce trece de la romano catolicism si de la erorile ei la credinta adevarata ci se mirunge in intelegerea mea.

La Muntele Athos ei reboteaza pe oricine trece la ortodoxie, dar asa cum am spus, daca e sa fie botezat ortodox e pe viata.

Nu mai merge inapoi la romano catolicism. Intelegerea mea e ca odata botezat ortodox copilul nu mai poate merge la Biserica Romano Catolica si nici la alta religie pentru Impartasire si alte slujbe. Asta sa o spuna specialistii mai bine si sa raspunda si ei la intrebarea cu botezul.

Nu eu am stabilit acestea ci sunt doar mesagerul .

IIsus este Calea , ADEVARUL si Viata. IIsus va judeca la urma si IIsus stie exact ce botez e valid si ce botez nu e valid. Sa se roage mama la IIsus ca acest prunc sa vina la credinta si denominatiunea cea mai buna in Ochii lui Dumnezeu si sa se mantuiasca alaturi de familie.

anca
Mesaje: 2
Membru din: 10 Sep 2012, 21:36
Confesiune: ortodox
Preocupări: invatator

Re: botez

Mesaj necititde anca » 11 Sep 2012, 15:04

E un pacat daca boteaza copilul ortodox si nu spune preotului ca acel bebelus a mai fost botezat catolic?

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: botez

Mesaj necititde protosinghel » 11 Sep 2012, 16:12

"Botezul catolic" nu este botez. Deci dacă pruncul va fi botezat ortodox, va fi botezat pentru prima dată, căci dacă primul rit ar fi fost recunoscut ca botez valabil, acesta n-ar putea fi repetat, întrucât botezul este irepetabil. Dar asta-i numai partea formală a problemei.
Rămâne de văzut de ce părinţii vor să boteze copilul şi într-o parte şi în alta şi care credinţă i-o vor transmite copilului. Căci dacă n-au de gând să-i transmită nici un fel de credinţă, ci numai să facă nişte acte formale, atunci mai bine să-l lase pe copil să aleagă singur la maturitate.

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje: 652
Membru din: 15 Ian 2010, 07:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: Viata la tara
Localitate: Bacau

Re: Botezul ortodox şi cel catolic

Mesaj necititde Floryan » 09 Oct 2012, 07:39

Am o intrebare, daca ma poate cineva lamuri. Botezul ortodox se face in numele Sfintei Treimi, dupa porunca Domnului:
"Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh," Mt28,19
Dar despre ce botez vorbeste Ap Petru in Faptele Apostolilor?
"Iar Petru a zis către ei: Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt." Fapte 2,38
Mai departe Sf Scriptura vorbeste de Botezul lui Iisus, adica botezul primit de Domnul in apa Iordanului, e clar (sau botezul pocaintei)
Multumesc,
Doamne ajuta
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

Constantinos

Re: Botezul ortodox şi cel catolic

Mesaj necititde Constantinos » 09 Oct 2012, 09:17

viewtopic.php?f=59&t=719&p=25471#p25471
Botezul lui Iisus este botezul pe care L-a obtinut prin crucificarea Sa . El a dat apostolilor dupa Inviere acest har deci exista si o succesiune baptismala pe care ereticii inventatori de noi botezuri au pierdut-o. Cand Sfantul Pavel spune :
"Mulţumesc lui Dumnezeu că pe nici unul din voi n-am botezat, decât pe Crispus şi pe Gaius,
Ca să nu zică cineva că aţi fost botezaţi în numele meu." inteleg aceasta , faptul de a boteza putine persoane demonstra ca botezul nu venea de la Pavel ci de la Hristos care este intru Tatal si Duhul Sfant .
Botezul pe care l-a primit Ioan este botezul pocaintei . Ioan este printre primii care s-au pocait la venirea lui Hristos in trup, el a indeplinit cuvantul "pocaiti-va ca S-a apropiat Imparatia cerurilor" atunci cand Elisabeta s-a inchinat Mariei si probabil si un pic mai tarziu ( fiindca nu cred ca Maica Domnului a parasit-o pe Elisabeta exact cand trebuia sa nasca ci a asistat si la nastere ).

mariusg
Mesaje: 1
Membru din: 04 Noi 2012, 08:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: cook

Re: Botezul ortodox şi cel catolic

Mesaj necititde mariusg » 04 Noi 2012, 08:47

Am si eu o nedumerire... Daca se poate sa primesc un raspuns clar. m botezat fetita mea ieri la o biserica ortodoxa aici in Londra. Ea se numeste Scarlett Nicole. Preotul a refuzat sa o numeasca Scarlett la sfantul Botez pe motiv ca nu este nume sfant. Desi am insistat sa o numeasca Scarlett Nicole si doar Nicole acesta a avut o atitudine deplorabila. La intrebarea ce ar fii facut daca fata se numea doar Scarlett a spus ca ii dadea el un nume. Acum: este normal asa ceva?

Corinne
Mesaje: 13
Membru din: 15 Sep 2012, 14:13
Confesiune: ortodox
Preocupări: Teologia ortodoxa, pictura de icoane

Re: Botezul ortodox şi cel catolic

Mesaj necititde Corinne » 04 Noi 2012, 17:54

Buna ziua.

Am o intrebare. Bunica mea a trecut dupa 16 ani de zile dela penticostali la ortodocsi, ea fiind inainte botezata ortodox si tracand apoi la catolici iar apoi la ortodocsi. Cand am chemat preotul ortodox sa-i faca rugaciunea de trecere, ea se afla la spital si acolo i-a citit. Insa, nu mai retin ceea ce a citit. Intrebarea mea este daca imbisericirea s-a facut acolo, la spital sau daca trebuie iar sa o duc la biserica sa i se mai citeasca inca o data?!

Si o adoua intrebare. Tatal si mama mea, mi-au descoperit de curand ca, ei de fapt sunt botezati la catolici desi sunt cununati la ortodocsi. Ei spun ca, din cate tin ei minte, li s-a spus ceva rugaciune de trecere, mai demult insa, aceasta s-a facut in masa, aici in Ardeal fiind toti catolici la inceput si dupa venirea comunistilor i-au trecut cu forta la Ortodoxie.

Ce este de facut in aceste doua situatii?! Va rog tare mult sa ma lamuriti. Mentionez ca de cununat s-au cununat dupa 29 de ani de zile, asta la insistentele mele.

Va multumesc.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Botezul ortodox şi cel catolic

Mesaj necititde protosinghel » 04 Noi 2012, 20:46

Am botezat fetita mea ieri la o biserica ortodoxa aici in Londra. Ea se numeste Scarlett Nicole. Preotul a refuzat sa o numeasca Scarlett la sfantul Botez pe motiv ca nu este nume sfant. Desi am insistat sa o numeasca Scarlett Nicole si doar Nicole acesta a avut o atitudine deplorabila. La intrebarea ce ar fii facut daca fata se numea doar Scarlett a spus ca ii dadea el un nume. Acum: este normal asa ceva?
Referitor la acest subiect vă recomand să citiţi acest articol.
Consider că e şi vina părinţilor. Nouă luni au la dispoziţie ca să aleagă un nume, dar se preocupă de hăinuţele pe care pruncul le poartă câteva zile, dar de numele pe care omul îl poartă o viaţă şi chiar o veşnicie, nu se preocupă aşa cum trebuie, ci sunt mânaţi de simpatii trecătoare, în funcţie şi de telenovela rulată la moment. Preoţii nu trebuie să refuze numele date de părinţi, dar părinţii ar trebui să gândească bine ce fel de nume pun, consultând inclusiv preotul. Şi e bine ca să fie un singur nume, nu 2-3.
În cazul Dvstră totul e valabil şi nu trebuie să vă faceţi probleme. Mai departe la slujbe scrieţi fata cu ambele nume, chiar dacă la botez s-a rostit doar unul. Asta-i părerea mea.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Botezul ortodox şi cel catolic

Mesaj necititde protosinghel » 04 Noi 2012, 21:17

Bunica mea a trecut dupa 16 ani de zile dela penticostali la ortodocsi, ea fiind inainte botezata ortodox si tracand apoi la catolici iar apoi la ortodocsi. Cand am chemat preotul ortodox sa-i faca rugaciunea de trecere, ea se afla la spital si acolo i-a citit. Insa, nu mai retin ceea ce a citit. Intrebarea mea este daca imbisericirea s-a facut acolo, la spital sau daca trebuie iar sa o duc la biserica sa i se mai citeasca inca o data?!
Păi întrebaţi pe preot ce i-a citit. Dacă a fost unsă cu Sfântul Mir şi împărtăşită, altă trecere nu-i mai trebuie. Rămâne doar să trăiască în Biserica Ortodoxă şi să se împărtăşească cât mai des.
Tatal si mama mea, mi-au descoperit de curand ca, ei de fapt sunt botezati la catolici desi sunt cununati la ortodocsi. Ei spun ca, din cate tin ei minte, li s-a spus ceva rugaciune de trecere, mai demult insa, aceasta s-a facut in masa, aici in Ardeal fiind toti catolici la inceput si dupa venirea comunistilor i-au trecut cu forta la Ortodoxie.
Mai ales în cazul trecerilor în masă, se aplică iconomia, adică persoanele nu sunt rebotezate, ci se face rânduiala trecerii la Ortodoxie prin Mirungere. Probabil asta li s-a făcut. Şi le este de ajuns 2 constrângeri: aceea de a deveni ortodocşi şi apoi de a se cununa. Mai departe rămâne să trăiască creştineşte în Biserică, împărtăşindu-se mai des cu Sfintele Taine. Dacă vor trăi creştineşte, totul va fi bine, iar dacă nu au de gând să trăiască creştineşte, nici o Taină, fie ea şi la ortodocşi, nu-i ajută în mod magic.

Corinne
Mesaje: 13
Membru din: 15 Sep 2012, 14:13
Confesiune: ortodox
Preocupări: Teologia ortodoxa, pictura de icoane

Re: Botezul ortodox şi cel catolic

Mesaj necititde Corinne » 11 Noi 2012, 13:15

Multumesc frumos pentru raspuns.


Înapoi la “CANOANE şi REGULI BISERICEŞTI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron