TOTI se vor mantui ?

Studiul şi Exegeza Vechiului şi Noului Testament. Probleme de traducere şi intelegere a textului biblic
Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:
Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Pr Haralambie » 29 Apr 2011, 23:58

Invatatura pe care am primit-o asa o pastrez, toti se vor mantui ca persoana (nu vor dispare) in iad sau din rai, deci nu am gresit nimic acolo, stiu ca mantuirea (izbavirea ca persoana de nefiinta) asta nu este mantuitoare. Cand Mantuitorul folosea " Credinta ta te-a mantuit" nu o spunea ca proorocie , incat sa-i incredinteze pe cei pe care i-a vindecat trupeste ca or sa ajunga in rai chiar de se vor lenevi total.
D-le Constantin, întrebarea a fost pusă de către dnl Esenin, cu sensul de mântuire ca restabilire generală a oamenilor după înviere pt veşnicie, noi vorbim de mântuire cu sensul de recăpătare a vieţii cele pierdute de Adam şi mai mult decât atat. Deci nu de fiinţarea doar cu trupul după înviere , ci şi unde vom fi, şi cum vom trăii cu trupul atunci, de redobândirea vieţii veşnice, de naşterea de sus care începe chiar din viaţa de acum şi continuă dincolo, după învierea cu trupul, sau redobândire a harului , asta numim noi cea mai importantă mântuire, adică învierea din moartea păcatului, în primul rând, din moartea sufletească, , ca să nu facem confuzii în termeni.
.
Adevărat că sunt mai multe sensuri a cuvântului mântuire. Când Mântuitorul a spus, credinţa ta te-a mântuit, femeii cu scurgere de sânge, s-a referit la mântuirea din boală. Iar la Zaheu din boala avariţiei după bogăţie, dar poate chiar şi la mântuirea din păcat. Mântuire, mai are sensul de izbăvire din ceva anume, accident, primejdie, etc, sau sprijinire, ajutorare.s.a.
Dar nici în acest sens de mântuire ca vindecare, nu putem spune că se mântuiesc toţi, ca drept dovadă că nu toţi se vindecă care aleargă la Biserică.
Dar mântuirea ca restabilire a tuturor în fericirea veşnică şi iertare a tuturor după înviere, promovată de Origen, a fost condamnată în Biserică de sf sinoade ecumenice, inclusiv şi persoana lui Origen.
Daca Dumnezeu este omniprezent vesnic asta nu inseamna ca nu poate sa uite durerile pacatosilor care se chinuiesc , ce bucurie ar mai avea Maica Domnului plangand pentru cei ce se chinuiesc vesnic daca tot n-ar mai putea sa le ajute?In Scriptura se foloseste si Imparatia lui Dumnezeu (care cuprinde atat raiul cat si iadul unde s-a coborat Hristos) si Imparatia Cerului . Cand cineva zice ca o sa ajunga in Imparatia lui Dumnezeu are dreptate fiindca nu poate trece in nefiinta, ci merge la bine sau la rau.
Daca Dumnezeu este omniprezent vesnic, asta nu inseamna ca nu poate să fie şi ne-omniprezent( sf Grigorie Palama spune că, "Dumnezeu este totul întru toate şi întru nimenea nimic", adică, poate transcede totul, şi totuşi, poate să nu se amestece cu nimic necurat, e dreptul Lui şi stă în puterea Lui) .
Daca Dumnezeu este omniprezent vesnic, acest fapt nu înseamnă că nu este şi drept, asta nu înseamnă că nu răsplăteşte fiecăruia după faptele sale, parabola cu Lazăr, Înfricoşata judecată, cel care nu a avut haină de nuntă, cel care a ascuns talantul, fecioarele nebune, calea largă şi lată care duce la pierzare. neghina alesă din grâu , pleava care va fi aruncată în foc , ş.a. vorbesc despre acelaşi fapt, că mulţi se vor osândii, că lumea se va împărţii.
De unde aţi scos expresia cu Maica Domnului care plânge veşnic pt cei care se chinuie? Şi care parcă vă este argument de netrecut, anume că, pt acest motiv Dumnezeu ar ierta totul.
Îmi lăsaţi impresia că Dumnezeu, care este rău, pt bunătatea omenească, ar schimba soarta chinurilor. Nu este adevărat! Sf Isaac Sirul spune că, cei care se vor învrednicii de cealaltă viaţă fericită, nu vor avea părere de rău pt păcătoşi, care vor fi aruncaţi în chin veşnic, şi care ei îsăşi şi-au ales a fi vrăjmaşi lui Dumnezeu şi oamenilor.
Noi înţelegem şi ne exprimăm, prin împărăţia Lui Dumnezeu, la locul unde împărăţeşte Hristos cu drepţii, care spaţial este diferit de iad, chiar dacă şi iadul nu este înafara "Împărăţiei" sau mai bine spus a stăpânirii Lui Dumnezeu, pt că într-adevăr, a Lui sunt toate, iar a arunca în foc, este a Unuia care are putere de domnie, deci va domnii şi peste păcătoşi.
Chiar dacă împărăţia Lui Dumnezeu este spaţială, geografică, ea este şi o stare existenţială ca, bucurie , trăire, desfătare, vedere, etc, ( împărăţia Lui Dumnezeu este înlăuntru vostru) , dar cei care nu se vor mântuii, vor fi lipsiţi de amândouă aceste forme de vieţuire.
Păcătoşii vor simţii lipsa prezenţei lui Dumnezeu şi faptul că au greşit împotriva iubirii , ăsta va fi un chin groaznic, pe lângă altele multe ca, foc, tartar, miros insuportabil, vederea scârboasă a demonilor, viermele neadormit, durerea, viciile, şi lipsa posibilităţii de ale satisface, singurătatea, întristarea, gândul veşniciei pedepselor , etc.
Scurt, se poate concluziona că, din moartea sufletescă şi chinuri veşnice păcătoşii nu se vor mântuii, dar vor învia cu trupul toţi spre locuri diferite de vieţuire veşnică.
Cu mult respect.

Constantinos

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Constantinos » 30 Apr 2011, 07:52

De acord. Referitor la Maica Domnului , ea va simti impreuna cu toti Sfintii ceea ce este propriu dumnezeirii si atunci exista posibilitatile , sa nu uite de chinurile vesnice ale pacatosilor ( Domnul neavand secrete din invidie iar manifestarea dreptatii lui Dumnezeu sa fie si o stare printre multe altele a trairii Sfintilor), sau sa-i iubeasca pe pacatosi ca si cum acestia ar fi in rai (chiar nu conteaza pentru Sfinti ca iubirea aceasta pacatosii o transforma in iad sufletesc), sau pentru ca iadul exista ca loc material, manifestarea dreptatii sa aibe loc deodata cu cea a iubirii. Apocalipsa cap 20-14 :" Şi moartea şi iadul au fost aruncate în râul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc."(unii oameni de stiinta au zis ca iadul v-a fi smuls din maruntaiele pamantului si aruncat la marginea universului material unde sunt presiuni si temperaturi inimaginabile , dar despre asta nu-mi dau cu parerea).
Aceste lucruri viitoare nu conteaza pentru curatirea sufletului meu si deja le-am acordat prea multa atentie.

esenin
Mesaje:1252
Membru din:02 Iul 2008, 20:52
Confesiune:eterodox
Preocupări:artele vizuale, electronica

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde esenin » 30 Apr 2011, 10:43

Pr. Haralambie ,

(O sa revin la discutia credinta/cunoastere ceva mai incolo, stau un pic rau cu sanatatea ptr moment)

Despre aceasta discutie:
Daca reflectati un pic este foarte greu de acceptat ca se numeste "Imparatia lui Dumnezeu" atat un LOC cat si o STARE DE SPIRIT. Ar fi o notiune schizofrena, dezarticulata, ca unul care este atat Stefan cel Mare cat si calul lui. Nu se poate, in suma. Ce cred ca se intampla este ca notiunea se adreseaza unor nivele de intelegere diferite: unul infantil, copilaros, si altul mai evoluat. Pentru copil e bine sa zici ca este un loc. E mai simplu.

Dar, in Luca (17.23), Christos spune clar: Vi se va zice: "Imparatia lui Dumnezeu este aici sau este acolo...dar nu va luati dupa ei" . ADICA NU ESTE UN LOC ! El spune asta fariseilor, care erau teologi, care aveau deja asumata pozitia copilareasca. Lor le spune deci ca NU ESTE un loc, sau, daca vreti ca este un "loc" dar in interiorul lor. Asta daca vrem noi sa ramana "loc" - dar inauntrul nostru.

Acesta este un lucru. Imparatia este deja inlauntrul nostru, este spusa la timpul prezent.

La versetul 24 (luca 17.24), unde zice ca e ca fulgerul care fulgerand intrun loc al cerului il lumineaza pe tot. ("ziua Fiului omului") pare sa zica ca in prezenta acestei Imparatii (sau in interiorul ei) va veni o zi a Lui. (e la viitor) Altfel spus: aceea prezenta alui Christos (Ziua Lui) va fi un mediu care se afla atat inauntrul nostru cat si in afara. Este peste tot, ca aerul care e in afara dar e si inauntru, ptr ca il respiram. Este adica o generalizare a Lui (a lui Christos). O patrundere, de catre El, a TOT si a toate.

(poate va uitati la unul din sfintii dumneavoastra, sigur exista comentarii despre asta....)

Ar mai fi ceva ce am sezizat: Imparatia "se vede" sau nu. (cutare...nu va vedea Imparatia). Nu sunt sigur ca asta vrea sa zica ca nu va ajunge un ea, ptr ca oricine este deja in ea, cum am vazut la 23. Ea este "in mijlocul nostru". Nu "va fi" ! Este acum ! Dar nu o vede. cred ca asta trebuie pus in raport cu Sf. Pavel care spune ca nu putem vedea, sau ca vedem "ca in ghicitura". Aceasta este "amenintarea": "Daca pacatuiesti, dupa moarte, nu vei vedea Imparatia, iti va ramane necunoscuta, ca in timpulvietii".

(Ar mai fi de comentat "Imapratia lui Dumnezeu nu va veni in chip vizibil"(17.20))

dumio
Mesaje:471
Membru din:03 Aug 2010, 14:58
Confesiune:ortodox

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde dumio » 30 Apr 2011, 18:10

@ admin. Dimitrie incalca regulamentul (nu vreau sa se ia deocamdata nici-o masura) pe care eu am incercat sa-l respect, si anume se atacam doar ideea nu si persoana, dar invidia ce sa faca?
Invatatura pe care am primit-o asa o pastrez, toti se vor mantui ca persoana (nu vor dispare) in iad sau din rai, deci nu am gresit nimic acolo, stiu ca mantuirea (izbavirea ca persoana de nefiinta) asta nu este mantuitoare. Cand Mantuitorul folosea " Credinta ta te-a mantuit" nu o spunea ca proorocie , incat sa-i incredinteze pe cei pe care i-a vindecat trupeste ca or sa ajunga in rai chiar de se vor lenevi total.
Daca Dumnezeu este omniprezent vesnic asta nu inseamna ca nu poate sa uite durerile pacatosilor care se chinuiesc , ce bucurie ar mai avea Maica Domnului plangand pentru cei ce se chinuiesc vesnic daca tot n-ar mai putea sa le ajute?In Scriptura se foloseste si Imparatia lui Dumnezeu (care cuprinde atat raiul cat si iadul unde s-a coborat Hristos) si Imparatia Cerului . Cand cineva zice ca o sa ajunga in Imparatia lui Dumnezeu are dreptate fiindca nu poate trece in nefiinta, ci merge la bine sau la rau. Lipsa faptelor bune la Dumitru Staniloaie se vede din traducerea pe care a facut-o la Sfantul Simeon noul Teolog, pusa fata in fata cu traducerea lui Ioan Ica, se vede spiritul sectar a lui Staniloaie de a scoate din carte ideile mai dure sau pe care nu le-a inteles. Viata privata au discutat-o cei care au vrut sa-l canonizeze si s-au lasat pagubasi, purtare urata fata de sotie si fiica(care este acum atee) si zgarcenie renumita (la vizita din Grecia pe timpul comunismului). Personal nu cred ca se vor descoperi moaste in mormantul lui Staniloaie ( nu toti din inchisori au ajuns sfinti), dar daca se vor descoperi abia atunci se pot citi cartile lui personale , cu grija la greseli fiindca si Apostolii au avut putinta.
Cine vrea, poate sa fie( ca fariseul )mai bun ca mine la teologie. Intre ortodocsi ar trebui sa fie minimul de bunacuviinta incat ce idei au gasit unii la anumiti sfinti sa fie corectati de altii cu scrieri ale altor sfinti (singura cale de mantuire-pentru rai- cand nu doar Biblia ci si Sfintii Parinti au inceput sa fie intelesi tip sectar).
Daca tu intelegi prin mantuire doar supravietuirea persoanei dupa judecata finala, te inseli! Mantuirea, asa cum se traduce din greceste, inseamna vindecare, salvare. Se poate vorbi despre o salvare in iadul vesnic? Acolo este vorba despre o moarte (despartire) vesnica a persoanei umane, alaturi de puterile intunericului.
Cat despre parintele Staniloae, se vede cat l-ai studiat! Mai, frate, tu sigur esti ortodox?

Dionysie
Mesaje:695
Membru din:20 Dec 2010, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:înţelegerea
Localitate:fost: "aletheia"

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Dionysie » 30 Apr 2011, 19:47

(Ar mai fi de comentat "Imparatia lui Dumnezeu nu va veni in chip vizibil"(17.20))
Sfântul Chiril al Alexandriei, comentând textul acesta din Evanghelia după Luca, Luca 17:20-21, spune
Nu întrebaţi, spune El, despre vremurile când perioada împărăţiei cerurilor se va ridica şi va veni, ci mai degrabă fiţi serioşi aşa încât să puteţi fi găsiţi vrednici de ea, pentru că este „înlăuntrul vostru”, adică este dependent de voinţa voastră dacă o veţi primi sau nu, şi stă în puterea voastră să o primiţi sau nu. Pentru că orice om care a ajuns la îndreptăţire prin intermediul credinţei în Hristos, şi este înfrumuseţat de toată virtutea, este socotit vrednic de împărăţia cerurilor.

esenin
Mesaje:1252
Membru din:02 Iul 2008, 20:52
Confesiune:eterodox
Preocupări:artele vizuale, electronica

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde esenin » 30 Apr 2011, 20:40

Am cautat si eu, la catolici - dar e doar o zeama lunga la ei. In schimb, in Louis Second exista o mica diferenta de traducere, care da o nuanta in plus. Zice "...nu va veni de maniera frapanta". Adica ceva-ceva se va vedea totusi. Doar ca nu va sari in ochi. Si mai e un pasaj care mi se pare extrem de interesant: 18.17 Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un prunc nu va intra în ea. Ceea ce (o spun ptr pr. haralambie) ne arata si la CARE "sine" sa renuntam: la sinea care se adauga peste cea a pruncului, la "ego".
In ce-l priveste pe Sf. Chiril al Alexandriei, e o ambiguitate acolo, un pic protestanta, cred:
"este dependent de voinţa voastră dacă o veţi primi sau nu, şi stă în puterea voastră să o primiţi sau nu.". Sta in puterea noastra sa lucram ca s-o primim, dar nu s-o primim. Nu ii putem da dispozitie lui Dumnezeu sa ne-o acorde. E doar puterea LUI sa o primim.
In cele din urma totusi, tot rezulta ca nu este loc, ci interioritate christificata. (nu stiu daca exista cuvantul).

esenin
Mesaje:1252
Membru din:02 Iul 2008, 20:52
Confesiune:eterodox
Preocupări:artele vizuale, electronica

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde esenin » 30 Apr 2011, 20:58

Observ un lucru: toti ordodocsii aleg, ptr "mantuire" sensul de salvare FINALA- Ori in cazul Zaheu cel putin, "mantuirea" se acorda pe loc. (si in alte cazuri). Este deci ceva ce se poate dobandi acum, in timpul vietii, nu mai e nevoie sa astepti judecata.
Asta inseamna ca nu toti vom fi judecati, caci cei "mantuiti" in timpul vietii nu se mai judeca. Cum este, de fapt ?

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Pr Haralambie » 02 Mai 2011, 12:46

Daca reflectati un pic este foarte greu de acceptat ca se numeste "Imparatia lui Dumnezeu" atat un LOC cat si o STARE DE SPIRIT.
(Ar mai fi de comentat "Imapratia lui Dumnezeu nu va veni in chip vizibil"(17.20))
Cu adevărat dle Esenin, pt noi există amândouă aceste posibilităţi, atât spaţială, cât existenţială, adică de simţire şi trăire a "Împărăţiei" acesteia într-un mod tainic şi neîndoielnic, chiar în viaţa de acum, acelaşi fapt îl mărturisesc şi sfinţii, dar cine va voi va cunoaşte personal că este adevărat. Acest fapt a fost ascuns de fariseii care nu aveau urechi şi ochi pt aşa ceva, şi chiar ucenicilor pt început, a fost la schimbarea la faţă arătată puţin doar la trei dintre ei.
Această împărăţie dinlăuntru este într-o strânsă legătură cu cunoaşterea duhovnicească şi vederea tainelor cele înalte prin duh nu prin simţuri, a se citii sf Isaac Sirul
Cuvinte despre NevoinţăCunoasterea care se invarteste mereu in cele vazute, sau in cele sensibile, si primeste invatatura de la ele, se numeste
cunoasterea fireasca; iar aceea care se ocupa cu puterea celor inteligibile, si are inlauntru si firea celor nemateriale, se numeste cunoastere duhovniceasca. Caci ea simte prin duh, nu prin simturi.
Si acestea amandoua se nasc in suflet, pentru ca sufletul sa le inteleaga. Si cunoasterea, care se face despre cele Dumnezeiesti, este necunoscuta si mai presus de cunoastere si se numeste cunoasterea „peste fire". Si sufletul primeste contemplatia acestei cunoasteri, nu de la materia exterioara lui, ca in primele
doua, ci ea se iveste in el indata, in chip nematerial, ca un dar neasteptat dezvaluindu-se prin cele launtrice. Fiindca: „Imparatia cerurilor este inlauntrul vostru" (Luca 17, 21). Ea este in launtrul nostra nu ca o nadejde de implinit, nici nu vine, daca o pandim, dupa cuvantul lui Hristos, ci ea se dezvaluie inlauntrul
icoanei ascunse in minte, fara pricina stiuta, si fara sa ne indeletnicim de ea. Fiindca mintea nu afla in ea nimic material.
Este numită petrecerea şi aşezarea [ vieţuirea]îngerească, împărăţie cerurilor din lăuntru nostru, care începe de aici încă de pe pământ, aceasta au împlint-o sfinţii. Adică dobândirea împărăţiei depinde de voi, de schimbarea voastră lăuntrică, la asta se referea.
Această împărăţie se întemeiază pe pământ, prin primirea credinţei şi împlinirea poruncilor Lui Hristos dar dăinuirea ei este dincolo: Adevărat, adevărat zic ţie : De nu se va naşte cineva de sus, nu va putea să vadă împărăţia lui Dumnezeu. Ioan3,3.
Poarta aceasta de intrare este adevăratul botez , apoi celelalte sf Taine, adevărat că nu toţi o vor vedea această Împărăţie, că nimic necurat nu va intra acolo.
Dar, in Luca (17.23), Christos spune clar: Vi se va zice: "Imparatia lui Dumnezeu este aici sau este acolo...dar nu va luati dupa ei"
Aici noi înţelem că această împărăţie va fi cunoscută în întregime în chip străluminat şi preaslăvit, precum fulgerul de la răsărit la apus nu are nevoie să fie anunţat pt că toată lumea îl vede, aşa va fi şi venirea Fiului Omului şi împărăţia Lui, va fi ştiută de toată lumea, nu va fi nevoie să fie arătată, că este aici sau dincolo, deci la asta se referă, că apariţia ei nu este sporadică.
Sf Teofilact tâlcuieşte că fariseii îl luau în bătae de joc întrebândul pe Hristos despre împărăţie, iar alţii aşteptau o împărăţie lumească, de aceea a spus Hristos aşa, că nu va veni în chip vizibil cum aşteptau ei.
Dar Hristos a spus lui Pilat că , Împărăţia Lui nu este din lumea aceasta ,acum pt timpul de faţă, dar se va arăta pt viitor şi va fi singura împărăţie.
Despre spaţialitatea acestei "Împărăţii a cerurilor", Biserica ortodoxă are o explicaţie bine întemeiată, chiar dacă nu se dă detalii clare.
În viziunea noastră, cuvântul "cer" are mai multe sensuri, avem spaţiul în care se află pământul, numit "cer material" creat, apoi înţelegem cerul necreat unde tronează Dumnezeu.
Aici sunt chiar mai multe ceruri, ap Pavel spunea că ştie el pe unul( de fapt despre el era vorba, dar din smerenie ascundea) care cu 14 ani în urmă, în trup sau afară de trup, nu ştie, dar cunoaşte pe unul ca acesta care a fost răpit până la al treilea cer, în rai, şi a auzit acolo cuvinte de nespus.
Deci este clar vorba despre spatialitate, la fel şi Înălţarea Mântuitorului de pe pământ, tot spaţială a fost, apoi făgăduieşte că va veni pe norii cerului, deci tot în spaţiu.
Sf Grigorie Sinaitul vorbeşte de vreo 7 ceruri, sf Varsanufie şi Ioan din Gaza, în filocalia 11 vorbesc despre 9 ceruri.
Sf Andrei cel nebun pentru Hristos, a fost răpit şi el în rai şi de acolo în alte ceruri, (în viaţa sfântului)
Cel ce S-a pogorât, Acela este Care S-a suit mai presus de toate cerurile, ca pe toate să le umple.Efeseni4,10.

Deci se înţelege o acţiune, coborâre, urcare, este vorba şi despre chenoză ca micşorare de sine, smerire, dar şi spaţială la propriu, apoi de mai multe ceruri. Există multe experienţe şi mărturii în acest sens, care demonstrează o spaţialitate dincolo de cea cosmică în care tronează Dumnezeu.
Eu însă vă spun vouă : Să nu vă juraţi nicidecum nici pe cer, fiindcă este tronul lui Dumnezeu,Matei 5, 34
Cel ce se jură pe cer se jură pe tronul lui Dumnezeu şi pe Cel ce şade pe el.Matei23,22.
Cu mult respect.

Constantinos

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Constantinos » 02 Mai 2011, 18:03

@ Dumio,
vai de capul ortodocsilor daca Staniloaie a ajuns indreptator al credintei.
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-du ... 68448.html
Din acest articol am scos spre cercetat: Cum a fost schimbat la fata trupul lui Hristos in intregime pe Tabor de catre dumnezeirea lui, asa este prefacuta in lumina painea intreaga de catre trupul lui Hristos, facut intreg lumina de dumnezeirea lui sau de Duhul lui cel Sfant, fara ca noi sa-l vedem cu ochii de acum.Sfanta Impartasanie ne ridica fara sa vedem noi acum, si fara sa simtim, dar crezand in aceasta, in planul existentei induhovnicite. Trupul lui isi extinde prezenta lui induhovnicita in painea si vinul euharistic, devenite lumini prelungite ale luminii Lui, mediu in care se arata trupul sau de lumina, fara ca noi sa vedem aceasta acum. Aceasta este o anticipare a prezentei luminoase a Trupului lui Hristos in tot cosmosul, in viata viitoare, cand nici o opacitate nu va mai acoperii prezenta Lui luminoasa, cand nu va mai fi nici un intuneric, nimic din ceea ce e propriu serii.Atunci ne vom impartasi mai vizibil de Hristos prin toate. De aceea ne rugam dupa sfanta impartasanie: “Da noua sa ne impartasim mai cu adevarat (mai adeverit), in ziua cea neinserata a imparatiei Tale”.
Dupa Sfantul Simeon Noul Teolog o Lumina care nu se vede este un nonsens. “Ne vom impartasi mai vizibil” -fata in fata cu- ” fara ca noi sa vedem aceasta acum” inseamna ca o sa fim aproape orbi daca o sa ajungem in rai . La fel de orbi si gresiti scolastici ca intunecatul Staniloaie care tot vorbea despre Lumina fara sa o vada. Majoritatea sfintilor care au scris au fost scolastici ( in sensul de filozofi ) dar au mai si fost indreptati de catre Duhul Sfant cand erau sa o ia pe carari gresite. Au fost totusi lasati sa greseasca pentru ca sa se vada ca au ramas tot oameni , dumnezei dupa har si nu Dumnezei dupa fire infailibili, cum a scris in talcuirea la Matei Sfantul Ioan gura de aur ca Maica Domnului s-a mandrit, Sfantul Grigorie Taumaturgul are o carte in care il lauda pe ereticul Origen samd.
Poate Dumitru Staniloaie este situatia inversa lui Grigorie Taumaturgul care are o carte rea dar este in rai iar Staniloaie n-a gresit nimic prin carti(?) dar este in iad.

dumio
Mesaje:471
Membru din:03 Aug 2010, 14:58
Confesiune:ortodox

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde dumio » 02 Mai 2011, 22:09

@ Dumio,
vai de capul ortodocsilor daca Staniloaie a ajuns indreptator al credintei.
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-du ... 68448.html
Din acest articol am scos spre cercetat: Cum a fost schimbat la fata trupul lui Hristos in intregime pe Tabor de catre dumnezeirea lui, asa este prefacuta in lumina painea intreaga de catre trupul lui Hristos, facut intreg lumina de dumnezeirea lui sau de Duhul lui cel Sfant, fara ca noi sa-l vedem cu ochii de acum.Sfanta Impartasanie ne ridica fara sa vedem noi acum, si fara sa simtim, dar crezand in aceasta, in planul existentei induhovnicite. Trupul lui isi extinde prezenta lui induhovnicita in painea si vinul euharistic, devenite lumini prelungite ale luminii Lui, mediu in care se arata trupul sau de lumina, fara ca noi sa vedem aceasta acum. Aceasta este o anticipare a prezentei luminoase a Trupului lui Hristos in tot cosmosul, in viata viitoare, cand nici o opacitate nu va mai acoperii prezenta Lui luminoasa, cand nu va mai fi nici un intuneric, nimic din ceea ce e propriu serii.Atunci ne vom impartasi mai vizibil de Hristos prin toate. De aceea ne rugam dupa sfanta impartasanie: “Da noua sa ne impartasim mai cu adevarat (mai adeverit), in ziua cea neinserata a imparatiei Tale”.
Dupa Sfantul Simeon Noul Teolog o Lumina care nu se vede este un nonsens. “Ne vom impartasi mai vizibil” -fata in fata cu- ” fara ca noi sa vedem aceasta acum” inseamna ca o sa fim aproape orbi daca o sa ajungem in rai . La fel de orbi si gresiti scolastici ca intunecatul Staniloaie care tot vorbea despre Lumina fara sa o vada. Majoritatea sfintilor care au scris au fost scolastici ( in sensul de filozofi ) dar au mai si fost indreptati de catre Duhul Sfant cand erau sa o ia pe carari gresite. Au fost totusi lasati sa greseasca pentru ca sa se vada ca au ramas tot oameni , dumnezei dupa har si nu Dumnezei dupa fire infailibili, cum a scris in talcuirea la Matei Sfantul Ioan gura de aur ca Maica Domnului s-a mandrit, Sfantul Grigorie Taumaturgul are o carte in care il lauda pe ereticul Origen samd.
Poate Dumitru Staniloaie este situatia inversa lui Grigorie Taumaturgul care are o carte rea dar este in rai iar Staniloaie n-a gresit nimic prin carti(?) dar este in iad.
Nu stiu ce hram porti, dar tu ai o problema personala cu Staniloae!!! Pana la tine, dintre ortododocsi, nu am auzit pe vreunul sa-l acuze pe Staniloae de erezie, si cu atat mai mult sa-l judece ca si osandit la iad! L-am studiat pe Staniloae si-l citesc frecvent, dar la el n-am gasit nicio erezie, chiar daca poate n-o fi sfant ca Sf. Grigorie Palama! Eu zic sa te mai temperezi cu acuzatiile si sa-l studiezi mai bine! Vorbeai undeva mai sus de atacul la persoana. Oare aici nu faci atac la persoana? Si inca ce persoana....

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Pr Haralambie » 02 Mai 2011, 22:46

Majoritatea sfintilor.......Au fost totusi lasati sa greseasca pentru ca sa se vada ca au ramas tot oameni , dumnezei dupa har si nu Dumnezei dupa fire infailibili, cum a scris in talcuirea la Matei Sfantul Ioan gura de aur ca Maica Domnului s-a mandrit, Sfantul Grigorie Taumaturgul are o carte in care il lauda pe ereticul Origen samd.
Ideea în general este bună dar exemplele nu, asta nu înseamnă că nu sunt şi exemple de sfinţi care au greşit, ştiu că unii mediocrii iau judecat pe aceşti iluştrii dându-i ca exemple de greşeală, (ceea ce aţi spus nu vă aparţine, am mai găsit şi eu prin alte cărticele, broşurele, contemporane aceste idei, )dar aceştia nu au făcut decât să-şi arate propriu handicap.
Sf Ioan Gură de Aur nu a greşit acolo şi nici sf Grigorie care îl lăuda pe Origen. Origen nu a fost atenţionat şi informat in vreun fel de ereziile lui de cineva, aşadar nu se ştie dacă s-ar fi împotrivit. Şi nu numai sf Grigorie ci şi alţi sfinţi lau lăudat, şi sf Ioan Gură de Aur, chiar dacă ei nu au primit greşelile lui.
Iar în Biserica, Maica Domnului nu a fost considerată niciodată infailibilă , sf Ioan Gură de Aur, este un profund cunoscător al manifestărilor sufleteşti feminine, şi are şi al dreptul să explice gestul după profunzimea la care a înţeles.
Cu mult respect.

Constantinos

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Constantinos » 03 Mai 2011, 10:09

@ Pr. Haralambie, macar sa dau exemplu de Sfinti care au gresit , cei care au tot blestemat pe Sfintii ce au tinut calendarul nou. Cand am gasit la Sfantul Ioan Hrisostom greseala, intai mi-am zis ca este un text intercalat de apuseni (este si o calugarita care a murit ca mucenita , de la Petru Voda, fiindca a gasit texte ale sfintilor modificate intr-o facultate din strainatate), apoi am zis ca "fratii" ce au venit cu Maica Domnului aveau starea de mandrie dar ea nu o impartasea, iar la urma cineva mi-a zis ca si ceilalti care au comentat inainte de Sfantul Ioan au zis la fel si ca acesta a fost influentat de ei.
Maica Domnului a avut pacatul stramosesc . Sfantul Siluan Atonitul spune despre ea:<<Intr-o zi ascultam în biserică o citire din prorocul Isaia, iar la cuvintele: „Spălaţi-vă şi vă veţi curaţi" [îs 1,16], mi-a venit gândul: „Poate că Maica Domnului a păcătuit vreodată, chiar şi numai cu gândul". Şi, lucru uimitor, în inima mea, deodată cu rugăciunea, un glas mi-a spus lămurit: „Maica Domnului n-a păcătuit niciodată, nici măcar cu gândul". Astfel, Duhul Sfânt a dat mărturie în inima mea curăţiei ei. Dar în timpul vieţii ei pământeşti şi în ea a fost o oarecare nedeplinătate şi unele greşeli, dar fără de păcat. Se vede aceasta din Evanghelie atunci când, întorcându-se de la Ierusalim, nu ştia unde era Fiul ei şi L-a căutat împreună cu Iosif vreme de trei zile [Le 2,44-46].>>
Aici nu pot sa fac sa consune cuvintele Sfantului Ioan cu cele ale lui Siluan.

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Octav » 23 Mai 2011, 22:33

TOTI se vor mantui ? - cei alesi din cei chemati de Dumnezeu se vor mintui...
1.Şi în vremea aceea se va scula Mihail, marele voievod care ocroteşte pe fiii poporului tău, şi va fi vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt popoarele şi până în vremea de acum. Dar în vremea aceea, poporul tău va fi mântuit şi anume oricine va fi găsit scris în carte. (Daniel 12)
15.Iar cine n-a fost aflat scris în cartea vieţii, a fost aruncat în iezerul de foc. (Apocalipsa 20)
Dar cine sunt cei alesi, cei scrisi in cartea vietii ? - numai Dumnezeu stie si Iisus (Fiul Sau).
Si acum hai sa ne intrebam: cine suntem noi sa stim cine este ales si cine nu spre mintuire si viata de veci ? - Dumnezeu, sau poate Iisus ?
Hai sa fim seriosi si crestin-omenosi, noua nu ne este dat sa stim.

dumio
Mesaje:471
Membru din:03 Aug 2010, 14:58
Confesiune:ortodox

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde dumio » 23 Mai 2011, 23:52

TOTI se vor mantui ? - cei alesi din cei chemati de Dumnezeu se vor mintui...
1.Şi în vremea aceea se va scula Mihail, marele voievod care ocroteşte pe fiii poporului tău, şi va fi vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt popoarele şi până în vremea de acum. Dar în vremea aceea, poporul tău va fi mântuit şi anume oricine va fi găsit scris în carte. (Daniel 12)
15.Iar cine n-a fost aflat scris în cartea vieţii, a fost aruncat în iezerul de foc. (Apocalipsa 20)
Dar cine sunt cei alesi, cei scrisi in cartea vietii ? - numai Dumnezeu stie si Iisus (Fiul Sau).
Si acum hai sa ne intrebam: cine suntem noi sa stim cine este ales si cine nu spre mintuire si viata de veci ? - Dumnezeu, sau poate Iisus ?
Hai sa fim seriosi si crestin-omenosi, noua nu ne este dat sa stim.
Cei alesi din cei chemati de Dumnezeu nu sunt altii decat cei care se straduiesc sa faca voia Lui pana la capat conform credintei drepte date noua de Hristos in dar! Cine rabda pana la sfarsit, acela se va mantui! Lucrati cu frica si cu cutremur la mantuirea voastra, caci celui care i se pare ca sta, sa ia aminte sa nu cada!

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Octav » 24 Mai 2011, 22:19

Evanghelia dupa Matei, capitolul 20:

1. Căci împărăţia cerurilor este asemenea unui om stăpân de casă, care a ieşit dis-de-dimineaţă să tocmească lucrători pentru via sa.
2. Şi învoindu-se cu lucrătorii cu un dinar pe zi, i-a trimis în via sa.
3. Şi ieşind pe la ceasul al treilea, a văzut pe alţii stând în piaţă fără lucru.
4. Şi le-a zis acelora: Mergeţi şi voi în vie, şi ce va fi cu dreptul, vă voi da.
5. Iar ei s-au dus. Ieşind iarăşi pe la ceasul al şaselea şi al nouălea, a făcut tot aşa.
6. Ieşind pe la ceasul al unsprezecelea, a găsit pe alţii, stând fără lucru, şi le-a zis: De ce aţi stat aici toată ziua fără lucru?
7. Zis-au lui: Fiindcă nimeni nu ne-a tocmit. Zis-a lor: Duceţi-vă şi voi în vie şi ce va fi cu dreptul veţi lua.
8. Făcându-se seară, stăpânul viei a zis către îngrijitorul său: Cheamă pe lucrători şi dă-le plata, începând de cei din urmă până la cei dintâi.
9. Venind cei din ceasul al unsprezecelea, au luat câte un dinar.
10. Şi venind cei dintâi, au socotit că vor lua mai mult, dar au luat şi ei tot câte un dinar.
11. Şi după ce au luat, cârteau împotriva stăpânului casei,
12. Zicând: Aceştia de pe urmă au făcut un ceas şi i-ai pus deopotrivă cu noi, care am dus greutatea zilei şi arşiţa.
13. Iar el, răspunzând, a zis unuia dintre ei: Prietene, nu-ţi fac nedreptate. Oare nu te-ai învoit cu mine un dinar?
14. Ia ce este al tău şi pleacă. Voiesc să dau acestuia de pe urmă ca şi ţie.
15. Au nu mi se cuvine mie să fac ce voiesc cu ale mele? Sau ochiul tău este rău, pentru că eu sunt bun?
16. Astfel vor fi cei de pe urmă întâi şi cei dintâi pe urmă, că mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi.

Prin urmare chiar si acel care doar spre sfirsitul vietii s-a lasat de pacate si a apucat o cale cu adevarat crestina(buna) poate primi aceeasi rasplata ca si cel care de tinar a fost puternic si credincios in cele bune.
Mereu este o speranta, chiar si in cea mai grea situatie, deaceea eu si sunt adeptul ideii ca fiecare mai merita o sansa, dar nu un "şut" si un cuvint frumos de "sectar" sau "ciine" sau prost...
Cine a zis ca:"cu cinii ma pot intelege, dar cu voi nu" si chestii de acestea referitoare la reprezentantii altor confesiuni, nu a facut corect, aceasta inderect subintelege faptul ca Dumnezeu nu are putere asupra acestor oameni si nui poate schimba, poate Dumnezeu nu este atotputernic deja ?

Avatar utilizator
IOACHIM
Mesaje:1113
Membru din:12 Feb 2010, 05:54
Confesiune:ortodox

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde IOACHIM » 14 Iul 2011, 01:32

bre` nenea... te urmaresc de ceva topicuri, da` m-am lamurit. Ai o logica de fier. Auzi ce silogism face : Dumnezeu nu are putere asupra acestor oameni si nui poate schimba, poate Dumnezeu nu este atotputernic deja ?

Eu stiu ca te doare la orgoliu cand te şfichiuie biciul dreptei credinte si te pune la locul tau aratandu-ti ca esti E.R.E.T.I.C. da] durerea asta e un lucru poyitiv. Ce ma intereseaza pe mine ca te doare? Ma intereseaza sa nu mori eretic... adica sa te vindeci, Si daca te doare ce? F. bine. Pai dupa mintea ta nici Mantuitorul Hristos n-ar fi trebuit sa le zica unora pui de vipere, serpi, naparci, morminte varuite etc.

Asa... si cand te mai doare vreodata maseaua... sa nu te mai duci la dentist, ca ala-ti baga polizoru`, clestele, seringa cu anestezic, tot felul de ace... si-o sa te doara rau. Mai bine stai asa si mai da cu apa calduta, ca trece. Sau cu MUST.

Avatar utilizator
IOACHIM
Mesaje:1113
Membru din:12 Feb 2010, 05:54
Confesiune:ortodox

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde IOACHIM » 14 Iul 2011, 01:34

A, si daca mai dai search prin Sfanta Scriptura, ai sa vezi ca se poate si mai rau decat sa primesti cuvinte aspre.

ierodumitru
Mesaje:23
Membru din:20 Aug 2011, 16:26
Confesiune:ortodox

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde ierodumitru » 07 Sep 2011, 13:45

Poate ar ajuta în topic lucrarea "Suferinţa omului şi iubirea lui Dumnezeu" / George Remete, Alba Iulia: Reîntregirea, 2006.
Cu drag, Dumitru
Cu drag, Dumitru

Claudius
Mesaje:3
Membru din:08 Sep 2011, 05:34
Confesiune:ortodox

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Claudius » 08 Sep 2011, 18:18

Doamne ajuta !

Fiind primul meu mesaj am sa va spun : Bine v-am gasit !

Acum , strict la subiect : poate Dumnezeu sa distruga chipul suflat de El Insusi in om ?

Altfel spus : cunoastem toti rugaciunea pt. intregul Adam al Sf.Siluan . Putem vorbi individual de mantuire ?

Sunte teme la care m-am gandit deseori fara sa pot raspunde multumitor . Poate ca dialogul va scoate la iveala aspecte lamuritoare .

Constantinos

Re: TOTI se vor mantui ?

Mesaj necititde Constantinos » 08 Sep 2011, 20:14

@Claudius, bine ai venit ! Citisem , dar nu mai stiu unde , daca Dumnezeu nu s-ar mai gandi la cele pe care le-a creat acestea ar dispare.


Înapoi la “SFÂNTA SCRIPTURĂ / BIBLIA”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX