O spusă a lui Sofronie Saharov

Învăţătura de credinţă ortodoxă pt "începători" şi "avansaţi"
new
Mesaje:41
Membru din:11 Ian 2013, 19:03
Confesiune:ortodox
Preocupări:viata duhovniceasca, lectura
O spusă a lui Sofronie Saharov

Mesaj necititde new » 20 Dec 2014, 21:46

Ce părere aveți despre următoarea spusă a Cuviosului Sofronie Saharov: "Nu trebuie să scriem în mod scolastic, adăugând apoi din cuvintele Părinţilor în așa fel încât să pară că aceştia ne susţin părerile. Va trebui să scriem cu referiri din Sfânta Scriptură, folosind doar puţine trimiteri patristice. Așa au făcut Părinţii, așa fac toţi cei ce au cunoașterea lui Dumnezeu. Atunci când avem experienţă duhovnicească, citim Sfânta Scriptură, citim textele patrisice şi le înțelegem." Cum se împacă această spusă cu canonul 19 Trulan?

Avatar utilizator
nora
Mesaje:177
Membru din:21 Dec 2010, 16:03
Confesiune:ortodox
Preocupări:contabil
Localitate:Londra

Re: O spusă a lui Sofronie Saharov

Mesaj necititde nora » 08 Iul 2015, 23:28

CANONUL 19 Trulan (CLERUL ESTE DATOR SĂ PREDICE ŞI SĂ CATEHIZEZE)
Se cuvine ca înaintestătătorii Bisericilor să înveţe în fiecare zi, şi cu de­osebire în duminici, întregul cler şi popor, cuvintele dreptei credinţe, cu­legând din Scriptura dumnezeiască înţelesurile şi judecăţile adevărurilor şi să nu treacă (depăşească) hotarele cele ce şi sunt puse, sau predania de Dumnezeu purtătorilor părinţi.

Predica si catehizarea se face celor care inteleg si accepta ca si argument si exemplu scrierile Sfintilor Parinti.

Atunci cand clerul se adreseaza celor care nu accepta autoritatea Sfintei Traditii, va trebui sa ajunga la maturitatea si experienta duhovniceasca prin care ei insisi, intelegand deplin Cuvantul Scripturii si cunoscand foarte bine Sfanta Traditie, sa exprime , in vorba si in fapta, Sfanta Traditie, fara a mentiona in mod explicit aceasta.

Astfel acesti oameni se vor patrunde de frumusetea patristica si vor fi receptivi la adevarurile pe care sfintii ni le-au impartasit. Si treptat , treptat va lucra Bunul Dumnezeu si cu ei.
Par. Sofronie, a avut o mare experienta duhovniceasca. Traind la Paris si in Essex la Man. Sf. Ioan Botezatorul, a avut prilejul sa invete pe omul din Apus, a avut contact cu omul din Apus.
Asadar cuvintele Parintelui sunt pline de intelepciune si de mare ajutor. Ele nu contrazic sub nici o forma Canonul 19 Trulan. Un Parinte patruns de frumusetea patristica, va putea misca si inima unui protestant expunandu-i pildele din paterice sau din vietile sfintilor fara a-l atentiona in mod expres aceasta. Si bineinteles respectand intocmai invatatura de credinta ortodoxa si a sfintilor parinti.

Discutati cu un protestant. Daca veti aduce ca argument cuvintele unui sfant si il atentionati despre aceasta, va respinge cu vehementa cele spuse.
Insa daca veti expune invatatura sfantului, pe care ati inteles-o foarte bine, vorbind liber si usor, acesta o va primi.

Pe de alta parte, citind Sfanta Scriptura si textele patristice si intelegandu-le si traindu-le, propria viata devine patristica. Si astfel se exprima Cuvantul lui Dumnezeu si invatatura patristica in tot ceea ce faceti si in tot ceea ce ziceti. Cu siguranta ca atunci veti putea schimba oameni.
Bucuraţi-vă pururea.
Rugaţi-vă neîncetat.
Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.


Înapoi la “DOGMATICĂ şi CATEHISM”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX