Da, o ectenie întreită prescurtată la sfârşit. (Pt necunoscători atenţionez: să nu se confunde "Vecernia Mică" cu "Vecernia zilelor de rând"!)vecernia mică are vreo ectenie?
Da, neapărat!toate zilele cu vecernie mică au şi vecernie mare?
Asta şi este logica. Se face Vecernie Mică, apoi se merge la masă. În cele din urmă se începe Privegherea după care este interzis să mai mănânci.toate zilele cu vecernie mică sunt zile cu priveghere?
1. Nu am avem vreo slujbă care să se numească "Liturghia Darurilor", că toate sunt "ale Darurilor"liturghia darurilor se uneşte doar cu vecernia mică a zilei următoare sau cu orice vecernie?
Şi mică şi mare. Numai că pt acest Praznic sunt extrem de multe situaţii tipiconale (pe care nici nu se merită să le ştii pe-de-rost, căci pt asta şi sunt "Capitolele lui Marcu"); în diferite situaţii, rânduiala Vecerniei şi a Slujbei Buneivestiri în general, poate suferi foarte multe schimbări.ziua de 25.03, bunavestire are şi vecernie mică şi mare sau doar mare?
Dacă e de luni până vineri (cu excepţia Joii Mari - care se poate întâmpla doar la cei pe stil vechi), se face Liturghia Darurilor m. înainte Sfinţite. Liturghia se uneşte cu Vecernia Mare. Scrie totul detaliat în Tipic. Nu putem relua aici toate aceste situaţii.pe 24.03 seara, ajunul Buneivestiri. se face liturghia darurilor sau nu? dacă da, cu ce vecernie se uneşte?
nu înţeleg. este interzis să mănânci după începutul privegherii sau după priveghere? orice priveghere are frângerea pâinii. când se mănâncă, deci, pâinea frântă?Asta şi este logica. Se face Vecernie Mică, apoi se merge la masă. În cele din urmă se începe Privegherea după care este interzis să mai mănânci.
rezultă de aici că vecernia mică a buneivestiri se face neunită cu nimic, poate chiar la chilii, nu?Dacă e de luni până vineri (cu excepţia Joii Mari - care se poate întâmpla doar la cei pe stil vechi), se face Liturghia Darurilor m. înainte Sfinţite. Liturghia se uneşte cu Vecernia Mare. Scrie totul detaliat în Tipic. Nu putem relua aici toate aceste situaţii.
1. Nu trebuim să numim aia "frângerea pâinii (artoklasia)", pt că acest termen se referă de regulă la Euharistie. La mijlocul privegherii noi mâncăm pâine binecuvântată.nu înţeleg. este interzis să mănânci după începutul privegherii sau după priveghere? orice priveghere are frângerea pâinii. când se mănâncă, deci, pâinea frântă? să înţeleg că logica existenţei vecerniei mici este aceea ca să putem mânca de seară, adică după vecernie, dar să avem şi vecernie de pus la priveghere?
Există multe situaţii, mai ales înainte şi după unele Praznice Mari, când Vecernia Mică se suprimă, pt că dispare logica punerii ei. Deci Vecernia Mică nu este o slujbă indispensabilă. Ca dovadă, cei mai mulţi nici nu o săvârşesc. Există însă şi situaţii când anumite slujbe, mai ales Pavecerniţa şi Miezonoptica, conform Tipicului, trebuie săvârşite la chilie.[uneori - PP] vecernia mică a buneivestiri se face neunită cu nimic, poate chiar la chilii, nu?
Acelaşi prochimen şi aceelaşi stihuri, dar în traducere corectă: "Domnul S-a împărăţit..."Vecernia mică a duminicii are acelaşi prochimen cu cel al vecerniei mari a duminicii, adică "Domnul a împărăţit ..."? Cu toate stihurile? Nicio diferenţă între cele două vecernii în privinţa prochimenului?
Da, cea dinainte de Hexapsalm.ectenia mică întreită de la sfârşitul vecerniei mici este identică cu cea de după psalmii împărăteşti ai utreniei
După ecfonisul Ecteniei, direct "Slavă Ţie, Hristoase..." şi Otpustul mic.ce otpust se face la vecernia mică? cel al vecerniei mari?
credeam că se pune doar primul stih.Acelaşi prochimen şi aceelaşi stihuri, dar în traducere corectă: "Domnul S-a împărăţit..."Vecernia mică a duminicii are acelaşi prochimen cu cel al vecerniei mari a duminicii, adică "Domnul a împărăţit ..."? Cu toate stihurile? Nicio diferenţă între cele două vecernii în privinţa prochimenului?
Ia vedeţi, în Orologhion-ul grecesc este?În ceaslov e dată o rugăciune a marelui Vasilie, după care urmează "Ceea ce eşti ..." şi apoi otpustul.
Nu. Între ectenie şi otpust se poate cânta "Cuvine-se cu adevărat..." , dar nu are cum să fie un Otpust Mare la o slujbă mică: şi la propriu şi la figurat."Ceea ce eşti ..." nu cumva a rămas de la otpustul mare?
Înapoi la “Laudele bisericeşti. Istorie şi rânduială”
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori