Biserica si politica

Fiecare scrie ce doreşte şi discuta cu cine vrea, dar pe teme teologice (ce nu se încadrează la vreunul din compartimentele de mai sus)
Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:
Re: Biserica si politica

Mesaj necititde Pr Haralambie » 25 Mar 2012, 00:05

Dionysie, decât să discuţi despre politică, mai degrabă iei psaltirea în mână. Cred că eşti conştient că este inutil. Problema revenirii şi bună-stării chiar şi materiale acestei ţări, nu stă în discuţii sterile, interminabile ci, în îndreptarea vieţii poporului român, din cel mai mare şi aproape generalizat păcat, apostazia de la dreapta credinţă.
Cu mult respect.

Dionysie
Mesaje:695
Membru din:20 Dec 2010, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:înţelegerea
Localitate:fost: "aletheia"

Re: Biserica si politica

Mesaj necititde Dionysie » 25 Mar 2012, 13:23

V-am spus adineaori că sunteţi în eroare şi acum văd că persistaţi în ea, ba mai şi încercaţi să o justificaţi. Păi tocmai aici este problema că, aşa cum de altfel şi dumneavoastră susţineţi, este nevoie de îndreptare, ori asta nu se poate obţine doar citind Psaltirea într-un vârf de munte sau în vreo peşteră uitată de lume. Este nevoie de mult mai mult, de implicare, însă este trist că adevărurile sunt ţinute undeva ascunse, eventual sub un obroc, iar cei care le ascund îşi mai şi caută justificări. Pentru mine este evident că nu sunteţi sincer şi adevărat până la capăt, posibil pentru că dacă aţi fi s-ar putea să pierdeţi multe lucruri, şi poate "şi poporul e nevrednic" să te bagi în încurcături pentru el. Pentru mine este evident cât se rezistă împotriva adevărului în general în BOR, fără vreo referire directă la dumneavoastră ci efectiv în general, ca stare de lucruri; această rezistenţă eu de multe ori cred că este de fapt rezistenţă împotriva Duhului Sfânt adică a Duhului Adevărului. Nu vreau să vă judec personal, adică pe dumneavoastră, însă mie îmi este evidentă, şi nu doar mie ci oricărui om de o onestitate rezonabilă, că există multă laşitate precum şi rezistenţă împotriva Duhului, împotriva adevărului.

Într-o oarecare măsură vă înţeleg (dar doar într-o foarte mică măsură şi şi aceea cu extrem de multă toleranţă), pentru că poate fi vorba despre mari riscuri, însă părerea mea este că Dumnezeu nu prea înţelege şi nu o să prea înţeleagă foarte multe din laşităţile şi rezistenţele împotriva sau chiar tăinuirile adevărului care au loc în ghetto-ul nostru ortodox. Şi în realitate consecinţele deja au început de multişor să se cam vadă, mai ales în perioada de aşa zisă libertate de după loviluţia din '89.

Posibil ca totuşi atunci când eşti singur şi nu ai sprijin este mult mai înţelept să stai la locul tău decât să îţi faci singur probleme şi să îţi "rupi gâtul", şi când te mai şi gândeşti că rişti să ţi-l rupi de unul singur fără ca cineva să se bage. Este adevărat că este foarte primejdios să te duci de unul singur la război. Mai bine stai acasă şi citeşti Psaltirea.
Ultima oară modificat 09 Apr 2012, 10:04 de către Dionysie, modificat de 2 ori în total.

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: Biserica si politica

Mesaj necititde Pr Haralambie » 25 Mar 2012, 14:19

Dionysie, ce te face să crezi că nu eşti tu în eroare? Atitudinea ta este una care crede că reuşeşte prin forţe proprii şi care nu prea nădăjduieşte în Dumnezeu. Uiţi că spune proorocul Ieremia:Cap. 17, 5. Aşa zice Domnul: "Blestemat fie omul care se încrede în om şi îşi face sprijin din trup omenesc şi a cărui inimă se depărtează de Domnul. , iar în altă parte: Blestemat este cel ce se încrede braţelor sale! .şI Iarăşi proorocul David:Ps . 11, 8. Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni.Înţelege, atunci când sunt foarte mulţi nelegiuiţi în ţară, la conducere vor fi oameni de nimic...
Îndreptarea unei ţări trebuie să înceapă de la moralitate şi credinţă, şi asta la nivel individual. Un om educat, credincios, cu frica Lui Dumnezeu, responsabil şi iubitor de oameni, este competent indiferent în ce funcţie ar fi. El este un om de nădejde pt ţară. Iar când sunt din aceştia mulţi, treaba merge bine indiferent ce culoare au partidele...Iar când sunt oameni stricaţi poţi să ai mii de partide, ei nu sunt capabili, şi totul merge aiurea. Nu vezi situaţia de faţă, sunt o sumedenie de partide şi de oameni politici, aproape toţi sunt o apă şi un pământ. Alege dacă ai pe cine. Fiecare se străduieşte să arate după ce sunt puşi în funcţie că, sunt mai hoţi şi mai vânduţi decât ceilalţi pe care i-au succedat. Asta este politică? Te înşeli amarnic. Implică-te în politică, pe cine recomanzi, care partid? care oameni politici?
Sau crezi că se schimbă în forţă lucrurile? Iarăşi te înşeli.
Vor profita întodeauna mişeii de pe urma unor eroi nevinovaţi. Ce a rezolvat revoluţia, sau cum îi zici tu, loviluţia din 89?
Ce au rezolvat mişcarea de amploare legionară? Gândeştete ce amploare era, şi câţi oameni adevăraţi erau atunci, şi...nimic, au înfundat temniţele comuniste.
Biserica de câte ori s-a implicat în politică, de atâtea ori a avut de pierdut. Sunt canoane care specifică clar, neimplicarea clericilor în politică!
Trebuie să înţelegi că dacă pt orice lucru neînsemnat, este o pronie a Lui Dumnezeu, chiar şi firele de păr din cap ne sunt numărate, etc. cu atât mai mult pt soarta unui om, şi cu atât şi atât mai mult despre soarta unui popor, mai ales ortodox.
Aici trebuie luptat la îndreptarea moravurilor şi izbăvirea din păcate a oamenilor. Dacă acestea se vor face atunci gândirea va fi sănătoasă şi Dumnezeu vă da cele bune unui popor. El vă împlini cele spuse prin Proorocul David 32, 10. Domnul risipeşte sfaturile neamurilor, leapădă gândurile popoarelor şi defaimă sfaturile căpeteniilor.
11. Iar sfatul Domnului rămâne în veac, gândurile inimii Lui, din neam în neam.

Trebuie să crezi în forţa rugăciunii, care poate de 1000 de ori mai mult decât discuţii fără rost, mai ales când eşti un om mic, nebăgat în seamă. Dar şi aceasta este primită de Dumnezeu numai dacă viaţa este curată, iar dacă nu, vom auzi şi noi ca Ieremia Proorocul:Cap. 7

16. Tu însă nu te ruga pentru acest popor şi nu înălţa rugăciune şi cerere pentru dânşii, nici nu mijloci înaintea Mea, că nu te voi asculta.
Şi iarăşi, în altă parte: "Chiar Moise şi Samuel de ar sta înaintea Mea, sufletul Meu tot nu s-ar îndupleca spre poporul acesta. Izgoneşte-i de la faţa Mea, ca să se ducă. Ieremia 15, 1.
Trebuie să înţelegi că poporul ăsta are parte de ceea ce merită, de ceea ce a jertfit şi educat.
Aceştia sunt fiii ţării, cei care o conduc.
Cu mult respect.

Dionysie
Mesaje:695
Membru din:20 Dec 2010, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:înţelegerea
Localitate:fost: "aletheia"

Re: Biserica si politica

Mesaj necititde Dionysie » 26 Mar 2012, 14:19

Video: EXCEPTIONALA PREDICA a parintelui Mihai Valica la Manastirea Petru Voda (Bunavestire, 25 martie 2012).

Parerea mea este ca este inca bland parintele Valica. Adica ar fi loc de mult mai mult, dar este evident ca neavand un sprijin major nu poate nici el si nici altii sa spuna si sa faca mai mult. Si nu ma refer doar la sprijin din scaune mai mari, ci si din locuri mai joase pe scarile Bisericii.

http://saccsiv.wordpress.com/2012/03/26 ... ti-aidoma/

Dionysie
Mesaje:695
Membru din:20 Dec 2010, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:înţelegerea
Localitate:fost: "aletheia"

Re: Biserica si politica

Mesaj necititde Dionysie » 26 Apr 2012, 18:59

"dionysie", dacă Hristos dorea o împărăţie pe pământ venea şi ne învăţa cum să conducem politica, însă s-a propovăduit o Împărăţie spirituală clădită pe piatra credinţei în Hristos. Nici sute de ierarhi politicieni nu pot schimba (îndrepta) sufletele respectiv atitudinile (acţiunile) oamenilor pentru că lumina (Hristos) nu are nimic în comun cu întunericul (materia, vremelnicul). Lupta ta pentru o implicare a clerului în organizarea lucrurilor pământeşti trădează necunoaşterea valorii creştinismului şi a rolului clericilor în lume acela de a păzi neatinsă de eresuri învăţătura mântuitoare a Bisericii, izvorul cel nesecat al vieţii.
Eu nu am făcut nici o "luptă" pentru ierarhi politicieni. Eu vorbeam despre implicarea Bisericii în politică, nu neapărat prin ierarhi, dar sub autoritatea doctrinei de credinţă a Bisericii. Şi nu este vorba doar despre implicarea în politică ci şi de implicarea în alte sfere ale vieţii sociale, civice, culturale, economice. Biserica trebuie să exercite influenţă şi putere în astfel de sfere ale vieţii atât în mod direct asupra credincioşilor, a creştinilor (care sunt o minoritate în ţara noastră), în primul rând prin moralizarea vieţii şi articularea, modelarea ei după Legea lui Dumnezeu, cât şi în mod indirect asupra necredincioşilor, ateilor, a oamenilor fără Dumnezeu etc (care sunt majoritari în această ţară) prin exemplul creştinilor, prin influenţă în sensul moralizării (în sens creştin a) legislaţiei şi a punerii acesteia în practică, ca să dau doar câteva exemple, însă se poate trata problema mult mai profund.

Oricum este necesară buna orânduire a societăţii pe principiile Legii lui Dumnezeu pentru ca creştinismul să aducă roadele pe care trebuie să le aducă. Spre exemplu un sistem totalitar ateist de tipul celui socialist cum a fost la noi sau în alte părţi nu este decât de natură să ducă la eşecuri din toate punctele de vedere în Biserică chiar dacă se dă o aşa zisă libertate a cultului. Ceea ce s-a făcut în România prin tentativa de a împinge Biserica să se limiteze doar la cult, şi acela cum era făcut, dar într-o societate care în afara zidurilor bisericilor nu te făcea decât să duci o viaţă fără Dumnezeu, ori chiar împotriva lui Dumnezeu este una dintre cele mai grozave forme de prigonire a creştinismului şi de sabotare a misiunii mântuitoare şi profetice a Bisericii lui Hristos şi implicit a împărăţiei lui Dumnezeu.

Cel care trăieşte după dreptarul pe care îl consideri ca fiind cel mai autentic creştin şi cei care militează tot pentru astfel de dreptare şi de principii greşite nu fac decât să îşi arate fie ignoranţa, şi care astăzi nu mai este scuzabilă, fie egoismul, pentru că se gândesc doar la scăparea şi "realizarea" lor personală, fie laşitatea, pentru că nu fac adevărata misiune apostolică la nivelurile corespunzătoate acesteia şi pentru că vor să îşi acopere, să "bage sub preş" propriile eşecuri dintre care multe le-au făcut cu bună ştiinţă şi fără nici un fel de respect sau consideraţie pentru Dumnezeu, ci tocmai în dispreţul lui Dumnezeu şi a Sfintelor Scripturi, fie ticăloşia pentru că au purces la astfel de lucruri cu bună ştiinţă şi în ciuda a oricâte semnale le-au fost trase în mod legitim şi pentru că vor să îi ţină de proşti pe oameni, fie toate la un loc. În orice situaţie este vorba despre o lipsă de caracter, nu doar creştin ci şi de cel al unei elementare moralităţi, şi o îndrăzneală vecină cu un scuipat în obrazul lui Hristos, dacă nu cumva chiar cu o altă răstignire a Hristosului pe seama lor.

Îmi cer iertare dacă mesajul este niţel mai dur dar consider că mai important este adevărul şi a asculta de Dumnezeu mai degrabă decât de oameni. Este drept că în ziua de azi, de multe ori, cei care ascultă de oameni mai mult decât de Dumnezeu şi chiar în dispreţul de Dumnezeu sunt mult mai preţuiţi decât cei autentici.

Dionysie
Mesaje:695
Membru din:20 Dec 2010, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:înţelegerea
Localitate:fost: "aletheia"

Re: Biserica si politica

Mesaj necititde Dionysie » 26 Apr 2012, 19:34

Oricum Biserica ESTE mai puternica decat statul. Cum foarte bine zicea monahul... Amfilohie (parca) intr-un interviu (citez aprox., din memorie) - "...nimeni in tara asta nu are atata putere cata are Patriarhul ! Nimeni nu poate strange deodata mai multi oameni ca el, nimeni nu se bucura de atata ascultare. Daca maine Patriarhul da o porunca pt toti sa faca nu-stiu-ce rugaciune sau ...o Psaltire pe zi! - ia sa vezi... vuieste tara !!! Nu face asta bineinteles, dar vezi... puterea! Patriarhul are mai multa putere si credibilitate decat presedintele!"

Chiar fara a se implica in politica, Biserica (clerul) are putere mai mare decat statul. Asa a fost mereu...
Într-adevăr Biserica este mai puternică decât statul, şi asta pentru că este Trupul şi Mireasa lui Hristos. Dar în practică se dovedeşte că mulţi dintre aceia care compun bisericile, majoritatea fiind creştini de formă, nu sunt mai puternici nici decât statul, nici decât duhul lumii acesteia; ba dimpotrivă se supun duhului lumii acesteia iar nu Duhului lui Dumnezeu, şi se vor supune şi chiar deja se supun duhului antihristic şi vor merge la ascultarea de antihrist ca nişte slugi la stăpânul lor. Ca să îşi arate şi să îşi confirme pe deplin formalismul apartenenţei la Trupul Mistic al lui Hristos.

Biserica lui Hristos este perenă şi porţile iadului nu o vor birui, dar unele biserici locale pot să cadă şi chiar au şi căzut de-a lungul istoriei. Exemplul cel mai grăitor este chiar al bisericilor de care se vorbeşte în cap 2 şi 3 din Apocalipsă; în ziua de azi (nu ştiu exact de când) fostele biserici din Asia Mică de care pomeneşte Apocalipsa nu mai sunt decât câteva pietre probabil bune de vizitat pentru nişte turişti exotici. În rest, acele biserici au dispărut; Hristos a mutat sfeşnicul lor în altă parte. Concluzia este că bisericile locale pot să dispară (iar BOR nu este deloc una lipsită de ameninţări din acest punct de vedere pe termen mediu şi lung !!) iar cei care se aşază pe o ureche crezând că biserica lor locală va rezista indefinit bazându-se doar pe credinţa că Biserica nu va putea fi biruită sunt în înşelare. Biserica nu va putea fi biruită, biserici locale însă pot fi biruite şi pot să dispară. Şi aşa cum, după cum ne învaţă cartea Apocalipsei, vinovaţii pentru dispariţia bisericilor locale din Asia Mică au fost "îngerii" bisericilor, adică episcopii, aşa şi în cazul unei eventuale dispariţii în neant a BOR principalii vinovaţi (dacă nu cumva chiar singurii) vor fi episcopii, preoţii, teologii şi profesorii de teologie.

VisarionSarai
Mesaje:19
Membru din:16 Iun 2012, 19:12
Confesiune:ortodox
Preocupări:muzica

Re: Biserica si politica

Mesaj necititde VisarionSarai » 15 Iul 2012, 15:12

poporul ăsta are parte de ceea ce merită, de ceea ce a jertfit şi educat.
O astfel de poziţie nu se susţine sau se susţine foarte puţin în ceea ce priveşte Biserica Ortodoxă Română (nu ştiu cum e la alte biserici ortodoxe). Şi nu se susţine din motivul foarte clar că nu se poate face o culpabilizare generalizată a poporului ortodox de către BOR atâta timp cât BOR îi ţine pe credincioşi la nivelul de cunoaştere şi trăire religioasă la care îi ţine. Având în vedere câţi pseudo-ortodocşi sunt între ortodocşi culpa principală pentru ceea ce se întâmplă cu poporul aparţine clerului BOR şi altor oameni de responsabilitate din BOR; nu se poate arunca culpa asupra poporului atâta vreme cât vorbim despre un popor ortodox care, în general, nu cunoaşte Biblia, nu o pune în practică, nu este verificat şi controlat de cunoaşterea şi punerea în practică, care are o viaţă religioasă extrem de limitată şi de săracă precum şi cu multe formalisme în ea, care nu înţelege că religia trebuie să penetreze şi să transforme toate aspectele vieţii aşa încât promisiunea de la liturghie "Toată viaţa lui Hristos să o dăm" să nu fie doar o declaraţie formalistă şi un jurământ mincinos, ci să aibă corespondenţă şi aplicabilitate practică, un popor care nu Îl cunoaşte pe Dumnezeu ci cel mult ştie câte ceva despre Dumnezeu, ş.a, ş.a., ş.a. În astfel de condiţii cei care poartă în mod real răspunderea nu sunt în nici un caz poporenii ortodocşi ci clericii care îi păstoresc în felul în care îi păstoresc ...

Iar REZULTATELE ŞI ROADELE se văd şi se văd tot mai crunt şi mai adevărat şi mai cu ochiul liber. Poporul are ceea ce merită atunci când greşeşte în cunoştinţă de cauză, nu atunci când este lăsat de izbelişte să se descurce singur cum o şti în faţa tuturor problemelor la care Biserica Ortodoxă nu oferă răspunsuri. Nu merge doar cu "pleacă-ţi capul jos la rugăciune", cu inflaţia de falsă smerenie, cu pietismul, ş.a. TREBUIE PROPOVĂDUIIRE, CLARIFICARE A PROBLEMELOR, APLICARE ÎN PRACTICĂ, CONTROLUL APLICĂRII, EDUCAŢIE RELIGIOASĂ AUTENTICĂ, GRIJĂ ŞI RESPONSABILITATE FAŢĂ DE POPOR. Atâta timp cât clericii tratează cu superficialitate aceste aspecte şi multe altele, poporul va fi într-un fel sau altul în derivă şi va merge fie la nenorocire singur, fie la o salvare dar prin ruperea de Ortodoxie, pentru că va căuta sprijinul în alte părţi. Iar clericii ortodocşi vor avea din ce în ce mai puţini oameni în biserici, deja bisericile încep să se golească şi încep să se vadă ROADELE lipsei de implicare a celor care au guvernat BOR în ultimii cel puţin 22 de ani (ca să nu zic ultimii 65 de ani). România se duce treptat, treptat pe apa sâmbetei iar RESPONSABILII dau bir cu fugiţii şi se fac că nu ştiu despre ce este vorba, profitând de ignoranţa şi laşitatea care îi caracterizează de la o vreme încoace pe românii pravoslavnici.

Însă Dumnezeu are metodele Lui de răsplătire atunci când între oameni nu mai există JUSTIŢIE, DREPTATE iar RESPONSABILII îşi duc şmenăria mai departe pe seama tăcerii ignorante şi laşe a ignoranţilor şi laşilor. Şi uite că bisericile se golesc, şi uite că poporul român se împuţinează şi îmbătrâneşte, şi uite că pământurile strămoşeşti ale românilor încep să fie cumpărate "la greu" de cetăţeni străini ne-creştini, ne-ortodocşi, şi uite că marile întreprinderi şi bănci sunt în mâinile străinilor iar românii trebuie să se mulţumească cu statutul de pălmaşi (neo-iobăgia sec. XXI), şi uite că foarte mulţi dintre oamenii competenţi şi cu forţă de muncă, activi sunt plecaţi în străinătate pentru că în România a fost şi este un climat care nu promovează valoarea, competenţa, verticalitatea, onoarea, moralitatea, demnitatea, s.a ş.a, ş.a, şi uite că tinerii şi copiii (ortodcşi, ai ortodocşilor) care încă mai apar sunt tot mai depărtaţi de Dumnezeu, de Biserică, de Biblie şi sunt tot mai cuprinşi de duhul lumii şi fără nici o legătură autentică cu Duhul lui Dumnezeu, şi uite că, într-un cuvânt, România se duce dracului, iar românii (ortoodcşi) care încă îşi mai păstrează identitatea încep să devină tot mai mult dintr-un popor aşezat un popor de nomazi sclavi la străini, atât în ţară cât şi în străinătate!! Şi uite aşa se îngrijeşte Dumnezeu nu doar de poporul care trăieşte în prostie şi nelegiuire, ci şi de păstorii care nu îşi au grijă de poporul încredinţat şi care tratează lucrurile în halul în care le tratează!! Uite aşa bate Dumnezeu la oi ca să se risipească păstorii (cei nevrednici)!!

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Biserica si politica

Mesaj necititde maria_andreea » 15 Iul 2012, 17:23

cei care poartă în mod real răspunderea nu sunt în nici un caz poporenii ortodocşi ci clericii care îi păstoresc în felul în care îi păstoresc ...
Şi dvstră ca şi "Dionysie" stabiliţi greşit punctul problemei pe omul-păstor (cleric) ignorând sensul real al păstorilor, acela de a-L propovădui pe Cel prin care lumea se poate îndumnezeii (cu toate derivatele care pornesc de la această convingere).

În prezent, preoţii (din câte cunosc) slujesc corect (după liturghiere şi alte cărţi de cult). Liturghia, o adevărată învăţătură creştin-ortodoxă despre Iisus Hristos şi despre destinul omului, se realizează în fiecare cătun. E drept că trebuie depus un efort considerabil din partea lor ptr. a nu permite infiltrarea incoerenţelor în aceste texte liturgice, dar în general, astăzi acestea sunt ok.

Problema este procentul mic de participare activă la Liturghie al creştinilor-ortodocşi, iar de acest lucru nu pot fi învinuiţi preoţii ptr. că ei nu închid uşa bisericii.

Discuţia, dinafară, despre modul în care preoţii îşi fac treaba este inutilă ptr. că are la bază păreri şi prejudecăţi...
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

Caesar

Re: Biserica si politica

Mesaj necititde Caesar » 15 Iul 2012, 21:33

asa gandesc ei, asta ar vrea ei, sa aiba putere sa manipuleze intreaga tara... din pacate lucrurile nu stau chiar asa.. nu suntem doar o pleaba de oameni..

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Biserica si politica

Mesaj necititde maria_andreea » 19 Iul 2012, 17:48

asa gandesc ei, asta ar vrea ei, sa aiba putere sa manipuleze intreaga tara
Despre care "ei" vorbiţi?
Iar pentru cele spuse pe ce vă bazaţi?
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)


Înapoi la “ALTE SUBIECTE TEOLOGICE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX