Pagina 1 din 1

Diferenta intre Taina/icoana si ritual/amuleta,idol

Scris: 30 Mai 2008, 15:41
de JOAN
Se confunda f.des,trebuie stabilita diferenta.

Re: Diferenta intre Taina/icoana si ritual/amuleta,idol

Scris: 31 Mai 2008, 16:16
de Ioan Cr
Cred ca se cuvine sa pornim de la distinctia intre religie si magie, intre inchinare adevarata si consumerism religios.

Re: Diferenta intre Taina/icoana si ritual/amuleta,idol

Scris: 31 Mai 2008, 16:25
de altcineva
un altfel de a aborda subiectul este asemanarea. ce au in comun? singurul lucru care il au in comun si merita luat in considerare, este credinta. in ambele cazuri, daca ai credinta, lucrurile se intorc in favoarea ta si rugaciunile iti sunt ascultate.

Re: Diferenta intre Taina/icoana si ritual/amuleta,idol

Scris: 31 Mai 2008, 20:56
de Dahnah
Da, eu sunt numai ochi si urechi la capitolul asta. Abia astept sa explicati, si apoi va zic daca am inteles. :)

Re: Diferenta intre Taina/icoana si ritual/amuleta,idol

Scris: 31 Mai 2008, 22:57
de altcineva
urmatoarea expunere este strict personala:
atat icoana cat si amuleta reprezinta o legatura cu o putere superioara care presupune credinta adeptului in puterea de "mijlocire" a icoanei/amuletei catre puterea superioara. canalizand credinta adeptului in/prin obiectul respectiv se obtine acea "adeverire" sau adeverire a asteptarilor puse in credinta omului purtator de amuleta sau inchinator la icoana.
diferentele constau in divinitatea careia se adreseaza si ritualul folosit pentru "activarea puterilor" puse in obiectul folosit.

exemple concrete se gasesc in fiecare religie de pe pamant: toate religiile au ritualuri sub diferite forme si sub diferite nume (biserica crestina -ortodoxa in special- are tainele), fiecare religie are obiecte de cult (amulete in limbajul nostru fata de alte religii si culte) si mai ales fiecare religie are o divinitate pe care o venereaza in acel fel specific care ajunge la sufletul adeptilor pentru a le creea starea de siguranta si liniste spirituala. asta este valabil oricarei religii sa cult religios.

astfel, daca eu consider ca o piatra imi aduce noroc (si cati nu stim cu totii astfel de oameni) atunci o sa port cu mine acea piatra si o s-o ating tot timpul.
altul: daca persoana iubita imi lasa un obiect personal (sutienul, ciorapii, un neglijeu - ceva acolo.... glumesc :lol: se poate si un ceas, o masina... ) normal ca voi purta acel obiect cu mine tot timpul considerandu-l o legatura puternica intre mine si persoana respectiva. in cazul religiei, orice obiect ce are legatura cu divinitatea in care cred, normal ca va reprezenta o legatura cu acea divinitate si, mai mult decat sutienul, ciorapii samd, imi va folosi pentru a intra in legatura cu divinitatea respectiva care, in consecinta imi va asculta rugaciunile.

diferentele sunt evidentiate de specificul fiecarei religii sau cult si aici fiecare adept isi va apara credinta. nu vreau sa dezvolt pentru ca ies din topic.
sunt convins ca aparatorii ortodoxiei vor veni cu diferentele dintre cele doua din punctul lor de vedere la un nivel mult mai profund.

Re: Diferenta intre Taina/icoana si ritual/amuleta,idol

Scris: 31 Mai 2008, 23:36
de JOAN
Si taina si ritualul au la baza o jertfa.Si icoana si amuleta sunt incarcate de anumite "energii".Din acest moment apar diferentele.Jertfa in ortodoxie se face de catre pruncul Hristos in cadrul fiecarei sf.Liturghii spre tamaduirea sufletelor si a trupurilor ,pentru mantuire noastra,prin Trupul si Sangele Mantuitorului in chip real ,dar sub chipul Painii si Vinului (cine nu a inteles acest act Divin nu traieste relatia cu Dumnezeu ci doar si-o inchipuie).Deci jertfa o face chiar Dumnezeu.Ritualurile se fac catre idoli (falsii dumnezei) de catre oameni,cu animale si chiar fiinte umane pentru a imbuna un idol si a beneficia de pseudo-energiile respective.Este o diferenta nu?Jerfa crestina se face in biserica.Nu putine sunt cazurile relatate in sf.Scriptura cand haina Mantuitorului si ale sfintilor detin puteri tamaduitoare.(har-ehergii necreate).Astfel Biserica si sf.Icoane sunt "haine-peticute" ale persoanelor pe care le reprezinta,detinand si puterile tamaduitoare ale acestora.Amuletele sunt incarcate cu bioenergii de sorginte demonica,avand dealtfel si puteri tamaduitoare dar spre a induce in eroare pe cei ce le detin.(nu mai vorbim de locurile in care se fac acestea).Acestia nu fac altceva decat sa fure sufletele slabe.Nu putine sunt relatarile prin care fachirii si sfintii au avut "dispute" vezi relatarile biblice VT ,despre disputele intre Moise si faraon si altele... si chiar in zilele noastre.(hristosi mincinosi).

Re: Diferenta intre Taina/icoana si ritual/amuleta,idol

Scris: 16 Aug 2010, 23:07
de pamant
http://www.historia.ro/exclusiv_web/gen ... scrocherie

În vara anului 1935, o Românie întreagă n-avea ochi decât pentru Maglavit. Localitatea din Oltenia în care ciobanul Petrache Lupu pretindea că l-a văzut şi a vorbit cu Dumnezeu. Foarte repede, societatea s-a împărţit în tabere: unii i-au zis ciobanului „nebun“, alţii „sfânt“, unii au bănuit că-i vorba de o escrocherie. Cert e însă că puhoaie de oameni au pornit-o înspre Maglavit, convinşi de virtuţile tămăduitoare ale locului. La 75 de ani de la „vedenia” lui Petrache, „Historia” vă spune cine a câştigat de pe urma ciobanului, cum a fost exploatat politic Maglavitul şi care a fost atitudinea Bisericii faţă de fenomen.

Re: Diferenta intre Taina/icoana si ritual/amuleta,idol

Scris: 16 Mar 2012, 10:59
de Veronika
Se confunda f.des,trebuie stabilita diferenta.
Diferenţa este următoarea: Icoana este pentru noi o fereastră spre Dumnezeu, iar idolul este un zid, între noi şi Dumnezeu. Noi nu ne închinăm la culoare, sticlă sau lemn, dar la însăşi persoana care este reprezentată. Deci icoana, ne ajută să ne apropiem mai uşor cu gîndul la D-zeu şi la sfinţii Lui.
Cel mai dureros este faptul, că unii oameni din zilele noastre nu-L pun pe D-zeu pe primul loc, n-au dorinţa de a face o mică închinăciune în faţa unei icoane, dar preferă să se calce în picioare sau să strige cît îi ţin puterile atunci cînd are loc un concert cu cîntăreţul preferat, şi afişînd pe toţi pereţii camerei pozele lui. Am dat doar un exemplu, pt a vedea cît de uşor omul îşi poate face un idol...

Re: Diferenta intre Taina/icoana si ritual/amuleta,idol

Scris: 16 Mar 2012, 14:07
de maria_andreea
Icoana este pentru noi o fereastră spre Dumnezeu, iar idolul este un zid, între noi şi Dumnezeu. [...]
Cel mai dureros este faptul, că unii oameni
... preferă să calce în picioare o icoană, să-i de-a foc, să o înjure
Am dat doar un exemplu, pt a vedea cît de uşor omul îşi poate face un idol...