Pagina 1 din 2

De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 08 Iul 2008, 09:23
de Pisoiu Fericit
Titlu cam spune totul, dar ca sa repet, de ce scrie in cartea mea de rugaciuni ca sa ne rugam inspre est? Daca Dumnezeu e peste tot, nu-i bine inspre orice directie?

Re: De ce ne rugam inspre est???

Scris: 08 Iul 2008, 09:46
de diaconul_Catalin
Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui. - Matei II, 2
Hristos este numit "Soarele dreptatii" (Maleahi III, 20)
Cântaţi Dumnezeului Celui ce S-a suit peste cerul cerului, spre răsărit - Psalmi LXVII, 34
Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit - Facere II, 8, iar noi, fiind alungati din gradina Edenului, tanjim dupa ea, privind spre rasarit
Căci precum fulgerul iese de la răsărit şi se arată până la apus, aşa va fi şi venirea Fiului Omului. - Matei XXIV, 27

Re: De ce ne rugam inspre est???

Scris: 08 Iul 2008, 14:14
de Pisoiu Fericit
Aham... inteleg, deci Raiul (Edenul) e la est de pamant, nu???

Si e pacat daca nu te rogi inspre est???

Re: De ce ne rugam inspre est???

Scris: 08 Iul 2008, 14:17
de diaconul_Catalin
Si e pacat daca nu te rogi inspre est???
Nu-i pacat, dar e ca si cum as sta cu spatele la tine cand iti vorbesc.

Re: De ce ne rugam inspre est???

Scris: 08 Iul 2008, 14:22
de Pisoiu Fericit
Nu-i pacat, dar e ca si cum as sta cu spatele la tine cand iti vorbesc.
Dap, deci nu ii bine...

Re: De ce ne rugam inspre est???

Scris: 10 Iul 2008, 10:26
de Pr Constantin
Raspunsul e mai complicat decat pare.

Ma "hazardez" sa raspund. E o incercare...

Parintii induhovniciti (cei ai pustiei mai ales) vorbesc despre o "dimensiune" spirituala (duhovniceasca) de genul: "de sus", "de jos", "de la stanga", "de la dreapta".
Ati auzit toti de expresii de genul: "ispita din partea dreapta". Sfantul Maxim Marturisitorul (de exemplu) vorbeste de isapita venita de la vrajmas - din "dreapta" - ca lauda fatarnica ce ne-o insufla vrajmasul pentru a ne robi in mandrie. E o "dreapta" sesizata duhovniceste, bine-inteles. Apoi face paralela cu "intoarce si celalat obraz" adica sa-i raspunzi cu reversul (stanga aici) smerindu-te cu pacatele tale (ca contra-argument la lauda). "De te va lovi cineva peste obrazul drept, intoarce-l si pe celalat" (parafrazat).

Exista o legatura intre vazut si nevazut, desi dimensiunile nu se amesteca... exista un paralelism.

Tocmai acest "sus-jos-stanga-dreapta" creaza un sistem de coordonate duhovnicesc (daca putem spune asa). El are si la nivel vazut o corespondenta (desi, repet... nu se amesteca: adica nu se confunda).

Astfel, cand se spune "in cele mai adinci ale pamantului" desi se foloseste latura vazuta se refera la cea nevazuta si se foloseste paralelismul. E vorba de "iad" ca "cele de jos" ale duhovniciei. E clar ca daca sapam pana in mijlocul Pamantului nu o sa gasim iadul acolo (desi poate fi foarte cald :) ). E vorba de "cele de jos" ale dimensiunii duhovnicesti, desigur.

Apoi "rasaritul" are (cum spunea si parintele Diacon Catalin) doua dimensiuni: Rasaritul cel de sus (cum spunem in troparul Nasterii Domnului) si Rasaritul cel de jos (adica al Soarelui). Primul se refera la dimensiunea duhovniceasca, al doilea la cea fizica (a planului material).

Dar cum cele doua au un corespondent - trupul se inchina spre rasarit asa cum si sufletul se inchina lui Dumnezeu (Rasaritul cel de sus) ca "Est" duhovnicesc. E (din nou) vorba de un paralelism.

Daca nu am dezvoltata latura duhovniceasca, o pot "perfectiona" prin cautarea estului fizic caci prin analogie sufletul va incerca cu puterile sale sa se indrepte spre Cel de Sus.

Ma gandesc ca e vorba doar de un paralelism ontologic-pedagocic si nu unul de alta factura. Adica nu e Yoga.
Daca nu stiu unde e estul si ma rog spre nord nu cred ca pacatuiesc atata timp cat am celalalt reper duhovnicesc.
La fel in cazul icoanei. Daca icoana e spre vest ce fac? Ma intorc cu spatele la ea? Nu.

Toate se le luam ca instrumente.

Re: De ce ne rugam inspre est???

Scris: 25 Mar 2009, 22:57
de Pisoiu Fericit
La fel in cazul icoanei. Daca icoana e spre vest ce fac? Ma intorc cu spatele la ea? Nu.
Io asa faceam... :oops:

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 26 Mar 2009, 09:52
de octavian
:lol:
Cata fizica si metafizica.
Mai oameni buni. Dumnezeu a lasat punctele cardinale ca sa nu ne pierdem pe pamantul acesta, nu sunt facute ca sa il gasim pe Dumnezeu dupa ce ne-am pierdut spiritual.. Te rogi acolo unde iti vine bine. Eu personal ma rog la marginea patului unde imi vine mai bine(dar nu am cautat niciodata punctele cardinale).

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 26 Mar 2009, 13:45
de esenin
Dar iertati-ma, Octavian,

Pr. Constantin are dreptate.
E bine sa te rogi in pozitie verticala, si nu culcat, cu demnitate si nu "evreieste" (niciun rasism aici, e vorba de patetismul semitilor, caci si arabii fac la fel). "Parintii pustiei", ermitii, dar si misticii europeni din Vest, fara nici-o legatura cu Yoga, dadeau o mare importanta acestui lucru. (nu citez ptr ca ne paste "erezia"). Ceea va face om este printre altele verticalitatea. Animalul nu poate sa inalte in el Crucea lui Hristos (Angelus Silesius zice asta), pentru ca este orizontal. Asa ca punctele cardinale au importanta nu e vorba de formalism.

In ce priveste "metafizica"...daca va rugati unde va vine mai bine....este ca si cum ati spune focului "stai putin, nu-mi arde casa, inca nu mi-am pus pantalonii". Cum spune Christos ? "ascundeti-va in chilia voastra, si spuneti "Tata care ma asculti in ascuns...etc". E cineva important Cel cu care dialogati. Ii veti da deci toata veneratia dumneavoastra. Confortul nu prea conteaza aici. Tot din veneratie veti respecta si forma (estul). Altfel veti avea o imagine de duzina a Tatalui in mintea dumneavoastra. Raportul cu Dumnezeu nu este "democratic". Orice ceremonial (si personal si social) are un rost pe lumea asta, ca politetea. Da forma raporturilor reciproce. Nu te adresezi lui Dumnezeu cu "salut amice, stai sa-mi asez fundul mai bine si discutam imediat".

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 26 Mar 2009, 17:10
de Ioan Cr
Nu te adresezi lui Dumnezeu cu "salut amice, stai sa-mi asez fundul mai bine si discutam imediat".
:lol:

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 26 Mar 2009, 18:07
de Ezo
Tinand cont de miscarea de rotatie si de revolutie a Pamantului, niciodata nu ne vom indrepta in aceeasi directie cand ne orientam spre rasarit. Unde mai pui ca nici Soarele nu are o pozitie fixa in galaxie, ce sa mai zic de galaxia insasi. Deci ne rugam spre rasarit mai mult ca sa respectam traditia din batrani...

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 26 Mar 2009, 19:50
de Administrator3
Punctele cardinale sunt specifice pamantului sau oricarui alt corp al galaxiei care se roteste in jurul sau si/sau al soarelui (sau in jurul caruia se roteste soarele, ca sa fac pe plac si geocentrismului :D ). Ce te faci in conditiile in care esti inj spatiu cosmic? Cei de pe statia spatiala Discovery in ce directie se roaga? Ati fi tentati sa spuneti ca spre soare? Atunci de ce nu o facem si noi asemenea? Ar trebui ca seara sa ne rugam spre vest... :? :?:

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 26 Mar 2009, 20:16
de esenin
"Ex Oriente lux" !
(lumina vine de la rasarit)

Cand zici ca te "ORIENTezi" zici de fapt ca te indrepti catre EST (catre orient). Busola arata nordul dar serveste la ORIENTare, catre rasaritul Soarelui pe pamant. Acela (estul) e punctul cardinal, nu nordul. O mica referinta, poate mai sunt si altele:

http://www.monachos.net/content/monasti ... n-the-west

si ne vine de la egipteni daca nu chiar de la babilonieni. Ca e "lumina" lui Ioan sau cult al Soarelui pagan, sau, cum ii zice...(imi vine in cap "omniteist" dar nu e asta cuvantul, - cel care le zeifica pe toate ca unii budisti) intuitia tuturor e aceeasi. Chiar si masonii o au.

Acuma imi vine in cap o chestie fundamentala a lui Ioan Cassian: cea mai mare virtute crestina este...discernamantul (rationem discretionis) puterea de intelegere fina.

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 26 Mar 2009, 21:36
de esenin
aici cateva chestii frumoase despre stanga=dreapta

http://www.rostonline.org/blog/razvan/2 ... eptei.html

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 27 Mar 2009, 08:16
de octavian
La margine patului ma refeream la,.. in genunchi cu reverenta inaintea lui Dumnezeu(ce-i drept cu coatele sprijinite de pat dar nu intodeauna, mai mult atunci cand citesc Sfanta Scriptura). Iarta-ma ca nu am fost destul de specific..
Cu toate astea Pavel spune ca:"Nici vorbe de ruşine, nici vorbe nebuneşti, nici glume care nu se cuvin, ci mai degrabă mulţumire."

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 27 Mar 2009, 10:34
de esenin
Ooo...acolo e vorba de desfranati si alte chestii de'astea, nu mai stiu in detaliu. De pacate serioase. Ce am zis eu e o mica lipsa de crispare. Cred chiar ca credinta serioasa nu e crispata, ci vesela. Nu generalizati, nu puneti accente pe care nu le-am pus eu. Asta va vine din "seriozitate". Dar joaca e buna de fapt. Cat timp nu e blasfematorie. Pentru ca in buna dispozitie nu este frica. Respectul crispat devine repede formalism, (adiva veneratie formala) si in cele din urma frica. Ia uitati-va la disputa cu 666. DE CE are loc ea? Din frica (nu ma gandesc la pozitiile oficiale ale bisericilor ci la ale unor cutare clerici). Ce va spune asta? Ca de fapt NU cred. Frica este ceva necrestinesc. (referinte la Ioan). Crestinul puternic, si asa trebuie sa fie, ar fi trebuit sa spuna: "puneti-va codul unde vreti, eu stau drept in bocanci, cu convingerile mele" si asta ar fitrebuit sa comunice si pastoritilor: "fiti fara frica, intariti-va si lasati-i in legea lor pe cei cu codul-bare".
Asa ca bucurati-va, Dumnezeu nu va va sanctiona ptr ca radeti. dimpotriva.

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 27 Mar 2009, 11:51
de Pisoiu Fericit
E bine sa te rogi in pozitie verticala, si nu culcat, cu demnitate si nu "evreieste" (niciun rasism aici, e vorba de patetismul semitilor, caci si arabii fac la fel). "Parintii pustiei", ermitii, dar si misticii europeni din Vest, fara nici-o legatura cu Yoga, dadeau o mare importanta acestui lucru. (nu citez ptr ca ne paste "erezia"). Ceea va face om este printre altele verticalitatea. Animalul nu poate sa inalte in el Crucea lui Hristos (Angelus Silesius zice asta), pentru ca este orizontal. Asa ca punctele cardinale au importanta nu e vorba de formalism.
nu prea inteleg... cum adica patetism evreiesc?

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 27 Mar 2009, 12:05
de Ioan Cr
Ce te faci in conditiile in care esti inj spatiu cosmic? Cei de pe statia spatiala Discovery in ce directie se roaga? Ati fi tentati sa spuneti ca spre soare? Atunci de ce nu o facem si noi asemenea? Ar trebui ca seara sa ne rugam spre vest... :? :?:
Dar nu ne rugam spre soare, ci spre rasaritul lui... In acest sens, chiar si cei de pe "Discovery" sau "Mir" il pot observa cu usurinta rasarind de dupa planeta, fie ca se misca odata cu ea (in acelasi "loc" respectiv cu Pamantul), fie ca orbiteaza dupa inertie (nu intru in detalii tehnice, nici nu le cunosc).

In realitate, cred ca toate aceste pretinse probleme sunt irelevante, dar nu pentru ca ar fi irelevant insusi reperul in discutie (rasaritul), ci mai degraba pentru ca il lipsim de "habitatul" sau natural (si normal), in care numai are valabilitate analogia pe care o exprima. Caci nu se poate vorbi despre ciclul noapte-zi, sau despre dimineata (care aduce lumina si cele asociate ei, inclusiv caldura, viata, orientarea), acolo unde este doar intuneric abisal. Acelasi lucru se poate spune despre sabatul evreiesc, aproape idolatrizat, pe care Mantuitorul l-a readus in contextul firesc, cel al omului: se poate spune si aici, cu oarecare precautie, "Rasaritul pentru om, nu omul pentru Rasarit". Acelasi discernamant de care spunea Esenin.

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 27 Mar 2009, 12:28
de esenin
E bine sa te rogi in pozitie verticala, si nu culcat, cu demnitate si nu "evreieste" (niciun rasism aici, e vorba de patetismul semitilor, caci si arabii fac la fel). "Parintii pustiei", ermitii, dar si misticii europeni din Vest, fara nici-o legatura cu Yoga, dadeau o mare importanta acestui lucru. (nu citez ptr ca ne paste "erezia"). Ceea va face om este printre altele verticalitatea. Animalul nu poate sa inalte in el Crucea lui Hristos (Angelus Silesius zice asta), pentru ca este orizontal. Asa ca punctele cardinale au importanta nu e vorba de formalism.
nu prea inteleg... cum adica patetism evreiesc?
Adica sa nu te bati cu pumnii in piept, sa nu-ti sfasii vestmintele, sa nu te aolesti, sa nu bolborosesti....etc. E sfatul pe care-l da chiar Christos. Sa fii demn, in suma. Semitii, si arabi si evrei, se roga asa, din cultura lor face parte demonstrarea sentimentelor, expunerea lor in piata publica. Adica un anumit patetism. contrafacut. La noi bocitoarele tocmite fac cam la fel. La o inmormantare ele "sufera" mai mult decat rudele mortului. Ati vazut la TV siitii lamentandu-se pentru moartea lui Ali, flagelandu-se nu ? Sa NU faci asa.

Ioan Cr.
Intr-adevar nu e "litera de evanghelie" directia in care te rogi sau pozitia altarului bisericii (tot spre est). E litera de evanghelie in schimb, atitudinea interioara fata de Divinitate, oricare ar fie ea si oricum am vedea-o. toata chestia este sa nu dai in formalism sau sa nu aplici cutare "reteta sigura" fara s-o intelegi. Nu are valoare. Vedeti postul dupa parerea cea mai raspandita: sa nu mananci cutare chestie, in rest, sa postesti si cu sentimentele si cu gandurile tale, asta uita. Se hranesc din ura tot tinand post la mancare. Dumnezeu te va ierta daca mananci carne in post, dar e mai greu sa te ierte cand tu ai sentimente sau ganduri sau vorbe rele in post. Mancarea intra si iese, vorbele ies doar (tot Pavel mi se pare).

Re: De ce ne rugam inspre Est / Răsărit ?

Scris: 27 Mar 2009, 22:28
de Administrator3
...toate aceste pretinse probleme sunt irelevante... "Rasaritul pentru om, nu omul pentru Rasarit"
Tocmai acesta este punctul in care voiam sa ajungem: ne cramponam de probleme minore si insignifiante, extrapoland si transformandu-ne in "fanatici" sau "traditionalisti".