Omul Fărădelegii (II): predestinatie sau libertate?

Studiul şi Exegeza Vechiului şi Noului Testament. Probleme de traducere şi intelegere a textului biblic
Mihai2016
Mesaje: 17
Membru din: 23 Feb 2016, 15:48
Confesiune: ortodox
Preocupări: Cunostinte teologice

Re: Omul Fărădelegii (II): predestinatie sau libertate?

Mesaj necititde Mihai2016 » 06 Mar 2016, 17:21

Eu cred că este vorba de predestinare totuși. Problema este că omul nu are pe cine trăda și vinde.
Doar și Iisus spunea: Trebuie să împlinim Scriptura. Deci ce este scris.
de ce nu ne arunca direct in iad ca suntem predestinați nu mai facea Dumnezeu raiul ne baga direct in pamant ,tu eşti predestinat sa pacatuieşti ce rost mai are sa te naşti ,se naşteau doar cei drepți .Voia de sine stătătoare e un dar deplin nu un dar amagitor sa te facă doar ca deți puterea de a alege .

Avatar utilizator
mardadisho
Mesaje: 95
Membru din: 02 Ian 2014, 17:24
Confesiune: ortodox
Preocupări: pacea in partea noastra de Univers
Localitate: Bucuresti

Re: Omul Fărădelegii (II): predestinatie sau libertate?

Mesaj necititde mardadisho » 11 Mar 2016, 20:18

Predestinarea este nu doar o eroare teologica, ci o incremenire impotriva Vietii. Pe de alta parte, exista gene in ADN-ul uman care codifica patternuri de comportament. Aici este mica dreptate si victorie a acestui concept si a dogmei atotputerniciei si dogmei predestinatiunii in Calvinism. Deci, la o scara inferioara din pdv cosmic, omul pare/este predestinat in anume acte si atitudini. Insa traim intr-un Univers virtualmente nesfirsit ca posibilitati, creat de un Dumnezeu nesfirsit in putere si mila. Deci, ce la un nivel foarte carnal pare si chiar este o anume punere in forme prestabilite nu atit a vietii, cit a modului de a o trai, la o scara mai inalta nu mai e valabil, statuile incremenite ale "destinelor batute in cuie" fiind spulberate.
Versetele care par a sprijini aceasta teorie, a predestinatiunii sint irelevante. Au fost scrise de autori iudei, inate de venirea Domnului, sau inainte de consolidarea Bisericii si invataturii ortodoxe. Inclusiv Pavel a putut gresi si a gresit. Doar Preasfinta Treime, prin natura Sa, si Preasfinta Fecioara, prin Harul primit, sint negresalnici. Nici un om sau grup uman nu sint impecabili si infailibili. Si nici predestinati-teleghidati-zombificati. Arhanghelul Gabriel vine la Maica Domnului sa Ii ceara aprobarea pentru actul Intruparii. Fie si acest singur exemplu e suficient.


Înapoi la “SFÂNTA SCRIPTURĂ / BIBLIA”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX