Schimbarea naşilor de cununie şi de botez

Tot ce e legat de domeniile de mai sus...
rraluca2000
Mesaje:2
Membru din:26 Aug 2013, 08:31
Confesiune:ortodox
Preocupări:Inginer
Schimbarea naşilor de cununie şi de botez

Mesaj necititde rraluca2000 » 26 Aug 2013, 08:53

As dori sa aflu, va rog, daca se poate urmatorul lucru legat de nasii de cununie.
Eu si sotul meu ne-am casatorit acum 5 ani. Acum avem 31. Nasii nostri sunt cam de aceeasi varsta cu noi.
Din pacate ei au divortat si nu au mai vrut sa pastreze o relatie apropiata cu noi din motive pe care noi sincer nu le cunoastem. Si nici nu putem sa tot insistam sa pastram o relatie pe care ei nu o mai doresc (aceea cu noi ca fini).
De curand ( doua luni de zile) in viata noastra a aparut o minune, fetita noastra, Sofia Elena pe care sambata am crestinat-o. Nasii ei de botez sunt niste oameni deosebiti si ne-am dori tare mult sa ne fie si noua nasi de cununie, sa putem sa le cerem un sfat atunci cand avem nevoie, sa ne fie alaturi la bine si la greu. Sunt constienta ca toate acestea le putem face si fara, dar cred ca mergand alaturi de ei in biserica unde un preot ne va fi alaturi le va arata respectul pe care il purtam fata de ei.
Credeti ca este posibil sa facem acest lucru, sa avem alti nasi de cununie ?
Astept raspunsul dvs.
Va multumesc.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Schimbarea naşilor de cununie şi de botez

Mesaj necititde protosinghel » 26 Aug 2013, 10:12

1. Dacă aţi fi citit răspunsurile pe care le-am dat la multe întrebări asemănătoare, aţi fi înţeles că dpdv bisericesc naşii de cununie nu reprezintă nimic! Acesta este un obicei popular românesc (nu ortodox!) pe care Biserica îl acceptă prin comparaţie cu năşia de botez - singura reglementată de canoane. Rolul principal al naşilor la Cununie este acela de martori. Mirii rămân în continuare să aibă părinţi trupeşti, iar preotul-duhovnic le este părinte duhovnicesc. Naşii de cununie sunt doar nişte prieteni de familie pe care ei i-au ales, dar care n-au fost învestiţi cu nici o obligaţie religioasă.
2. Dacă naşii Dvs au divorţat şi nici nu vor să ţină legătura cu familia Dvs, lăsaţi-i în plata Domnului. Iubire forţată nu există. Întâlniţi-vă la sărbători cu alte familii care vă sunt dragi, iar familia despre care spuneţi că au devenit naşi ai fiice Dvs pot deveni cei mai importanţi prieteni inclusiv în virtutea faptului că au obligaţii religioase faţă de fiica Dvs. În cazul naşilor de botez Biserica vorbeşte clar despre obligaţii, înrudire spirituală etc.
3. Pentru aceasta nu există şi nici nu poate exista vreo rânduială prin care să primiţi alţi naşi de cununie. Legătura pe care şi-au asumat-o la botezul fiicei este mult mai importantă. Nu vă mai faceţi probleme pe tema aceasta. Îi puteţi numi "naşi" fără vreo rânduială sau binecuvântare specială...

rraluca2000
Mesaje:2
Membru din:26 Aug 2013, 08:31
Confesiune:ortodox
Preocupări:Inginer

Re: Schimbarea naşilor de cununie şi de botez

Mesaj necititde rraluca2000 » 26 Aug 2013, 10:43

Multumesc din suflet pentru raspuns.
Sarumana parinte.


Înapoi la “CANOANE şi REGULI BISERICEŞTI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 13 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron