Pagina 1 din 3

DESPRE POSTURI. Generalităţi

Scris: 12 Iun 2008, 20:20
de maria_andreea
Hristos S-a inaltat

As dori sa cunosc parerea Sfintilor Parinti (din partea celor care cunosc scrierile lor) si a voastra cu privire la posturile de peste an, Postul Pastelui, Postul Sf. Apostoli Petru si Pavel, Postul Sfintei Marii, Postul Craciunului, miercurile si vinerile de peste an.
Ce intelegeti voi prin post? Care credeti ca este legatura dintre trup (abtinere de la mancare/de la anumite bucate) si suflet (rugaciune, milostenie, smerenie) pe care o realizeaza postul?

Re: Despre post

Scris: 13 Iun 2008, 04:04
de aurel1211
Ce intelegeti voi prin post? Care credeti ca este legatura dintre trup (abtinere de la mancare/de la anumite bucate) si suflet (rugaciune, milostenie, smerenie) pe care o realizeaza postul?
Postu este strict necesar pentru un crestin bun, pe cat e posibil sa posteasca miercuri si vineri si posturile de peste an . Postul te ajuta sa te cureti de patimi. Postu iti curata mintea de ganduri necurate , iti intareste trezvia, postu te face mai receptiv la durerea apropiatilor tai.
Cand e stomacu plin mintea nu iti mai sta la rugaciune.
Dar pana la urma scopul postului nu este sa stai nemancat cu zilele. Se refera in special la infranarea de la fapte rele, ganduri necurate , ispita mandriei si slavei desarte. Caci daca postesti si injuri sau faci alte fapte asemanatoare nu ai facut absolut nimica.
Postu adevarat face ca rugaciunea sa fie mai profunda , daca e mai profunda te face sa izvorasti lacrimi pentru pacate :cry: (in caz ca ai , dar eu am multe pacate :oops: ).
Postul trebuie facut sub indrumarea duhovnicului, caci daca nu faci asculatare de duhovnic nu e primit postul.
Si iar poate repet : postu fara rugaciune e deageaba.
Exemple de la Sfintii Parinti nu stiu sa iti spun .Sa ma iertati fratilor.

Re: Despre post

Scris: 13 Iun 2008, 08:13
de maria_andreea
Hristos S-a inaltat!
Postul trebuie facut sub indrumarea duhovnicului, caci daca nu faci asculatare de duhovnic nu e primit postul.
Cand va referiti la indrumarea si asculatarea duhovnicului va referiti la sfaturi de felul celor pe care le-ati dat dv, sau la ceva mai profund?

Re: Despre post

Scris: 13 Iun 2008, 10:47
de aurel1211
Nu stiu cum sa scriu ca sa ma fac inteles
Eu nu am dat sfaturi in legatura cu postul ,adica sa ma intrebe cineva si sa ii spun : frate suferi de asta postesti in plus si lunea sau vinerea postesti post negru.
Eu sunt tanar 21 de ani ,nu sunt in masura sa dau sfaturi la ceilalti. De aceea am spus : vorbest cu duhovnicul si el iti randuieste anumite aspecte legate de post.
Si daca de exemplu ai posti de la tine ( fara indrumarea duhovnicului) post negru miercurea sau vinerea , te cuprinde slava desarte si altele dupa o vreme fiindca nu e cu binecuvantarea duhovnicului .
Experienta personala nu prea am , dar sub indrumarea duhovnicului si din mila Domnului anumite ispite in mai rar si intr-o intensitate mai mica. Repet mila Domnului care este nemarginita caci de la mine nu as fi facut nimica eu nevrednicul.
Infranarea aduce si smerenie (sa ai rabdare) . Smerenia este virtutea virtutilor .Daca ai smerenie aceasta le izvoraste si pe celelalte virtuti.

Re: Despre post

Scris: 13 Iun 2008, 10:55
de Ioan Cr
Cand va referiti la indrumarea si asculatarea duhovnicului va referiti la sfaturi de felul celor pe care le-ati dat dv, sau la ceva mai profund?
Postul e un fel de antrenament atletic pentru suflet, si fiind asa, scopul lui este luarea premiului (= mantuirea) si nu doar inscrierea unui alt record de performanta. Progresul duhovnicesc ia drept masura ultima perfectiunea Tatalui Ceresc, raportarea la care cere mult discernamant duhovnicesc, motiv pentru care adevaratul urcus se poate face numai prin indrumarea celor mai experimentati, adica mai intelepti, mai sfinti, mai plini de har.

Postul inseamna lasarea lumii (= lasatul secului, "sec"-ul de aici provenind de la latinescul "secculum" = lume), deci si a grijilor acestei lumi (ca opus al Imparatiei Cerului, nu ca mediu de abitare al omului). Ca sa fie mai clar, lumea poate fi foarte prezenta chiar si in cel mai riguros mediu monahal, desi acestia totusi departe de lume. Lumea inseamna tot ceea ce ne tine departe de Dumnezeu, de unde si continutul postului, ca abstinenta de la cele trupesti, ca retinere de la rau si faptuire a binelui, prin rugaciuni, citirea cartilor sfinte, caritate etc.

De mentionat ca posturile de peste an nu au fost intotdeauna asa cum le avem astazi. Randuiala de azi este izvorata de intelepciunea de veacuri a Bisericii. Dar a fost respectat intotdeauna ca arma esentiala in lupta cu patimile, cu necredinta, si ca atare, incurajat mereu.

Re: Despre post

Scris: 13 Iun 2008, 13:15
de maria_andreea
Hristos S-a inaltat!
frate suferi de asta postesti in plus si lunea sau vinerea postesti post negru.
...caci nu e in masura, atunci cei care sunt in masura (preotii, sfintii) indruma spre post doar atunci cand cineva "sufera", a pacatuit ?
Eu personal (de aceea doream sa aflu si alte opinii, caci a mele nu sunt argumentate teologic) credeam ca daca cineva se hotaraste sa tina post (inclusiv miercurea si vinerea) tine pt ca vrea prin cumpatarea trupului sa antreneze (asa cum frumos explica dl Ioan) sufletul, tine poate pt ca vrea ca prin pocainta sa Dumnezeu sa se indure de alti pacatosi la care respectiva persoana tine, tine post poate pt a economisii niste bani pt cei saraci, tine post poate pt ca detesta carnea ...
Eu sunt tanar 21 de ani ,nu sunt in masura sa dau sfaturi la ceilalti.
Eu am 20...si nici eu nu sunt in masura, insa din ceea ce imi descopera Dumnezeu spun si celorlalti.

Re: Despre post

Scris: 13 Iun 2008, 14:38
de aurel1211
Maria trebuia sa citesti fraza de la inceput
"Eu nu am dat sfaturi in legatura cu postul ,adica sa ma intrebe cineva si sa ii spun : frate suferi de asta postesti in plus si lunea sau vinerea postesti post negru."

Aicea era vorba de autoritatea mea sa indrum pe cineva sa tina post, si subliniam ideea ca de la duhovnicul tau trebuie sa ceri sfat in legatura cu postul care vrei sa il tii sau ca ti-l da sa il tii. Eu sunt nime in drum praf si cenusa.
Si la orice masura duhovniceasca a ajuns o persoana el nu trebuie sa intrerupa postul. Caci sporesti in lucrarea duhovniceasca daca tii post si te rogi in acelasi timp. Daca lasi una dintre ele nu mai sporesti.

Re: Despre post

Scris: 13 Iun 2008, 16:44
de maria_andreea
Hristos S-a inaltat!
Eu nu am dat sfaturi in legatura cu postul ,adica sa ma intrebe cineva si sa ii spun : frate suferi de asta postesti in plus si lunea sau vinerea postesti post negru.
Acum e mai bine :) , insa intrebarea mea se mentine: daca ati putea da sfaturi in legatura cu postul (sa zicem ca sunteti duhovnic) le-ati da doar celor care "sufera" ? ca eu inteleg din ceea ce ati raspuns ca daca ati fi in aceasta situatie asa ati proceda.
...acum ca am recitit raspunsurile dv cred ca stiu deja raspunsul veti spune ca ii veti sfatui dupa caz pe toti cei care doresc sa-l tina (atat impovarati cat si induhovniciti) pt a nu cadea in pacatul mandriei, deci raspunsurile acolo (la duhovnic) le gasim -ma iertati ca am raspuns in contul dv.

Re: Despre post

Scris: 04 Iul 2008, 12:40
de maria_andreea
Am gasit un raspuns in scrierile Parintelui Arsenie Boca-"Despre durerile oamenilor" (vol 1) care spune referitor la trupul- piedica a mantuirii:

Firea trupului fiind surda, oarba si muta, nu te poti intelege cu el decat prin osteneala si foame. Iar acestea, conduse dupa dreapta socoteala, nu dauneaza. Acestea il imblanzesc si-l fac supus Lui Dumnezeu: acestea scot dracii poftei si ai maniei din trup. Foamea imblanzeste fiarele. Toate acestea insa nicidecum sa nu se duca fara indrumarea unui duhovnic iscusit, care stie masura, trebuinta si putinta fiecaruia dupa varsta, sanatate ramasa si dupa taria ispitelor-desi postul pe multi ia facut sanatosi. Asa cere dreapta socoteala. Cei ce s-au grabit fara sfatul dreptei socoteli, toti au intarziat sau au pierdut.

Doamne ajuta!

Re: Despre post

Scris: 19 Mar 2009, 13:19
de Lucrix
Tot o intrebare despre post am si eu, dar ceva mai diferita decat ce s-a discutat pana acum.

Cu siguranta stiti ca suplimentii alimentari sunt vitamine, minerale, proteine (nutrienti) concentrate in tablete, capsule, prafuri, de care corpul uman are nevoie. Asta pentru ca in general nu prea avem cum sa ne luam toti nutrientii de care avem nevoie din alimente.

Sa luam de exemplu proteina. Aceasta poate fi vegetala (din soia, mazare, fasole, ciuperci...) sau animala (din zer...).

Pudra proteica (supliment alimentar), care are in componenta si proteina vegetala si animala, poate fi considerata "de post"?

Multumesc anticipat

Re: Despre post

Scris: 20 Mar 2009, 08:48
de octavian
Face culturism Lucrix :D.
Teologii forumului or' sa-mi sara in cap dar eu cred(nu presupun) ca apostolul Pavel a fost un om care a indragit sportul. Ma gandesc ca in tinerete macar, ca apoi si-a dat seama despre carne ca e pentru viermi(masa musculara pe care tot incerci sa o acumulezi va creste niste viermi grasi si sanatosi). In Cilicia in Tarsul de jos, se faceau competitii sportive si cred ca Pavel de acolo a fost inspirat cand a scris 1 Corinteni 9:24. Si daca iubesti sportul Pavel iti vorbeste:

1Co 9:24 Nu ştiţi voi că acei care aleargă în stadion, toţi aleargă, 1.dar numai unul ia premiul? Alergaţi aşa ca să-l luaţi.
1Co 9:25 Şi oricine se luptă 2.se înfrânează de la toate. 3.Şi aceia, ca să ia o cunună stricăcioasă, iar noi, nestricăcioasă.
1Co 9:26 Eu, deci, aşa alerg, nu ca la întâmplare. Aşa mă lupt, nu ca lovind în aer,
1Co 9:27 4.Ci îmi chinuiesc trupul meu şi îl supun robiei; ca nu cumva, altora propovăduind, eu însumi să mă fac netrebnic.

1. Alearga ca si cum in Cer ar mai fi doar un singur loc.
2. Si tu sigur te infranezi de la multe alimente(acizi grasi nesaturati, carbohidranti rapizi etc).
3. Nu lasa ca sportul sa fie pe primul loc in viata ta.. Lasa-l pe Dumnezeu sa troneze peste viata ta. Crede-ma ca nu iti vorbesc cu rautate, nici sa renunti la sport nu incerc sa te conving dar e inestimabil mai valoros castigul de pe urma postului, adevarat Scriptural.. Origen ca exemplu postea cu zilele nu facand abstinenta de la mancare ci pur si simplu post negru.. Mai buna e masa musculara spirituala..
4. Se pare ca postul pe Pavel il ajuta sa isi tina carnea (spiritual vorbind), in frau.

Re: Despre post

Scris: 20 Mar 2009, 10:45
de Lucrix
Multumesc pentru raspuns, octavian, insa nu este chiar ceea ce doream sa aflu :)

Nu fac sport, doar incerc sa ma alimentez mai sanatos. Chiar am un mic surplus de greutate si vreau sa scap si de el. Si decat sa mananc cine stie ce mancaruri grase si cu multe toxine (de ex carnea de pui din comert are foarte multi hormoni de crestere), prefer sa inlocuiesc unele lucruri cu suplimenti alimentari. Proteinele sunt unele dintre ele si dupa cum spuneam, pudra proteica pe care o folosesc are atat proteine vegetale, cat si animale (din zer).
Pot folosi aceasta pudra atunci cand tin post sau trebuie sa gasesc o alternativa?

O zi excelenta va doresc!

Re: Despre post

Scris: 20 Mar 2009, 11:18
de octavian
Asa e nu am nimerito :D. Imi cer iertare..
Dar nu inteleg de ce trebuie sa ei niste suplimente alimentare care sunt pentru sportivii care cauta sa creasca in masa musculara. Poti cumpara produsele mentionate de tine de pe piata de la tarani. Sau cu siguranta poti sa iti faci niste prieteni la tara de la care sa te aprovizionezi.. Poate iti este mai comod asa dar desigur nu este tocmai foarte sanatos, pentru organism.
Cat despre post nu stiu ce sa iti zic.. Eu inteleg postul in doua feluri (care tin de abstinenta la mancare): - postul cu abstinenta totala a mancarii
- postul cu abstinenta partiala (mancare saracacioasa)
La care se adaoga partea de post ceruta in Isaia 58(postul placut Domnului).
Nu cred intr-un post batut in cuie.. Postul are un scop si scopul acesta e valabil pe toata durata anului nu numai in anumite perioade.

P.S.: Ce e interesant, ca metoda de crestere artificiala a puilor o aplici pe tine. Hormonii de crestere sa zicem ca lipsesc (cu toate ca suspectez produsele ca au deja in compozitie si niste hormoni de crestere).

Numai bine..

Re: Despre post

Scris: 20 Mar 2009, 12:37
de Ioan Cr
Nu cred intr-un post batut in cuie.. Postul are un scop si scopul acesta e valabil pe toata durata anului nu numai in anumite perioade.
De acord... sa nu uitam ca suntem totusi fiinte prea slabe ca sa tragem postul dupa noi - ne luam noi dupa el pentru ca, treptat, sa vrem sa postim mereu si bineplacut lui Dumnezeu.

Vreau sa fac o nota: postul in inteles ortodox nu inseamna abstinenta de la bucate - altfel dracii ar fi cei mai buni "postitori". I se zice "lasatul de sec", care vine de la latinescul "seculum" si care inseamna lume (in inteles de lumesc). Pacat ca traditia babeasca banalizeaza aceasta practica: a se citi la Sf. Parinti despre postul cel adevarat (Sf. Ioan Gura de Aur, spre ex., in linie cu Isaia).

Re: Despre post

Scris: 20 Mar 2009, 22:16
de octavian
Vreau sa fac o nota:1. postul in inteles ortodox nu inseamna abstinenta de la bucate - altfel dracii ar fi cei mai buni "postitori". I se zice "lasatul de sec", care vine de la latinescul "seculum" si care inseamna lume (in inteles de lumesc). Pacat ca traditia babeasca banalizeaza aceasta practica: a se citi la Sf. Parinti despre postul cel adevarat (Sf. Ioan Gura de Aur, spre ex., in linie cu Isaia).
1. Ioan postul crestin inseamna si una si alta.
2. Nu inversa te rog. Intai Isaia, (intai Scriptura), apoi Sfintii Parinti.. Temelia este Scriptura. Baza este Scriptura. Temelia, baza nu sunt Sfintii Parinti..
Invata postul din Scriptura, apoi celelalte daca mai e nevoie, daca mai e timp.

Si inca ceva. Ai scris de lasatul secului(lumii). Trebuie lasata lumea doar intr-o anumita perioada din an?
Nu-i suficient ce a spus Domnul Iisus?
Luca 9:23 Şi zicea către toţi: Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie;
Cat de clar sa vorbeasca Scriptura?

Re: Despre post

Scris: 20 Mar 2009, 22:30
de Ioan Cr
Vreau sa fac o nota:1. postul in inteles ortodox nu inseamna abstinenta de la bucate - altfel dracii ar fi cei mai buni "postitori". I se zice "lasatul de sec", care vine de la latinescul "seculum" si care inseamna lume (in inteles de lumesc). Pacat ca traditia babeasca banalizeaza aceasta practica: a se citi la Sf. Parinti despre postul cel adevarat (Sf. Ioan Gura de Aur, spre ex., in linie cu Isaia).
1. Ioan postul crestin inseamna si una si alta.
2. Nu inversa te rog. Intai Isaia, (intai Scriptura), apoi Sfintii Parinti.. Temelia este Scriptura. Baza este Scriptura. Temelia, baza nu sunt Sfintii Parinti..
Invata postul din Scriptura, apoi celelalte daca mai e nevoie, daca mai e timp.
Octaviane... de ce simt aere de polemica in raspunsul tau? :(

Re: Despre post

Scris: 21 Mar 2009, 21:02
de octavian
Octaviane... de ce simt aere de polemica in raspunsul tau?
Fratele meu scump si iubit poti sa transmiti mult prin text dar nu totul. Motivatia mea.. incerc sa te asigur ca nu e din placerea de a fi polemic. Doresc doar ca adevarul sa fie lumina noastra. Daca nu dam atentie la detalii, (daca nu suntem credinciosi in lucrurile mici,.. cum am putea fi in cele mari?).
Forumul asta are "darul" de a ne creste din punct de vedere spiritual, de a creste in cunostinta, in credinciosie si dragoste fata de Domnul nostru. Relationam unii cu altii, incercam sa ne corectam, sa ne lamurim. Sper ca la fel ca si mine si tu deschizi Biblia cand apare o provocare..
Scoatem cei rau din minte si o inoim cu Hristos.

Imi cer iertare pentru tot ce e de la mine si nu este de la Domnul. Intradevar eu sunt un pic mai dur in vorbire si mai taios... sunt timpuri tarzii si problemele sunt multe si acute, trebuie sa fim clari si concisi in vorbire(respectiv scriere in cazul nostru).

Doamne ajuta sa facem totul in dragoste!

Re: Despre post

Scris: 28 Feb 2012, 14:13
de OLGA
Postul care Îi place Fiului este să facă voia Tatălui. Aceia dintre noi care vor să facă voia Tatălui, ce vor, de fapt? Să înveţe de la Fiul să fie blânzi şi smeriţi cu inima. Pentru asta este nevoie şi de postul alimentar şi de postul trupesc, dar eu nu ştiu de la ce altceva mai trebuie să se înfrâneze creştinii adevăraţi doar în perioadele de post stabilite de biserică şi în rest nu. De fapt, vreau să spun că eu nu ştiu dacă ştiu ce înseamnă postul minţii Aş vrea să mă ajutaţi.

Re: Despre post

Scris: 01 Mar 2012, 07:56
de maria_andreea
De fapt, vreau să spun că eu nu ştiu dacă ştiu ce înseamnă postul minţii
Un posibil răspuns: să facem mintea stăpâna simţurilor.

Re: Despre post

Scris: 02 Mar 2012, 11:22
de maria_andreea
MUlţumesc, dar eu aş vrea un răspuns mai clar, mai pe înţelesul meu şi mai smerit, poate.
Păi e simplu ce am spus: dacă simţurile tale (de ex. privirea) doresc să se ocupe cu lucruri care nu au legătură cu lucrarea de mântuire (de ex.: privesc oamenii cu răutate, cu invidie) tu trebuie să te faci stăpân pe ele prin minte şi să nu accepţi niciodată ca acest simţ să facă cum îl taie capul ci numai cum vrea mintea adică să fie în acord cu firea sa, cu principiul de viaţă creştină.
Simţurile noastre sunt pervertite prin păcat, fug de lucrarea vituţii (de ex. amânăm rugăciunea, renunţăm la rugăciunea neîncetată pt o anumită meditare profană care ne duce spre "o altă meditaţie", până devine un gând păcătos). Noi trebuie să le controlăm, să fim stăpâni pe ele pentru a nu le lăsa să-şi manifeste înclinarea spre păcat.

O silire continuă a firii (aşa cum face stăpânul cu sluga sa) spre a face cele bune: dacă ea vrea odihnă din partea rugăciunii, bunei-cuviinţe, postului etc, noi să o silim, prin minte, să lucreze rugăciunea, buna-cuviinţă, postul etc