Cat de rau este acest pacat?

Tot ce e legat de domeniile de mai sus...
1234abcd
Mesaje: 1
Membru din: 09 Sep 2016, 13:52
Confesiune: ortodox
Preocupări: elev

Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde 1234abcd » 09 Sep 2016, 14:03

Deci am 14 ani, si am fost foarte curioasa sa vad ce inseamna mai multe lucruri oculte. Niciodata nu le-am practicat, nu am mers la persoane care le practica, nu am facut nimic fizic, nu am invocat pe nimeni, nu am facut nicio vraja, pur si simplu, nu am facut nimic. Doar am intrat pe un forum si am inventat o povestioara, dar nimica ceea ce as face in viata reala, ca un joc. Nu am dat nume adevarate. Deci, singurul lucru pe care l-am facut a fost ca am studiat aceste lucruri. Dar nu mai mult. Doar putin. Imi pare foarte rau de ce am facut si ma caiesc mult. Vreau sa merg la Facultatea de Teologie, si sa ma rog si sa urmez un drum bun. Ce imi recomandati sa fac?

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5385
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde protosinghel » 27 Sep 2016, 17:26

Spovedanie şi ascultare de duhovnic...

nemessis
Mesaje: 348
Membru din: 09 Dec 2010, 21:20
Confesiune: ateu
Preocupări: arta, stiinta, omul

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde nemessis » 29 Sep 2016, 10:49

Nu prea inteleg de ce te simti vinovata. Curiozitatea este o calitate, nu un pacat. Datorita curiozitatii celor de la CERN ai internet.
Prin 1999 si eu am vorbit cu niste satanisti din...Croatia, cred...a fost demult. Am avut ocazia sa-mi clarific niste nelamuriri. Normal ca nu am devenit satanist, doar un pic mai informat pe tema respectiva. Prezenta mea pe forum e tot o curiozitate dintr-un motiv intemeiat: Daca vorbesc numai cu oameni care sunt de acord cu mine, nu o sa invat nimic nou, niciodata. Prefer sa fiu contrazis si prefer sa contrazic, ca poate asa adevarul iese la iveala.

E de-a dreptul tragic, ca ortodoxia sustine ignoranta. Chiar raspunsul lui Protosinghel arata clar asta. Putea sa spuna ca nu e nimic rau in curoiozitate, chiar sa te indemne sa explorezi cat mai multe chestii. Insa el prescrie duhovnic si spovedanie, ca si cum ai fi facut ceva rau.
Iata cum se vor intampla lucrurile:
1. Duhovnicul o sa-ti spuna sa nu cumva sa mai ai curiozitati proprii. Stabileste el temele pe care poti sa fi curioasa.
2. Va trebui sa promiti ca ii zici cand mai provoci alti dubiosi. Si desigur, rugaciune.
3. O sa-ti dea niste carti, ca de exemplu "Marii initiati ai indiei si parintele Paisie" - desigur, scris de un crestin, ca nu cumva sa intrebi direct la yoghini Poate la un moment dat o sa-ti dea si Serafim Rose si Ioan Vladuca. Iti explica ei cum e evolutia, ca nu cumva sa intrebi un biolog adevarat.
4. Vei creste mare si vei fi in bula duhovnicilor care o sa filtreze fiecare informatie si o sa te dreseze sa te opui lucrurilor noi.

catalinconstantin
Mesaje: 152
Membru din: 06 Mar 2011, 16:14
Confesiune: ortodox

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde catalinconstantin » 07 Oct 2016, 21:10

Pe de o parte vrei sa cunosti adevarul acceptand contrazicerea, dar pe de alta parte faci afirmatii ca fiind absolute. Deci te contrazici.
Parintele a trimis la cunoastere pe acea fata de 14 ani, ca si cum as da un link de lamurire si rezolvare. Este o treaba care o poate rezolva un duhovnic bun. Parintele nu are timp pentru probleme de acest gen si a trimis la altcineva. Asta nu inseamna manipulare.
Apoi biologii sunt impartiti in pareri cu privire la originile vietii si e firesc pentru ca aici sunt doar proiectii imaginare. Nu biologul e garantul Adevarului. Ia pe Paulescu, daca vrei sa afli, de exemplu. Ia pe Tutea, apoi. Si revino la Cartea Sfanta.

nemessis
Mesaje: 348
Membru din: 09 Dec 2010, 21:20
Confesiune: ateu
Preocupări: arta, stiinta, omul

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde nemessis » 08 Oct 2016, 14:16

Pe de o parte vrei sa cunosti adevarul acceptand contrazicerea, dar pe de alta parte faci afirmatii ca fiind absolute.
Asa pare pt tine. Nici o afirmatie de-a mea nu este absoluta, chiar daca pare, heh, asta e singura afirmatie absoluta de-a mea.
Parintele a trimis la cunoastere pe acea fata de 14 ani, ca si cum as da un link de lamurire si rezolvare.
In momentul de fata toti interpretam, deci toti putem fi in eroare in priviinta raspunsului. Dar sa-ti explic cum am ajuns la concluzie:
Protosinghel a folosit spovedanie, deci oarecum a confirmat ca intr-adevar, este pacat sa ai curiozitati.
Cunosti tu duhovnici, care sa trimita copii sa se intereseze direct de la sursa? Daca e vorba de neo-pagani sa mearga sa intrebe neo-paganii, daca e vorba de hindusi sa mearga direct la hindusi? Daca e vorba de biologie sa citeasca biologi adevarati? etc. Dar sa se intereseze intodeauna direct la sursa.
Este o treaba care o poate rezolva un duhovnic bun.

Ce inseamna duhovnic bun? Eu as spune, duhovnic bun este cel care trimite omul sa se intereseze direct la sursa.
Daca e vorba de neo-pagani sa trimita sa intrebe neo-paganii, daca e vorba de hindusi sa trimita la hindusi? Daca e vorba de biologie sa citeasca biologi adevarati contemporani(deci fara Paulescu)? etc.
Si revino la Cartea Sfanta.
Am citit-o in liceu, apoi inca odata prin facultate. Ocazional mai citesc cateva parti. Tot uit ce tampenii sunt acolo.
Ultima oară modificat 08 Oct 2016, 14:40 de către nemessis, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje: 1104
Membru din: 07 Apr 2008, 20:29
Confesiune: ortodox
Preocupări: medicină, teologie, filosofie
Localitate: Italia
Contact:

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde Ioan Cr » 08 Oct 2016, 14:40

Asa cum scriu pe drept cuvant Sf. Apostoli, fiecaruia hrana dupa taria dintilor sai (celor mici, lapte, celor mari, si hrana dura). Cam asa procedez si eu cu copiii mei: la 5 ani ii trimit la gradinita, nu la universitate, iar daca imi dau intrebari "mature", incerc sa simplific adevarul pe masura întelegerii lor, nu le dau in mana manualul de obstetrica din anul V de medicina. Nu cred ca aceasta se poate numi minciuna sau manipulare. Iubire parinteasca, transmiterea unei cunostinte in modul cel mai accesibil si inofensiv.

Avand in vedere ca intrebarile din OP sunt din domeniu duhovnicesc, nu vad de ce un preot cu experienta pastorala, poate si ascetica, nu ar fi in drept sa se exprime. Curiozitatea poate fi periculoasa, insa pericolul nu este intotdeauna evident. Iata de ce un sfat bun poate valora mai mult decat un tratat academic, daca vine din experienta unui prieten sau parinte iubitor.
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

nemessis
Mesaje: 348
Membru din: 09 Dec 2010, 21:20
Confesiune: ateu
Preocupări: arta, stiinta, omul

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde nemessis » 08 Oct 2016, 17:47

Avand in vedere ca intrebarile din OP sunt din domeniu duhovnicesc, nu vad de ce un preot cu experienta pastorala, poate si ascetica, nu ar fi in drept sa se exprime.
Absolut toata lumea are dreptul sa se exprime in orice fel doreste. Intrebarea este mai degraba daca un preot cu experienta pastorala poate fi de incredere. Eu zic ca nu, iata de ce: exista discutii daca nu cumva pamantul este in centrul universului ,majoritatea preotilor insista ca evoluta e un mit, inisista ca doar religia lor este cea adevarata, vorbesc urat de orice alt cult care nu-i al lor.
Si cel mai bun semn ca nu merita increderea - impunerea izolarii. Duhovnicii in general o sa spuna "a...te intereseaza ateii, mai bine nu vorbesti cu ei. Te intereseaza paganii, mai bine stai departe si te rogi ca sa fi iertat pentru curiozitatea ta".

Ioan Cr, cam distragi atentia, fiindca nu este vorba daca cineva explica la nivelul altuia, ci de faptul ca toti duhovnicii o sa minta in legatura cu alte culte sau credinte. Nu o sa auzi pe niciunul vorbind frumos despre vrajitorie. De fapt nu o sa auzi nimic bun despre nimic altceva, decat despre ortodoxie. Par deosebit de partinitori si se vede o totala lipsa de obiectivitate, deci cum ar putea fi de incredere?
Curiozitatea poate fi periculoasa, insa pericolul nu este intotdeauna evident.
Heh...cum ziceam. Ortodocsii intodeauna sustin ignoranta. Cica e periculos sa cunosti lucruri. Cartea Sfanta al lui catalinconstantin chiar sustine prostia:
Adam nu ar fi trebuit sa manance din fructul cunoasterii binelui si al raului. Deci cunoasterea este un lucru rau.
Sotia lui Lot a fost ucisa pentru ca era prea curioasa ce se intampla in spatele ei.
Turnul Babel a fost sabotat de Dumnezeu, ca nu cumva oamenii sa poata sa comunice liber intre ei, in ideea "Iată, toţi sunt de un neam şi o limbă au şi iată ce s-au apucat să facă şi nu se vor opri de la ceea ce şi-au pus în gând să facă"
Apoi in evanghelii, este un singur apostol cu capul pe umeri, care respinge credulitatea idioata, si e pus la punct repede, "fericiti sunt cei care cred fara sa fi vazut."

Ioan, iti dau dreptate partial. Expunerea la tampenii poate sa tampeasca, insa este o metoda de aparare: omul sa ceara socoteala pentru fiecare afirmatie. Sa ceara dovezi verificabile. Apostolul Toma era cel mai intelept apostol si in loc sa fie apreciat, este denigrat. Si daca multi sunt rataciti pe niste plaiuri cu horoscoape, zodiaci si homeopatie si te mai miri ce tampenii, la asta contribuie fiecare crestin care considera ca trebuie "sa simti" ce este adevarat, in loc s-o masori.
Tocmai crestinii jefuiesc copii de capacitatea de a evalua afirmatiile, cand ii constrang sa creada tot ce zic popii. In loc sa aprecieze indoiala si condamna scepticismul.

catalinconstantin
Mesaje: 152
Membru din: 06 Mar 2011, 16:14
Confesiune: ortodox

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde catalinconstantin » 09 Oct 2016, 14:16

Nemesis esti departe de adevar. Citeste pe Staniloae si mai ales roaga-te lui Dumnezeu ca sa intelegi Biblia. Altfel vei fi revoltat mereu si nici n-o sa afli ceva.
Cu privire la subiectul deschis de adolescenta se vede ca ea simte ca a facut ceva rau si doreste sa cunoasca teologie, sa vina spre Dumnezeu. Curiozitatea poate fi expresia mandriei luciferice. Sub chipul dorintei de cunoastere, curiozitatea se arata a fi ceva bun, dar poate fi o cursa. Oricum, orice om a probat asta pe el. Domnisoara a observat ca a gresit, a exagerat. Constiinta o indeamna spre Dumnezeu.

nemessis
Mesaje: 348
Membru din: 09 Dec 2010, 21:20
Confesiune: ateu
Preocupări: arta, stiinta, omul

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde nemessis » 09 Oct 2016, 16:53

Citeste pe Staniloae si mai ales roaga-te lui Dumnezeu ca sa intelegi Biblia.
Am citit articole de-al lui Staniloae acum 5-6 ani. Nu spune nimic nou, acelasi text tipic religios, nimic impresionant. Nu inteleg logica ta: de ce m-as ruga unui personaj in care eu nu am cum sa cred?
Curiozitatea poate fi expresia mandriei luciferice. Sub chipul dorintei de cunoastere, curiozitatea se arata a fi ceva bun, dar poate fi o cursa
Na uite din nou! Curiozitatea este periculoasa. Poate pentru ca duce la cunoastere?
pana acum nimeni nu a zis fetei, ca poate sa se ocupe de vraji cat vrea ea, ca oricum e o prostie. Macar sa vada cu ochiul ei ca nu functioneaza.
Constiinta o indeamna spre Dumnezeu.
Nu constiinta o indeamna, ci are de-a face cu o gramada de inculti care vor s-o tina la nivelul lor. fata a fost convinsa ca este rau sa fi curios si sa pui niste intrebari.

Treaba e ca inteleg ce se intampla. Nu am exagerat cand am zis ca ortodoxia sustine ignoranta. Gandeste-te ca ortodoxia a luat una din chestiile esentiale pentru dezvoltare/cunoastere si a zis ca e pacat. Cand zici ca e pacat sa te indoiesti, ca e pacat sa fi curios, atunci e foarte simplu sa fi in "adevar". Odata ce interzici indoiala si dubiul, atunci orice tampenie poate fi adevar si e imposibil sa-ti dai seama de greseala.
Asa pot fi popii atotstiutori si intelepti, fiindca au decretat ca daca nu-i crezi pe cuvant, atunci pierzi mantuirea. Sunt extrem de curios cum ai putea sa ma contrazici, fiindca si indreptarul de spovedanie, si Biblia si ceea ce ati sustinut pana acuma sustine punctul meu de vedere.

catalinconstantin
Mesaje: 152
Membru din: 06 Mar 2011, 16:14
Confesiune: ortodox

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde catalinconstantin » 10 Oct 2016, 14:09

Curiozitatea poate fi o cursa in unele cazuri. Sub masca cunoasterii poate duce la dependenta de droguri, magie, sex,etc.
Nu am zis ca ea e pacat. Face parte din dorinta de a sti, lasata de Dumnezeu in noi.
Indoiala e expresia firii decazute. Dar El a lasat ca intristarea sa ne conduca spre nadejde. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne indoim.
Intristarea fara nadejde este de moarte, duce la suicid chiar.
Biblia ne indeamna la pocainta, la cunoasterea adevarata, la dialog cu Dumnezeu, nu la pacat. (Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.)
Crestinismul a contribuit la dezvoltarea culturii si cunoasterii.
Fata si-a exprimat dorinta ca se caieste, de se ruga, de a merge la Teologie. Asta inseamna ca e victima unor inculti?
Un om onest nu jigneste persoane.
Apoi, nici diavolul nu se indoieste de existenta lui Dumnezeu, nici biologii evolutionisti.
Nu exista nu pot cunoaste pe Dumnezeu, ci nu vreau. Citeste vietile sfintilor.

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje: 1104
Membru din: 07 Apr 2008, 20:29
Confesiune: ortodox
Preocupări: medicină, teologie, filosofie
Localitate: Italia
Contact:

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde Ioan Cr » 10 Oct 2016, 14:56

Curiozitatea este ca dibuirea pe intuneric. Poate duce la cunoastere, desigur, dar nu este mijlocul cel mai efectiv. E ca si cum, vrand sa afli cat de adanca este o prapastie, alegi sa cobori la fundul ei, cand ai putea doar sa arunci o faclie aprinsa si sa socoti timpul cat aceasta cade. Curiozitatea duce la cunoastere numai daca nu te ucide. Bine se zice in popor, "desteptul invata din greselile altuia, iar prostul nici din ale sale". Prostul nu este neaparat retardatul mintal, ci oricine nu face uz de facilități, dacă sunt.

Nu orice adevar are valoare in sine, ci doar acela care da valoare si celui care il cunoaste. Societatea de azi e plina de pseudo-valori, de anti-valori chiar. Distinctia nu este evidenta, din pacate. A merge "direct la sursa" poate insemna un drum fara intoarcere. Cine iti garanteaza viata?
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

nemessis
Mesaje: 348
Membru din: 09 Dec 2010, 21:20
Confesiune: ateu
Preocupări: arta, stiinta, omul

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde nemessis » 10 Oct 2016, 15:33

A merge "direct la sursa" poate insemna un drum fara intoarcere. Cine iti garanteaza viata?
Dar nu vorbim aici despre nici un pericol real! Ceea ce am zis anterior: este esential ca omul sa aiba metodele necesare de a se apara de sarlatani. Si singura metoda care functioneaza este pur si simplu intrebarea "De unde sti ceea ce sti si cum masori ceea ce sustii". Atat. Intrebarea aceasta garanteaza ca nici un sarlatan nu are putere asupra ta, fie email care promite castiguri in tranzactii, fie vrajitoare care vorbeste cu mortii, fie ortodox care are tupeul sa vorbeasca in numele lui Dumnezeu.
Sub masca cunoasterii poate duce la dependenta de droguri, magie, sex,etc.
A....nu. Oricat ai vorbi cu drogatii, oricat ai vorbi cu "magicienii" nu duce neaparat la punerea in aplicare. Iar sexul..nu stiu ce cauta in discutie, ca este garantat ca toata lumea are parte de asa ceva.
Fata si-a exprimat dorinta ca se caieste, de se ruga, de a merge la Teologie. Asta inseamna ca e victima unor inculti?
Da. Fiindca in toata discutia asta eu sunt singurul care a zis ceva care duce la deschiderea mintii: sa mearga sa vorbeasca cu oamenii cu care nu e de acord. sa nu-i fie frica niciodata sa puna intrebari. Si ca magia este la fel de imaginara ca orice alta indeletnicire "spirituala".
Am zis ca duhovnicii o s-o spele pe creier si o sa filtreze fiecare informatie - iata, consider ipoteza mea initiala confirmata.
Nu exista nu pot cunoaste pe Dumnezeu, ci nu vreau.
Credinta este intodeauna involuntara, nu decide nimeni ce sa creada. Daca alegi ce sa crezi, te invit sa incepi sa crezi ca gravitatia nu are efect asupra ta. Ia vezi, poti sa te convingi de asa ceva? E la fel cu toate credintele. Convinge-te ca evolutia este adevarata, de exemplu. Nu ai putea nici daca ai vrea, fiindca mintea nu functioneaza dupa vointa ta.
Eu nu am cum sa cred in zei. Fiindca dovezile au fost discutate aici si pe alte forumuri la nesfarsit si absolut toate sunt slabe de tot.

catalinconstantin
Mesaje: 152
Membru din: 06 Mar 2011, 16:14
Confesiune: ortodox

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde catalinconstantin » 10 Oct 2016, 16:26

Metoda ta se bazeaza pe un rationalism individual extrem. De ce nu vrei sa afli sursa Adevarului? De unde ai puterea de a sti?

Credinta e si voluntara: Cel ce va crede si se va boteza se va mantui...
Dumnezeu (Cel ce este) nu e un zeu, ci Creatorul, Proniatorul universului.

nemessis
Mesaje: 348
Membru din: 09 Dec 2010, 21:20
Confesiune: ateu
Preocupări: arta, stiinta, omul

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde nemessis » 10 Oct 2016, 17:54

De ce nu vrei sa afli sursa Adevarului? De unde ai puterea de a sti?
O sa vreau sa aflu sursa adevarului numai dupa ce astia care dau cu Adevarul in sus si in jos imi arata ca exista asa ceva. Nu am puterea sa stiu si nici nu am afirmat ca as avea. Tocmai de aceea cer sa mi se arate.
Vezi cat de simplu este? Fata care a pus intrebarile daca aplica acelasi metoda la astia cu vraji nu are ce sa pateasca. Poate e noutate pentru tine, dar vrajile functioneaza fix la fel de bine ca si rugaciunile sau blestemele. Adica deloc.
Putem testa asta foarte usor. Roaga-te din tot sufletul, ca sa mi se deschida inima si sa ma leapad de pacate si sa accept ortodoxia ca fiind Adevarul.
Credinta e si voluntara: Cel ce va crede si se va boteza se va mantui...
Zi-mi te rog un exemplu de o credinta care poate fi voluntara ca m-ai pierdut de tot. Ce as putea sa cred voit? Pot sa joc teatru, dar ma intereseaza sa incerc sa cred sincer ceva, asa intentionat si fara motiv.
Dumnezeu (Cel ce este) nu e un zeu, ci Creatorul, Proniatorul universului.
Si banuiesc ca dupa aproape 40 de ani vei fi tocmai tu, care imi dovedeste? Ma indoiesc ca o sa aud ceva nou vreoudata, dar te rog. Surprinde-ma.

catalinconstantin
Mesaje: 152
Membru din: 06 Mar 2011, 16:14
Confesiune: ortodox

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde catalinconstantin » 10 Oct 2016, 19:36

Sa incerc totusi, desi nu am voie sa lungesc vorbele. Si eu am 41 ani.
Sufletul are 3 puteri sau facultati:
Partea rationala, cea volitionala si cea a dorintei. Cea rationala analizeaza corect, distinge. Cea a vointei propulseaza actiunile noastre spre scop, cea a dorintei nazuieste spre placere. Tote lucreaza armonios cand isi implinesc menirea: Binele suprem.
Nu vreau sa-ti arat erorile, dar ai o ratiune inchisa in tine, vointa o cam negi, dorinta ai nimicit-o.

Si eu am fost poate ca tine. A fost groaznic.
Dar am trecut cu ajutorul unei persoane , prin comunicare. Singuratatea e nimicitoare. Acum Dumnezeu exista, dar trebuie sa lupt pt a-l pastra. Se poate. Citeste Hrana duhovniceasca a Sf. Ioan iacob.

nemessis
Mesaje: 348
Membru din: 09 Dec 2010, 21:20
Confesiune: ateu
Preocupări: arta, stiinta, omul

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde nemessis » 11 Oct 2016, 00:21

Si eu am fost poate ca tine. A fost groaznic.
Dar am trecut cu ajutorul unei persoane , prin comunicare. Singuratatea e nimicitoare.
Clar. Si depinde la ce te referi prin singuratate, am avut partea mea, s-ar putea sa te inteleg.

Probabil ca ti se pare ca prin intrebarile mele doresc sa conving pe altii, sau ca sunt greu de cap sau ca sunt incapatanat. O fi si astea, dar nu e intentia mea. Sa nu cumva sa crezi ca sunt asa doar cu voi. Toate afirmatiile sunt tratate in acelasi fel, fie ca este anunt legat de planete, fie ca vorbesc cu tiganci care imi ghicesc viitorul, martori ai lui iehova, etc.

cu astfel de atitudine cineva poate sa vorbeasca despre vraji cu oricine. Poate sa fie cellalt un orator extraordinar, tot e fara valoare in lipsa rezultatelor reale. Si daca fata care a intrebat intelege ca orice afirmatie nejustificata trebuie respinsa din start, atunci e in siguranta in orice grup s-ar duce, ar putea sa se descurce fara ca duhovnicii s-o "ocroteasca".
Observ ca si asta e o abilitate, care necesita exercitiu si dezvoltare.
Cu siguranta, una din efectele secundare poate fi pierderea credintei. Inteleg ca vedeti asta ca un pericol, dar na. de aici nu pare mare lucru.

catalinconstantin
Mesaje: 152
Membru din: 06 Mar 2011, 16:14
Confesiune: ortodox

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde catalinconstantin » 12 Oct 2016, 14:26

Pomul cunostintei binelui si raului nu inseamna interdictia cunoasterii, ci prilejul de a alege binele sau raul. Binele era comuniunea cu Dumnezeu, raul, neascultarea. Eva a fost inselata cu aceasta pseudo cunoastere. Pomul era rasplata la finalul efortului, cand omul va fi invatat sa pretuiasca binele. Raul era ceva indepartat atunci pentru om.

Amestecarea limbilor la turnul Babel este oprirea oamenilor de la rau, de la cladirea propriei slave desarte, prin mila lui Dumnezeu.

Femeia lui Lot a fost pedepsita pentru ca desi stia porunca ingerilor, a incalcat-o prin lene. (nu s-a grabit)

Rolul duhovnicului e de a face pe om independent de rau, a incuraja sa mearga pe propriile picioare, nu sa devina dependent de duhovnic. Mama isi cearta puii prea alintati.

nemessis
Mesaje: 348
Membru din: 09 Dec 2010, 21:20
Confesiune: ateu
Preocupări: arta, stiinta, omul

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde nemessis » 13 Oct 2016, 09:41

Pomul cunostintei binelui si raului nu inseamna interdictia cunoasterii, ci prilejul de a alege binele sau raul.
Amestecarea limbilor la turnul Babel este oprirea oamenilor de la rau, de la cladirea propriei slave desarte.
Femeia lui Lot a fost pedepsita pentru ca desi stia porunca ingerilor, a incalcat-o prin lene
Astea sunt niste interpretari ulterioare, pentru ca erau unii care doreau neaparat sa puna in lumina buna ceea ce scrie. Nimic din astea nu reiese din citirea obiectiva a textului si cei care dau interpretarile astea nu ofera nici o explicatie cum au ajuns la concluziile lor. Exact de asta ziceam sa se urmareasca sursa. Daca nu stiam exact ce scrie acolo, atunci poate ca ai fi reusit sa ma convingi.
Rolul duhovnicului e de a face pe om independent de rau, a incuraja sa mearga pe propriile picioare
Nu, rolul duhovnicului este de a tine pe om supus si ignorant. Stabileste el ce sa citesti, cu cine sa stai, ce este bine si ce este rau.
Si desigur, vrea ca sa te intorci, nu cumva sa fi prea mult de capul tau.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5385
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde protosinghel » 13 Oct 2016, 13:51

rolul duhovnicului este de a tine pe om supus si ignorant. Stabileste el ce sa citesti, cu cine sa stai, ce este bine si ce este rau.
Vă contrazic în prejudecăţile Dvs: Interviu cu pr. Macarie Simonopetritul despre Spovedanie

nemessis
Mesaje: 348
Membru din: 09 Dec 2010, 21:20
Confesiune: ateu
Preocupări: arta, stiinta, omul

Re: Cat de rau este acest pacat?

Mesaj necititde nemessis » 13 Oct 2016, 15:15

pai...Care parte contrazice prejudecatile mele?
Mai intai explica prin ce metode poate fi manipulat cineva sa se intoarca la spovedanie, ca doar ii este vanduta notiunea ca este bolnav si are mare nevoie de doctor - adica duhovnic. Apoi metodele de contraceptie sunt un exemplu extraordinar la ce am zis: duhovnicul stabileste ce e bine si ce e rau.

Nici nu am sugerat vreodata ca se impune ceva cu forta, normal ca se intampla in etape si desigur exista diferite nivele de influenta.. Citind articolul am avut un puternic deja-vu, ca doar am avut de-a face cu viclenia preotilor pana in 2012. Sunt foarte familiar cu diferitele metode de manipulare care duc la ceea ce am zis eu:
izolare de exterior - adica asculti numai de duhovnic
supunere neconditionata - stabileste duhovnicul ce e bine si ce e rau.

Trebuia sa zic din start ca stiu ca nu se impune cu forta, si ca sa clarific si mai bine: Intreaga manipulare este fara intentie. Preotii sunt convinsi ca de fapt ajuta si ca trebuie sa aduca si sa tina oamenii la biserica. Asta nu schimba efectul final.


Înapoi la “CANOANE şi REGULI BISERICEŞTI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron