Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Învăţătura de credinţă ortodoxă pt "începători" şi "avansaţi"
diaconul_Catalin
Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Mesaj necititde diaconul_Catalin » 27 Mai 2008, 00:31

Despre inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

- Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată; Fiul, Unul-Născut, care este în sânurile Tatălui, acela L-a făcut cunoscut. - Ioan I, 18
- căci nimeni nu cunoaşte pe Tatăl afară de Fiul si nici pe Fiul afară de Tatăl - Matei XI, 27
- Dumnezeu S-a făcut cunoscut, atât cât ne este cu putinţă să-l înţelegem, mai întâi prin lege şi prin profeţi, iar în urmă prin Fiul Lui, Unul-Născut, Domnul si Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
- Dumnezeu, cunoscând toate şi îngrijindu-se dinainte de folosul fiecăruia, ne-a descoperit să cunoaştem numai ceea ce este de folos şi a trecut sub tăcere ceea ce n-am putut să purtăm.
- nu sunt toate inexprimabile şi nici toate exprimabile, nici toate incognoscibile si nici toate cognoscibile. Altceva este cognoscibilul si altceva exprimabilul, după cum altceva este vorbirea şi altceva cunoaşterea. Pentru aceasta nu pot fi exprimate cu claritate multe din acelea care se înţeleg în chip obscur despre Dumnezeu, ci suntem siliţi să exprimăm lucrurile, care sunt mai presus de noi, în felul nostru omenesc de a vorbi, după cum spunem că Dumnezeu doarme, că se mânie, că nu ne poartă de grijă, că are mâini, picioare şi cele asemenea.
- Cunoaştem şi mărturisim că este un singur Dumnezeu, adică o singură fiinţă; că este cunoscut si este în trei ipostase, adică Tatăl şi Fiul şi Sfântul Duh; că Tatăl si Fiul şi Sfântul Duh sunt unul în toate, afară de ne-naştere, naştere si purcedere.

Sfantul Ioan Damaschin

radualin
Mesaje:1
Membru din:16 Mai 2017, 23:34
Confesiune:ortodox
Preocupări:Elev

Re: Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Mesaj necititde radualin » 16 Mai 2017, 23:56

Sarut mana parinte! As vrea si eu o lamurire mai "stufoasa".
In invatatura de credinta gasesc: "Stim noi ceva despre fiinta lui Dumnezeu?

Nu putem cunoaste fiinta lui Dumnezeu nici pe calea firii, nici pe calea mai presus de fire. Fiinta lui Dumnezeu este "ascunsul" tainic, la care nu ne putem ridica cu mintea si cu care nu putem intra in legatura. Ea e mai presus de orice nume cum spune PSEUDO-DIONISlE Areopagitul. Dar noi cunoastem lucrarile acelei fiinte, care coboara la noi, cum zic Sf. Parinti. Toate numele ce le dam lui Dumnezeu, privesc aceste lucrari; intelepciunea lui Dumnezeu, vazuta in lume, este o astfel de lucrare; puterea Lui creatoare la fel. Aceste lucrari le mai numim si insusiri ale lui Dumnezeu, sau pe baza acestor lucrari ii dam lui Dumnezeu asa numitele insusiri. In cunoasterea fireasca aceste lucrari sau insusiri ale lui Dumnezeu le aflam prin analogie de la lucrarile create; in cunoasterea mai presus de fire aveam o vedere, mai directa a lor."
Stiu si ca Dumenzeu e accesibil(comprehensibil sau cognoscibil) dupa lucrari/energii necreate iar pe de alta parte El este inaccesibil(incomprehensibil, incognoscibil) dupa Fiinta Sa(inteleg prin Fiinta , Esenta sau Natura, pe romaneste "aluatul" asa inteleg eu") De ce asa? Adica ori e accesibil ori inaccesibil? De ce este "ascunsul tainic" , mister, enigma aceasta Fiinta a lui Dumenzeu, eu ma gandesc ca daca ne-a creat nu avem dreptul sa-L cunoastem intru totul..adica sa stim si Fiinta aceasta? Ingerii, vreun sfant sau Maica Domnului cunosc aceasta Fiinta , sau doar Persoanele Sf Treimi?
Eu Fiinta aceasta o vad cum Il vad pe Dumenzeu-Tatal-un mister total, pe Fiul il stim, L-am vazut , pe Duhul Sfant L-am vazut sub limbi de foc, nor luminos, porumbel si-I Simtim harul mereu, dar Tatal? Il vad acolo sus sus si nu-L poate vedea si nus e poate sui nimeni cu mintea la El.
Nici prin mod catafatic nici prin mod apofatic nu-L putem cunoaste pe Dumenzeu? Am citit ca nu stim CE este Fiinta lui Dumenzeu , dar stim ca este(exista) cum e asta? Stim ca exista Dumenzeu, dar nu stim CE este EL ? Un preot mi-a zis ca o sa cunoastem si Fiinta lui Dumenzeu printre altele in RAI dupa a2a Venire. e adevarata afirmatia? Cum se poate cunoaste DUMNEZEU cel mai bine? Prin citirea cartilor Sf Parinti, Bibliei, prin rugaciune, fapte bune..rugaciunea inimii etc ? Daca am ajuns la treapta cea mai inalta a postului si a rugaciunii aflu Fiinta lui Dumenzeu?
Multumesc frumos, va rog sa ma lamuriti! Poate imi dati si niste referinte literare..sa mai aprofundez ..sau nsite articole :) sa inteleg mai bine!!

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Mesaj necititde Ioan Cr » 09 Apr 2018, 17:55

Este cea mai complicată întrebare din toată teologia. Pot încerca să vă răspund aducând un exemplu mai tangibil: ce este ființa omenească? O putem defini în sens biologic, psihologic, social/antropologic, istoric, politic, juridic, chiar și fizic sau încă și metafizic. Dar acestea nu sunt decât manifestări care definesc omul ca obiect, adică așa cum apare el "din afară", chiar dacă psihologia pare să studieze viața lăuntrică iar etica și dreptul aspectul motivațional al acțiunilor, deci și libertatea - oricum toate aceste metodologii tind să generalizeze ceea ce în sine este un dat unic: persoana, fără de care ființa omenească este incompletă. Deci când vorbim de ființă omenească, dar nu ținem cont de persoană (Eu, Tu, Ion prietenul meu...), descrierea noastră nu poate fi numită cunoaștere. Și chiar dacă acest element reprezentativ, persoana, mereu fugace (întrucât înzestrată de subiectivitate) este lăsat să se exprime "în voie" - așa cum facem spontan fiecare din noi, când suntem "noi înșine" - ne dăm seama că nu putem cuprinde toată profunzimea vieții noastre lăuntrice și că, în fond, nimeni nu e sigur de "cine este el cu adevărat", iar uneori nici nu ne atribuim acte sau experiențe pe care le-am săvîrșit automat, deși sunt ale noastre (sau nu ale noastre?).

Deci ce este ființa omenească? Paradoxal, dar ceea ce pare că suntem în modul cel mai firesc este atât de inaccesibil cunoașterii! Printre altele, în SF-ul de succes "Blade Runner" aceste momente sunt destul de fidel scoase în evidență.
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

MarcusAurelius
Mesaje:118
Membru din:13 Noi 2014, 18:23
Confesiune:alta religie
Preocupări:idolatru

Re: Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Mesaj necititde MarcusAurelius » 19 Iul 2018, 12:26

Domnule Ioan Cr., cu incomprehensibilitatea aceasta a lui Dumnezeu s-ar putea sa ajungem la un paradox. Ce-ar fi sa ne gandim la un Dumnezeu care sa fie atat de incomprehensibil incat nici el sa nu se poata intelege? Asta da incomprehensibilitate. Am putea s-o numim incomprehensibilitate absoluta. De altfel se pare ca e singura forma de incomprehensibilitate absoluta. In toate celelalte cazuri Dumnezeu e comprehensibil.

Apropo, ce intelegeti dumneavoastra prin a fi "comprehensibil"? Deoarece eu inteleg prin "comprehensibil" ceea ce poate fi inteles (de mine, de ingerul pazitor, de Dumnezeu etc.) Sa luam ca exemplu initial o masinarie oarecare, o bicicleta, sa zicem. Daca pot intelege din ce e facuta si cum functioneaza, inseamna ca ea e comprehensibila. Chiar daca eu sunt prost si habar n-am de mecanica, nu inseamna ca eu sau altcineva intr-un timp mai lung sau mai scurt nu poate sa o inteleaga. Sa luam acum un alt exemplu: o fiinta umana. De bine, de rau, noi oamenii putem intr-o anumita masura sa ne intelegem unii pe altii, sa ne cunoastem dorintele, aspiratiile si chiar sa ne banuim unii altora gandurile ascunse. De asemenea medicina si biologia ne-au dezvaluit o multime de secrete despre organismul uman si nu exista inca semne ca lucrurile se vor opri aici. Este omul o fiinta incomprehensibila? Singurul raspuns rational la aceasta intrebare e ca nu stim. Bineinteles ca nu stim de asemenea nici daca omul e o fiinta comprehensibila. Probabil ca si despre univers in intregul lui am putea spune acelasi lucru: ca nu stim pur si simplu.

Exista totusi lucruri incomprehensibile? Da. De exemplu cercul patrat (care e o contradictie in termeni) sau ultimele zecimale ale numarului pi (dupa ca am demonstrat ca pi e numar irational e clar ca nu vom afla niciodata ultimele sale zecimale). E vorba aici de lucruri reale sau nu si care au anumite proprietati matematice sau logice ce le fac incomprehensibile. Dupa cum observam, aceste lucruri incomprehensibile pot si sa nu existe, deci sa fie un simplu joc al imaginatiei.

Iar aici ajungem la Dumnezeu. Este el incomprehensibil sau nu? Pentru a spune ca un lucru e incomprehensibil, e nevoie ca el sa aiba niste atribute pe baza carora sa se poata stabili daca e incomprehensibil sau nu. Dar desigur, aceasta nu-l scuteste de faptul de a nu exista. Prin urmare cu Dumnezeu e nevoie sa stabilim doua lucruri: mai intai daca el exista, iar mai apoi daca el poate fi inteles (nu neaparat de mine, de domnul Ioan Cr. sau de urmasii urmasilor nostri, ci daca poate fi inteles in general). Si vrand nevrand, ne lovim de chestiunea pe care am ridicat-o la inceput, daca Dumnezeu se poate intelege pe el insusi, adica e incomprehensibil la modul absolut sau nu.

Ce ne-a mai ramas de analizat in final e urmatoarea chestiune. Pe ce ne bazam atunci cand spunem ca omul, lumea sau Dumnezeu sun incomprehensibile? In primul rand n-avem deocamdata niciun motiv sa afirmam asa ceva. Chiar daca deocamdata nu stim mare lucru despre om. nu stim totusi daca omul poate fi inteles sau nu in totalitate. Habar n-avem daca vom intelege vreodata universul sau daca nu-l vom intelege niciodata. Cat despre Dumnezeu stim foarte putin. Nu stim nici macar daca exista. Aici au sa-mi sara in cap teologii cu toate argumentele existentei lui Dumnezeu pe care le detin in buzunar, asta doar ca sa ma sileasca sa le sar si eu in cap cu toate demonstratiile care arata ca aceste argumente sunt complet false si incalca regulile gandirii. Mai bine sa stea linistiti ca pierdem vremea de pomana.

Personal eu cred ca Dumnezeu e incomprehensibil. De asemenea cred si ca Dumnezeu e ceva asemanator cercului patrat, adica e o contradictie in termeni, ceea ce il face un subiect de discutie bun pentru a petrece cateva minute placute impreuna cu colegii de pe forum. Nimic mai mult decat atat. Dupa care se poate trece la alte personaje de poveste: zmei, balauri, Moise, Ossiris, Quetzalcoatl etc.
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Mesaj necititde Ioan Cr » 10 Noi 2018, 18:27

Ce-ar fi sa ne gandim la un Dumnezeu care sa fie atat de incomprehensibil incat nici el sa nu se poata intelege? Asta da incomprehensibilitate. Am putea s-o numim incomprehensibilitate absoluta. De altfel se pare ca e singura forma de incomprehensibilitate absoluta. In toate celelalte cazuri Dumnezeu e comprehensibil.
Omniștiența lui Dumnezeu este legată de omniprezența Sa, inclusiv în raport cu Sine Însuși, în toate profunzimile ființei Sale. Evident dacă Dumnezeu este prezent peste tot și în toate, deci și în toate "gândurile" Sale, toate Îi sunt descoperite imediat și fără rezervă - prin urmare este contradictorie prin definiție ideea de "incomprehensibilitate absolută".

Pe de altă parte, orice ființă creată este și limitată (în timp, spațiu sau substrat, inclusiv rațional), deci chiar prin natura sa incapabilă de omniprezență, proprietate fără de care cunoașterea lui Dumnezeu este imposibilă. Această incomprehensibilitate poate fi numită absolută, într-adevăr, întrucât firească și imposibilă de depășit prin efort.

Bineînțeles, această limitare este a noastră, nu a lui Dumnezeu, Care numai se poate face cunoscut, prin Revelație, chiar și în laturile nepătrunse ale existenței Sale. Noi credem, într-adevăr, că Dumnezeu există, că e Unul Singur, dar în Trei Ipostasuri, că S-a Întrupat, că a murit și a Înviat, ca și celelalte învățături care constituie Dogma creștină. Deși le acceptăm ca adevăruri de credință, nu le putem explica și cunoaște, după felul cum cunoaștem o casă sau mecanismul funcționării unui motor diesel. Ele rămân așa cum au fost mereu, "nebunie" pentru intelectul acestei lumi, exact cum a descris Apostolul Pavel situația originară.
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

georgep
Mesaje:1
Membru din:02 Ian 2019, 20:55
Confesiune:alta religie
Preocupări:curios

Re: Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Mesaj necititde georgep » 02 Ian 2019, 21:15

Daca Dumnezeu e inconprehensibil, de ce vorbim despre El ? Si de ce scriem "El" cu litera mare ca si cum ar fi o persoana ? Daca e o persoana insemana ca stim deja depsre el. Ba mai mult, stim ca e in trei ipostase, si ca e drept si bun.

Pare ca stim o gramada despre Dumnezeu. Cum poate fi incomprehensibil atunci ?

MarcusAurelius
Mesaje:118
Membru din:13 Noi 2014, 18:23
Confesiune:alta religie
Preocupări:idolatru

Re: Inconprehensibilitatea lui Dumnezeu

Mesaj necititde MarcusAurelius » 10 Ian 2019, 14:19

Omniștiența lui Dumnezeu este legată de omniprezența Sa, inclusiv în raport cu Sine Însuși, în toate profunzimile ființei Sale. Evident dacă Dumnezeu este prezent peste tot și în toate, deci și în toate "gândurile" Sale, toate Îi sunt descoperite imediat și fără rezervă - prin urmare este contradictorie prin definiție ideea de "incomprehensibilitate absolută".
Zau ca nu pricep un lucru. Cum se face ca daca e posibil sa gandim o fiinta care sa fie omniprezenta si omniscienta, atunci acea fiinta trebuie sa fie cu necesitate reala? Dumneavoastra comiteti aici o eroare fundamentala de logica: porniti de la posibilitatea a ceva si deduceti din aceasta realitatea acelui ceva. Intr-adevar, putem gandi o fiinta omniprezenta si omniscienta, insa din faptul ca o putem gandi nu rezulta si ca ea ar exista.

Si ar mai fi un lucru: cum ati dedus dumneavoastra omniscienta din omniprezenta? Sa dau un exemplu: realitatea, dupa cum stim e omniprezenta, adica nu exista altceva in afara realitatii. Si totusi e cam mult sa spunem ca realitatea e omniscienta. Sau poate ca dumneavoastra intelegeti altceva prin omniprezenta si omniscienta. Poate ca dati un sens material omniprezentei, ceea ce reprezinta o limitare a acestui concept.
Daca Dumnezeu e inconprehensibil, de ce vorbim despre El ? Si de ce scriem "El" cu litera mare ca si cum ar fi o persoana ? Daca e o persoana insemana ca stim deja depsre el. Ba mai mult, stim ca e in trei ipostase, si ca e drept si bun.

Pare ca stim o gramada despre Dumnezeu. Cum poate fi incomprehensibil atunci ?
Ce s-ar face teologii daca nu s-ar juca cu cuvintele? Si ce s-ar face ei daca n-ar sti nimic despre lucruri despre care ei insisi recunosc ca nu se poate sti nimic? Batere a apei in piua se numeste tot acest mestesug al teologiei. Ce s-ar face teologii daca n-ar trai cu speranta ca ceea ce se produce in mintea lor se potriveste cu realitatea? Teologii si poetii fac acelasi lucru, inventeaza lumi posibile. Numai ca spre deosebire de poeti, teologii isi privesc cu mult mai multa seriozitate inventiile.
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.


Înapoi la “DOGMATICĂ şi CATEHISM”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX