Unii obişnuiesc ca după spălare doar să le stropească cu agheasmă, fără să rostească iarăşi rugăciunile, dar nici acest act nu este obligatoriu, deşi poate fi făcut.as dori sa va intreb daca vesmintele preotului/diaconului dupa spalare trebuiesc resfintite?
Atunci hai sa scoatem defiinitiv vesmintele negre din biserica, nu? Au si ele rostul lor. Mai bine vorbiti despre el, mai ales pt. perioada postului.Culoarea neagra a veşmintelor preotului nu vorbeşte nimic despre înviere şi nădejde, ci intră în logica bocitoarelor. Am observat că aproape toţi ortodocşii îmbracă la împormântare veşminte albe (sau cel puţin deschise).
De ce sunteţi răutăcios? Eu nu am vorbit despre scoaterea lor, mai ales când suntem în Postul Mare. La slujba înmormântării însă, ar trebui să se îmbrace veşminte albe.Atunci hai sa scoatem defiinitiv vesmintele negre din biserica, nu? Au si ele rostul lor. Mai bine vorbiti despre el, mai ales pt. perioada postului.Culoarea neagra a veşmintelor preotului nu vorbeşte nimic despre înviere şi nădejde, ci intră în logica bocitoarelor. Am observat că aproape toţi ortodocşii îmbracă la împormântare veşminte albe (sau cel puţin deschise).
In vinerea mare ce culoare ar fi bine sa se poarte?(vineri dimineata si seara)... si de ce? dar sambata dimineata? asteptam niste argumente......Culoarea neagra a veşmintelor preotului nu vorbeşte nimic despre înviere şi nădejde, ci intră în logica bocitoarelor. La slujba înmormântării însă, ar trebui să se îmbrace veşminte albe. Şi când vorbim despre ceva, nu avem dreptul să neglijăm aspectul istoric al problemei...
http://www.romfea.gr/images/stories/dem ... 7v0093.jpg... Iată însă că patriarhul Kiril al Moscovei nu prea a slujit în zilele de rând ale Postului Mare cu veşmite negre, aşa cum e la ei obiceiul, ci în veşminte de culoare violetă închisă. Deci se constată şi la ruşi o anumită rezervă faţă de culoarea neagră...
Înapoi la “Generalităţi legate de cultul liturgic ortodox”
Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori