Randuiala Sfintei Spovedanii

Tot ce e legat de domeniile de mai sus...
FlorinV
Mesaje:2
Membru din:04 Ian 2013, 12:14
Confesiune:ortodox
Preocupări:programator
Randuiala Sfintei Spovedanii

Mesaj necititde FlorinV » 10 Ian 2013, 21:23

Doamne ajuta!

Ma framanta de ceva vreme niste ganduri legate de felul in care ar trebui savarsita Taina Spovedaniei. Ma spovedesc, sistematic, de aproximativ un an si jumatate la catedrala din Cluj-Napoca si de la inceput am observat ca nu se citeste intreaga molifta de dinainte de spovedanie, ci parintele rosteste doar o simpla rugaciune fiecarui credincios care vine sub epitrahil - "ajuta-l, Doamne, pe robul tau X ca sa isi poate marturisi toate pacatele...". Este normal acest lucru? Cineva care astepta sa stea de vorba cu parintele i-a raspuns unei persoane care a intrebat daca perintele spovedeste ceva de genul, "eh, e un fel de spovedanie, mai mult stai de vorba cu el".

Ma iertati.

Veronika
Mesaje:135
Membru din:05 Sep 2010, 23:00
Confesiune:ortodox
Preocupări:biologie, spiritualitate ortodoxa
Localitate:Chişinău

Re: Randuiala Sfintei Spovedanii

Mesaj necititde Veronika » 23 Ian 2013, 03:05

Doamne ajuta!
Ma framanta de ceva vreme niste ganduri legate de felul in care ar trebui savarsita Taina Spovedaniei.

Florin, am să-ţi spun câteva lucruri legate de Taina Spovedaniei pe care le cunosc, şi sper să-ţi fie de folos.
În trecut existau 2 tipuri de spovedanie: cei care săvârşeau păcate grave precum omorul, curvia, lepădarea de Hristos şi altele de genul ăsta, trebuiau să se spovedească la episcopi sau preoţi pt a primi dezlegare, iar prin mănăstiri, unde lupta cu sinele este mai intensă, călugării neavând păcate mari, puteau să-şi mărturisească gândurile şi la unii călugări mai îmbunătăţiţi neavând nevoie neapărat de o dezlegare.
Nu sunt eu persoana potrivită ca să explic săvârşirea acestei Taine, dar totuşi ar trebuie ca fiecare să fie conştient şi să înţeleagă corect 2 lucruri : trebuie să fie spovedirea propriu zisă a păcatelor şi obţinerea dezlegării pt a putea primi Sfintele Taine, şi cererea unui sfat cu scopul de a primi răspunsul potrivit de la duhovnic pt a scăpa de o anumită patimă care te urmăreşte, şi mai ales dacă a fost şi spovedită.
Ma spovedesc, sistematic, de aproximativ un an si jumatate la catedrala din Cluj-Napoca
Dacă ai duhovnic acolo, şi te simţi bine la el, nu cred că ar fi cazul să te complici cu prea multe întrebări, mai ales că ai posibilitatea să-l întrebi orice, numai nu în timpul spovedaniei :)

Viorel
Mesaje:7
Membru din:14 Feb 2013, 16:30
Confesiune:ortodox
Preocupări:Religie

Re: Randuiala Sfintei Spovedanii

Mesaj necititde Viorel » 16 Feb 2013, 18:14

Fiecare om se trage dintr-o familie, iar mai multe familii, apropiate ca grad de rudenie formează un neam. Fiecare neam are un, arbore ,genealogic. Acest arbore genealogic, diferă de la neam la neam. După cum un arbore este sănătos şi dă , naştere altor ramuri sănătoase, dezvoltându-se foarte frumos, tot astfel se întâmplă şi întrun neam care este credincios, cu frica lui Dumnezu, naşte alte ramuri sănătoase, şi credincioase, dezvoltând foarte frumos, în mod normal acel arbore genealogic. Observăm la unii arbori cum încep să le apară câte-o ramură uscată, după aceea alte şi alte ramuri îi apar încetul, cu încetul, iar la un moment dat , observăm cu uimire că o mare parte din acel arbore s-a uscat . Apoi, la scurt timp, el se usucă definitiv, deoarece nu l-a îngrijit nimeni. Asemenea analogie putem să o raportăm la diferite neamuri de oameni care sunt , necredincioşi.

Păcatul se transmite de la părinţi la copiii lor ; ori acel păcat netratat macină şi roade în toţi membrii familiei. O bună parte din acei oameni , nu-şi dau seama de acel lucru, şi se trezesc după ani şi ani, după generaţii peste generaţii că ,,li s-a cam pierdut neamul", cum se spune în popor, adică păcatul moştenit în familie şi netratat cu Tainele Sfintei Biserici a făcut mari necazuiri. După cum medicina, recunoaşte transmiterea caracterelor (genelor) de la tată la copil, tot astfel religia recunoaşte efectiv transmiterea păcatelor, de la părinţi la copii. Dumnezeu spune, încă din Vechiul Testament că pedepseşte pe copii pentru păcatele părinţilor, până la- al IV-lea neam. (Ieşirea Cap. 2,5).

De aceea, cei ce sunt căsătoriţi şi au copii, trebuie neapărat să se spovedească, să se curăţe de acele păcate pentru a nu se transmite copiilor lor. Să aibă, conştinţa împăcată că fii lor nu suferă pentru păcatele părinteşti. Observăm cum foarte mulţi copiii din zilele, noastre se nasc cu boli, genetice grave. În cele mai multe cazuri copiii se nasc bolnavi datorită păcatelor, părinţilor, care nu şi-au mărturisit niciodată, păcatele şi n-au primit dezlegare de ele.

Un om păcătos care nu se spovedeşte, nu ţine rânduelile bisericeşti : post , rugăciune şi îl prinde, sfârşitul vieţii în acea stare păcătoasă, acel om capătă forma s-au, asemănarea unei ramure uscate la arborele genealogic al neamului său. Fiecare membru al unei familii care nu se spovedeşte este o ramură uscată din arborele, genealogic al neamului său. Cel mai important remediu pentru vindecarea arborelui, genealogic este în special Sfânta Spovedanie deoarece aici sunt : curăţirea tratamentul şi vindecarea.

Veronika
Mesaje:135
Membru din:05 Sep 2010, 23:00
Confesiune:ortodox
Preocupări:biologie, spiritualitate ortodoxa
Localitate:Chişinău

Re: Randuiala Sfintei Spovedanii

Mesaj necititde Veronika » 16 Feb 2013, 21:47

Fiecare membru al unei familii care nu se spovedeşte este o ramură uscată din arborele, genealogic al neamului său.
Întradevăr, fiecare dintre noi suntem mlădiţă în Viţă care este Hristos. Dacă mlădiţa nu dă rod, fiind uscată este aruncată în foc. Dacă ne ţinem doar de spovedanie, şi nu o pecetluim cu Sf.Împărtăşanie, nu vom ajunde prea departe. Nu vom simţi nici curăţie, nici bucurie şi nici vindecare, dacă nu-L vom avea pe Hristos prezent cât mai des, în inima noastră.
Cel mai important remediu pentru vindecarea arborelui, genealogic este în special Sfânta Spovedanie deoarece aici sunt : curăţirea tratamentul şi vindecarea.
Cel mai important remediu este Sfânta Spovedanie urmată neapărat de Sfânta Împărtăşanie. :)


Înapoi la “CANOANE şi REGULI BISERICEŞTI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX