Despre postirea in zilele de sambata si duminica

Tot ce e legat de domeniile de mai sus...
gmbh27
Mesaje: 4
Membru din: 20 Oct 2014, 17:17
Confesiune: ortodox
Preocupări: Basketball

Despre postirea in zilele de sambata si duminica

Mesaj necititde gmbh27 » 23 Oct 2014, 14:55

Buna ziua,mai demult am citit undeva ca nu se tine post( nici un fel de post fie aspru fie normal)in zilele de sambata si duminica pentru ca este pacat,de asemenea am mai citit ca de vineri pana duminica nu se fac metanii ,este adevarat??

Multumesc anticipat!

Avatar utilizator
alexandru82
Mesaje: 95
Membru din: 25 Sep 2013, 17:27
Confesiune: ortodox
Preocupări: Pacatosul
Localitate: Moldova,Soroca
Contact:

Re: Despre postirea in zilele de sambata si duminica

Mesaj necititde alexandru82 » 23 Oct 2014, 17:04

Unde ai citit ?
Omul poate posti oricand din cate stiu eu ,cred ca depinde de scopul postului .
La fel si metaniile ,se fac oricand si cat poate omul
Miercurea si vinerea e obligatoriu din canoanele Bisericesti .Lunea din evlavie.
Sfintii posteau in fiecare zi.

Undeva pe youtube este un video :un calugar povestea despre Paise Olaru ;pe cand Paise era tanar ,a innoptat in chilia unui calugar batran ,acest batran calugar facea metanii (de pocneau incheieturile ) multe incat a adormit Paise si a pierdut numarul lor . :x1

Poate gresesc eu ,asteptam si alte raspunsuri.

Constantinos
Mesaje: 467
Membru din: 08 Apr 2011, 18:55
Confesiune: ortodox
Preocupări: Cartile Sfintilor Parinti
Localitate: Bucuresti

Re: Despre postirea in zilele de sambata si duminica

Mesaj necititde Constantinos » 23 Oct 2014, 17:15

Anul acesta unii au tinut post negru pe 14 septembrie intr-o duminica . Post adevarat era considerat cel negru sau unul mai usor cu mancare uscata dupa ora 15 . A manca duminica de doua ori , prima oara dupa liturghie ( la ora 10 in Athos si la ora 12 -13 in Romania ) , chiar de ar fi numai alimente de post nu pare sa fie incalcare a canonului .
" De asemenea, nu este ingaduit postul Duminica, caci aceasta zi este una de bucurie, amintindu-ne de Invierea Domnului, iar postul comporta umilinta si cainta. " Personal mi se pare ca cei care " postesc " usor duminica sunt in comuniune de bucurie cu toti participantii din biserica iar canonul apostolic - " Daca un cleric s-ar afla postind in ziua Duminicii sau a sambetei (afara numai de una), sa se cateriseasca; iar daca va fi mirean , sa se afuriseasca."- a fost incalcat fara pacat de catre sfintii care posteau in afara postului mare cate 40 zile de post negru in singuratate si nevazuti .
Nu se sta in genunchi duminica in biserica pentru marturisirea Invierii inaintea celorlalti oameni , posibil sa nu faci nici metanii chiar daca prin ridicarea de jos ele simbolizeaza si Invierea . Nu stiu daca Sfantul Serafim a stat in genunchi pe piatra si duminica in cele 1000 zile . Personal mi se pare ca se pot face metanii acasa. Cineva s-a pus in genunchi sa adune niste scame de pe covor iar apoi si-a adus aminte cu deznadejde ca e duminica si nu-si intrerupsese nici rugaciunea mintii , daca ar fi avut-o neancetata ar fi fost mai grav :D

gmbh27
Mesaje: 4
Membru din: 20 Oct 2014, 17:17
Confesiune: ortodox
Preocupări: Basketball

Re: Despre postirea in zilele de sambata si duminica

Mesaj necititde gmbh27 » 23 Oct 2014, 18:02

deci,sa inteleg ca sambata si duminica se poate postii dar nu aspru?

Constantinos
Mesaje: 467
Membru din: 08 Apr 2011, 18:55
Confesiune: ortodox
Preocupări: Cartile Sfintilor Parinti
Localitate: Bucuresti

Re: Despre postirea in zilele de sambata si duminica

Mesaj necititde Constantinos » 23 Oct 2014, 21:20

Patericul Egiptean : " Era intr-un loc un batran oarecare foarte postitor, atat incat paine nu manca niciodata. Acesta a mers odata la un oarecare batran mare. Iar la acel batran se intamplase in acea vreme de venisera multi parinti pentru invatatura si folosul sufletesc, caci era foarte iscusit in cunostinta si intelegerea Sfintelor Scripturi si in lucrurile duhovnicesti. Deci vazand el ca s-au adunat la dansul atati cinstiti parinti si fiind zilele Praznicului Rusaliilor, care sunt dupa Pasti, a poruncit ucenicului sau sa fiarba bucate si sa le faca lor masa, sa-i ospateze, fiindca unii dintr-insii venisera foarte de departe. Si daca s-au gatit bucatele si au pus masa, i-a poftit pe toti Parintii sa sada la masa si sa se ospateze intru slava lui Dumnezeu. Si asa au sezut toti si au inceput a manca. Iar acel batran postitor sezand si el la masa, n-a vrut sa manance bucate, din care mancau toti parintii, ci scotand bob muiat din desagii sai si-a pus dinainte. Dupa scularea de la masa, l-a chemat pe el batranul de departe si i-a zis in taina : frate, de vrei sa te folosesti de infranarea si postirea ta, oriunde vei merge si iti vor pune tie masa, mananca cele ce iti vor pune tie dinainte, de nimic indoindu-te, dupa cuvantul Domnului Hristos ! Dar sa nu-ti arati viata, infranarea si postirea pe care o ai la chilie, parandu-ti-se ca de vei manca din acele bucale la masa, iti vei sminti si-ti vei strica postul. Nu, frate, de vei manca intru slava lui Dumnezeu, de nimic indoindu-te, pentru ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, atunci nu-ti vei sminti, nici iti vei strica postul tau, ci mai vartos il vei lamuri si il vei lumina. Iar de te vei indoi si nu vei vrea nicidecum sa mananci sezand cu fratii la masa din bucatele ce ti se vor pune inainte, si din care mananca si alti frati si parinti, atunci, frate, nu ti se cade sa iesi sa mergi nicaieri, niciodata de la chilia ta. Ci sezi si-ti pazeste obiceiul si postirea la chilie. Si asa fiind invatat de acel sfant parinte, s-a smerit si s-a supus ascultarii si mult s-a folosit de cuvintele lui. Si de aici inainte, cand i se intampla sa mearga undeva, afara, la lume, si-i punea cineva masa, atunci el sedea si primea si manca intru slava lui Dumnezeu, fara nici o indoiala, din cele ce i se puneau pe masa. Iar daca mergea la locul si chilia lui, iar isi pazea obiceiul si postirea. Si pururea se arata, multumind batranului ce l-a indreptat pe el si asa s-a mantuit. "
Fiertura era tot de post . Mai trebuie amintit ca episcopii si calugarii nu mananca carne. Unele persoane care nu consuma alimente de dulce cand este permis pot sa ajunga sa le doreasca in zilele de post si sa cedeze ispitei . Mai sunt si exceptii care ne fac sa nu osandim pe cei care nu respecta dezlegarea sarbatorii : cersetori care nu au primit nimic in ziua duminicii si au mancat putina paine abia seara , batrani carora nu le este foame si au uitat de mancare .


Înapoi la “CANOANE şi REGULI BISERICEŞTI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX