Ectenia catehumenilor

Totul despre Liturghie şi alte teme implicite

Ectenia catehumenilor

Mesajde CatalinM pe 28 Dec 2008, 23:37

Am observat ca in unele biserici aceasta ectenie nu se mai rosteste, iar in alte parti mi s-a parut a fi intr-o forma prescurtata. Care ar fi temeiul acestei omisiuni? "Disparitia" catehumenilor sau alte motive? Ca fapt divers, acolo unde inca se mai practica, se pare ca majoritatea credinciosilor nici macar nu stiu despre ce e vorba, deoarece atunci cand preotul spune "Cei chemati, capetele voastre Domnului sa le plecati.", toata lumea isi pleaca, mai mult sau mai putin, capul.
CatalinM

Locaţie: Bucuresti
Confesiune: ortodox

Re: Ectenia catehumenilor

Mesajde protosinghel pe 29 Dec 2008, 00:04

Am făcut un studiu amănunţit asupra acestei probleme în cartea mea, pp. 136-147.
În linii generale, desigur, în lipsa catehumenilor, ectenia şi rugăciunea de plecare a capetelor pt ei, nu trebuie puse. Dacă însă în acea biserică şi la acea Liturghie este de faţă cel puţin un catehumen, ectenia şi rugăciunea respectivă trebuie neapărat puse.

Sunt total nefondate speculațiile unora, inclusiv a lui Schmemann, precum că această ectenie s-ar referi la eterodocşii pt care noi ne rugăm să devină mădulare ale Bisericii Ortodoxe.

Mai multe explicaţii găsiţi în carte.
protosinghel

Locaţie: R.Moldova, Edineţ

Mesajde protosinghel pe 17 Iun 2009, 11:07

În cartea mea am mers pe ideea că Ectenia pt catehumeni cu rugăciunea de plecare a capetelor, trebuie pusă atunci când avem catehumeni în biserică, dar trebuie suprimate atunci când nu-i avem. Am fost împotriva unor reformulări sau reinterpretări ale acestei Ectenii. Cred că am dreptate în acest sens, pt că merg pe linia manuscriselor şi pe înţelesul direct al textului.
Dar mi-a plăcut reformularea pe care o fac la Mănăstirea Simonos Petras în Athos. Ei ar fi vrut să o scoată, dar şi aşa sunt consideraţi de toţi ca fiind mai "liberali", comparativ cu alţi athoniţi. La Ormylia, mănăstirea de maici care ţine de ei şi la care slujesc preoţii lor, nu pun niciodată ectenia pt catehumeni.
Deci până la urmă, rostesc o ectenie reformulată, fără rugăciunea de plecare a capetelor, care se împacă şi cu ideea de a ne ruga (noi, credincioşii) pt cei care urmează să vină în Biserică.

Iată textul ecteniei, aşa cum se spune el la Simonos Petras (dar nu şi în alte Mănăstiri Athonite):

Diaconul: Să ne rugăm pentru cei chemaţi, Domnului.
Strana: Doamne miluieşte.
Diaconul: Ca Domnul să-i miluiască pe dânşii.*
Diaconul: Să i înveţe pe dânşii cuvântul adevărului.
Diaconul: Să le descopere lor Evanghelia dreptăţii.
Preotul desface partea de sus a Antimisului.
Diaconul: Să i unească pe dânşii cu Sfânta Sa sobornicească şi apostolească Biserică.
Diaconul: Mântuieşte, miluieşte, apără şi i păzeşte pe dânşii, Dumnezeule, cu harul Tău.
Preotul: Ca şi aceştia împreună cu noi să slăvească preacinstitul şi de mare cuviinţă numele Tău, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea, şi în vecii vecilor.
Strana: Amin!

Ce părere aveţi de această reformulare? Rezolvă ea în vreun fel problema? Credeţi că ar putea fi acceptată la noi?
protosinghel

Mesajde Administrator pe 22 Iun 2009, 19:36

protosinghel scrie:Ce părere aveţi de această reformulare? Rezolvă ea în vreun fel problema?

Avand in vedere ca nu mai sunt indemnati "cei chemati" in a se ruga Domnului, noua formulare are sens.
protosinghel scrie:Credeţi că ar putea fi acceptată la noi?

NU! De cand cu noul patriarh, nici la catedrala patriarhala nu se mai rosteste ectenia celor chemati.

Dar ce ar trebui sa se intample cu prima parte a primei ectenii pentru cei credinciosi? (cati sunteti chemati...) Aceasta ar trebui sarita si spus doar "Cati suntem credinciosi..."? Ca un argument in sustinerea ideii ca nu va fi acceptata noua formulare spun urmatoarele: nu am vazut in tara (ca nu prea am umblat prin strainatati) locas unde a doua ectenie pentru cei credinciosi sa fie spusa complet la slujba cu diacon:
Diaconul: Iară şi iară cu pace, Domnului să ne rugăm.
Următoarele ectenii de cerere se zic numai dacă slujeşte şi un diacon.
Diaconul: Pentru pacea de sus şi pentru mântuirea sufletelor noastre, Domnului să ne rugăm.
Pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici şi pentru unirea tuturor, Domnului să ne rugăm.
Pentru sfântă biserica aceasta şi pentru cei ce cu credinţă, cu evlavie şi cu frică de Dum nezeu intră într-însa, Domnului să ne rugăm.
Pentru ca să fim noi izbăviţi de tot necazul, mânia, primejdia şi nevoia, Domnului să ne rugăm.
Apără, mântuieşte, miluieşte şi ne păzeşte pe noi, Dumnezeule, cu harul Tău.

Peste tot am auzit doar prima si ultima cerere...

PS: este vorba de ecteniile dinainte de heruvic, pentru cei ce nu le stiu dupa denumirea d ectenii pentru cei credinciosi.
Imagine sau Imagine
Administrator

Locaţie: world wide web

Mesajde protosinghel pe 22 Iun 2009, 19:50

Administrator scrie:Peste tot am auzit doar prima si ultima cerere...
PS: este vorba de ecteniile dinainte de heruvic, pentru cei ce nu le stiu dupa denumirea d ectenii pentru cei credinciosi.

Păi tocmai: prima şi ultima cerere nu mai ai treabă cu ectenia pt cei chemaţi, ci cu a doua pentru credincioşi.
protosinghel

Mesajde Administrator pe 22 Iun 2009, 22:48

Ideea era ca se prefera scurtarea (a doua ectenie pentru cei credinciosi nu se spune complet nici la slujba cu diacon), iar acest lucru se poate face prin eliminarea ecteniei celor chemati si nu prin reformularea ei.
Imagine sau Imagine
Administrator

Locaţie: world wide web

Mesajde protosinghel pe 22 Iun 2009, 23:13

Nu-i aşa. În acest caz nu este nici o legătură între cele 2 ectenii.
Cât priveşte scurtarea celei de-a doua, ăsta este un obicei mult mai vechi şi el este reflectat şi în Ieratikonul grecesc. Acolo de mult timp a doua Ectenie pt credincioşi nu mai este asemănătoare cu cea Mare, ci aşa cum o zic românii în ultima vreme.
protosinghel

Mesajde eelianos pe 25 Iul 2009, 14:00

si atunci s-ar face desfacerea ilitonului/antimisului cumva in timpul ecteniei de dupa evanghelie?
eelianos

Locaţie: Thesalonic, ortodox

Mesajde protosinghel pe 25 Iul 2009, 15:26

eelianos scrie:si atunci s-ar face desfacerea ilitonului/antimisului cumva in timpul ecteniei de dupa evanghelie?

Da! Dar se poate şi la Ectenia de dinainte de Heruvic, aşa cum scriu vechile cărţi chiar şi pt cazul când este Ectenia pt catehumeni.
protosinghel

Înapoi la Dumnezeiasca LITURGHIE. Istorie, rânduială şi explicare