Cetele îngereşti (anghelologie)

Învăţătura de credinţă ortodoxă pt "începători" şi "avansaţi"
ar14rai
Mesaje:3
Membru din:16 Aug 2012, 13:36
Confesiune:ortodox
Preocupări:anghelologie
Cetele îngereşti (anghelologie)

Mesaj necititde ar14rai » 16 Aug 2012, 13:47

Se stie tot sau nu mai nimic despre ingeri. Poate ca de aceea nu am vazut un subiect legat de ingeri. In cele ce am citit, am intalnit mai multe lucruri neclare. Apelez la ajutorul vostru pentru a ma lamuri.
Dionisie Areopagitul face cunoscuta impartire a lor in 9 cete: Heruvimi, Serafimi, Tronuri, Domnii, Stapanii, Puteri, Incepatorii, Arhangheli si Ingeri. Insa in cartile si articolele de specialitate mai intalnim si alte nume ale acestor cete. De exemplu: Virtuti, Principate, Tarii (si sa nu credeti in sinonimia cuvintelor).
Pentru ca, din impartirea lui Dionisie, in traducere din limba greaca, in romana, inseamna:
Stăpânirile (gr. Κυριότητες) - Virtuti
Virtuţile (gr. Δυνάμεις) - Fortele
Puterile (gr. Εξουσίες) - puterile
Principatele (gr. Αρχές) - principii
Daca poate cineva sa ma lamureasca cum se numesc aceste cete (cu toate denumirile lor) si prin ce se diferenteaza. Concret.
Va multumesc.

Andreea2012
Mesaje:106
Membru din:16 Iul 2012, 18:46
Confesiune:ortodox
Preocupări:Teologie, Lectura
Localitate:Cluj

Re: anghelologie

Mesaj necititde Andreea2012 » 16 Aug 2012, 17:29

Scaunele, Heruvimii, Serafimii; Domniile, Stapaniile, Puterile; Incepatoriile, Arhanghelii, Ingerii. Cei mai cunoscuti sunt arhanghelii, capetenii ale cetelor ceresti. Fiecare om si fiecare popor are ingerul lui pazitor.
"Nimic nu este mai uşor decât a învăţa pe alţii şi nimic nu este mai greu decât a face ceea ce înveţi pe alţii."
Parintele Cleopa Ilie

ar14rai
Mesaje:3
Membru din:16 Aug 2012, 13:36
Confesiune:ortodox
Preocupări:anghelologie

Re: anghelologie

Mesaj necititde ar14rai » 16 Aug 2012, 17:41

o cugetare mai adanca va rog...

Anthropos
Mesaje:99
Membru din:05 Apr 2008, 14:50
Confesiune:ortodox
Preocupări:teologie, stiinte politice
Localitate:Republica Moldova

Re: anghelologie

Mesaj necititde Anthropos » 16 Aug 2012, 18:32

Despre Îngeri ştim atât cât ştim.
Cred că ceea ce scrie pe wiki este suficient, iar dacă informaţia de acolo nu vă mulţumeşte, adresaţi întrebări concrete şi poate cineva vă răspunde la ele.

ar14rai
Mesaje:3
Membru din:16 Aug 2012, 13:36
Confesiune:ortodox
Preocupări:anghelologie

Re: Cetele îngereşti (anghelologie)

Mesaj necititde ar14rai » 16 Aug 2012, 22:31

Revin mai explicit:
Domnii (gr. Εξουσίες tradus „puterile” sau din latinescul „dominatio” sau în ebraică ca „şihaşmalim”) ii mai intalnim ca si Principate. Fara a se confunda cu Incepatorii?
Stăpânii (gr. Κυριότητες tradus virtuti fara a se confunda cu urmatoarea?)
Virtuțile (gr. Δυνάμεις tradus fortele) După traducerile englezeşti este vorba de termenul “stronghold.” Se mai numesc tarii sau puteri (Fara a se confunda cu Domniile?)
Începătorii (gr. Αρχές tradus principii) sunt îngeri protectori ai popoarelor şi ai naţiunilor.

Stăpânirile sunt aceia care dau autorităţilor pământeşti rânduite de Dumnezeu puterea guvernării prudente şi a administrării înţelepte.
Principatele ... buna păstrare a tuturor regatelor şi principatelor, pământurilor şi a tuturor popoarelor, neamurilor şi naţiunilor le este şi aceasta încredinţată, întrucât fiecare regat, neam, popor, pentru întreaga ţară, un păzitor şi ocrotitor al său din ceata îngerească a Principatelor.

Care ajuta la „guvernare”?

Avatar utilizator
Vasiv
Mesaje:22
Membru din:24 Iul 2012, 09:44
Confesiune:ortodox
Preocupări:teologie

Re: Cetele îngereşti (anghelologie)

Mesaj necititde Vasiv » 18 Aug 2012, 11:17

eu am citit din Filocalie ceva de impartirea cetelor ingeresti, dar nu am retinut foarte bine, deci nu vreau sa te informez gresit. Te sfatuiesc sa citesti si tu filocaliile in special scrieriile Sfintilor Isaac Sirul si Maxim Marturisitorul.
Manca-v-ar Raiul!

Andreea2012
Mesaje:106
Membru din:16 Iul 2012, 18:46
Confesiune:ortodox
Preocupări:Teologie, Lectura
Localitate:Cluj

Re: anghelologie

Mesaj necititde Andreea2012 » 22 Oct 2012, 09:33

o cugetare mai adanca va rog...
Parintele Cleopa despre Arhangheli

Iubiti credinciosi,
Biserica lui Hristos dreptmaritoare praznuieste, odata pe an, pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil impreuna cu soborul tuturor ingerilor. Prin cuvantul “arhanghel” intelegem “mai mare peste ingeri” sau “cel dintai dintre ingeri”. Iar “inger” inseamna “vestitor”, pentru ca ingerii vestesc pe pamant si fac cunoscuta oamenilor voia lui Dumnez
eu. Ingerii sunt “duhuri slujitoare” cum spune proorocul David: Cela ce faci pe ingerii Tai duhuri si pe slugile Tale para de foc (Psalm 103, 5). Ei au fost creati de Dumnezeu mai inainte de om si de lumea vazuta, dar nu prin cuvant, ci numai cat a gindit, Dumnezeu i-a si creat.
Ingerii sunt impartiti, dupa Sfintii Parinti, in noua cete si fiecare ceata are o anumita misiune de implinit in cer si pe pamant. Ingerii sunt duhuri, adica au trupuri nemateriale, nemuritoare sau, cum spune Sfintul Apostol Pavel, au “trupuri ceresti” adica trupuri ingeresti, care sunt deosebite de cele pamantesti si sufletesti ale oamenilor, care sunt muritoare. Scopul principal pentru care au fost creati ingerii, care formeaza lumea nevazuta, este pentru a-L slavi neincetat pe Dumnezeu. Apoi pentru a implini intru toate voia Lui, pentru a face cunoscuta oamenilor voia lui Dumnezeu si pentru a ajuta pe oameni sa implineasca poruncile Lui.
Au fost cazuri atat in Legea Veche, cit si in legea Darului, cand oamenii au facut din ingeri idoli si ii adorau, adica se inchinau lor ca lui Dumnezeu (IV Regi 17, 16). Biserica din inceput a combatut acest eres, invatand ca ingerii nu sint creatorii lumii, ci sint duhuri create de Dumnezeu pentru a implini voia Lui.
Sfintii Parinti au fixat, insa, o zi de cinstire inchinata Sfintilor Ingeri si Arhangheli pentru ca ei ne ajuta sa cunoastem voia Domnului si s-o putem implini. Aceasta zi este astazi 8 noiembrie, pentru ca numarul 8 este simbolul vietii vesnice; iar noiembrie este a noua luna de la creatie, care s-a savirsit in luna martie, ca un simbol al celor noua cete ingeresti.
Dintre toti Sfintii Parinti cel mai bine vorbeste despre ingeri Sfintul Dionisie Areopagitul, ucenicul Sfintului Apostol Pavel. El spune ca ingerii se impart in noua cete, fiecare avand numele si misiunea sa. Cetele ingeresti sint impartite in trei ierarhii sau grupe si anume: ierarhia cea mai de sus, aproape de Preasfinta Treime, este formata din Serafimi, Heruvimi si Tronuri. Ei stau in jurul tronului lui Dumnezeu inconjurati in vapaie de foc si fac cunoscuta voia Lui ingerilor de mai jos. Ierarhia din mijloc este formata din Domnii, Puteri si Stapinii, cum ii numeste si Sfintul Apostol Pavel, vasul cel ales al lui Hristos. Ei domnesc peste ingerii de mai jos si stapinesc puterile iadului si intreg universul. Ierarhia cea mai de jos este formata din Incepatorii, Arhanghelii si Ingeri. Acestia sint cei mai aproape de oameni, carora le fac cunoscuta voia lui Dumnezeu si-i ajuta sa scape de cursele si atacurile ingerilor rai, adica de ispitele si amagirile diavolilor.
Marele Prooroc Isaia spune ca serafimii stau imprejurul Lui, avand cate sase aripi (Isaia 6, 2). Ei sunt in chipul focului, precum spune proorocul David: Cela ce faci pe ingerii Tai duhuri si pe slugile Tale para de foc (Psalm 103, 5). Serafimii aprind pe oameni, cu focul dumnezeiestii dragoste, precum si numele lor ii arata, ca in limba evreiasca “Serafim” se talmaceste “cel ce aprinde” sau “incalzeste”.
Dupa Serafimi, stau inaintea lui Dumnezeu inteleptii Heruvimi, cei cu ochi multi, care, mai mult decit alte cete de mai jos, stralucesc neincetat cu lumina intelegerii si a cunostintei de Dumnezeu. Heruvimii fiind luminati in tainele lui Dumnezeu, ale cunostintei adincului si intelepciunii divine, lumineaza si pe altii; caci insusi numele de “Heruvim”, in aceeasi limba evreiasca, se tilcuieste “multa intelegere” sau “revarsare de intelepciune”. Prin Heruvimi se revarsa intelepciunea cea de sus si se da ochilor sufletesti luminare spre cunostinta lui Dumnezeu.
Ceata a treia numita a Tronurilor sta inaintea celui ce sade pe scaun inalt si preainaltat (Isaia 6, 1). Se numesc asa caci pe dinsii, ca pe niste scaune intelegatoare, se odihneste Dumnezeu ganditor, precum scrie Sfintul Maxim Marturisitorul; adica nu cu fiinta, ci cu slujirea si cu darul.
In ierarhia din mijloc, prima ceata se numeste ceata Domniilor, pentru ca domnesc peste ceilalti ingeri care sint sub dinsii. Ei “fiind liberi si lepadind toata temerea de rob, de bunavoie si cu bucurie slujesc neincetat Domnului”. Ei revarsa oamenilor, care sunt pusi de Dumnezeu ca stapinitori, puterea stapinirii cu buna intelegere si a iconomiei celei intelepte, ca sa domneasca bine si cu dreptate peste tarile incredintate lor. Acesti ingeri ajuta pe oameni sa-si stapineasca simtirile si sa-si smereasca patimile cele fara de randuiala, supunind pe trup duhului.
Ceata Puterilor ceresti, implineste fara odihna voia cea tare si puternica a Domnului Savaot, stapaneste planetele si stelele universului; da oamenilor puterea proorociei si darul facerii de minuni si ii ajuta pe crestini sa rabde cu tarie necazurile vietii si sa pazeasca poruncile lui Hristos.
Ceata Stapiniilor, se numeste asa pentru ca acesti ingeri au mare stapinire peste diavoli. Ei risipesc stapinirea lor si izbavesc pe oameni sa nu cada in ispitele cele cumplite care ii duc la moarte si la osinda iadului.
In ierarhia cea mai de jos prima ceata este a Incepatoriilor. Se numesc asa pentru ca ei stapinesc pe ingerii care sunt sub ascultarea lor, facandu-le cunoscuta voia lui Dumnezeu. Ei au misiunea de a indrepta toata lumea; ei pazesc tarile, tronurile celor ce conduc; ei pazesc hotarele neamurilor, orasele, cetatile, satele, limbile, bisericile si pastorii de suflete. Ei ii ajuta pe cei ce conduc popoare si Biserici sa faca voia lui Dumnezeu si sa nu asupreasca pe cei de sub ascultarea lor.
Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi proorociile cele inalte ale ingerilor si prin ei oamenilor. Sfintul Grigorie Dialogul zice despre Arhangheli: “Acestia sint cei care inmultesc sfinta credinta intre oameni luminind inaintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii, descoperindu-le tainele credintei celei drepte”.
Ultima ceata si mai apropiata de oameni este ceata Ingerilor. Acestia vestesc oamenilor tainele lui Dumnezeu si vointele Lui cele mai mici chiar, povatuindu-i sa traiasca in dragoste, in fapte bune si cu dreptate, implinind intru toate voia Domnului. Ingerii sunt rinduiti sa pazeasca pe fiecare credincios, caci de la botez, fiecare crestin are un inger pazitor. Pe cei buni ingerii ii ajuta sa nu cada, iar pe cei cazuti ii ridica, prin pocainta si spovedanie si niciodata nu ne lasa pe noi, desi uneori gresim. Ingerii sint gata sa ne ajute intotdeauna numai sa voim si sa cerem ajutorul lui Dumnezeu.

Iubiti credinciosi,
Bun lucru este a lauda pe ingeri, precum si ei fara odihna lauda pe Dumnezeu. Dar mai bun lucru am face daca le-am urma si petrecerea, printr-o traire sfinta, neintinata, ingereasca. Deci, daca voim sa primim mai mult ajutor de la sfintii ingeri, sa ne silim a-i imita prin fapte bune, dupa putere.
Sfintii ingeri neincetat slavesc pe Dumnezeu; sa ne rugam si noi neincetat, laudand ziua si noaptea pe Preabunul nostru Dumnezeu. Sfintii ingeri sint intr-o vesnica miscare, implinind din dragoste voia lui Dumnezeu. La fel si noi, sa ne trezim din somnul nesimtirii, sa alergam mereu la Biserica, sa facem voia lui Dumnezeu cu bucurie, iar nu din sila, nici cu cartire sau pentru rasplata. Sfintii ingeri se iubesc desavirsit unii pe altii. Ei iubesc si pe sfintii din cer si pe noi cei de pe pamint. La fel si noi, sa ne iubim ca niste frati, lasand ura, mania, bataile, judecatile, minciunile.
Sfintii ingeri asculta unii de altii, cei mai de jos de cei mai de sus si toti de Dumnezeu. La fel si noi sa ascultam de mai-marii nostri, de parintii care ne-au nascut, de cei ce ne invata si ne ajuta la mintuire. Sa ascultam si de glasul constiintei cind ne mustra pentru pacate, cind ne trimite la biserica, la spovedanie si la cele bune. Sa ascultam si de ingerii nostri pazitori. Sa nu-i mai intristam cu tot felul de pacate. Sfintii ingeri se bucura de mintuirea noastra (Luca 15, 10), ajuta la indreptarea noastra si pling cand noi pacatuim sau suntem aruncati in gheena. La fel si noi sa facem. Sa ne bucuram pentru sporul aproapelui si sa plingem pentru caderea lui. Sa dam sfat celui ce are nevoie de el. Sa nu mintim pe nimeni. Sa indemnam si pe altii la pocainta, la biserica, la post si rugaciune.
Sfintii ingeri nu se birfesc, nu se razvratesc, nu se minie, traiesc in buna randuiala. La fel si noi, sa nu ne mancam cinstea unul altuia, sa avem rabdare in toate ispitele, sa fugim de tulburare, de minie, de cearta, de pofte si patimi trupesti. Sa traim ca fratii, in dragoste unii cu altii, ca suntem fiii Tatalui ceresc.
De vom trai in armonie, in iubire, in viata curata si in rugaciune, vom imita pe ingeri si vom deveni crestini adevarati, iar Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil ne vor acoperi cu acoperamintul aripilor lor cele ingeresti de tot raul si primejdia.
Sa rugam, deci, pe sfintii ingeri si Arhangheli sa ne fie ajutatori in viata si izbavitori de duhurile cele rele, iar inaintea Tatalui ceresc calzi rugatori pentru mantuirea sufletelor noastre. Amin.
"Nimic nu este mai uşor decât a învăţa pe alţii şi nimic nu este mai greu decât a face ceea ce înveţi pe alţii."
Parintele Cleopa Ilie


Înapoi la “DOGMATICĂ şi CATEHISM”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX