de ce copii pacatosi?

Fiecare scrie ce doreşte şi discuta cu cine vrea, dar pe teme teologice (ce nu se încadrează la vreunul din compartimentele de mai sus)
MarcusAurelius
Mesaje: 118
Membru din: 13 Noi 2014, 18:23
Confesiune: alta religie
Preocupări: idolatru

Re: de ce copii pacatosi?

Mesaj necititde MarcusAurelius » 15 Noi 2014, 11:31

Dumnezeu stie de pe acum, daca tu te vei mantui sau nu.Asta nu inseamna ca viitorul iti este batut in cuie.Viitorul tau are diferite versiuni.Cele mai importante sunt versiunile pro-diavol sau pro-divinitate.Din aceste doua, deriva o infinitate de versiuni. diferite cai pe care ai putea sa mergi sau sa nu mergi.Dar in toate, este alegerea ta.Este alegerea ta sa lucrezi sau nu sufletul, iar cand mori este alegerea lui Dumnezeu, sa ti-l arunce-n iad sau sa ti-l aseze in Rai.E vorba doar de alegerea drumului...
Atunci sa luam urmatoarea situatie. Merg pe un drum si la un moment dat ajung la o raspantie. Am posibilitatea de a o lua la dreapta sau la stanga. Dumnezeu ca atoatestiutor stie ca eu o voi lua la dreapta. Pe de alta parte eu am liber arbitru. Insa pentru ca liberul meu arbitru sa nu intre in contradictie cu atotcunoasterea lui Dumnezeu, eu o voi lua la dreapta. Nu pot sa o iau la stanga, desi impresia pe care o am eu e aceea ca pot alege oricare din cele doua variante. Altfel spus, indiferent de ceea ce cred eu, e necesar ca eu sa fac ceea ce Dumnezeu stie ca voi face. Unde mai e liberul arbitru? Ma intreb. Dar poate ca nu asa trebuie judecat.

Ar exista insa si o a doua posibilitate: ca rationamentul meu sa fie gresit si deci a fi liber sa insemne sa faci ceea ce nu ai cum sa nu faci. De exemplu, sunt liber sa cad dupa ce am fost aruncat de pe acoperisul unei case. Dar asta pare a fi absurd.

Ba chiar ar exista o a treia posibilitate: ca insasi logica sa fie mult mai complicata si deci daca eu o iau pe drumul din stanga, iar Dumnezeu vrea ca eu sa merg la dreapta, realitatea sa ia forma pe care ea o are in mintea lui Dumnezeu, iar eu sa fiu ceva asemanator unui personaj dintr-un film sau unei imagini dintr-o holograma. Aceasta e o solutie acceptabila la problema liberului arbitru.

Ba chiar e posibil ca in mintea lui Dumnezeu, eu sa merg pe drumul din dreapta, iar ceea ce fac eu sa se petreaca intr-o realitate paralela. Nu exclud nici asta, mai ales ca noi in cunoasterea noastra pornim de la o presupozitie nemarturisita: anume ca exista o singura realitate. Nu vad de ce sa nu existe mai multe sau chiar o infinitate de realitati. Din nou o solutie foarte buna pentru problema noastra.
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.


Înapoi la “ALTE SUBIECTE TEOLOGICE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron