Creatia lumii

Studiul şi Exegeza Vechiului şi Noului Testament. Probleme de traducere şi intelegere a textului biblic
Viorel
Mesaje: 7
Membru din: 14 Feb 2013, 16:30
Confesiune: ortodox
Preocupări: Religie

Creatia lumii

Mesaj necititde Viorel » 14 Feb 2013, 17:06

După învăţătura creştină, Dumnezeu a creat lumea din nimic, prin puterea cuvântului Său: ,,El a zis şi s-a făcut , El a poruncit şi s-a zidit" (Ps. 148, 5). Lumea are un început , fiind creată odată cu începutul, şi va avea şi un sfârşit . Numai Dumnezeu din veşnicie. De aceea psalmistul zice: ,,Mai înainte de a se fi făcut munţii şi de a se fi zidit pământul din veac şi până în veac eşti Tu Doamne" (Ps. 89, 2).

Chiar dacă lumea are un început , planul de creare a lumii există din vecie în Dumnezeu, şi în acest plan se cuprinde şi scopul pentru care a fost făcută. Scopul creaţiei lumi este îndoit. Cu privire la Dumnezeu, scopul creaţiei lumii este de a-L preamări pe Creator, creaţia fiind manifestarea iubirii şi bunătăţii Dumnezeieşti, iar cu privire la creaturi este binele şi fericirea lor, îndeosebi a celor înzestraţi cu raţiune. În iubirea lui Dumnezeu fiecare dintre noi am existat dintotdeauna. Dumnezeu Cel veşnic ne-a văzut pe fiecare dintre noi ca pe o idee sau un gând în înţelepciunea Sa divină şi pentru fiecare în parte Dumnezeu are un plan special şi distinct. noi pentru Dumnezeu existăm din vecie; falsa percepţie a lucrurilor în sine este că la un momnt dat începem să existăm pentru noi înşine". Credința este continuă. Nu trebuie să spunem că ,,Dumnezeu a creat lumea şi pe mine în ea", ci ,,Dumnezeu creează lumea şi pe mine în ea, aici şi acum şi întotdeauna". Dacă Dumnezeu nu şi-ar exercita voinţa creatoare în fiecare clipă, universul s-ar nărui, nimic n-ar exista nici măcar o clipă dacă n-ar vrea Dumnezeu să existe. Mitropolitul Filaret al Moldovei spunea: ,,Toate fiinţele stau în echilibru pe cuvântul creator al lui Dumnezeu, ca pe un pod de diamante; deasupra este abisul nesfârşirii divine, dedesupt este cel al nimicniciei firilor",

Lumea este dependentă de Dumnezeu. Fiindcă este opera lui Dumnezeu, creaţia este bună. De aceea Sf. Scriptură zice: ,,Şi a văzut Dumnezeu că toate câte a făcut erau foarte bune" (Fac. 1, 34). Înţelegând acest adevăr mulţi oameni au întâlnit pe Creator contemplând cele create. Evagrie din Pont scrie că ,,unul din înţelepţii vremii a venit la SF. Antonie în pustie şi i-a zis: <<Părinte, cum poţi să înduri traiul aici, lipsit de toată mângâierea cărţilor >>?" SF. Antonie a răspuns: ,,Cartea mea filosofule este firea celor făcute şi ori de câte ori doresc pot să citesc în cele făcute de Dumnezeu". La creaţie lumea era bună în sensul că în totalitatea ei cea spirituală şi cea materială, erau potrivite planului pentru care le-a creat Dumnezeu, având posibilitatea desăvârşirii. Iar aceasta este lucrarea Duhului Sfânt . Varietatea formelor, şi situaţiilor naturale din lume are la bază puterea energiilor divine necreate. Răul prezent în lume, atât cel fizic cât şi cel moral, este o realitate dar acesta nu e opera lui Dumnezeu şi nu există deci din veşnicie ca principiu creat. Filosful Evagrie spune că ,, răul nu are substanţă ci este absenţa binelui, aşa cum întunericul nu este decât absenţa luminii"49. Numai binele este de la Dumnezeu. Răul a apărut în lumea nevăzută prin libertatea de voinţă a îngerilor care au căzut , şi au intrat în lumea materială prin păcatul lui Adam şi Eva. După învăţătura Bisericii, creaţia cuprinde două părţi: lumea nevăzută sau lumea spirituală şi lumea văzută sau materială. Prin lumea spirituală se înţelege lumea îngerilor.

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje: 971
Membru din: 03 Dec 2010, 01:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: preoţie, familie
Localitate: Craiova

Re: Creatia lumii

Mesaj necititde dimitrie » 14 Feb 2013, 23:21

Foarte frumos până aici, Viorel! Apreciem și faptul că scrieți cu diacritice.
Succesul pe acest forum este în directă legătură cu relația noastră cu Dumnezeu, și mai apoi și cu puținele cunoștințe teologice (și nu doar) pe care le-am dobândit. Succesul nostru fiind în fapt succesul lui Dumnezeu, iar scăderile și erorile ne aparțin.
Să-mi dea Dumnezeu ce "medicament" ştie El, numai să putem fi împreună, deplin, dincolo!


Înapoi la “SFÂNTA SCRIPTURĂ / BIBLIA”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX