Teologia mistica\Misticism

Învăţătura de credinţă ortodoxă pt "începători" şi "avansaţi"
amator
Mesaje: 115
Membru din: 25 Mar 2012, 21:16
Confesiune: neo-protestant
Preocupări: zidire sufleteasca

Teologia mistica\Misticism

Mesaj necititde amator » 02 Iul 2013, 06:26

Ma intereseaza care este natura misticii\misticismului?Prin ce difera misticismul crestin(ortodox in special) de cel necrestin(pagan).A fost influentata aparitia misticismului de contextul in care se aflau crestinii primelor secole?
As vrea un raspuns competent.
Baptist

Avatar utilizator
claudiuboia
Mesaje: 32
Membru din: 06 Ian 2013, 21:36
Confesiune: ortodox
Preocupări: preot
Localitate: Zalău
Contact:

Re: Teologia mistica\Misticism

Mesaj necititde claudiuboia » 15 Iul 2013, 20:23

Misticismul, în sens propriu, cu prinde totalitatea manifestărilor care îl aduc pe om în relație cu divinitatea. În creștinism, mistica (misticismul) se bazează pe Euharistie, în sensul în care omului îi este dăruită divinitatea prin Trupul Euharistic al lui Hristos. Diferența dintre mistica ortodoxă și cea păgână este în principal veridicitatea. În păgânism (misterele eleusiene... sibylele și altele) mistica se baza pe trăiri extatice fabricate, cu ajutorul narcorticelor sau alcoolului (cultul lui Bachus), și nici nu se putea altfel din moment ce zeii păgâni erau la rândul lor niște „fabricații” ale omului. În creștinism mistica este o experiență trăită în luciditate, bazată pe revelație, și pe legătura harică din Biserică prin Hristos, adică bazată pe adevăr.
Cu respecte, Pr. Claudiu Boia

esenin
Mesaje: 1252
Membru din: 02 Iul 2008, 20:52
Confesiune: eterodox
Preocupări: artele vizuale, electronica

Re: Teologia mistica\Misticism

Mesaj necititde esenin » 22 Iul 2013, 21:35

Parinte....In luciditate...Sf. Pavel, tocmai pe asta o pierdu in revelatia de pe drumul Damascului. Si nu doar el, ci şi insoţitorii...I-a luat 3 zile ca să redevină lucid.

esenin
Mesaje: 1252
Membru din: 02 Iul 2008, 20:52
Confesiune: eterodox
Preocupări: artele vizuale, electronica

Re: Teologia mistica\Misticism

Mesaj necititde esenin » 22 Iul 2013, 21:59

Va sugerez un răspuns dincolo de definitii de scoala: „mistică” vine de la „mister”. Era o forma religioasă axată pe „trairea” misterului, şi nu pe cunoasterea „rece”. Blaga i-ar zice „trairea dionisiacă”, extatică. („EX-stază” inseamna „ieşire din sine”, in cazul celui beat, de pildă, sau furiosului, gelosului...etc). Forma modernă a religiei este mai adaptată omului actual, care nu mai iese din sine uşor. E mai „rece”. (de fapt, doar creştinismele, ptr ca islamul si judaismul il mai practica). Religiozitatea de azi este conştienta, (VREA SĂ FIE ) nu mistica. Acesta este chiar cloul: zona extazelor scapa conştiintei, deci nu prea ne mai vine s-o credem veridica. Totusi, la capatul drumului lucid, aceeia, foarte putini, care reusesc sa urce scara, nu mai sunt chiar in forma NOASTRĂ de constiinţa. Intra astea două forme schematice există multe declinări, variaţiuni. Pentru mine, care sunt obişnuit cu teologia vestică, „mistic” este, sa zicem, Jacob Boehme. Totusi nu trebuie inteles ca era lipsit de luciditate. (Dimpotriva). Nu stiu de-ajuns de bine cum cu cea rasariteana, unde „simtirea” e mult mai prezentă. In principiu rasariteanul ar trebui sa fie mai „cald”, mai aproape de experimentarea i-mediata.


Înapoi la “DOGMATICĂ şi CATEHISM”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX