Despre iad

Învăţătura de credinţă ortodoxă pt "începători" şi "avansaţi"
Avatar utilizator
Cosmina
Mesaje: 64
Membru din: 24 Sep 2011, 19:52
Confesiune: ortodox
Preocupări: ////

Despre iad

Mesaj necititde Cosmina » 10 Apr 2012, 04:41

Am si eu niste nelamuriri despre iad. Am citit in "Teologie dogmatica" de Dumitru Staniloae ca iadul nu este un "iezer de foc si nesfarsita ardere si neinchipuita tortura", si da referinte foarte de incredere si argumente bine sprijinite.Pe scurt de tot (pt cei ce n-au citit cartea)- Spune ca focul nu-i material, ca-i un altfel de foc, foc al simturilor care nu-si mai gasesc modul de a-si satisface patimile. Iadul astfel fiind construit de noi insine prin obisnuintele de pe pamant, si existenta lui (a iadului) si imortalitatea pacatosilor fiind o dovada a iubirii lui Dumnezeu, care il lasa omului libertatea sa existe cum a ales, chiar negand existenta Lui, departe de El.
Spune ca uneori iadul incepe sa se faca simtit inca de pe pamant, cand, tranind in patimi grele vreme indelungata incepem sa nu mai simtim nici o placere de la ele. Fapt confirmat, cred, de Sf.Serafim Rose care spunea ca el stie cum este iadul, ca a fost acolo. Si se referea doar la viata asta.

...nu ca iadul ar fi vreun loc "prietenos". Departe de fatza Domnului este infricosator, "abis al intunericului", dar nu este o modalitate de tortura fizica eterna, in ideea arhicunoscuta "flacari neinchipuite, trupul omului nestricacios arde in ele, dupa ce arde pielea si carnea cresc la loc si iar arde, si tot asa pantru totdeauna"...

Ok.Plauzibil, si daca toata viata n-as fi auzit decat de versiunea asta de iad, p-asta as fi crezut-o. DAR... multe pilde de prin pateric povestesc ca focul este material. Si multi duhovnici credeau/cred acelasi lucru. Inclusiv parintele Cleopa, mi-aduc amintze o faza dintr-o carte de-a lui cum povesteste ca i-a tinut mana unui om pe lumanare ca sa isi inchipuie cum e iadul, daca numai o lumanarica il arde asa...
Eu tind sa cred versiunea parintelui Staniloae, pt ca este dificil de imaginat ca Domnul si-ar folosi creatia ca modalitate de tortura vesnica. Totusi sincer... daca as fi fatza-n fatza cu sfintii din pateric care au dat marturie ca focul e material sau cu parintele Cleopa, nu m-as lua la contrazis cu ei pe tema asta.

Astept opinii, argumentate sau nu, ambele binevenite. Recomandari de carti si/sau linkuri deasemenea.
Nici un păcătos, oricât de mare ar fi, să nu se piardă, dacă Maica Domnului îl apără. (Parintele Arsenie Papacioc)

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5394
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: Despre iad

Mesaj necititde protosinghel » 10 Apr 2012, 18:11

Ca să înţelegeţi mai corect ce înseamnă iadul şi raiul, tb să-l citiţi pe Sf. Isaac Sirul, filocalia 10.

porfirie
Mesaje: 237
Membru din: 13 Mai 2009, 20:24
Confesiune: ortodox

Re: Despre iad

Mesaj necititde porfirie » 22 Apr 2012, 21:05

Cred ca zice Sf. Isaac Sirul : Iadul este durerea cea mare a lui Dumnezeu...
E corect ce zice părintele Stăniloae, o sa fie foarte greu să scoatem din teologie anumite aspecte promovate de părinți ca Pr. Nicodim Măntiță care sunt fie false fie cu accente foarte grave...inclusiv despre iad cu poveștile de rigoare, fie de alte lucruri.
Dumnezeu să ne lumineze.

Dumitru
Mesaje: 40
Membru din: 15 Feb 2013, 10:34
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: electronist

Re: Despre iad

Mesaj necititde Dumitru » 13 Mai 2013, 13:57

Am si eu o intrebare..?In Apoc 20,14 scrie ca iazul de foc este moartea a doua..si tot in Apoc 21,1 scrie,, Apoi am vazut un Cer Nou si un Pamant Nou ;pentruca Cerul dintîi si Pamantul PIERISERA , si marea nu mai era..,, UNDE ESTE IADUL..??

Pr Haralambie
Mesaje: 889
Membru din: 14 Ian 2010, 19:54
Confesiune: ortodox
Preocupări: Sensul vieţii
Localitate: BOR
Contact:

Re: Despre iad

Mesaj necititde Pr Haralambie » 13 Mai 2013, 19:23

Am si eu o intrebare..?In Apoc 20,14 scrie ca iazul de foc este moartea a doua..si tot in Apoc 21,1 scrie,, Apoi am vazut un Cer Nou si un Pamant Nou ;pentruca Cerul dintîi si Pamantul PIERISERA , si marea nu mai era..,, UNDE ESTE IADUL..??
In primul rând Biblia dvs are traducere greșită ( la versetul acesta, căci la multe alte versete nici cea ortodoxă, care a luat în calcul la traduceri și variantele protestante, nu este scutită de greșeli ). Biblia ortodoxă aici păstrează această variantă corectă, care din todeauna a avut-o:
Apoc 21,1. Şi am văzut cer nou şi pământ nou. Căci cerul cel dintâi şi pământul cel dintâi au trecut; şi marea nu mai este. Învățătura ortodoxă arată că Cerul și Pământul nu vor fi nimicite total ci reînoite. Conform Romani 8,21 sau Psalmul 101, 25( varianta ortodoxă). Așa tălcuiește și sf Andrei Arhiepiscopul Cezarei Capadociei ( secolul 6)la Apocalipsă și mulți alții.
Cât despre locul iadului, părerile sunt împărțite în Ortodoxie. După unii, de pildă sf Ioan Gură de Aur, locul iadului este undeva înafară de lumea asta, însă nu dă alte detalii ci spune după cum crede el și doar așa în treacăt( omilii la epistola către Romani a sf ap Pavel. Omilia XXXI, pg 546-547). Și în alte locuri. Iar după alții, este în interiorul pământului. Cel mai convingător și mai aproape de noi, care aduce cele maai multe argumente scripturistice și de altă natură că iadul este în interiorul pământului, este sf Ignatie Briancianinov,( secolul 19) în cartea, Cuvânt Despre Moarte, care cred că încă mai este în librării de carte religioasă, inclusiv la sophia București, se poate comanda online. Și nu costă prea scump. Merită de citit,căci tratează detaliat și alte teme. Cum ar fi despre Rai, despre duhuri, îngeri sau demoni, însușirile lor, despre cele două morti și două învieri( tot din apocalipsă) ale unor oameni, etc.

Cât despre foc, (din discuțiile de mai sus) chiar dacă nu este unul exclusiv material, asta nu înseamnă că nu va fi deloc, oarecum material. Va fi unul pe măsura oamenilor care vor fi și ei ''nemateriali". Termenul aceste nu se reduce doar la înțelesul de combustie, la reacția chimică între elemente. Pe deasupra mai are multe alte ințelesuri cum s-a mai amintit mai sus. Dar trebuie de citit.
Cu mult respect.

VCristian
Mesaje: 5
Membru din: 14 Mai 2013, 23:28
Confesiune: ortodox
Preocupări: Teologie

Re: Despre iad

Mesaj necititde VCristian » 15 Mai 2013, 00:09

Cred ca parintele Staniloae in a sa dogmatica ,a explicat cel mai bn despre starea din iad.cu toate ca am citit destul de mult,totusi am si eu niste nelamuriri;inteleg ca starea din iad este una pur spirituala ,deci nu poate include acele focuri si lucruri materiale,dar intrebarea apare cum va fi iadul de la invierea trupurilor ? caci stim ca la judecata universala vom mosteni rasplata impreuna cu trupul, cunoastem ca: chiar si acele trupuri inviate vor avea materie ,deci gandesc ca atunci oarecum iadul se va schimba,ca sa poata da si chinuri trupesti materiale,o alta nelamurire pe care o am este ,locul iadului,uni scriitori al plaseaza undeva in ,,cele de jos ale pamantului" deci sa inteleg ca locul ,,geografic"al iadului ar fi in pamant ,undeva jos de tot? si daca ar fi asa ,imi este greu sa imi imaginez ca miliarde si miliarde de suflete ar sta intr-un spatiu atat de redus.cu toate ca stiu ca sufletul nu este materie,si cu cat ma adancesc problema devine si mai complexa ,revenind la starea iadului dupa eshatologie ,gandesc ca atunci cand vor fi in iad si trupurile ,chiar imi este greu sa pot imagina ,atatea miliarde de trupuri intr-un pamant asa mic,dar posibil ca problema sa se rezolve cu ,,pamant nou si cer nou" Pt ca la intrebarea daca raiul si iadul sunt un loc sau o stare,raspunsul a fost ambele,deci cumva ele trebuiesc situate si undeva geografic,pt rai este usor, ca se spune ca el se afla ,,SUS" avand atata spatiu (cosmos) este usor sa ne inchipuim, ca este,,loc"DESTUL,dar in privinta iadului care se spune ca se afla in pamant,este mai greu de imaginat,eu raman deschis si la ideea ca el se poate afla in alta parte si nu in pamant.


Înapoi la “DOGMATICĂ şi CATEHISM”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX