HASHEM (D-zeu), TORA (Legea) si PERSPECTIVA EVREULUI ORTODOX

Învăţătura de credinţă ortodoxă pt "începători" şi "avansaţi"
Issur

HASHEM (D-zeu), TORA (Legea) si PERSPECTIVA EVREULUI ORTODOX

Mesaj necititde Issur » 12 Mar 2015, 00:43

... o continuare a topicului "benGiudah, sau cine este el, în sens obiectiv" de aici ==> viewtopic.php?f=36&p=39195#p39195Intru pe forumul vostru de prin 2007/2008. Intotdeauna sunt fortat sa fiu scurt si cuprinzator, dupa care iau o pauza .. tot prin constrangere.

Acum, la fel ca fiecare vizita precedenta, mi s-au sters postari. Una dintre ele este essentiala.
Pentru cei curiosi, care au observat ca confesiunea mea descrisa in avatar, pare a fi aceiasi cu a multora dintre voi – NU ESTE, si nu este nici greseala.
“Ortodox” nu inseamna “crestin ortodox” ci inseamna “ceva ce este autentic” sau “ceva ce este CONSIDERAT a fi autentic”. Probabil ca adminul ar trebui sa considere optiunea asta si sa faca corectiile necesare ale tabelului denominational. Eu sunt Evreu Orthodox, iar majoritatea dintre voi sunteti Crestini Ortodoxi. Religia voastra are aproape 1000 de ani (din anul 1054 in era crestina), iar Iudaismul are aproximativ 4,000 de ani! Iudaismul nu este o religie. Iudaismul este o familie al carui mod de viata a fost dictat direct de D-zeu, la Horeb. Iar “el” se mosteneste pe cale materna, nu prin circumcizie (sau botez, cum e cazul Crestinismului).

In continuare, sper ca sa fiu inteles de toata lumea aici, atunci cand, imi veti citi postarile, sa nu ma judecati gresit deoarece D-zeul Evreului e cel care va desconsidera, NU Evreul in sine! Evreul (cel Ortodox) doar face ce-i spune D-zeu!

...................................................................................................................................................................................................................................................................
Dimitrie:
Am vazut ca ti-ai “deschis inima” in fata mea. O faci, NU pentru ca iti doresti o dezbatere sincera cu mine, ci pentru ca in inconstientul tau, sufletul iti tanjeste spre lumina lui D-zeu, pentru ca din ea se trage! Am sa-mi fac datoria de evreu si am sa va aduc putina lumina. Am sa ma prezint si eu, superficial; ultima data cand am fost nascut, a fost pe 9 August intr-o familie de ortodoxi crestini, in Barlad, Romania. Am fost botezat in Biserica voastra de mic copil. Ambii parinti ai mamei mele au fost evrei [paganizati]. In putinii ani care i-am traiat acolo, am locuit in Barlad, Brasov si Arad. Locuiesc in USA din anii ’80.
...................................................................................................................................................................................................................................................................

Dimitrie, daca cel de-al 6-lea simt al tau (Imagine) iti spune ca poti sa mai dovedesti si altceva prin intermediul si ajutorul meu, eu iti stau la dispozitie. La urma urmei D-zeu ne-a poruncit sa fim lumina pentru neamuri. Lumina va voi fi, CU sau FARA vrerea voastra!
Ce altceva ai mai gasit printre “trimiterile anti-Semite”. Ti le pot interpreta pe fiecare! … Incearca-ma Imagine

D-le ben Giudah, dacă nu vom lămuri împreună mai-sus-amintitele texte din Cartea Facerii, nu vom putea trece la analiza celorlalte, despre care ati adus vorba. Să mă anunțați când veți fi capabil de un dialog ce ar putea face cinste unui om superior.
Pai la ce folos Dimitrie? Eu iti pot explica tot ce vrei tu sa-ti explic, dar stim cu torii ce-o sa faci tu! O sa lasi argumentul balta si o sa fugi la alte texte si o sa-mi ceri sa ti le explic si pe alea! Pina la urma vom ajunge la acelasi rezultat inevitabil. Banarea si stergearea postarilor!

Nu stiu despre ce texte din Geneza vorbesti ca nu vad nimic amintit de tine in ultima postare, dar in acelasi timp nu pot sa nu observ ca voi sunteti putin cam bezmetici - scuze de expresie. Imi deschideti un topic separat doar pentru mine, ca sa putem argumenta. Ma prezint si prin intermediului a ceea ce sta scris, va spun ce am de spus, dupa aceea imi stergeti din postari, ca apoi sa inchideti topicul complet!!!
...stai ca n-am terminat ...
Dupa care, vii tu si redeschizi topicul temporar, doar destul ca sa mai adaugi ceva, dupa care sa il inchizi inapoi, sa nu care cumva sa mai pot da eu vre-o replica! In modul asta, un goy care trece pe-aici in vre-o 2,3 ani si citeste ultimele voastre postari, va ramane cu impresia ca eu as fi ramas fara cuvinte!

Faceti voi religie cu forta aici, sau nu faceti ? Imagine

Dimitrie, tu esti un popor care se joaca cu papusi de lemn! Tu nu ai ce cauta la masa mea. Mancarea care ti-o servesc eu contine prea multe vitamine pentru stomacul tau. O sa-ti dauneze grav sanatatii (in cazul de fata – credintei!). Eu ma indoiesc la modul cel mai serios ca “tu” ai fi in stare sa cari greutatea provocarilor care mi le faci, macar doar cativa pasi! Cand spun “tu” nu ma refer la tine – tu sau Petrica sunteti prea mici. Sunteti pioni! Cand spun “tu” ma refer la “voi” ca un intreg; ca entitate! Ma refer la “Biserica”. Daca EVREU-ul iti spune ca o sa inveti printre scrasnituri de dinti, poti sa mergi la groapa asigurat ca; vei invata de la evreu, printre scrasnete de dinti!

Talmudul (Tora Orala) e impartit in doua; Mishnah si Gemara (se citeste Mișna si Ghemara). Mishnah explica Tora Scrisa; adica explica legile, sarbatorile, etc. Gemara este o analiza mai amanuntita si mai profunda, a Mishnei. Apoi mai ai Midrash, mai ai Tanya, Zohar, si Kabballah .. si multe altelea intre ele. Ca sa pricepi Tora trebuie sa ai acces la Talmud – nu la toate tampeniile anti-Semite care le gasesti pe internet. Tora Scrisa nu trebuie citita in mod literar, ea trebuie descifrata. Informatiile care le gasesti acolo sunt "codate" ca sa le numesc asa...sa-ti dau un exemplu;
Sa luam exemplu Geneza 4:17 ne spune despre Cain ca s-a impreunat cu nevasta sa, l-a nascut pe Enoh dupa aceea continua cu o lista a generatiei lui Enoh pina ajunge la Lameh. Lameh (in vers 23) spune ca “Am omorat un om pentru rana mea si un tanar pentru vanataile mele.” dupa care in urmatorul vers (24) avem o declaratie foarte stranie “Cain va fi razbunat de sapte ori, iar Lameh de saptezeci de ori cate sapte.”. Doua versete mai jos gasim alta declaratie stranie (am subliniat-o) “Lui Set i s-a nascut si lui un fiu si i-a pus numele Enos. Atunci au inceput oamenii sa cheme Numele Domnului.
Ai inteles ceva? Ma indoiesc. Poti sa faci asumptii. Poti sa presupui. Poti sa ghicesti, DAR adevarata interpretare nu o detine decat cel care a scris-o jos!!! Ea este analizata iota cu iota in Talmudul meu, dupa ce le-a fost explicata din gura lui Moise, generatie dupa generatie!

Sa-ti explic altfel;
Datorita unei interventii a unei entitati divine (D-zeu), un popor (Evreul) a primit un “manual de uz” (TORA). In jurul acestui manual de legi, Evreul si-a scris o carte (Tanakh). Dupa mai bine de un mileniu si jumatate, sa se trezeasca neamurile si sa vina sa-i explice evreului cum trebuie interpretata propia lui scriere! Voi nu ati fost prezenti cand ni s-a dat Tora, cand D-zeu ne-a vorbit! Erau prezenti cateva milioane de oameni, dar voi nu erati acolo! Legamantul dintre D-zeu si noi a fost intocmit la Sinai in fata la milioane de oameni. "Legamantul" Crestin a inceput in visul unei femei, la fel cum "Legamantul" Islamic a inceput in visul unui barbat. La fel ca si celelalte "legaminte", al fiecareia dintre celelalte 80,000 de religii, au fost facute fara martori. Noi avem milioane de martori. Voi - "0" (zero)!
Sa-ti dau un exemplu metaforic ca sa ma poti intelege mai bine; E ca si cum un aborigen din Australia, pe jumatate dezbracat, cu paie-n cap si un bat in mana, se prezinta la Capitol Hill in Washington DC si ii vorbeste in fata intregului Parlament American; << Dati-mi voie sa va explic Constitutia Americii pentru ca voi nu o cunoaste-ti !!! >> Am o singura intrebare. Este cum nu se poate de sincera; voi sunte-ti dementi domnilor ?
Oameni buni!!! Treziti-ma odata la realitate. Va spun ca in mod literar, voi nu stiti pe ce fel de lume traiti. Ati fost mintiti din generatii in generatii. Voi nu numai ca refuzati sa fiti rationali si lucizi, dar stergandu-mi postarile in mod constant, ii jefuiti si pe altii de dreptul lor de a cunoaste adevarul ! Lasa-ti lumea sa citeasca - vie teama ca vor descoperi frauda crestina?

Uite, aici ai un set complet al Talmudului cuprins din 73 de volume care iti analizeaza a_m_a_n_u_n_t_i_t fiecare cuvant al Torei Scrise. Daca cunosti limba engleza si vrei cu adevarat sa vezi ce scrie in Talmud, uite aici …

http://www.amazon.com/gp/product/157819 ... PDKIKX0DER

... e cel mai convenabil pret care il poti gasi la ora actuala, dar nici pe asta nu-l veti putea intelege decat prin intermediul unui rabin, sau al unui evreu (ca mine), care vi-l poate explica. Tainele lui D-zeu se tin deoparte de neamuri, altfel neamurile ii vor spurca NUMELE CELUI SFANT atribuind meritele singurului D-zeu (cel al Israelului), idolilor lor! Cum spune Biblia, veti veni cate 10 sa-l trageti de maneca pe evreu ca sa va spuna despre adevaratul D-zeu! (Zaharia 8:23) ... baruch hashem !

Am sa incerc sa iti explic cum trebuiesc intelese scrierile astea de cineva care nu le-a rasfoit o singura pagina. Sa luam de exemplu matematica care este o stiinta pe baza .. piramidala, ca sa-i zic asa. Fiecare treapta a matematicii necesita o baza de cunostinte acumulate precedent. Inainte sa ajungi la Calcule de gradul 4 trebuie sa incepi cu intelegerea ecuatiilor de gradul 1 si 2 si de acolo o iei in sus! Dar inainte sa inveti ecuatii trebuie sa cunosti tabla inmultirii. Inainte de tabla inmultirii trebuie sa stii sa faci adunari, scaderi si impartiri, care nu le poti face doar dupa ce ai invatat sa numeri, etc etc etc.
Acum, daca te duci la Zohar si gasesti o afirmatie facuta de un rabin asupra celor 5 nivele ale sufletului omului si vezi ca afirmatia autorului este tratata nu ca pe o ipoteza sau teorie, ci ca pe un fapt real, autentic. Atunci e si normal ca nu o sa intelegi absolut nimic si o sa le disconsideri.
Dar daca pedalezi inapoi si incepi cu ‘inceputul’, care nu e in NT pentru ca asta e mama tuturor problemelor voastre – priviti VT prin prisma NT si de asta nu va ies socotelile. Cum spuneam, daca incepi cu Talmudul; Mishnah si Gemara si te duci pe scara piramidala..o sa-ti ia vre-o 30-40 de ani ca sa le pricepi “ca la carte”, dar le vei pricepe eventual.
… dacă nu vom lămuri împreună mai-sus-amintitele texte din Cartea Facerii, nu vom putea trece la analiza celorlalte…
Nu stiu despre ce texte din Geneza imi vorbesti tu mai sus, pentru ca nu-ti pot citi gandurile, dar ca sa-ti fac o demonstratie ca sa vezi si tu ce se discuta cu adevarat in Talmudul meu si ca sa nu o iau pe ghicite deoarece nu stiu ce-mi ceri mai sus, am sa incep cu INCEPUTUL.

Primul cuvant care este scris in Tora, este cuvantul, sau expresia אבְּרֵאשִׁית, Bereshit, pentru care, in traducerea literara din limba romana ai nevoie de doua cuvinte ca sa-l descrii; “La inceput”, iar in engleza, ai nevoie de trei cuvinte; “In the beginning”. Datorita Talmudului, adica al TOREI ORALE, cuvantul asta ebraic, Bereshit, poate fi analizat milioane de ore in sir, in timp care putem deduce un infinit de teorii si legi de matematica, fizica, chimie, etc, etc. Am sa iti fac o mica demonstratie a ceea ce contine Talmudul meu cu adevarat si sa intelegi ca existenta voastra este irelevanta si neimportanta pentru noi. Cei mai multi dintre noi nici "nu suntem constienti" ca voi traiti - darmite sa va mai discutam existenta mizerabila in cartile noastre sfinte! ... spun "mizerabila" deoarece idolatria e o uraciune in fata lui D-zeu.

Ce inseamna “La inceput”? Ce intelegem prin “Inceput” si “sfarsit”, “trecut”, “present” si “viitor”?
Astea toate sunt periodizari ale timpului. Deci cand spunem Bereshit sau “La inceput” spunem in mod literar “Cand s-a creat timpul” sau “La crearea timpului”. Asta inseamna “Bereshit”, adica “la inceput”. Inseamna ca ceva “s-a inceput”. Cum poti sti daca ceva a inceput daca nu ai timpul care sa-l cronometrezi? Daca nu ai o masuratoare periodica a timpului nu poti avea nici inceput nici sfarsit, nici trecut, nici prezent, nici viitor! Defapt daca sapam mai adanc in profunzimea cuvantului, rationalizam ca crearea materiei a insemnat crearea timpului si viceversa! Einstein, desi nu a fost un evreu ortodox, probabil ca aici si-a gasit inspiratia teoriei relativitatii! Nu poti separa timpul si materia, ele sunt “o unitate”. Timpul si materia este o unitate. Unde exista materie, exista si timp. Unde nu exista timp, nu exisa nici materie. Daca te uiti in jurul tau, ce vezi? DOAR materie. Daca o privesti indeaproape si o analizezi pe un termen mai indelungat, o sa vezi ca aceasta materie este "cicatrizata" (adica invechita) de “semnele timpului”, indiferent ca e om, animal, arbust sau materie bruta [piatra]!
Cuvantul asta, expresia אבְּרֵאשִׁית, Bereshit, a fost analizat de rabinii nostri, iar ceea ce ti-am demonstrat mai sus este doar o explicatie foarte superficiala din tot ceea ce au descoperit ei doar prin analiza acestui cuvant! Analiza asta care am expus-o mai sus, poate fi luata si REanalizata de savanti care pot teoretiza si determina multe alte legi si teorii stintifice!
Mie nu-mi este permis sa va dezvalui voua asemenea taine. Ele sunt doar intre Evreu si D-zeu si vor fi descoperite doar la timpul potrivit, care nu e hotarat de "noi". Dar, am facut-o totusi ca sa ai o idee despre ce se vorbeste in Talmud. Evreul nu-ti poarta tie de grija. Tu esti un suflet neinsemnat pentru “el”…esti pierdut! Voi aveti niste conceptii de-a dreptul .. tampite (ca sa nu le spun animalice) asupra acestor scrieri Talmudice. A rostit unul niste minciuni acum 1,000 de ani, si ele sunte repetate de restul prostimii - non stop!
Nu mai veni in fata mea cu tampenii scrise de alti tampiti sa-mi ceri socoteala asupra lor, pentru ca am sa te scuip in gura!

In lumea spirituala unde exista doar D-zeu si “curtea lui cereasca” nu exista materie. Nu exista timp. Nu exista inceput. Nu exista sfarsit. Cand D-zeu a creat materia a creat si timpul instantaneu. Deci...daca citim intreaga prima propozitie biblica; “La inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul.” descoperim ca in momentul cand D-zeu a creat materia, odata cu ea, automat, a creat si timpul!

Vrei sa iei tu al 2-lea cuvant din prima propozitie a primului capitol din Geneza si sa faci cu el ce-am facut eu aici? Sau vrei sa discutam tampeniile care sunt scrise in scriptura ta?

= = = Binecuvantat fie NUMELE LUI in vecii vecilor ! = = =

indialog
Mesaje: 3
Membru din: 11 Mar 2015, 18:00
Confesiune: ortodox
Preocupări: Spiritualitatea

Re: HASHEM (D-zeu), TORA (Legea) si PERSPECTIVA EVREULUI ORT

Mesaj necititde indialog » 12 Mar 2015, 08:05

Domnule Issur,

Sunteti primul evreu pe care-l intalnesc pe un forum si asta este un lucru bun. Cred ca oamenii care cred in Dumnezeu ar trebui sa se intalneasca regulat si sa dialogheze. Plec de la premiza ca NIMENI NU L-A VAZUT VREODATA PE DUMNEZEU. Nevazandu-l, ma gandesc ca TOATA OMENIREA vede cumva ca prin ceata.

Indiferent ce nume i-ai da lui Dumnezeu - si aici merita sa discutam functiile limbajului in istoria civilizatiei umane - eu am nadejdea ca toti credinciosii de indiferent ce confesiune sunt CRED, IUBESC SI RESPECTA PE CEL PE CARE NIMENI NU L-A VAZUT VREODATA. Unii il numesc intr-un fel, altii in alt fel. Minuni sunt cu duiumul in toate popoarele. E interesant sa discutam si ce anume SEPARA un popor de altul.

Ca ortodox cred in principiul ierarhiei. "mai intai iudeul"...este o fraza fata de care nu am nici o atitudine negativa. NU SUNT DERANJAT DE VALOAREA CUIVA. Nu sunt deranjat cand un mare fizician imi spune ca nu stiu fizica. Nu sunt deranjat cand ma supun managerului meu...etc...

Consider ca valoarea unui om ca si a unei credinte reiese de la sine din expunerea publica. De aceea am spus ca dialogul este calea de a cunoaste care este cel mai BUN SI FRUMOS mod de a vietui in vesnicie.

Personal, am multe intrebari sa va adresez. Voi citi cu atentie si voi incerca sa fiu cat mai concis pt.a nu exista discutii dezlanate. Ati scris foarte condensat pt.unul ca mine. Nu sunt decat un amator de spiritualitate. Desi consider ca intrebarile dv.ar avea ca partener de discutie un bun dogmatist si biblist in acelasi timp, am sa incerc sa ma bucur de un dialog senin.

Slavit sa fie Dumenzeu!

Avatar utilizator
benJudah
Mesaje: 21
Membru din: 12 Mar 2015, 15:44
Confesiune: ortodox
Preocupări: http://www.OrtodoxPagan.com IUDEUortodox

Re: HASHEM (D-zeu), TORA (Legea) si PERSPECTIVA EVREULUI ORT

Mesaj necititde benJudah » 12 Mar 2015, 16:38

"indialog", sunt dispus sa vorbesc cu orisicine, dar imi face nespusa placere sa discut cu persoanele umile si cu bun simt.
Pregatirea mea consta in cea mai mare parte in a combate religiile frauduloase si ma angajez sa le explic oricui e dispus sa ma asculte. Dar nu am sa-mi ung vorbele cu miere, sau sa anesteziez cuvintele care dor. Adevarul trebuie inteles asa cum este, curat, ca altfel il contaminam.
Daca topicul asta va fi inchis din nou, ma poti gasi la website-ul din avatarul meu (unde, in urmatoarele 12-24 de luni, am sa anunt lansarea unei carti la care lucrez), sau ma cauti pe alte forumuri - ma gasesti sub pseudonimul "Davieboy".
Indiferent ce nume i-ai da lui Dumnezeu .. Unii il numesc intr-un fel, altii in alt fel.
Deci, ca sa fim clari, "Hashem", tradus mot-a-mot inseamna "NUMELE". Deci nu "un nume" oarecare, ci NUMELE prim. Se foloseste articolul definit "Numele". In engleza si spaniola el suna mai convingator; "The Lord". In spaniola "El Dios". Ca si cum ai identifica ceva anume dintr-o multime; Ca si cum ai spune 'scaunul ALA' nu 'un [simplu] scaun', sau 'paharul ALA'! nu 'un [simplu] pahar'. Ca si cum ai spune 'a saptea zi' nu 'o zi din sapte'!
Motivul pentru care evreulu il numeste pe Creator, Hashem (sau hashem, cu "h" mic) este datorita respectului fata de numele Lui adevarat care nu trebuie "scris pe toate gardurile". Din acelasi motiv il numeste si G-d sau D-zeu. Cand ii scrii numele complet (oricare nume ii acorzi), il limitezi la numele respectiv.
Ca ortodox cred in principiul ierarhiei. "mai intai iudeul"
Un alt aspect care este neinteles de crestini. Oriunde ai cerceta in Biblia Ebraica, Hashem i se adreseaza evreului in felul asta "Iti spun ... ca sa stii" Nu ca sa crezi, ci ca sa stii!. Traducerile voastre unde evreul este descris intr-o relatie 'de crez' cu Hashem, ele ar trebui sa fie mai degraba traduse 'de incredere; nu 'de crez'. Tinand cont ca increderea cuiva trebuie castigata nu oferita 'a moaca', vei intelege ca evreul "crede" datorita faptului "ca stie", in urma caruia rezulta 'increderea' - tradusa de voi in VT "credinta".
Personal, am multe intrebari sa va adresez.
... va ascult

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje: 972
Membru din: 03 Dec 2010, 01:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: preoţie, familie
Localitate: Craiova

Re: HASHEM (D-zeu), TORA (Legea) si PERSPECTIVA EVREULUI ORT

Mesaj necititde dimitrie » 12 Mar 2015, 20:09

Prietene iudeu, era greu să te uiți mai sus în topicul de curând închis și să vezi unicul text din cartea Facerii la care am făcut referire? Uite-l!
Nu ți-am spus că sunt icondul? Ei, textul acela (alături de altele) este temeiul cinstirii chipului, icoanei care este și omul. Acesta este textul ce mă obligă să nu ironizez, să nu înjur, să nu doresc răul, să nu vatăm cu ceva pe semenul meu - omul, indiferent de culoarea, religia, naționalitatea, starea materială, poziția socială, aspectul fizic, etc., indiferent de comportamentul lui față de mine, după cum scrie: "19. Nu vă răzbunaţi singuri, iubiţilor, ci lăsaţi loc mâniei (lui Dumnezeu), căci scris este: "A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti, zice Domnul".(Rom.12, Deut.32:35)
P.S.
Mă bucur mult pentru reluarea dialogului.
Să-mi dea Dumnezeu ce "medicament" ştie El, numai să putem fi împreună, deplin, dincolo!

indialog
Mesaje: 3
Membru din: 11 Mar 2015, 18:00
Confesiune: ortodox
Preocupări: Spiritualitatea

Re: HASHEM (D-zeu), TORA (Legea) si PERSPECTIVA EVREULUI ORT

Mesaj necititde indialog » 12 Mar 2015, 20:48

benJudah Multumesc pt.acceptul e a dialoga.

Si eu iubesc dialogul civilizat oricate ironii sau vorbe taioase s-ar strecura in el, desi uneori ma gandesc ca unui copil tb sa ii spui cumva cu multa afectiune unele lucruri neplacute. Dar este liberul arbitru al fiecaruia.
Deci, ca sa fim clari, "Hashem", tradus mot-a-mot inseamna "NUMELE". Deci nu "un nume" oarecare, ci NUMELE prim. Se foloseste articolul definit "Numele". In engleza si spaniola el suna mai convingator; "The Lord". In spaniola "El Dios". Ca si cum ai identifica ceva anume dintr-o multime; Ca si cum ai spune 'scaunul ALA' nu 'un [simplu] scaun', sau 'paharul ALA'! nu 'un [simplu] pahar'. Ca si cum ai spune 'a saptea zi' nu 'o zi din sapte'!
Motivul pentru care evreulu il numeste pe Creator, Hashem (sau hashem, cu "h" mic) este datorita respectului fata de numele Lui adevarat care nu trebuie "scris pe toate gardurile". Din acelasi motiv il numeste si G-d sau D-zeu. Cand ii scrii numele complet (oricare nume ii acorzi), il limitezi la numele respectiv.

Foarte interesant ce spuneti dar foarte dificil de inteles pt.mine. Am sa va spun ce inteleg eu iar dv.veti corecta greselile de intelegere. Eu inteleg ca Hashem=Creatorul Universului=NUMELE. The Lord - stiu ca inseamna Domnul iar Dios - Dumnezeu. Nu vad legatura cu termenul NUMELE.

Mai inteleg ca totusi exista un nume al lui Dumnezeu care poate fi scris dar este secret. Nu poate fi scris pe toate gardurile. Un fel de "nu arunca margaritare la porci" ? Daca este secret mi-e greu sa inteleg cum I SE ADRESEAZA LUI DUMNEZEU un credincios evreu atunci cand se roaga. Intuiesc ca scrieti aici despre un fel de teologie a NUMELUI SFANT dar detaliati putin. Mai ales ca este foarte interesant. Noi crestinii vb despre un Dumnezeu personal. Dv.ca evreu cum il concepeti pe Dumnezeu atunci cand va rugati ? Ma refer cum abordati CEEA CE E DE NENUMIT. Nimeni serios nu-l considera pe Dumnezeu Creatorul un om. Dar cum sa te raportezi la ceva ce NU POTI REPREZENTA ? Iata o dilema mare pt.unul ca mine. Ma lovesc frecvent de aceste lucruri. Cum sa-mi reprezint anumite lucruri care scapa de lumea simturilor si asta fara a cadea in IMAGINATIE sau in gol mental cauzat de neputinta de reprezenta mental INSONDABILUL ?


Pregatirea mea consta in cea mai mare parte in a combate religiile frauduloase si ma angajez sa le explic oricui e dispus sa ma asculte. Dar nu am sa-mi ung vorbele cu miere, sau sa anesteziez cuvintele care dor. Adevarul trebuie inteles asa cum este, curat, ca altfel il contaminam.
Eu inteleg ca aveti o profesie religioasa. Asa cum v-am scris in mesajul trecut am o multime de intrebari. Rugamintea mea este sa le sistematizati dv. deoarece eu nu am habar de cultura ebraica.

1. Fiind ortodox, merg la Biserica si am in fata mea o ierarhie bisericeasca : Episcop, preot..etc..Dv. banuiesc ca mergeti la Sinagoga...ce fel de ierarhie exista in Sinagoga ? Cum se desfasoara un serviciu divin in cultul iudaic? Dv. aveti o functie ecleziastica sau sunteti simplu laic ? Ar fi interesant pt.mine sa aflu aceste lucruri.

2. Din ce scrieti reiese ca sunteti cumva un apologet al cultului iudaic. Vorbiti oficial sau este doar o pasiune nascuta din iubire pt.propria religie ?
Daca topicul asta va fi inchis din nou, ma poti gasi la website-ul din avatarul meu (unde, in urmatoarele 12-24 de luni, am sa anunt lansarea unei carti la care lucrez), sau ma cauti pe alte forumuri - ma gasesti sub pseudonimul "Davieboy".
Am observat ca nu sunteti agreat si in acest sens v-am triumis initila un mesaj in care va spuneam ca mi-as dori sa va intreb cate ceva despre credinta iudaica. Asta fiindca acest topic disparuse. Iata ca exista din nou acest topic si am ocazia sa va intreb aici. M-am uitat la pagina dv. : nu-mi place titlul. Suna jignitor. Cum la fel de jignitor suna multe materiale crestine sau musulmane la adresa evreilor. Dar pot intelege. Exista multa ura intre cele 3 comunitati care traiesc in Ierusalim de milenii. Si mai inteleg si faptul ca propria religie este una exclusiva. Uneori simt ca evreii nu au nimic cu ceilalti dar propria Carte Sfanta NU LE LASA NICI UN FEL DE OPTIUNE. Aici as intreba : cum armonizezi Dragostea de Dumnezeu cu dragostea de om. Ce vina sa gasesti unui om care nu a auzit NICIODATA DESPRE DUMENZEUL TOREI ? Poate ca intrebarea suna copilareste dar asta si fiindca cunoasterea culturii iudaice este inexistenta. Doar din ce am apucat sa citesc din VT nu cred ca iti poti face o buna imagine.
Un alt aspect care este neinteles de crestini. Oriunde ai cerceta in Biblia Ebraica, Hashem i se adreseaza evreului in felul asta "Iti spun ... ca sa stii" Nu ca sa crezi, ci ca sa stii!. Traducerile voastre unde evreul este descris intr-o relatie 'de crez' cu Hashem, ele ar trebui sa fie mai degraba traduse 'de incredere; nu 'de crez'. Tinand cont ca increderea cuiva trebuie castigata nu oferita 'a moaca', vei intelege ca evreul "crede" datorita faptului "ca stie", in urma caruia rezulta 'increderea' - tradusa de voi in VT "credinta".
Foarte interesanta ideea de cred/stiu...

Cuvantul cred nu l-am folosit raportat la credinta. E un reflex care vrea sa spuna : am convingerea.

Credinta in sens crestin este un dar al lui Dumnezeu, in speta Duhul Sfant. Personal consider ca darurile nu sunt apanajul efortului nostru personal. Altfel nu ar mai exista ca daruri.

Am observat ca pagina dv. contine peste 20 de puncte si am sa incerc sa le citesc in limita timpului disponibil. Astfel multe intrebari inutile vor disparea de la sine.

Pana atunci insa mi-as dori :

1. sa ma ajutati cu o lista de linkuri in lb.romana( din nefericire nu cunosc lb.engleza; asa cum v-am spus sunt un amator de spiritualitate vreun fel de pregatire teologica; un modest auto-didact pasionat de spiritualitate dar atras de Dumnezeul pe care il crede comun atat crestinilor cat si iudeilor; am facut precizarea deoarece nu simt afinitati catre religiile musulmane , hinduse, budiste ) cu ajutorul carora as putea cunoaste mai bine cultura iudaica, religia iudaica si in general orice lucru care ma ajuta sa ma descurc prin hatisul VT.

2. Exista dialog oficial intre crestini si iudei ? Ma refer intre capii cultului crestin si cei ai cultului iudaic ? Exista documente oficiale care sa ateste acest dialog ?

3.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5417
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: HASHEM (D-zeu), TORA (Legea) si PERSPECTIVA EVREULUI ORT

Mesaj necititde protosinghel » 12 Mar 2015, 23:03

Issur / benJudah (sau ce nume mai ai matale), VĂ ROG INSISTENT să părăsiți acest forum și să nu mai scrie niciodată în el.
După ce vi s-a şters contul de zeci de ori, chiar nu aveţi bunul simţ de a ne lăsa în pace? Înşiraţi-vă aberaţiile pe alte forumuri. Aici nu sunteţi nici dorit, nici aşteptat! Încă o dată VĂ ROG să ne lăsaţi în pace!


Înapoi la “DOGMATICĂ şi CATEHISM”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX