Mersul la Sf. Liturghie pe nemancate

Tot ce e legat de domeniile de mai sus...
Cristina
Mesaje: 15
Membru din: 23 Oct 2012, 15:50
Confesiune: ortodox
Preocupări: Cititul

Mersul la Sf. Liturghie pe nemancate

Mesaj necititde Cristina » 12 Mar 2017, 07:47

Unde mai gasesc in afara de ,,Cele 14 reguli de a merge la biserica" pe care le-am gasit pe internet, si care par a fi scrise de Parintele Ilie Cleopa, ca la Sf. Liturghie se merge pe nemancate?

La pct 11 scrie :,, A unsprezecea conditie canonica. Cel ce a venit la biserica dintr-o familie, se cheama apostolul familiei. El trebuie sa ia sfanta anafora pentru toti cei de acasa.

Cei de acasa n-au voie, Doamne fereste, in Duminici si sarbatori, sa manance ceva, pana nu vine cel de la sfanta biserica, sa le aduca sfanta anafora, sa se impartaseasca cu sfanta anafora in locul Preacuratelor Taine. Ca sfanta anafora pe greceste se cheama antidoron, adica contra chip, tine locul Preacuratelor Taine pentru cei ce nu pot sa se impartaseasca.

Duminica si in sarbatori, in timpul Sfintei Liturghii, n-ai voie sa faci mancare, ca este mare pacat. Fa mancarea de sambata seara si pune-o undeva la rece, ca aveti acum frigidere, si o incalzesti cand veniti de la biserica. In caz de mare nevoie, dupa ce iesi de la Sfanta Liturghie, ai voie sa faci mancare. Dar in timpul Sfintei Liturghii, cand preotul leaga cerul cu pamantul si scoate particele pentru milioane de suflete, tu sa nu te apuci atunci sa faci mancare, ca-i mare pacat !

Asa a fost la stramosii nostri. Intrebati batranii. ca asa tineau inainte ! Nu se facea mancare Duminica. Este mare pacat. Nu-i voie sa faci focul si sa faci mancare cand preotul face dumnezeiasca Liturghie pentru atatea milioane de crestini, unde mijloceste iertarea atator suflete, si pentru cei din iad si pentru cei din ceruri si pentru cei de pe pamant."
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/2 ... serica.htm

Aceasta conditie se regaseste in canoanele apostolice cumva? (ca a numit-o canonica).

Sunt oameni care iau anafura acasa, mananca (mai au de luat si pastile, cu toate ca in unele cazuri pot fi decalate pana dupa slujba) si apoi se duc la biserica.

Daca as gasi mai multe surse credibile legat de mersul la biserica pe nemancate ar fi mai bine.(Imi trebuie pentru o ruda).

Multumesc!

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Mersul la Sf. Liturghie pe nemancate

Mesaj necititde protosinghel » 20 Mar 2017, 13:34

Regula ajunării înainte de Liturghie este de fapt un "post pre-euharistic". Dacă se merge la biserică fără intenţia de împărtăşire, nemâncarea este doar o solidarizare cu preotul şi cu cei care se împărtăşesc, dar nicidecum nu poate fi considerată o regulă, pentru că în principiu, sâmbăta şi duminica este interzistă ajunarea de dragul ascezei.
Despre evoluţia postului pre-euharistic, găsiţi câte ceva aici.
Iar treaba cu anafura nu mă apuc să o comentez. Este o simplă extindere a regulei euharistice asupra unei pâini care nu este euharistie. Ca măsură de sporire a evlaviei e bună, dar cu condiţia că toată lumea înţelege exact ce este împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos, şi ce este anafura.

Cristina
Mesaje: 15
Membru din: 23 Oct 2012, 15:50
Confesiune: ortodox
Preocupări: Cititul

Re: Mersul la Sf. Liturghie pe nemancate

Mesaj necititde Cristina » 03 Apr 2017, 22:49

Multumesc!

Tot ce e bine sa va daruiasca Dumnezeu !


Înapoi la “CANOANE şi REGULI BISERICEŞTI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX