Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Învăţătura de credinţă ortodoxă pt "începători" şi "avansaţi"
diaconul_Catalin

Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Mesaj necititde diaconul_Catalin » 27 Mai 2008, 00:31

Despre inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

- Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată; Fiul, Unul-Născut, care este în sânurile Tatălui, acela L-a făcut cunoscut. - Ioan I, 18
- căci nimeni nu cunoaşte pe Tatăl afară de Fiul si nici pe Fiul afară de Tatăl - Matei XI, 27
- Dumnezeu S-a făcut cunoscut, atât cât ne este cu putinţă să-l înţelegem, mai întâi prin lege şi prin profeţi, iar în urmă prin Fiul Lui, Unul-Născut, Domnul si Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
- Dumnezeu, cunoscând toate şi îngrijindu-se dinainte de folosul fiecăruia, ne-a descoperit să cunoaştem numai ceea ce este de folos şi a trecut sub tăcere ceea ce n-am putut să purtăm.
- nu sunt toate inexprimabile şi nici toate exprimabile, nici toate incognoscibile si nici toate cognoscibile. Altceva este cognoscibilul si altceva exprimabilul, după cum altceva este vorbirea şi altceva cunoaşterea. Pentru aceasta nu pot fi exprimate cu claritate multe din acelea care se înţeleg în chip obscur despre Dumnezeu, ci suntem siliţi să exprimăm lucrurile, care sunt mai presus de noi, în felul nostru omenesc de a vorbi, după cum spunem că Dumnezeu doarme, că se mânie, că nu ne poartă de grijă, că are mâini, picioare şi cele asemenea.
- Cunoaştem şi mărturisim că este un singur Dumnezeu, adică o singură fiinţă; că este cunoscut si este în trei ipostase, adică Tatăl şi Fiul şi Sfântul Duh; că Tatăl si Fiul şi Sfântul Duh sunt unul în toate, afară de ne-naştere, naştere si purcedere.

Sfantul Ioan Damaschin

radualin
Mesaje: 1
Membru din: 16 Mai 2017, 23:34
Confesiune: ortodox
Preocupări: Elev

Re: Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Mesaj necititde radualin » 16 Mai 2017, 23:56

Sarut mana parinte! As vrea si eu o lamurire mai "stufoasa".
In invatatura de credinta gasesc: "Stim noi ceva despre fiinta lui Dumnezeu?

Nu putem cunoaste fiinta lui Dumnezeu nici pe calea firii, nici pe calea mai presus de fire. Fiinta lui Dumnezeu este "ascunsul" tainic, la care nu ne putem ridica cu mintea si cu care nu putem intra in legatura. Ea e mai presus de orice nume cum spune PSEUDO-DIONISlE Areopagitul. Dar noi cunoastem lucrarile acelei fiinte, care coboara la noi, cum zic Sf. Parinti. Toate numele ce le dam lui Dumnezeu, privesc aceste lucrari; intelepciunea lui Dumnezeu, vazuta in lume, este o astfel de lucrare; puterea Lui creatoare la fel. Aceste lucrari le mai numim si insusiri ale lui Dumnezeu, sau pe baza acestor lucrari ii dam lui Dumnezeu asa numitele insusiri. In cunoasterea fireasca aceste lucrari sau insusiri ale lui Dumnezeu le aflam prin analogie de la lucrarile create; in cunoasterea mai presus de fire aveam o vedere, mai directa a lor."
Stiu si ca Dumenzeu e accesibil(comprehensibil sau cognoscibil) dupa lucrari/energii necreate iar pe de alta parte El este inaccesibil(incomprehensibil, incognoscibil) dupa Fiinta Sa(inteleg prin Fiinta , Esenta sau Natura, pe romaneste "aluatul" asa inteleg eu") De ce asa? Adica ori e accesibil ori inaccesibil? De ce este "ascunsul tainic" , mister, enigma aceasta Fiinta a lui Dumenzeu, eu ma gandesc ca daca ne-a creat nu avem dreptul sa-L cunoastem intru totul..adica sa stim si Fiinta aceasta? Ingerii, vreun sfant sau Maica Domnului cunosc aceasta Fiinta , sau doar Persoanele Sf Treimi?
Eu Fiinta aceasta o vad cum Il vad pe Dumenzeu-Tatal-un mister total, pe Fiul il stim, L-am vazut , pe Duhul Sfant L-am vazut sub limbi de foc, nor luminos, porumbel si-I Simtim harul mereu, dar Tatal? Il vad acolo sus sus si nu-L poate vedea si nus e poate sui nimeni cu mintea la El.
Nici prin mod catafatic nici prin mod apofatic nu-L putem cunoaste pe Dumenzeu? Am citit ca nu stim CE este Fiinta lui Dumenzeu , dar stim ca este(exista) cum e asta? Stim ca exista Dumenzeu, dar nu stim CE este EL ? Un preot mi-a zis ca o sa cunoastem si Fiinta lui Dumenzeu printre altele in RAI dupa a2a Venire. e adevarata afirmatia? Cum se poate cunoaste DUMNEZEU cel mai bine? Prin citirea cartilor Sf Parinti, Bibliei, prin rugaciune, fapte bune..rugaciunea inimii etc ? Daca am ajuns la treapta cea mai inalta a postului si a rugaciunii aflu Fiinta lui Dumenzeu?
Multumesc frumos, va rog sa ma lamuriti! Poate imi dati si niste referinte literare..sa mai aprofundez ..sau nsite articole :) sa inteleg mai bine!!

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje: 1102
Membru din: 07 Apr 2008, 20:29
Confesiune: ortodox
Preocupări: medicină, teologie, filosofie
Localitate: Italia
Contact:

Re: Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Mesaj necititde Ioan Cr » 09 Apr 2018, 17:55

Este cea mai complicată întrebare din toată teologia. Pot încerca să vă răspund aducând un exemplu mai tangibil: ce este ființa omenească? O putem defini în sens biologic, psihologic, social/antropologic, istoric, politic, juridic, chiar și fizic sau încă și metafizic. Dar acestea nu sunt decât manifestări care definesc omul ca obiect, adică așa cum apare el "din afară", chiar dacă psihologia pare să studieze viața lăuntrică iar etica și dreptul aspectul motivațional al acțiunilor, deci și libertatea - oricum toate aceste metodologii tind să generalizeze ceea ce în sine este un dat unic: persoana, fără de care ființa omenească este incompletă. Deci când vorbim de ființă omenească, dar nu ținem cont de persoană (Eu, Tu, Ion prietenul meu...), descrierea noastră nu poate fi numită cunoaștere. Și chiar dacă acest element reprezentativ, persoana, mereu fugace (întrucât înzestrată de subiectivitate) este lăsat să se exprime "în voie" - așa cum facem spontan fiecare din noi, când suntem "noi înșine" - ne dăm seama că nu putem cuprinde toată profunzimea vieții noastre lăuntrice și că, în fond, nimeni nu e sigur de "cine este el cu adevărat", iar uneori nici nu ne atribuim acte sau experiențe pe care le-am săvîrșit automat, deși sunt ale noastre (sau nu ale noastre?).

Deci ce este ființa omenească? Paradoxal, dar ceea ce pare că suntem în modul cel mai firesc este atât de inaccesibil cunoașterii! Printre altele, în SF-ul de succes "Blade Runner" aceste momente sunt destul de fidel scoase în evidență.
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)


Înapoi la “DOGMATICĂ şi CATEHISM”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron