Dispensa

Tot ce e legat de domeniile de mai sus...
PrClaudiu
Mesaje: 1
Membru din: 09 Aug 2013, 22:31
Confesiune: ortodox
Preocupări: Liturgica, Psihoterapie ortodoxa

Dispensa

Mesaj necititde PrClaudiu » 09 Aug 2013, 23:03

După ce criterii se poate emite o dispensă în legătură cu Tainele sau Ierurgiile Bisericii şi care poate fi efectul unei astfel de decizii ierarhice în viaţa parohiei?
Ex: Naşii proveniţi din căsătorie mixtă - el catolic, ea ortodoxă - având copiii botezaţi la romano catolici, vor să cunune cu orice preţ miri ortodocşi! Preotul din parohie a refuzat cununia, dar naşii au obţinut dispensa şi au hotărât nunta în parohia vecină, ruşinându-l la propriu pe preotul refuznic.
Pornind de la acest exemplu, sau de la altele, cum putem înţelege dispensa şi ce atitudine trebuie să avem ca să nu greşim pastoral, dar să nu supărăm nici Stăpânirea?
Doamne ajută!

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Dispensa

Mesaj necititde protosinghel » 10 Aug 2013, 07:25

1. Eu cred că o dispensă poate fi dată de ierarh doar ca urmare a adresării preotului paroh, care are mai multe posibilitărţi de a examina fiecare caz în parte şi de a-l expune detaliat şi neutru. Faptul că mirenii merg direct la centrul eparhial şi obţin dispense "ungând" mâinile unor consilieri, mi se pare cea mai proastă şi mai distructivă variantă de abordare a problemei.
2. Dacă ierarhul obligă un preot să săvârşească ceea ce în mod flagrant contravine canoanelor (de exemplu: a 4-a căsătorie, căsătoria unor monahi, înmormântarea unor sinucigaşi care niciodată n-au avut semne de boală psihică, ci doar după deces au scos un certificat medical fals), preotul trebuie să refuze executarea "ordinelor stăpâneşti" şi să se adreseze Sfântului Sinod (deşi proceduri în acest sens nu prea sunt prevăzute, dar ar trebui să fie).


Înapoi la “CANOANE şi REGULI BISERICEŞTI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX