Popor ales, Biserica..

Studiul şi Exegeza Vechiului şi Noului Testament. Probleme de traducere şi intelegere a textului biblic
ddc
Mesaje: 217
Membru din: 10 Oct 2009, 16:35
Confesiune: ortodox
Preocupări: Adevarul

Popor ales, Biserica..

Mesaj necititde ddc » 26 Dec 2011, 11:57

Care e faza cu poporul ales?

Care e faza cu biserica?

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje: 1104
Membru din: 07 Apr 2008, 20:29
Confesiune: ortodox
Preocupări: medicină, teologie, filosofie
Localitate: Italia
Contact:

Re: Popor ales, Biserica..

Mesaj necititde Ioan Cr » 27 Dec 2011, 22:31

Poate reformulati mai omeneste intrebarile, caci nu suntem la piata. Scuzati.
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

ddc
Mesaje: 217
Membru din: 10 Oct 2009, 16:35
Confesiune: ortodox
Preocupări: Adevarul

Re: Popor ales, Biserica..

Mesaj necititde ddc » 28 Dec 2011, 13:17

Adica de ce a existat/exista un popor ales si de ce exista Biserica?

ddc
Mesaje: 217
Membru din: 10 Oct 2009, 16:35
Confesiune: ortodox
Preocupări: Adevarul

Re: Popor ales, Biserica..

Mesaj necititde ddc » 13 Ian 2012, 00:56

Nu pot concepe cum Dumnezeu poate avea un popor ales.Parca e discriminare.Explicati-mi si mie.. De ce popor ales.. Care e scopul?

Dionysie
Mesaje: 695
Membru din: 20 Dec 2010, 20:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: înţelegerea
Localitate: fost: "aletheia"

Re: Popor ales, Biserica..

Mesaj necititde Dionysie » 12 Feb 2012, 00:51

„Neamul” christic este toata omenirea, (eventual omenirea care-L „cunoaste”, care are ideea prezentei Sale- dar e o restrictie a carei legitimitate e discutabila). „Israel”, neamul ales, trebuie sa devina toata umanitatea.
Totuşi din punct de vedere biblic lucrurile nu se prezintă tocmai aşa. Se vede spre exemplu chiar din Revelaţia Sfântului Ioan (cartea Apocalipsei) că şi în era eshatologică de care vorbeşte există o anumită diferenţiere a omenirii între Israel şi neamuri. Există versete clare în Carte din acest punct de vedere, aşa cum există referinţa clară la Noul Ierusalim care, atenţie, este fondat pe 12 pietre de temelie care sunt cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, iar cele 12 porţi poartă numele celor 12 seminţii ale lui Israel. Neamurile vor umbla în lumina lui Dumnezeu şi a noului Ierusalim. Din punctul meu de vedere este vorba despre Israelul spiritual, din care nu fac parte doar evreii (evreii din legământ) ci şi cei dintre neamuri care au devenit aleşi ai lui Dumnezeu şi practic, prin Hristos, au fost încorporaţi în Israel (evident că nu mă refer la toţi "creştinii"; după cum se ştie, mulţi chemaţi, puţini aleşi). Astfel nu ştiu dacă există vreun orizont temporal în care Israelul să devină toată umanitatea, în schimb orizontul pe care ni-l prezintă Sfântul Ioan în Revelaţie cuprinde încă o distincţie între Israel şi neamuri, aşa cum se distinge un Nou Ierusalim între cetăţile Pământului.

Dionysie
Mesaje: 695
Membru din: 20 Dec 2010, 20:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: înţelegerea
Localitate: fost: "aletheia"

Re: Popor ales, Biserica..

Mesaj necititde Dionysie » 29 Apr 2012, 17:52

Când vorbim despre distincţia între poporul ales al lui Dumnezeu şi celelalte neamuri, Scripturile ne călăuzesc la adevăr. Pentru că există popor ales, există „Israel”. Evanghelia după Matei ne prezintă, în cadrul predicii de pe munte a Mântuitorului, un criteriu de distingere fundamental între „israeliţi” şi „neamuri”, un factor discriminator, separator, anume orientarea spre împărăţia lui Dumnezeu sau spre a lumii acesteia. Ceea ce caracterizează „Israelul” este tocmai căutarea împărăţiei lui Dumnezeu şi a dreptăţii Lui (Mt. 6, 33), spre deosebire de cele ale lumii acesteia, cum caută „neamurile” (Mt. 6, 32).

De aceea orice aşa zis creştin care nu caută această împărăţie a libertăţii spirituale, a dreptăţii iubirii, care nu caută şi nu trăieşte viaţa în Hristos, care nu se schimbă la faţă după chipul nemuritor al lui Hristos, care nu pune preţ pe spirit şi pe libertatea autentică, acela nu este creştin. Acela este dintre „neamuri”, nu este din „Israel”. „Nu tot cel ce zice Doamne, Doamne va intra în împărăţie ci acela care face voia Tatălui.” Nu orice creştin nominal este creştin. Orice creştin nominal, orice obraznic impertinent şi făţarnic nu este creştin, ci este dintre „neamuri”, este extra ecclesia, în afara poporului ales al lui Dumnezeu. Şi de aceea trebuie recunoscut şi respectat ca atare, adică drept păgân şi „neam” cu aparenţă de creştin, o „neghină” cu pretenţii (impertinente şi pline de obrăznicie şi de tupeu) de „grâu”.

Dacă vezi un fals creştin, recunoaşte-l ca atare. Dacă-l vezi deci că nu caută împărăţia Spiritului, că nu merge pe calea cea strâmtă a lui Hristos, desparte-te de el, separă-te de el, căci este sminteală, separă-te de mincinos, separă-te de „neghină”, după ce ai încercat să îl converteşti şi să îl aduci la Lumină iar păgânul a respins Lumina. Nu lăsa „grâul” din tine să fie corupt de spurcata „neghină”. După cum ne călăuzeşte la adevăr Evanghelia după Luca (Luca 12, 32) poporul ales al lui Dumnezeu pe care El l-a ales ca să îi dea împărăţia este „turma cea mică”. Prin aceasta se caracterizează poporul ales al lui Dumnezeu: „turma cea mică”, acei puţini care merg pe calea cea strâmtă care duce la Viaţă şi la autentica libertate urmând Revelaţiei Dumnezeieşti. Nu mulţimea, nu multitudinea de lumeşti, de lipsiţi de Duh Sfânt, nu acei mulţi obraznici, nesimţiţi, nesocotiţi, profanatori şi profani, insultători, nu acei profani ignoranţi şi întunecaţi. Tuturor acelora: „Mergi înapoia mea, satană!”

OLGA

Re: Popor ales, Biserica..

Mesaj necititde OLGA » 30 Apr 2012, 10:48


Dacă vezi un fals creştin, recunoaşte-l ca atare. Dacă-l vezi deci că nu caută împărăţia Spiritului, că nu merge pe calea cea strâmtă a lui Hristos, desparte-te de el, separă-te de el, căci este sminteală, separă-te de mincinos, separă-te de „neghină”, după ce ai încercat să îl converteşti şi să îl aduci la Lumină iar păgânul a respins Lumina. Nu lăsa „grâul” din tine să fie corupt de spurcata „neghină”.
Despre ce separare este vorba?

Dionysie
Mesaje: 695
Membru din: 20 Dec 2010, 20:57
Confesiune: ortodox
Preocupări: înţelegerea
Localitate: fost: "aletheia"

Re: Popor ales, Biserica..

Mesaj necititde Dionysie » 30 Apr 2012, 11:45

„Faptele Apostolilor” ne pune înainte cele două căi: cea a vieţii şi cea a morţii. Cele două căi se evidenţiază ca alegeri la confruntarea cu propovăduirea apostolică impulsionată de Sfântul Duh. Confruntaţi deci cu predania mântuitoare iudeii se divid în două, unii alegând calea vieţii, alţii alegând calea morţii.

Prima categorie este aceea a celor „străpunşi la inimă” (Fapte 2, 37) de cuvântul apostolilor, care aleg să se pocăiască, să primească botezul spre iertarea păcatelor şi să intre în comunitatea Bisericii şi în viaţa acesteia (Fapte 2, 37-47) în poporul cel nou ales al lui Dumnezeu, în „noul Israel”, Sfânta Biserică.

A doua categorie este aceea a celor „tăiaţi la inimă” (Fapte 5, 33; 7, 54) de cuvintele apostolilor, care aleg să se opună acestora, mergând pe calea morţii. Aceştia sunt cei care cu sălbăticie îl ucid cu pietre, îl martirizează pe Sfântul Ştefan. „Voi cei tari în cerbice şi netăiaţi împrejur la inimă şi la urechi, voi pururea staţi împotriva Duhului Sfânt, precum şi părinţii voştri, aşa şi voi! Pe care dintre prooroci nu l-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum, voi, care aţi primit Legea întru rânduieli de îngeri şi n-aţi păzit-o!” (Fapte 7, 51-53)

Aceste două căi ni se deschid şi nouă astăzi. Să primim „străpungerea inimii”, pocăinţa şi viaţa cu Hristos. Să respingem „tăierea inimii”, sălbăticia asemănătoare acelora dintre iudei care s-au făcut ucigaşi de Hristos şi ucigaşi de sfinţi. Să nu fim şi noi prigonitori ai profeţilor şi împotrivitori ai Sfântului Duh. De fiecare dată când ne împotrivim cuvintelor vii descoperite de Dumnezeu, de fiecare dată când ne împotrivim cuvintelor profetice şi apostolice inspirate de Sfântul Duh, de fiecare dată ne facem potrivnici şi înfruntători ai Sfântului Duh pentru impulsurile „păgânului” din noi. O bună parte din actualul aşa zis creştinism nu se constituie decât fie din ignoranţă faţă de cuvântul lui Dumnezeu, fie din opoziţie făţişă. Aşa zişii creştini, aşa zişii născuţi din nou din Duhul Sfânt fie Îl ţin pe Dumnezeu ca pe un figurant, ca pe un spectator din decor al propriei lor vieţi şi în care El, Sfântul, nu are decât un rol decorativ sau chiar nici unul, fie îi fac opoziţie făţişă înfruntând sfânta autoritate dumnezeiască. Dumnezeu ne cere deci să fim, în mijlocul acestei generaţii apostate, dintre cei „tăiaţi împrejur la inimă”, nu dintre ucigaşi, priogonitori, nesimiţiţi şi nepăsători, să fim deci „israeliţi întru care nu este vicleşug”, iar nu „iude” trădătoare.

Vasy
Mesaje: 30
Membru din: 06 Noi 2013, 18:13
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: muncitor instalator

Re: Popor ales, Biserica..

Mesaj necititde Vasy » 06 Noi 2013, 23:08

"Dumnezeu ne cere deci să fim, în mijlocul acestei generaţii apostate, dintre cei „tăiaţi împrejur la inimă”, nu dintre ucigaşi, priogonitori, nesimiţiţi şi nepăsători, să fim deci „israeliţi întru care nu este vicleşug”, iar nu „iude” trădătoare". Foarte bine ai zis aici Dionysie. Dar ce facem cu acei crestini care prigonesc, bat ( in adevaratul sens al cuvantului), injura, sunt violenti fata de alti crestini. Si o categorie si alta se pretind crestini. Acum lamureste-ma te rog, din aceste doua categorii care sa cred ca este crestinul corect real si adevarat? Lamureste-ma te rog. Doamne ajuta.


Înapoi la “SFÂNTA SCRIPTURĂ / BIBLIA”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron