Dumnezeu Tatăl

Învăţătura de credinţă ortodoxă pt "începători" şi "avansaţi"
Viorel
Mesaje: 7
Membru din: 14 Feb 2013, 16:30
Confesiune: ortodox
Preocupări: Religie

Dumnezeu Tatăl

Mesaj necititde Viorel » 17 Feb 2013, 20:05

Până la întruparea Fiului lui Dumnezeu, lumea nu cunoştea pe Dumnezeu Tatăl. Mântuitorul Iisus Hristos ne-a decoperit că Dumnezeu e ,,Tatăl Său" şi ,,Tatăl nostru", contradicţiile apărute din lume se umplu de sens. El vrea ca toţi ,,oamenii să se mântuiască şi să vină la cunoştinţa adevărului ". Dar noi nu înţelegem aceasta şi ne pierdem în bezna grijilor şi preocupărilor mărunte. Dumnezeu ştie că trebuie să-L conoaştem pe El, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe care L-a trimis " (Ioan 17, 3).

Iar noi consacrăm cel mai puţin timp şi cel mai neînsemnat efort pentru a-L cunoaşte şi a-I urma poruncile. De aceea ,,Tatăl nostru" din cer, ca un Părinte cu adevărat iubitor, intervine în viaţa noastră prin diverse mijloace, pentru a ne întoarce din drumul pierzării şi al nefericirii eterne. Noi oamenii , în neînţelepciunea noastră, nu primim cu bucurie purtarea de grijă a lui Dumnezeu, şi ne răzvrătim, cu toate că şi noi, la rândul nostru, că părinţi , căutăm şă corectăm prin tot felul de ,,constrângeri" abaterile şi răutăţile copiilor noştri. Şi aşa cum părinţii îşi iubesc copiii şi când îi laudă şi când îi ceartă, tot aşa şi ,,Dumnezeu pe cine iubeşte , pe acela îl biciuieşte". Dacă, totuşi , unor oameni răi le merge numai bine până la moarte şi n-au necazuri şi suferinţe, e semn al părăsirii lor de Dumnezeu şi al pedepsei veşnice după moarte, şi nu al binecuvântării. Sf. Ambrozie al Milanului, într-una din călătoriile sale, a intrat să găzduiască noaptea în casa unui om foarte bogat. Sfântul l-a întrebat pe acela cum îţi merg lucrurile? Şi când a aflat că toate îi merg foarte bine a plecat imediat din casa aceluia. Nu a făcut decât 125 de metri şi când a privit în urmă -- minune! S-a scufundat pământul, înghiţind în adânc oameni, animale şi multe bogăţii. Iar în locul acelei frumoase bogăţii a apărut o mlaştină 44.

Plecând de la relaţia din lumea aceasta dintre tată şi fiu, putem înţelege, pe de o parte purtarea de grijă şi marea iubire a Tatălui ceresc pentru noi oamenii, care suntem fiii Lui, iar pe de altă parte, înţelegem datoria firască de a iubi pe toţi oamenii la fel. Părintele Dumitru Stăniloae spune în acest sens : ,,Revelaţia paternităţii lui Dumnezeu se află în centrul Sfintei Evanghelii, Hristos a venit în lume să facă, cunoscut oamenilor că Dumnezeu este Tatăl ; să facă cunoscut oamenilor că au un astfel de Tată ; să li-L arate pe Tatăl... Pe Dumnezeu trebuie să-L gândim ca pe izvorul iubirii, izvorul afecţiunii, al unei iubiri iubiri cum nu este alta" 45. Dumnezeu nu-şi întoarce faţa Sa nici de la cei păcătoşi , care nu vor să se căiască şi care-I resping iubirea Sa. ,,Dumnezeu iubeşte pe cel mai mare păcătos , spunea un părinte din vechime, mai mult de nenumărate ori decât Îl iubeşte pe El cel mai mare Sfânt".

Tatăl din cer nu are privilegiaţi. Sf. Antonie cel Mare explică acesta prin următoarea imagine : Atunci când împingi cu vâsla în ţărmul unei insule, nu se mişcă insula, ci barca se depărtează de ţărm, aşa cum în cazul în care te ancorez de un copac şi tragi de funie, nu vine copacul la tine, ci tu te apropii de copac. Asemenea insulei şi copacului, Dumnezeu este deci, nemişcat în iubirea Sa faţă de toţi oamenii. Însuşirea externă a Tatălui este aceea de creator, deoarece, lui I se atribuie în mod special creaţia lumii, cu toate că şi celelalte două persoane ale Sfintei Treimi au participat la la creaţie. Însuşirea de creator a Tatălui este precizată chiar din primul articol al Crezului : ,,Cred întru-Unul Dumnezeu, Tatăl atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, al tuturor celor văzute şi nevăzute".

OLGA

Re: Dumnezeu Tatăl

Mesaj necititde OLGA » 17 Feb 2013, 23:37

Deci, ce să facem?


Înapoi la “DOGMATICĂ şi CATEHISM”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron