Ortodoxia

Învăţătura de credinţă ortodoxă pt "începători" şi "avansaţi"
Avatar utilizator
Pr Constantin
Mesaje:74
Membru din:07 Apr 2008, 16:32
Confesiune:ortodox
Ortodoxia

Mesaj necititde Pr Constantin » 26 Mai 2008, 12:39

Binecuvantati parinte Ieromonah Petru ca sa putem rosti ceva fara abatere de la dreapta credinta!

Invit pe parintele Ieromonah Petru si pe toti administratorii si moderatorii (dar numai dupa binecuvantarea parintelui) sa se alature pentru a expune aici - pe scurt - ceea ce inseamna pentru noi orodocsii: dreapta credinta (sau dreapta slavire).

Avand in vedere profilul ortodox al forumului consider (cu supunere de simplu membru) ca e timpul sa expunem pe scurt ce inseamna si de unde vine Ortodoxia si datorita faptului ca au aparut abateri, divergente si "atacuri" pe acest forum (mai mult sau mai putin vadite) asupra dreptei credinte asa cum o avem noi de la Insusi Domnul, Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hrisos.

Rog pe diaconul Catalin, Florina, Gigel Chiazna, Ioan Cr., Vlah, Joan, Elena-Petra, Elena, Dna. Hrisanti, Mihailoss, Mirela si pe ceilalti cautatori si iubitori de Dumnezeu sa ne sustina in acest demers. Poate este bine sa fie un domeniu special al forumului...

Imi doresc in acelasi timp sa ne debarasam de pareri eterodoxe si sa fim la subiect. Au intaietate aici parintii si teologii (ca unii ce traiesc activ in Biserica Ortodoxa).

Cuvantul as vrea sa-l incep eu: Marturisesc cu adevarat ca Iisus Hristos este Domnul meu si Dumnezeul meu, Unul Nascut din Tatal si Impreuna Dumnezeu cu Tatal si cu Duhul Sfant in veci, Amin!

Binecuvantati Parinte!
Sa ne veselim in Domnul !

Avatar utilizator
elena -petra
Mesaje:172
Membru din:01 Apr 2008, 20:59
Confesiune:ortodox

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde elena -petra » 26 Mai 2008, 15:08

Iti multumesc mult pentru aprecieri,dar la ce studii teologice am eu (adica nici una), nu stiu ce caut in lista ta alaturi de diaconul Catalin,Florina, Gigel Chiazna,Ioan Cr, Hrisanti ...etc. N-ai observat ce raspunsuri ,,lumesti" dau eu? :(
Totusi........apreciez..... :D

E bine sa ceri binecuvantare de la Pr Petru (asa poate m-ai invat si eu ce-i smerenia), dar cred ca ne-o da in vacanta! :lol:
Se pare ca e foarte ocupat.
Deci putem astepta .......inca.......mult...... :cry:

diaconul_Catalin

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde diaconul_Catalin » 28 Mai 2008, 07:18

Sectiune dedicata invataturii de credinta ortodoxa.
Avem binecuvantarea parintelui ieromonah sa invatam dreapta credinta pentru cei ce sunt si pentru cei ce vin.

Pisoiu Fericit
Mesaje:379
Membru din:05 Apr 2008, 19:08
Confesiune:ortodox
Localitate:N-E Scotiei

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde Pisoiu Fericit » 07 Iun 2008, 23:27

Avand in vedere profilul ortodox al forumului consider (cu supunere de simplu membru) ca e timpul sa expunem pe scurt ce inseamna si de unde vine Ortodoxia

Pai nu avem deja Crezul?

ortodox_81
Mesaje:4
Membru din:16 Noi 2008, 18:15
Confesiune:ortodox

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde ortodox_81 » 07 Dec 2008, 08:14

Sfaturi duhovniceşti

- Crede într-un singur Dumnezeu, Preamărit şi închinat în Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

- Caută mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi celelalte ţi se vor adăuga ţie.

- Fii credincios lui Dumnezeu şi Bisericii Sale Ortodoxe şi ca fiu/fiica a/l ei, păzeşte-i poruncile. Precum în timpul lui Noe au scăpat de potop numai cei ce se aflau în corabie, aşa şi acum nu te poţi mântui în afara Bisericii Ortodoxe.

- Scopul vieţii este mântuirea, căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă dacă-şi va pierde sufletul?

- Scurta rugăciune de mai jos este cel mai preţios dar al lui Dumnezeu dat omului:

„Doamne, Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul/păcătoasa!”

„Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-mă pe mine, păcătosul/păcătoasa!”

Spune frate/soro cu buzele şi cu inima neîncetat aceste cuvinte mântuitoare, deoarece luminează mintea, liniştesc inima, ard păcatele şi izgonesc pe necuraţi.

- Duminica şi sărbătorile lasă lucrul şi du-te la biserică spre a înălţa lui Dumnezeu rugăciuni de laudă, de cerere şi mulţumire, păzindu-te să nu necinsteşti aceste zile prin fapte netrebnice.

- Acasă să nu leneveşti, ci în faţa icoanei, cu candela aprinsă roagă-te lui Dumnezeu cu smerenie şi credinţă, dimineaţa şi seara, înainte şi după masă, la începutul şi sfârşitul lucrului.

- Sfintei Cruci a lui Hristos închină-te cu smerenie şi sărut-o cu credinţă şi dragoste, pentru că pe ea răstignindu-se Domnul a săvârşit mântuire a toată lumea.

- Respectă nunta ca pe o legătură sfântă şi în căsnicie du o viaţă cinstită, curată, plină de iubire şi credincioşie. Fereşte-te de avort prin care poţi ucide un suflet care, prin a sa trăire, ţi-ar putea mântui tot neamul.

- Creşte-ţi copiii în dragostea de Dumnezeu şi-i pregăteşte pe ei pentru a moşteni fericirea cea veşnică, pentru că vei răspunde de ei la Înfricoşata Judecată.

- Iubeşte şi cinsteşte pe părinţii tăi că-ţi va fi ţie bine în viaţă şi vei trăi ani mulţi pe pământ.

- Ţine cele patru posturi din an şi zilele de miercuri şi vineri cu excepţia celor prevăzute cu harţi în calendar.

- Dimineaţa, pe nemâncate, ia Sfânta Anaforă, aghiazmă şi unge-te cu ulei sfinţit prin care primim binecuvântarea lui Dumnezeu şi Harul Preasfântului Duh.

- Cel puţin o dată pe an să faci sfeştanie în casă şi în fiecare lună stropeşte cu aghiazmă casa şi gospodăria. Când eşti bolnav, cheamă Preoţii bisericii pentru Sfântul Maslu.

- Străduieşte-te să ai un pomelnic permanent cu vii şi morţi, la cel puţin o biserică sau mănăstire.

- Fugi de lux, desfrânare, băutură, lene – mama tuturor relelor! La lucru străin nu întinde mâna.

- Fereşte-te de citirea cărţilor eretice şi de a purta discuţii cu sectanţii. Vorbele rele strică obiceiurile bune.

- Să te împotriveşti cu toată tăria marilor păcate ce bântuie lumea: necredinţa, vrăjitoria, desfrânarea, avortul, sinuciderea treptată prin droguri, tutun, alcool, cafea şi să te străduieşti să-ţi sfinţeşti viaţa.

- Nimănui nu-i dori răul, iar pe cel ce ţi-a făcut binele nu-l uita. Fii cu toată lumea în pace.

- Zilnic împodobeşte-ţi sufletul cu fapte bune, creştineşti: smerenie, bunătate, blândeţe, milostenie, dragoste.

- Milostenia n-a sărăcit niciodată pe nimeni, dar beţia şi desfrânarea, da! Împlineşte canonul dat de duhovnic la spovedanie.

- Crede că Domnul nostru Iisus Hristos care S-a înălţat la ceruri va veni să judece viii şi morţii şi va răsplăti fiecăruia după credinţa şi faptele sale.

- Munceşte ca şi cum n-ai muri niciodată, dar îngrijeşte-te de suflet ca şi cum ai muri mâine!
din dragoste pentru Iisus Hristos

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde protosinghel » 08 Mar 2009, 00:10

ÎPS Teofan ne spune de ce suntem ortodocşi. Un cuvânt simplu, dar minunat.



Textul scris:
Suntem ortodocsi pentru ca in Biserica noastra Persoana conteaza si apoi institutia. Dorurile, off-urile, problemele persoanei ca si chip si asemanare a lui Dumnezeu si apoi principiile care stau la baza carmuirii institutiilor ecleziastice.

Suntem ortodocsi pentru ca dam importanta care se cuvine familiei. Socotim ca nu este nimic mai important pentru viata, pentru tara si pentru lume decat barbatul si femeia, uniti prin taina sfintei casatorii sis a dea nastere pruncilor pe care ii doreste Dumnezeu. Indepartand toate aceste anomalii care incep sa apara in societatea umana : de pacate contra firii, de tot felul de alte feluri de casatorii care au inceput sa se raspandeasca din pacate inclusiv prin binecuvantarea unor biserici.

Suntem ortodocsi pentru ca avem aceasta constiinta : ca monahismul constituie inima Bisericii. Raspandirea manastirilor de-a lungul si latul Bisericii noastre si al Bisericii Universale Ortodoxe este ca o prezenta a mai multor inimi prin care sangele intreg al Bisericii primeste oxigen duhovnicesc prin rugaciunea de zi si de noapte a celor care vietuiesc in manastiri.

Suntem ortodocsi pentru ca Biserica noastra ofera posibilitatea tuturor barbatilor sa devina preoti. Nu doar care sunt in manastiri; ci cei care doresc sa-L slujeasc ape Dumnezeu, ca preot, pot sa-si intemeieze o familie si prin aceasta traind in mijlocul lumii sa cunoasca mai aproape tot ceea ce inseamna viata de familie, de tata, de sotie, de copii si asa mai departe…

Suntem ortodocsi, iubiti credinciosi, pentru ca in organismele de conducere ale Bisericii noastre, in alegerea patriarhilor, mitropolitilor, episcopilor si dumneavoastra, laicii aveti un cuvant de spus.

Suntem ortodocsi pentru ca oferim copiilor nostri, inca de la nastere, posibilitatea sa se impartaseasca cu trei Sfinte Taine : Botezul, taina Sfantului Mir si taina Sfintei Impartasanii. (…)

Mesajul pe care Biserica in Duminica Ortodoxiei il lanseaza fiecarui membru al Bisericii Dreptmaritoare este acela sa staruiasca, sa cunoasca si sa marturiseasca Dreapta Credinta. Sa inteleaga de ce suntem ortodocsi. Care este rostul nostru de membri ai Bisericii. Care ne sunt datoriile si care ne sunt drepturile ca membri vii ai Bisericii lui Hristos, Dreptmaritoare. Si aceasta este intrebarea fundamental : Ce-I lipseste Sfintei Ortodoxii, ca vreo persoana sa o paraseasca ? Este atat de adanca, de cuprinzatoare, are in ea adevarul deplin pe care l-a propovaduit Mantuitorul Hristos, l-au trait Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti, incat din aceasta bogatie de Har si de Viata sa se impartaseasca toti cei care prin nastere sunt membri ai acestei Sfintei Biserici si cei care intr-o forma sau alta ajung sa o cunoasca.

Este ziua noastra astazi, iubiri credinciosi, a tuturor ortodocsilor din intreaga lume. Dumnezeu sa ne daruiasca pe de-o parte capacitatea, vointa de a intelege ce este Ortodoxia. Pe de alta parte sa ne dea puterea, vointa, determinarea, ca prin viata noastra si prin cuvant sa marturisim celor din jur despre aceasta Biserica, despre plinatatea vietuirii intru Hristos care se poate realiza in sanul Bisericii noastre. Dumnezeu sa ne ajute sa intelegem aceasta dubla datorie : de a cunoaste si de a propovadui credinta ortodoxa pentru ca atunci cand ne vom prezenta in fata Tronului prea Sfintei Treimi sa raspundem la intrebarea care ne va fi adresata : cum am trait aceasta credinta in care ne-am nascut si cum am propovaduit-o altora ?

Sa ne ajute Bunul Dumnezeu, acum si-n veci de veci. Amin !

octavian
Mesaje:49
Membru din:14 Mar 2009, 20:15

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde octavian » 14 Mar 2009, 21:27

Vorbele rele strică obiceiurile bune.
Eu stiu ca este scris "Tovarasiile rele strica obiceiurile bune" si culmea Pavel citeaza din cartea unor filozofi pagani atunci cand vorbeste elinilor. Plus de asta ne sta in spate un nor imens de martori(ma refer in special la Sfintii Parinti care au citat si citit carti filozofice care contraveneau credintei crestine. Fratilor sa nu uitam celebrul discurs al lui Pavel din areopag, cand infrunta(argumentand solid) pe stoici, epicurieni si toate coloraturile filosofice.
„Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-mă pe mine, păcătosul/păcătoasa!”
Frate fii un pic sincer inaintea lui Dumnezeu. Cum te-ar putea mantui Sfanta fecioara Maria daca unul singur mantuieste si acela este Dumnezeu Tatal prin jertfa Fiului prin puterea Duhului Sfant? A murit ea pentru tine? Nu a fost de ajuns jertfa Domnului Isus?

Fratilor si acum, ce au sfaturile duhovnicesti cu:
ce inseamna pentru noi orodocsii: dreapta credinta (sau dreapta slavire).
&
ce inseamna si de unde vine Ortodoxia si datorita faptului ca au aparut abateri, divergente si "atacuri" pe acest forum (mai mult sau mai putin vadite) asupra dreptei credinte asa cum o avem noi de la Insusi Domnul, Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hrisos.
Nu am vazut decat niste conglomerate de sfaturi "ortodoxe" cu usoare urme de pasaje biblice, plus un iz al crezului de la Niceea din 325(pe care il consider unul din cele mai complete crezuri).

Cred ca e un prilej bun sa adaog si pasajul acesta si pentru mine si pentru domniile voastre ieromonahi, diaconi, "preoti", doctori etc:
1Co 6:9 Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii,
1Co 6:10 Nici furii(hotii), nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.

Asa ca va rog fratilor sa vorbiti la subiect, si argumente(Biblice si Patristice daca vreti dar sa stiti ca trebuie pus Indreptarul pe ele care ramane Biblia). Spun asta in cf. cu Gal 1:8,9

Haide-ti sa incep eu:

Cuvântul "ortodox" a avut circulaţie în Răsărit în special după despărţirea Bisericii la 1054, între catolici şi ortodocşi. Până la 1054 Biserica s-a numit catolică şi grecii se numesc pe sine şi astăzi catolici în înţelesul că credinţa aceasta e o credinţă care e peste tot. Şi cuvântul catolic este de fapt tot de origine greacă însă pentru că cei din Apus s-au numit pe sine catolici, aşa cum sunt ei astăzi, adică despărţiţi de credinţa ortodoxă, ca să nu se facă confuzii între catolicii din Apus şi catolicii din Răsărit, cei din Răsărit nu s-au mai numit catolici ci s-au numit ortodocşi, cu dreaptă mărire.

Este adevarat?
Ultima oară modificat 11 Apr 2009, 19:02 de către octavian, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde protosinghel » 15 Mar 2009, 21:30

„Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-mă pe mine, păcătosul/păcătoasa!”
Frate fii un pic sincer inaintea lui Dumnezeu. Cum te-ar putea mantui Sfanta fecioara Maria daca unul singur mantuieste si acela este Dumnezeu Tatal prin jertfa Fiului prin puterea Duhului Sfant? A murit ea pentru tine? Nu a fost de ajuns jertfa Domnului Isus?
În cartea mea, la nota 414, pp. 213-214, explicCererea de mântuire adresată Maicii Domnului nu trebuie înţeleasă în sens juridic sau aşa cum afirmă o teologumenă romano catolică, că Maica Domnului ar fi „împreună mântuitoare” cu Hristos. Mântuirea, aşa cum a învăţat Biserica Ortodoxă dintotdeauna şi după cum reiese şi din termenul grecesc σωτηρία, trebuie înţeleasă ca izbăvire, apărare, ajutor, vindecare etc. – ceea ce nu este deloc impropriu de a cere şi de la Născătoarea de Dumnezeu. Ba chiar e greşit faptul de a cere milă de la Născătoarea de Dumnezeu, singurul izvor al milei fiind Dumnezeu. Însăşi Maica Domnului a „beneficiat” de mila lui Dumnezeu, mila fiind aici aproape sinonimă cu harul. Menţionăm că doar B.O.R., înţelegând juridic şi scolastic termenul de „mântuire”, a schimbat (în secolul al XX lea): Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte ne pe noi cu ...miluieşte ne pe noi. Toţi ceilalţi ortodocşi au păstrat prima variantă.
****************
Cuvântul "ortodox" a avut circulaţie în Răsărit în special după despărţirea Bisericii la 1054, între catolici şi ortodocşi. Până la 1054 Biserica s-a numit catolică şi grecii se numesc pe sine şi astăzi catolici în înţelesul că credinţa aceasta e o credinţă care e peste tot. Şi cuvântul catolic este de fapt tot de origine greacă însă pentru că cei din Apus s-au numit pe sine catolici, aşa cum sunt ei astăzi, adică despărţiţi de credinţa ortodoxă, ca să nu se facă confuzii între catolicii din Apus şi catolicii din Răsărit, cei din Răsărit nu s-au mai numit catolici ci s-au numit ortodocşi, cu dreaptă mărire.
Este adevarat?
Cuvântul "ortodox" este folosit cu referire la credinţă încă din primele secole, nemaivorbind de sec. VII-IX. Este adevărat că acest atribut nu era folosit ca o denumire oficială a Bisericii, dar pt noi acest lucru nu contează atât de mult. E chiar nesemnificativ. Denumirea oficială a Bisericii este: "Una, Sfântă, Sobornicească (echivalent al lui καθολική) şi Apostolică".
Cât priveşte diferenţa "slavă" / "mărire", deasemenea consider că este important să zăbovim.
În cartea mea, la nota 351, p. 181Peste tot, grecescul δόξα trebuie tradus cu "slavă", iar μεγαλωσύνη/μεγαλή – "cu mărire". Confuzia acestor două cuvinte este o mare eroare nu numai filologică, ci şi teologică. Nici o limbă nu identifică aceste noţiuni, ci toate fac o distincţie clară între ele. Cuvântul slavă – δόξα vine de la verbul δοκέω – a avea o părere sau opinie [despre ceva sau cineva] şi se referă, în cazul dat, la o adorare a lui Dumnezeu dublată de un anumit fel de a crede în El (ortho-doxia); deci nu este o simplă elogiere sau laudă. Cuvântul "mărire" însă este înţeles ca o cinstire inferioară şi deseori se referă la Maica Domnului şi la sfinţi, şi foarte rar – la Dumnezeu. (Despre acest subiect, a se vedea cartea magistrală a Pr. Paraschiv ANGELESCU, Slavă şi Mărire, Bucureşti, 1939.)

octavian
Mesaje:49
Membru din:14 Mar 2009, 20:15

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde octavian » 16 Mar 2009, 11:53

Cuvântul "ortodox" este folosit cu referire la credinţă încă din primele secole, nemaivorbind de sec. VII-IX. Este adevărat că acest atribut nu era folosit ca o denumire oficială a Bisericii, dar pt noi acest lucru nu contează atât de mult. E chiar nesemnificativ. Denumirea oficială a Bisericii este: "Una, Sfântă, Sobornicească (echivalent al lui καθολική) şi Apostolică".
Pentru dumneavoastra poate nu e semnificativ. Pentru mine in schimb este:
Totul a incept asa; daca e sa ma duc la primul termen cu care s-a identificat Biserica primara, ve-ti gasi in F.A. 9:2 .. calea aceasta (era "doar" o cale la inceput), acest lucru profetit de Isaia in 35:8 Acolo va fi cale curată şi cale sfântă se va chema şi nu va trece pe acolo nimeni necurat şi nici nu va fi acolo cale întinată. Chiar şi cei fără de minte vor merge pe dânsa şi nu se vor rătăci. . Cale curata si cale sfanta se va chema, si chiar eu cel fara minte daca voi merge pe dansa nu ma voi rataci.. Hristos declara "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.."
Si apoi tot in F.A. 11:26 :
v.25 Şi a plecat Barnaba la Tars, ca să caute pe Saul, v.26 Şi aflându-l, l-a adus la Antiohia. Şi au stat acolo un an întreg, adunându-se în biserică(ortodoxa?) şi învăţând mult popor. Şi în Antiohia, întâia oară, ucenicii s-au numit creştini(ortodocsi?). ..
Ca mai apoi aceasta cale si acest nume de crestin sa se imparta in mai multe denominatiuni, din cauza convingerilor si a liniilor de adevar, corecte sau mai putin corecte, eretice chiar(ex martorilor lui Iehova si nu numai).
Insusi Pavel provenea dintr-o "secta" si nu gresesc daca o numesc asa, cea a fariseilor(una extremista, radicala). Ce vreau sa spun cu asta. Daca Pavel a fost fariseu, nu se mai numea el iudeu? Pentru ca intai era iudeu si apoi era fariseu.. Dar apoi lucrurile s-au schimbat si acum in primul rand suntem toti crestini indiferent ca suntem iudei, latini, greci, daci, si mai stiu eu ce alt neam omenesc. Daca spun ca sunt crestin spun automat ca sunt al lui Hristos; apatenenta mea este in primul rand, in primul rand al lui Hristos, si cetatenia mea este in Cer, si neamul din care fac parte este poprul lui Dumnezeu.. Si iubitii mei frati si surori Pavel spune in epistola catre Filipeni un adevar central al credintei crestine Fil 3:16 Dar de acolo unde am ajuns, să urmăm acelaşi dreptar, să gândim la fel. Unde nu am ajuns... pentru asta este forumul asta(ca exemplu de loc unde putem) sa ne clarificam unele lucruri si sa incercam sa gandim la fel nefacand din incredintare ceva pe care sa il impunem. Sau verificand daca incredintarea noastra nu cumva este sofism..

Priviti un pic la textul asta:
2Sa 6:6 Când însă au ajuns la aria lui Nachon, Uza şi-a întins mâinile sale spre chivotul Domnului ca să-l sprijine, şi s-a apucat de el, căci boii erau gata să-l răstoarne.
2Sa 6:7 Domnul însă s-a mâniat pe Uza şi l-a lovit Dumnezeu chiar acolo pentru îndrăzneala lui şi a murit el acolo lingă chivotul Domnului.

De ce crede-ti ca s-a maniat Domnul? Eu zic pentru ca chivotul Domnului nu a fost transportat asa cum poruncise Domnul lui Moise si nu numai.(Numeri 1:47-52 , Lev 10:1,2,3"..au adus foc strain ce nu le poruncise Domnul.", Iosua 7, F.A 5:1-11). De ce sa facem lucruri pe care Dumnezeu nu le-a cerut de la noi? S-ar putea sa ne trezim ca vrem sa il ajutam pe Dumnezeu sa isi faca bine treaba, si lucrul acesta intodeauna la maniat pe Dumnezeu..

Hai sa lasam conceptiile proprii, gardurile denominationale si sa venim cu ceea ce Dumnezeu ne-a lasat ca mostenire prin Scripturi..
Nu vreau sa ispitesc pe cineva sa faca o afirmatie care l-ar putea costa. Sincer si onest inaintea lui Dumnezeu va intreb, crede-ti voi ca ceilalti care s-au numit alfel decat crestini ortodocsi, vor merge in iad? Sunt ei condamnati pentru faptul ca nu au imbratisat invatatura ortodoxa?
Si daca cineva crede cu sinceritate, si credinta aceasta nu e de obarsie omeneasca ci una primita duhovniceste, una care respira prin Duhul Scripturii si care este in conformitate cu Scriptura cu vrerea lui Dumnezeu pentru omul mantuit, o credinta in Domnul Iisus Hristos care a platit pentru pacatele mele si ale tale, odata si pentru todeauna in vecii vecilor Amin!, acest om are o credinta falsa, macar ca nu se numeste ortodox?
Va avertizez in numele Domnului Iisus Hristos nu va grabiti sa aruncati cu pietre in cei care nu isi zic ortodocsi, ci mai degraba impreuna sa zidim/lucram in Trupul lui Hristos ce Dumnezeu ne invata prin Dreptarul Sau..

Inca un cuvant:
FA 5:38 Şi acum zic vouă: Feriţi-vă de oamenii aceştia şi lăsaţi-i, căci dacă această hotărâre sau lucrul acesta este de la oameni, se va nimici;
FA 5:39 Iar dacă este de la Dumnezeu, nu veţi putea să-i nimiciţi, ca nu cumva să vă aflaţi şi luptători împotriva lui Dumnezeu.

Aici e mai buna traducerea lui Cornilescu:
Act 5:38 Şi acum, eu vă spun: „Nu mai necăjiţi pe oamenii aceştia, şi lăsaţi-i în pace! Dacă încercarea sau lucrarea aceasta este dela oameni, se va nimici;
Act 5:39 dar dacă este dela Dumnezeu, n'o veţi putea nimici. Să nu vă pomeniţi că luptaţi împotriva lui Dumnezeu.”

Cititi intreg contextul!

Si cred ca acest lucru(al traducereii) poate sa fie confirmat de domnul ieromonah Pruteanu Petru (un foarte bun exeget), ca tare m-as bucura daca si-ar face timp cateva minute sa aduca o traducerea actuala a acestui ultim pasaj..

Imi cer iertare pentru greselile de ortografie si nu numai..
Domnul sa binecuvanteze aceasta discutie pe mai departe.. As vrea sa mai deschid unele subiecte in ceea ce priveste ortodoxia dar las loc la niste raspunsuri cu privire la ce am scris pana acum..

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde protosinghel » 16 Mar 2009, 16:58

Mi-a plăcut că până la urmă şi frăţia ta ai observat că atributul de "ortodox" nu e organic legat de subiectul "Biserică". Biserica nu e decât Una şi Ea este Ortodoxă, în sensul că-L slăveşte şi crede corect despre Dumnezeu.
Cât despre credinţă, Sf. Ioan Damaschin, dorind să facă o sinteză a învăţăturii dogmatice de până la el, simte nevoia să numească tratatul său: "Expunere exactă a credinţei ortodoxe". Cred că titlul acestui Sf. Părinte care a trăit cu 300 de ani înainte de apostazia papistaşă (1054), este foarte grăitor.
Insusi Pavel provenea dintr-o "secta" si nu gresesc daca o numesc asa, cea a fariseilor(una extremista, radicala). Ce vreau sa spun cu asta. Daca Pavel a fost fariseu, nu se mai numea el iudeu?

Nu, el nu era iudeu, ci evreu (cf. 2 Corintheni 11:22 şi Filipeni 3:5)! Am explicat în altă parte noţiunile şi diferenţele.
Hai sa lasam conceptiile proprii, gardurile denominationale si sa venim cu ceea ce Dumnezeu ne-a lasat ca mostenire prin Scripturi..

Având în vedere că eu prin Scripturi înţeleg şi întreaga Tradiţie a Bisericii, sunt gata să o fac...
crede-ti voi ca ceilalti care s-au numit alfel decat crestini ortodocsi, vor merge in iad? Sunt ei condamnati pentru faptul ca nu au imbratisat invatatura ortodoxa?
Nimeni nu spune asta. Dumnezeu mântuieşte pe cine vrea. Poate să mântuiască şi pe un budist, dacă vrea. Dar, în Biserica Ortodoxă mântuirea este mai sigură, pentru că aici este plinătatea Adevărului şi a Harului şi nu lipseşte nimic din cele necesare mântuirii. În afara Bisericii Ortodoxe mântuirea este un risc, şi încă unul prea mare... Nu se merită să încerci...
Va avertizez in numele Domnului Iisus Hristos nu va grabiti sa aruncati cu pietre in cei care nu isi zic ortodocsi, ci mai degraba impreuna sa zidim/lucram in Trupul lui Hristos ce Dumnezeu ne invata prin Dreptarul Sau..
Nimeni nu se grăbeşte la nimic, numai că un aconfesionalism ca al frăţiei tale seamănă de fapt cu o nouă convesiune pt care, poate, încă nu s-a găsit o denumire potrivită...
Şi eu preţuiesc mai mult decât toate numele de "creştin", dar în contextul de după 1054, ba chiar şi mai înainte, simplul nume de "creştin" a devenit insuficient pt a desemna "turma" din care faci parte. Romano-catolicii, de exemplu, nu sunt creştini (în sensul deplin al cuvântului), pt că ei nu sunt ai lui Hristos, ci papistaşi, pt că sunt ai lui papa - pretinsul vicar al lui Hristos.
Inca un cuvant: FA 5:38-39...
tare m-as bucura daca [ierom. Petru] si-ar face timp cateva minute sa aduca o traducerea actuala a acestui ultim pasaj..
FA 5:38 e tradus mai bine la Cornilescu, iar 5:39 e tradus mai bine în Ediţia Sinodală a BOR.
Imi cer iertare pentru greselile de ortografie si nu numai..
Cred că ai putea totuşi să scrii mai îngrijit şi să te înveţi să foloseşti codurile BB pt quote ş.a.
Dacă nu ştii, "Petre C." te poate ajuta. Scrie-i un mesaj privat.

octavian
Mesaje:49
Membru din:14 Mar 2009, 20:15

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde octavian » 16 Mar 2009, 21:55

Nu, el nu era iudeu, ci evreu (cf. 2 Corintheni 11:22 şi Filipeni 3:5)! Am explicat în altă parte noţiunile şi diferenţele.
M-am bucurat de explicatiile acelea. In fine nu prea vad ce schimba asta vizavi de ce am zis.
Având în vedere că eu prin Scripturi înţeleg şi întreaga Tradiţie a Bisericii, sunt gata să o fac...
O intrebare: Daca Traditia Bisericii intra in contradictie cu Scriptura ce faceti atunci? Desigur sunteti de acord cu mine ca aruncarea gainii peste groapa mortului nu e o practica in conformitate cu Scriptura si asta doar ca exemplu. O scoatem afara din Sfanta Traditie Ortodoxa? E pagana?
în Biserica Ortodoxă mântuirea este mai sigură, pentru că aici este plinătatea Adevărului şi a Harului şi nu lipseşte nimic din cele necesare mântuirii. În afara Bisericii Ortodoxe mântuirea este un risc, şi încă unul prea mare... Nu se merită să încerci...
Ramane de vazut. Poate ca aceasta plinatate este amestecata si cu multe practici inutile ca sa nu zic in contradictie cu Sfintele Scripturi. Si oamenii peirzandu-se in atatea practici, ritualuri si obiceiuri s-ar putea sa treaca pe langa elementele esentiale mantuirii.
1.Nimeni nu se grăbeşte la nimic, 2.numai că un aconfesionalism ca al frăţiei tale seamănă de fapt cu o nouă convesiune pt care, poate, încă nu s-a găsit o denumire potrivită... Şi eu preţuiesc mai mult decât toate numele de "creştin", dar în contextul de după 1054, ba chiar şi mai înainte,3. simplul nume de "creştin" a devenit insuficient pt a desemna "turma" din care faci parte.4. Romano-catolicii, de exemplu, nu sunt creştini (în sensul deplin al cuvântului), pt că ei nu sunt ai lui Hristos, ci papistaşi, pt că sunt ai lui papa - pretinsul vicar al lui Hristos.
1. Am vazut(doar au deschis topicul)..
2. Cu ajutorul Domnului chiar intentionez sa infiintez(intr-un sat) o micuta scoala Biblica nondenominationala (nu o sa insist sa se rupa de biserica Ortodoxa, macar ca sunt doar cu numele multi dintre ei). Mi-as dori din inima sa fie asa cum ii vrea Dumnezeu, sa aiba in piept o inima taiata imprejur de Dumnezeu, care sa pulseze pentru Dumnezeu. Spre slava Lui! O sa se numeasca Biserica din ...... (numele satului). :)
3. Din pacate este o realitate destul de dura si ma gandesc ca intra oarecum in sub contextul din 1 Corinteni cp.1,2,3.. Dumnezeu sa aibe mila de noi toti.
4. Da e destul de.. ciudata situatia romano-catolicilor..

Har si indurare de la Tatal nostru, in Domnul Iisus prin Duhul Sfant!

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde protosinghel » 16 Mar 2009, 23:14

O intrebare: Daca Traditia Bisericii intra in contradictie cu Scriptura ce faceti atunci? Desigur sunteti de acord cu mine ca aruncarea gainii peste groapa mortului nu e o practica in conformitate cu Scriptura si asta doar ca exemplu. O scoatem afara din Sfanta Traditie Ortodoxa? E pagana?
În cazul acesta ea nu mai e Sf. Tradiţie. Tradiţia şi Scriptura sunt manifestări ale aceleiaşi Revelaţii divine şi ele nu se pot contrazice.
Iar pt a înţelege mai bine, trebuie să faci diferenţă între tradiţie, obiceiuri şi apucături. Chestia cu găina chiar nu ştiu la care din ultimile 2 se încadrează :)
Pe de altă parte, există / pot exista şi tradiţii păgâne, dar eu mă refer doar la "Sfânta Tradiţie"...
La urma urmei, şi-am să vă zic aici ceva mai special, şi protestanţii au tradiţie, numai că e una de maxim 200 de ani... Le-am demonstrat asta unora dintre ei şi au rămas şocaţi când au aflat... :lol:
Poate ca Ortodoxia este amestecata si cu multe practici inutile ca sa nu zic in contradictie cu Sfintele Scripturi. Si oamenii peirzandu-se in atatea practici, ritualuri si obiceiuri s-ar putea sa treaca pe langa elementele esentiale mantuirii.
Poţi da exemple concrete, ca să-ţi domenstrez că nu ai dreptate, mai ales acolo unde e vorba de "practici" cu adevărat ortodoxe, adică prevăzute undeva, nu cele "de la babe citire"...
1.Nimeni nu se grăbeşte la nimic, 2.numai că un aconfesionalism ca al frăţiei tale seamănă de fapt cu o nouă convesiune pt care, poate, încă nu s-a găsit o denumire potrivită... Şi eu preţuiesc mai mult decât toate numele de "creştin", dar în contextul de după 1054, ba chiar şi mai înainte,3. simplul nume de "creştin" a devenit insuficient pt a desemna "turma" din care faci parte.4. Romano-catolicii, de exemplu, nu sunt creştini (în sensul deplin al cuvântului), pt că ei nu sunt ai lui Hristos, ci papistaşi, pt că sunt ai lui papa - pretinsul vicar al lui Hristos.
1. Am vazut(doar au deschis topicul)..
2. Cu ajutorul Domnului chiar intentionez sa infiintez(intr-un sat) o micuta scoala Biblica nondenominationala (nu o sa insist sa se rupa de biserica Ortodoxa, macar ca sunt doar cu numele multi dintre ei). Mi-as dori din inima sa fie asa cum ii vrea Dumnezeu, sa aiba in piept o inima taiata imprejur de Dumnezeu, care sa pulseze pentru Dumnezeu. Spre slava Lui! O sa se numeasca Biserica din ...... (numele satului). :)
3. Din pacate este o realitate destul de dura si ma gandesc ca intra oarecum in sub contextul din 1 Corinteni cp.1,2,3.. Dumnezeu sa aibe mila de noi toti.
4. Da e destul de.. ciudata situatia romano-catolicilor..

Har si indurare de la Tatal nostru, in Domnul Iisus prin Duhul Sfant![/quote]

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde protosinghel » 16 Mar 2009, 23:15

O intrebare: Daca Traditia Bisericii intra in contradictie cu Scriptura ce faceti atunci? Desigur sunteti de acord cu mine ca aruncarea gainii peste groapa mortului nu e o practica in conformitate cu Scriptura si asta doar ca exemplu. O scoatem afara din Sfanta Traditie Ortodoxa? E pagana?
În cazul acesta ea nu mai e Sf. Tradiţie. Tradiţia şi Scriptura sunt manifestări ale aceleiaşi Revelaţii divine şi ele nu se pot contrazice.
Iar pt a înţelege mai bine, trebuie să faci diferenţă între tradiţie, obiceiuri şi apucături. Chestia cu găina chiar nu ştiu la care din ultimile 2 se încadrează :)
Pe de altă parte, există / pot exista şi tradiţii păgâne, dar eu mă refer doar la "Sfânta Tradiţie"...
La urma urmei, şi-am să vă zic aici ceva mai special, şi protestanţii au tradiţie, numai că e una de maxim 200 de ani... Le-am demonstrat asta unora dintre ei şi au rămas şocaţi când au aflat... :lol:
Poate ca Ortodoxia este amestecata si cu multe practici inutile ca sa nu zic in contradictie cu Sfintele Scripturi. Si oamenii peirzandu-se in atatea practici, ritualuri si obiceiuri s-ar putea sa treaca pe langa elementele esentiale mantuirii.
Poţi da exemple concrete, ca să-ţi domenstrez că nu ai dreptate, mai ales acolo unde e vorba de "practici" cu adevărat ortodoxe, adică prevăzute undeva, nu cele "de la babe citire"...

octavian
Mesaje:49
Membru din:14 Mar 2009, 20:15

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde octavian » 23 Apr 2009, 12:33

Eu nu stiu de ce ingaduiti aceste ruperi de discutie fara sa specificati ca discutia s-a mutat la alt topic..

ccristi
Mesaje:204
Membru din:25 Iun 2009, 13:05
Confesiune:ortodox

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde ccristi » 11 Aug 2009, 07:34

Cineva imi spunea ca despre taina sf maslu nu se vorbeste nicaieri in scriptura.
Este adevarat?
Daca nu,unde ni se vorbeste? si pe ce temei a fost instituit?
Acelasi lucru si despre taina mirungerii?

Va multumesc

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde protosinghel » 11 Aug 2009, 11:30

Despre Maslu se vorbeşte aici.
Acolo sunt şi argumentele scripturistice pt această Taină şi multe altele...

dumitru85
Mesaje:71
Membru din:21 Mai 2011, 22:49
Confesiune:alta religie
Preocupări:IT,religie,sport
Localitate:Bastionul Ortodocsilor,Republica Moldova,Chisinau

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde dumitru85 » 09 Aug 2011, 18:12

parinte Petru dvs ati scris ca Noul Testament este o depasire a Vechiului testament,ma intereseaza mult acest subiect .Spuneti-mi va rog cind putem vorbi de o depasire si cind nu(adica in ce situatii)?Care e aportul Vechiului testament?
ortodox Evanghelic

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde protosinghel » 09 Aug 2011, 20:07

parinte Petru dvs ati scris ca Noul Testament este o depasire a Vechiului testament,ma intereseaza mult acest subiect .Spuneti-mi va rog cind putem vorbi de o depasire si cind nu(adica in ce situatii)?Care e aportul Vechiului testament?
Despre asta se discută aici.

dumitru85
Mesaje:71
Membru din:21 Mai 2011, 22:49
Confesiune:alta religie
Preocupări:IT,religie,sport
Localitate:Bastionul Ortodocsilor,Republica Moldova,Chisinau

Re: Ortodoxia

Mesaj necititde dumitru85 » 09 Aug 2011, 21:02

parinte va multumesc,poate este ceva mai detaliat?daca aveti vreun link sau informatie la acest subiect tare m-as bucura!
ortodox Evanghelic


Înapoi la “DOGMATICĂ şi CATEHISM”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 17 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron