adrian81 scrie:de ce se pune sf. agnet, dupa frangere, pe disc cu miezul in sus?
prxristos scrie:daca usile imparatesti nu se inchid dupa binecuvantarea mare, decat la ectenia pt cei credinciosi, am vazut ca s-a incetatenit practica de a cadi pe credinciosi la Vesnica pomenire, tocmai pt ca usile sunt deschise (ori, se cadesc cei vii in amintirea celor adormiti?!)
prxristos scrie:credeam ca Slava se foloseste doar pt Dumnezeu nu si pt Maica Domnului.. de ce si pt ea?
prxristos scrie:nu e mai corect cuvantul inchinare decat incinaciune?
prxristos scrie:daca Prosomidia se incheie inainte de Heruvic, se mai face cadire mare, sau e suficienta cea de la inceputul Utreniei?
prxristos scrie:se poate face cadire mare la doxologie?
prxristos scrie:ce reactii, din partea episcopilor, teologilor etc ati avut la cartea dvs legata de Sfanta Liturghie?
Pr Simion scrie:Sa va aduc o bucurie: este cel putin un ierarh care v-a citit cartea.
Pr Simion scrie:La cuvintele: "Intai pomeneste Domane...pe care-l daruieste sfintelor Tale biserici in pace, cinstit..." ce inseamna cinstit ?
Ἐν πρώτοις μνήσθητι, Κύριε, τοῦ Ἀρχιεπισκόπου ἡμῶν (δεῖνος), ὃν χάρισαι ταῖς ἁγίαις σου Ἐκκλησίαις ἐν εἰρήνῃ, σῷον, ἔντιμον, ὑγιᾶ, μακροημερεύοντα καὶ ὀρθοτομοῦντα τὸν λόγον τῆς σῆς ἀληθείας.
Pr Simion scrie:la vohodul mic (cand iesim cu Evanghelia) este necesar sa ne aplecam putin la fiecare latura a Sfintei Mese (am vazut asta la unii si nu am un argument ca nu e necesar).
în Evanghelia după Matei, la capitolul 18, scrie:10. Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri.
11. Căci Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut.
12. Ce vi se pare? Dacă un om ar avea o sută de oi şi una din ele s-ar rătăci, nu va lăsa, oare, în munţi pe cele nouăzeci şi nouă şi ducându-se va căuta pe cea rătăcită?
13. Şi dacă s-ar întâmpla s-o găsească, adevăr grăiesc vouă că se bucură de ea mai mult decât de cele nouăzeci şi nouă, care nu s-au rătăcit.
14. Astfel nu este vrere înaintea Tatălui vostru, Cel din ceruri, ca să piară vreunul dintr-aceştia mici.
15. De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău.
16. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul.
17. Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş.
18. Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer.
19. Iarăşi grăiesc vouă că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri.
20. Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.
Cântarea condacului "Apărătoarei, Doamne..." în locul Antifonului III al Liturghiei, este o invenţie românească. Întrebarea nu are nicio legătură cu Vohodul Mic, ci ţine de istoria şi rânduiala Antifoanelor Liturghiei. Normal ar fi să se cânte Fericirile, iar după Vohod - troparele şi condacele, dintre care ultimul, în cazul în care Biserica are hramul unui Sfânt, poate fi chiar "Apărătoarei, Doamnei..."ccristi scrie:As dori sa aflu daca e normal ca la vohodul mic sa nu se cinte fericirile ci doar aparatoare doamna sau cind anume (din an)se cinta si cind nu fericirile
ccristi scrie:O alta problema legata de vohodul mic ar fi atunci cind se slujeste in sobor (mai multi preoti fara diacon)cum se iese din altar,cum se aseaza in biserica fata de protos,ordinea cum protosul le da spre sarutare sf evanghelie si f important cum se intra in altar(in ce ordine intra preotii)
ccristi scrie:O alta problema este legata de sf impartasanie-daca e normal sa se impartaseasca inainte de ...cu frica,,, iar daca da ,daca e normal ca pina la acel moment(cu frica,,,,)sa se impartaseasca credinciosii pe la usile imparatesti
ccristi scrie:Inca o problema -daca este normal sa se citeasca la iesirea cu sf daruri pomelnice cu vii si morti Va multumesc
pr Ionel scrie:O intrebare si o nelamurire. La vohodul cu darurile, finalul acestuia "si pe voi pe toti dreptmaritorilor crestini...." se face semnul Sf. Cruci atat cu discul cat si cu potirul sau numai cu potirul? In Liturghier se precizeaza ca se ridica doar potirul, dar ma intreb acesasta nu e din cauza faptului ca se refera la Liturghia cu diacon, cand discul este la diacon?
protosinghel scrie:La Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite, de exemplu, Sf. Disc, care are pe el Sf. Trup îmbibat cu Sf. Sânge, este ţinut în mâna dreaptă, iar Potirul în mâna stângă. În acel caz se face semnul Crucii doar cu dreapta, dar în acel caz pe Sf. Disc avem ceva calitativ diferit decât în Potir, pe când la Liturghia deplină, atât pe Disc, cât şi în Potir, Darurile au acelaşi "statut" - de "Cinstite".
Înapoi la Dumnezeiasca LITURGHIE. Istorie, rânduială şi explicare
Utilizatori ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator