Asculta Dumnezeu ateii?

Fiecare scrie ce doreşte şi discuta cu cine vrea, dar pe teme teologice (ce nu se încadrează la vreunul din compartimentele de mai sus)
MihaiG
Mesaje:23
Membru din:14 Feb 2012, 20:36
Confesiune:romano-catolic
Preocupări:Teologie, politica, muzica etc.
Localitate:Timisoara
Re: Asculta Dumnezeu ateii?

Mesaj necititde MihaiG » 16 Mai 2014, 19:40

Nu ma intereseaza care dintre astea consideri adevarat, ci care este metoda prin care stabilesti care este adevarat si care fals.
Atâta vreme cât te interesează care e adevăr şi care e fals din perspectivă strict gnoseologică, răspunsul e simplu: n-ai să afli niciodată. Nimeni, acum şi-n vecii vecilor, nu va putea demonstra ştiinţific, istoric, dacă Sf. Paul, pe drumul Damascului, l-a văzut pe Adevăratul Dumnezeu, a avut o halucinaţie sau dacă a inventat toată povestea.

Acuma, dacă te interesează care adevăr este Adevărul, din perspectivă religioasă, noi, creştinii, credem că nu am fost lipsiţi de mijloacele necesare pentru a afla.

1. Rugăciune. Doamne, nu ştiu dacă exişti, dar dacă exişti, te rog să mă ajuţi să aflu adevărul despre Tine. Condiţia esenţială, zic eu, este un strop de sinceritate şi atitudinea potrivită. Adică, chiar dacă admit doar ipotetic posibilitatea ca rugăciunea mea să fie auzită de cineva (în speţă, de Creatorul lumii şi al meu), atuncea, în rugăciune, să mă adresez cu starea spirituală potrivită: ca unul mic de tot către unul mare de tot, care roagă, nu pretinde.


2. În paralel, pentru că nu sunt un babuin analfabet, ci un om inteligent, mă informez şi experimetez acele mijloace despre care s-ar fi auzit că sunt folosite de Dumnezeu pentru a transmite sau a face accesibil Adevărul despre El.

În speţă, ceea ce găsim în jurul nostru, ca şi locuitori ai României, sunt Bisericile Ortodoxă şi Catolică, Bisericile protestante şi neo-protestante, un pic de Islam şi destul de mult New Age.

Deci, mă informez. Dar cum ?

Vezi tu, fiecare dintre aceste religii are modalităţile şi formele ei specifice în care susţine că transmite, conservă, face accesibil sau actualizează Adevărul despre divinitate.

De exemplu, în bisericile Ortodoxă şi Catolică această modalitate este, în primul şi în primul rând, Liturghia.

Deci: pentru a putea pretinde că ai "fost expus" la adevărul propovăduit de Biserica Ortodoxă sau Biserica Catolică, este absolut necesar să participi la Liturghie, şi, de asemenea, să dobândeşti un grad oarecare de înţelegere despre ce se întâmplă acolo:

- Ce înseamnă imnul ăla care se cânta când.....

- Ce face popa când e ascuns după peretele cu icoane, şi de ce ?

- Apropo, ce e cu peretele plin cu icoane, de ce e acolo şi de ce numai ăia îmbrăcaţi ca la teatru intră după el ?!

- De ce nu intră tot timpul prin aceeaşi uşă, de ce sunt trei ?

- De ce cântă cei care cântă aşa cum cântă ? Şi ce cântă ?

- De ce dă cu cădelniţa, de unde vine obiceiul şi ce înseamnă ?

- Ce-i cu vasul ăla care seamănă cu Cupa Campionilor ?!

- De ce merge lumea la sfârşit şi ia bucăţi mici de pâine, ce înseamnă, de unde vine obiceiul, ce legătură are cu Cupa Campionilor, că am înţeles că şi acolo ar fi pâine, de ce nu primesc toţi din Cupă ?

- Ce legătură are toată treaba asta cu Biblia ?

- Dar în fond, de ce Liturghie şi nu altceva ? Cine e ăla Ioan Gură de Aur ? Sună cam caraghios numele ăsta, a scris ceva, se poate citi ? etc. etc. etc. etc.. etc..

În ce priveşte bisericile protestante, nu sunt mare expert, dar ei pun mare accent pe autoritatea Bibliei. Deci, dacă vrei să experimentezi modalitatea în care aceste biserici trăiesc Adevărul: roagă-te şi citeşte Biblia. Dar, cu aceeaşi rezervă pe care am arătat-o cu privire la rugăciune: citeşte plecând de la premisa că este cel puţin posibil să fie mai mult decât o simplă carte de poveşti, şi cu respectul implicit.

Islam; nu ştiu, citeşte Coranul. Sau ascultă-l recitat în arabă. Din câte înţeleg, doar cel în arabă e "veritabil".

New Age - iarăşi, nu prea ştiu. Eventual, adresează-te altora mai competenţi, ca să-ţi spună ce şi cum.


DAR, indiferent de tradiţia religioasă pe care o investighezi, asigură-te că ai luat contact cu modul ei fundamental de manifestare şi transmitere a Adevărului pe care pretinde că-l transmite. Abia apoi vei avea minimum de credibilitate pentru a emite opinii.

O mai spun o dată: a pretinde că ştii ceva, orice, despre o biserică eminamente liturgică, aşa cum sunt BO şi BC, fără să fi experiat şi înţeles într-o măsură rezonabilă Liturghia, este absurd.

În BC (şi cred că se aplică şi în BO) este un dicton: lex orandi, lex credendi. Cum ne rugăm, ce ne rugăm, aşa credem, aceea credem. Iar aceste biserici se roagă în primul şi în primul rând prin Liturghie.


Editare ulterioară: îmi cer anticipat iertare conducerii forumului că am postat în afara ariei interconfesionale. Poate ar fi potrivit ca întregul topic să fie mutat la secţiunea "Ortodoxia pentru neortodocşi".

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Asculta Dumnezeu ateii?

Mesaj necititde nemessis » 18 Mai 2014, 01:32

Ori, a te pune singur în postura care, în creştinism, este rezervată satanei, pentru a te convinge de adevărul creştinismului, este, dacă nu nebunie, cel puţin ilogic şi contraproductiv.
Nu prea imi pasa. Imi convine si asa. Doar vreau sa stiu ce este adevarat si ce este fals. Adevarul e mai important decat viata eterna promisa de altii. E asa mult sa cer dovezi de la oameni care insista ca ei au dreptate?
Nimeni, acum şi-n vecii vecilor, nu va putea demonstra ştiinţific, istoric, dacă Sf. Paul, pe drumul Damascului, l-a văzut pe Adevăratul Dumnezeu, a avut o halucinaţie sau dacă a inventat toată povestea.
Daca nu poate fi demonstrat, inseamna ca e speculatie sau chiar minciuna. Dar in discutia asta e vorba daca exista Dumnezeu si daca raspunde rugaciunilor, nu despre ce s-a intamplat in antichitate.
1. Rugăciune. Doamne, nu ştiu dacă exişti, dar dacă exişti, te rog să mă ajuţi să aflu adevărul despre Tine.
Pai asta este experimentul pe care vreau sa-l fac, iata detalii:
Ipoteza: Dumnezeu exista.
Premisa: Asculta rugaciunile si doreste sa fie descoperit, poate sa modifice lumea materiala(sa recupereze fisiere pe comp, sa produca flacari, sa vindece boli
Metoda: din 100 de ori de dat cu moneda rezultatul va fi 50 de ori o parte, 50 de ori alta parte, cu diferenta de un anumit procent deviere statistica.
Deci dau de 100 de ori cu banul, notez rezultatul.
Apoi ma rog, ca daca exista, rezultatul sa fie deviat pe o parte, sa zicem sa fie mai multe cu stema.
Predictie: Daca Dumnezeu exista, devierea va trebui sa fie mult mai mare, decat devierea statistica. Si va trebui sa fie asa, ori de cate ori repet experimentul.
Daca Dumnezeu nu exista, atunci rezultatul va fi ca si in varianta fara rugaciune.
Ai inteles de ce scot din ecuatie orice subiectivitate? Ai inteles de ce insist ca acesta sau ceva asemanator ar putea fi singura metoda care sa ma convinga, nimic altceva?
2. Deci: pentru a putea pretinde că ai "fost expus" la adevărul propovăduit de Biserica Ortodoxă sau Biserica Catolică, este absolut necesar să participi la Liturghie, şi, de asemenea, să dobândeşti un grad oarecare de înţelegere despre ce se întâmplă acolo:
Fosta mea pretena m-a carat la biserica ortodoxa, am stat cele 3 ore sa ascult ritualul lor. Am crescut intr-un sat catolic, am fost fortat sa ma duc la biserica, am fost la prima impartasanie, iar pentru asta a trebuit sa dau si examen. Mi s-a predat religia la scoala. Prietenul meu cel mai bun a fost fortat de bunica sa devina preot(dar a scapat) si de mic a stat pe langa altar...asa ca am participat si eu. Sunt foarte in tema cu ritualurile, iata intrebarea mea:
In ce fel are legatura ritualul cu existenta lui Dumnezeu? Practic sugerezi ca daca exista un ritual exista si zeul respectiv....Grecii antici aveau diferite ritualuri, Aztecii aveau....Zeii lor exista? In filmul Urzeala Tronurilor sunt niste ritualuri, inventate de dragul filmului, deci e foarte posibil ca oamenii sa inventeze ritualuri, fara prea mult efort.
Nu-mi pasa cine a fost Ioan Gura de Aur, sau Seraphim Rose, nu-mi pasa cum au trait. Imi pasa doar daca au dovezi concrete la ceea ce au zis, iar pana acum sunt nevoit sa resping toate, fiindca nu garanteaza ca duc la adevar, am explicat de ce nu. Daca am gresit, sau ceva nu este clar, putem reveni si sa clarificam.
O mai spun o dată: a pretinde că ştii ceva, orice, despre o biserică eminamente liturgică, aşa cum sunt BO şi BC, fără să fi experiat şi înţeles într-o măsură rezonabilă Liturghia, este absurd.
De la betivi si drogati am mai auzit argumentul acesta: ce comentez eu despre marihuana, daca nu am fumat niciodata, ce comentez despre betii daca nu am fost beat niciodata. Insa pentru mine sa vad ce scrie in carti e mai mult decat suficient....ma cam repet, dar asta e.

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Asculta Dumnezeu ateii?

Mesaj necititde maria_andreea » 21 Mai 2014, 14:52

"nemessis", Dumnezeu e adevarul. Statistica e adevarul aproximat prin metode stiintifice. Ceea ce tu doresti este ca Dumnezeu (Adevarul) sa se anuleze, sa fie inselare, minciuna: in loc de un rezultat 50:50, unul 40:60. Dar 40:60 nu este argumentat de niciun adevar. Daca 40:60 nu este o aproximare a adevarului ci este adevarul insusi atunci, da, Dumnezeu va face posibil asta, in caz contrar ii ceri o anulare. E ca in provocarea aceea pusa prin intrebarea "Poate Dumnezeu sa faca o piatra pe care sa nu o poata ridica"

Exceptii de la reguli stiintifice (minuni) s-au facut doar daca exceptia a fost angrenata de o forta mai mare decat regula. Aceasta forta e de obicei credinta sau anumite situatii extreme prin care indirect fac trimitere la ajutorul lui Dumnezeu...
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)


Înapoi la “ALTE SUBIECTE TEOLOGICE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron