Ar trebui sa ne inchinam la icoane?

Fiecare scrie ce doreşte şi discuta cu cine vrea, dar pe teme teologice (ce nu se încadrează la vreunul din compartimentele de mai sus)
Avatar utilizator
Nicolae9
Mesaje: 9
Membru din: 20 Apr 2015, 18:08
Confesiune: ortodox
Preocupări: Cautarea adevarului

Ar trebui sa ne inchinam la icoane?

Mesaj necititde Nicolae9 » 18 Mai 2015, 15:51

"Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ!Să nu te închini lor, nici să le slujeşti, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinţilor ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea şi al patrulea neam,"(Exodul 20:4,5). Întrucât Dumnezeu pretinde „devoţiune exclusivă", lui îi displace dacă noi venerăm imagini, idoli, icoane, statui sau simboluri ori ne închinăm la ele.
„Gloria mea n-o voi da... chipurilor cioplite." (Isaia 42:8) Dumnezeu respinge închinarea adusă lui prin intermediul imaginilor. Când unii israeliţi au vrut să i se închine folosindu-se de statuia unui viţel, Dumnezeu a spus că făcuseră „ce este rău" (Exodul 32:7–9).
„Nu trebuie să credem că Fiinţa Divină este asemenea aurului, a argintului sau a pietrei, asemenea vreunui lucru sculptat prin arta şi imaginaţia omului." (Faptele 17:29) În contrast cu închinarea păgână, în cadrul căreia se folosesc imagini ‘sculptate prin arta şi imaginaţia omului’, Biblia le spune creştinilor ‘să umble prin credinţă, nu prin vedere’ (2 Corinteni 5:7).
„Păziţi-vă de idoli!" (1 Ioan 5:21) Menţionând poruncile date de Dumnezeu atât naţiunii Israel, cât şi creştinilor, Biblia arată în mod clar că învăţătura potrivit căreia Dumnezeu aprobă folosirea icoanelor în închinare este falsă.
Ce parere aveti?

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje: 652
Membru din: 15 Ian 2010, 07:59
Confesiune: ortodox
Preocupări: Viata la tara
Localitate: Bacau

Re: Ar trebui sa ne inchinam la icoane?

Mesaj necititde Floryan » 20 Mai 2015, 08:29

" Ce parere aveti?
Ce parere ai tu?

"Apoi să faci doi heruvimi de aur; şi să-i faci ca dintr-o bucată, ca şi cum ar răsări din cele două capete ale capacului; Ies 25,18
"Acolo, între cei doi heruvimi de deasupra chivotului legii, Mă voi descoperi ţie şi îţi voi grăi de toate, câte am a porunci prin tine fiilor lui Israel Ies 25,22
Cortul însă să-l faci din zece covoare de în răsucit şi de mătase violetă, stacojie şi vişinie; în ţesătura lor să faci chipuri de heruvimi alese cu iscusinţă. Ies 26,1
Să faci o perdea de în răsucit şi de mătase violetă, stacojie şi vişinie, răsucită, iar în ţesătura ei să aibă chipuri de heruvimi alese cu iscusinţă; Ies 26,31

Şi Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr. Ioan 1,14.
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

radu1984

Re: Ar trebui sa ne inchinam la icoane?

Mesaj necititde radu1984 » 21 Iul 2015, 22:01

DA ! De ce ? Deoarece atunci cand ne rugam in fata icoanei Maicii Domnului sau a Sfintilor nu ne rugam la materia din care e facuta icoana,lemn,panza,perete,culori ulei sau tempera,ci ne rugam ca Maica Domnului sau Sfintii sa MIJLOCEASCA pentru noi catre Dumnezeu , ca Dumnezeu sa ne asculte rugaciunile prin "veriga" de legatura care este persoana din icoana,un link daca vreti.Pana si canoanele sinodale dau voie.Asta ca o explicatie "babeasca" daca vreti !


Înapoi la “ALTE SUBIECTE TEOLOGICE”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX