anticonceptionale

Apologetică, Bioetică, Teologie şi ştiinţă, Filosofie religioasă
David33
Mesaje: 29
Membru din: 05 Oct 2009, 17:09
Confesiune: ortodox

anticonceptionale

Mesaj necititde David33 » 19 Mar 2010, 22:11

Doamne ajuta! Fiind pe blog mai multi parinti duhovnici, va rog sa-mi spuneti daca acest fel de pastile sunt opritoare de la impartasie? Sunt cred, mai mult de 70 la suta dintre femei casatorite care le iau....!

andr3y
Mesaje: 184
Membru din: 14 Dec 2009, 14:30
Confesiune: ortodox
Preocupări: ciclism, electronica, fizica, matematica
Localitate: Neamt, Romania
Contact:

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde andr3y » 20 Mar 2010, 18:33

Eu ca si mirean consider ca pentru aceste fapte femeile ar trebui sa fie oprite de la Sfanta Impartasanie. E ca si avortul, numai ca modalitatea de a "preveni" eventuala sarcina e putin diferita.

Avatar utilizator
Florina
Mesaje: 515
Membru din: 02 Apr 2008, 06:16
Confesiune: ortodox
Preocupări: profesor de religie
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde Florina » 20 Mar 2010, 18:36

Articole > Anticonceptionalele
Pilula anticonceptionala Stiati ca ...

-> Pilulele anticonceptionale provoaca avort timpuriu?

Ele sunt cunoscute ca o combinatie de hormoni artificiali care au rolul de a impiedica ovulatia (eliberarea ovulului).

Ceea ce se cunoaste mai putin este faptul ca, de multe ori ovulatia se produce in ciuda pilulelor de orice fel.

Prin hormonii artificiali, pilula Anti-Baby are efect asupra mai multor organe din corpul feminin, fie impiedicand sarcina, fie provocand avort timpuriu:

* asupra ovarelor, impiedicand eliberarea ovulelor (inhibitor al ovulatiei);
* asupra consistentei mucozitatii cervixului in colul uterin, ingrosand mucusul si astfel ingreuind sau chiar impiedicand inaintarea spermatozoizilor spre uter si trompele uterine;
* asupra tesutului mucoasei uterine, care se subtiaza, avand loc atrofierea glandelor, reducandu-se astfel resursele de hrana (glycogen) pentru copil. (inhibarea implantarii, deci efect de avort timpuriu). Astfel, fetita sau baietelul conceput moare de foame, in timp ce mama sa poate ca rade, mananca, se plimba, sau participa la Sfanta Liturghie.
* asupra trompelor uterine, in sensul ca ovulul fecundat este transportat atat de lent, incat nu mai ajunge la timp la implantarea salvatoare si piere (factorul tubar, tot efect de avort timpuriu).

Avand in vedere faptul ca fecundarea are loc aproximativ cu doua saptamani inaintea menstruatiei asteptate si ca pilulele omoara copilul chiar in aceste doua saptamani, menstruatia totusi va avea loc si femeia nici nu va sti ca a fost insarcinata.

-> Steriletul (spirala sau firul uterin) are in primul rand efect abortiv?

Dupa testele folosite pentru stabilirea sarcinii timpurii (beta HCG), in ciuda folosirii spiralei, fecundatia se petrece de cateva ori pe an. Prin producerea intentionata a unei congestii de iritatie in tesutul conjunctiv uterin, fixarea fatului este impiedicata si acesta moare, de cele mai multe ori, dupa una sau doua saptamani.

Ca si pilulele, steriletul ucide pruncul, cel mai adesea inainte de menstruatia asteptata cand femeia care fusese insarcinata poate crede ca, de fapt, n-a fost.

Argumentele amintite mai sus arata, asadar, ca exista diferite mijloace incorect numite "anticonceptionale". Chiar daca sunt folosite, fecundarea poate avea loc, iar pruncii sunt omorati in primele zile ale vietii lor.

Prin intermediul acestor metode sunt ucisi aproximativ acelasi numar de copii ca si prin metodele chirurgicale.

S-a cautat ani de zile sa se ascunda efectul de avort timpuriu al pilulelor si al steriletului, stiindu-se foarte bine ca o divulgare prompta a acestui adevar ar fi determinat multe femei sa se abtina de la folosirea lor.
Sursa: Anticonceptionale.info
Consultanti stiintifici:
Dr. Med. Rudolf Ehmann, Elvetia
Dr. Med. Antun Lisec, Croatia

Care este solutia?

Sa ne iubim copiii, sa constientizam faptul ca ei devin membri ai familiilor noastre inca din momentul conceptiei.

Daca Dumnezeu a hotarat sa ne daruiasca un copil, sa fim convinsi ca ii va purta de grija si in continuare.

Trebuie sa intelegem ca nu avem dreptul sa luam viata unui copil indiferent daca este nascut sau inca este in pantecele mamei sale. Omul este o fiinta vie, este fetita sau baiat, chiar din momentul conceperii sale.

Sfantul Vasile cel Mare avertizeaza: "Cei care dau medicamente abortive, sunt ucigasi si ei precum si cele ce primesc otravuri ucigatoare de embrioni" (canonul al 8-lea).

Cea mai mare bucurie a unei familii sunt copiii. Ei ne infrumuseteaza si ne imbogatesc viata. Sa fim gata sa ne jertfim pentru a ne invrednici de aceasta bucurie.

Orice copil care se naste este o reusita a vietii, o intentie divina implinita, o garantie de incredere si optimism, este o ascensiune, o pace pentru constiinte, un "AMIN!" plin de emotie creatoare, pe care mama si sotul ei il rostesc vointei lui Dumnezeu!

Sursa: http://www.provitacraiova.ro/articol-pi ... ionale.php

Cititi si http://avort.ro/pilula.php

David33
Mesaje: 29
Membru din: 05 Oct 2009, 17:09
Confesiune: ortodox

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde David33 » 20 Mar 2010, 18:58

multumesc mult!

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde protosinghel » 20 Mar 2010, 22:57

Cred că subiectul ăsta trebuia să stea aici, nu la "Liturgică", unde a fost el plasat iniţial. Şi acum să trecem la subiect, căci discuţiile de până acum doar au tangenţă cu subiectul, dar nu răspund la întrebare.
1. Pastilele anticoncepţionale sunt nişte hormoni despre care s-a explicat mai sus ce fac şi ce scop au (în general). Există situaţii când aceste pastile sunt luate ca tratament, mai ales în cazul femeilor cu disfuncţii hormonale. Eu cunosc maici din mănăstire (fecioare / virgine), care sunt nevoite să ia astfel de pastile pt că au probleme de sănătate şi altă soluţie de a le trata nu există. (Poate părea smintitor ca o maică să meargă să cumpere aceste pastile la farmacie, dar asta e. Maicile respective sunt cu conştiinţa curată pt că au viaţă curată şi "nu au cunoscut bărbat"). În acest caz nu se poate vorbi de un păcat. Şi dacă există măcar o situaţie când a lua astfel de pastile nu e păcat, înseamnă că lucrurile nu pot fi privite unilateral.
2. Folosirea acestor pastile cu scopul de a opri zămislirea pruncilor este în general un păcat, dar pot exista o serie de excepţii, când pentru o anumită perioadă ele pot fi tolerate. În experiența de spovedanie am întâlnit o sumedenie de astfel de cazuri. Este simplu să spui că trebuie să ai atâţia copii câţi îţi dă Dumnezeu, dar realităţile vieţii sunt altele. Cărţile noastre uneori refuză să privească realitatea în ochi şi să fie ceva mai realiste şi pragmatice.
3. Nu trebuie să se cadă în laxism şi să fie tolerate fără nici o opreliște, ca fiind ceva normal. Duhovnicul totuşi este pus în situaţia de a acţiona de la caz la caz şi nimeni nu-i poate fixa reguli prestabilite. Pe de altă parte duhovnicul nu trebuie să uite că va răspunde înainte lui Dumnezeu pt fiecare legare şi dezlegare! (Off, mă îngrozesc să spun asta, dar nu am unde mă ascunde...)

sorinmr
Mesaje: 22
Membru din: 31 Oct 2009, 12:40
Confesiune: ortodox
Contact:

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde sorinmr » 22 Mar 2010, 00:48

frumos raspuns din partea parintelui protosinghel... :D . In plus aceste medicamente se mai folosesc pentru infrumusetarea tenului...

nicolae claudiu
Mesaje: 37
Membru din: 27 Feb 2010, 12:43
Confesiune: ortodox

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde nicolae claudiu » 29 Mar 2010, 12:47

Ce exceptii,parinte?spuneti-ne si noua ca noi nu stim cand ai voie si cand nu sa omori un om? :oops: sau nu ati inteles ce ne-a explicat mai sus Florina? :(

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde protosinghel » 29 Mar 2010, 13:01

Ce exceptii,parinte? spuneti-ne si noua ca noi nu stim cand ai voie si cand nu sa omori un om? :oops: sau nu ati inteles ce ne-a explicat mai sus Florina? :(
N-ai înţeles nici ce a scris unul, nici ce a scris altul. Iar dacă ai spovedi oameni (sau poate că şi eşti preot şi nu ştiu eu), ai vedea că lucrurile stau cu totul altfel.
Nu vreau să smintesc pe nimeni, dar eu sunt mai păcătos decât o femeie care foloseşte contraceptive pt că nu are cu ce să-şi hrănească nici cei 2-3 copii de acum, dar nu să mai facă vreo 2-3. Iertaţi-mă dar sunt convins că aşa este.
Sunt şi situaţii când o femeie are grave probleme de sănătate şi o nouă sarcină o poate costa viaţa. Pe lângă toate, asta ar însemna ca ea să lase unul sau mai mulţi copii fără mamă.
Deci terminaţi cu retorica asta sterilă, pt că realităţile sunt cu totul altele.

nicolae claudiu
Mesaje: 37
Membru din: 27 Feb 2010, 12:43
Confesiune: ortodox

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde nicolae claudiu » 29 Mar 2010, 14:07

Femeile afla ca nu mai pot avea copii sanatosi sau ca isi pun viata in pericol daca mai raman insarcinate atunci cand le spune medicul. El este cel care le da aceasta veste. Ceea ce nu se prea intelege in vremurile astea este ca sunt foarte putini medici care sa sustina si sa sprijine femeia pentru a ramane insarcinata si a naste cu bine.
Imi pare rau, parinte, poate dumneavoastra nu stiti acest lucru dar azi medicul se chinuie sa convinga femeia ca nu trebuie sa nasca multi copii. Sunt "mesteri" in a gasi tot felul de motive organice, sentimentale, materiale etc. ca sa o faca pe femeie sa ezite sa se lase in voia lui Dumnezeu.
Iar in privinta ramanerii copiiilor orfani in eventualitatea unui deces in urma sarcinii sau a nasterii, oare nu Il excludem pe Dumnezeu? Credeti ca El nu stie cati copii si cate nevoi are acea mama?! Unde ne este lasarea in mana Lui Dumnezeu? Nu credeti ca acest lucru (evitarea unei posibile morti a mamei prin folosirea anticonceptionalelor) aduce cu o refuzare a crucii?
Exista posibilitatea evitarii sarcinilor "nedorite": abstinenta ( destul de greu dar nu imposibil). Unii preoti sunt de acord si cu metoda calendarului( care tine tot de abstinenta) dar in nici un caz altceva.Iar daca femeia nu vrea sau nu poate, nu se poate impartasi; trebuie si putina osteneala pentru Hristos.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde protosinghel » 29 Mar 2010, 14:28

Imi pare rau, parinte, poate dumneavoastra nu stiti acest lucru dar azi medicul se chinuie sa convinga femeia ca nu trebuie sa nasca multi copii.
Ba ştiu foarte bine şi pot să-ţi spun şi mai multe.
Dar te rog să nu uiţi că eu am vorbit de excepţii, nu de regulă. Şi niciodată excepţia nu trebuie să fie regulă.
Apropo, eu sunt dintr-o familie cu 6 copii, iar părinţii meu au fost câte 9 copii. Pe fiicele mele duhovniceşti le îndemn să aibă cât mai mulţi copii şi unele mă ascultă (depinde şi de soţ).
Şi totuşi fiecare caz e unic şi câte reguli există, tot atâtea excepţii.
Iar daca femeia nu vrea sau nu poate, nu se poate impartasi; trebuie si putina osteneala pentru Hristos.
Învăţătorule, tâlcuieşte-ne nouă pilda aceasta...

nicolae claudiu
Mesaje: 37
Membru din: 27 Feb 2010, 12:43
Confesiune: ortodox

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde nicolae claudiu » 29 Mar 2010, 15:16

Am auzit cu totii aseara la Denie ca Mantuitorul vazand viclenia acelora, le-a zis:"nici eu nu va spun voua"

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje: 5422
Membru din: 01 Apr 2008, 15:53
Confesiune: ortodox
Preocupări: liturgică, misiune
Localitate: Portugalia
Contact:

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde protosinghel » 29 Mar 2010, 15:30

Atunci lasă viclenia şi scrie la ce te-ai referit.

Avatar utilizator
IOACHIM
Mesaje: 1113
Membru din: 12 Feb 2010, 05:54
Confesiune: ortodox

Re: anticonceptionale

Mesaj necititde IOACHIM » 08 Oct 2010, 01:56

Cred că subiectul ăsta trebuia să stea aici, nu la "Liturgică", unde a fost el plasat iniţial. Şi acum să trecem la subiect, căci discuţiile de până acum doar au tangenţă cu subiectul, dar nu răspund la întrebare.
1. Pastilele anticoncepţionale sunt nişte hormoni despre care s-a explicat mai sus ce fac şi ce scop au (în general). Există situaţii când aceste pastile sunt luate ca tratament, mai ales în cazul femeilor cu disfuncţii hormonale. Eu cunosc maici din mănăstire (fecioare / virgine), care sunt nevoite să ia astfel de pastile pt că au probleme de sănătate şi altă soluţie de a le trata nu există. (Poate părea smintitor ca o maică să meargă să cumpere aceste pastile la farmacie, dar asta e. Maicile respective sunt cu conştiinţa curată pt că au viaţă curată şi "nu au cunoscut bărbat"). În acest caz nu se poate vorbi de un păcat. Şi dacă există măcar o situaţie când a lua astfel de pastile nu e păcat, înseamnă că lucrurile nu pot fi privite unilateral.
2. Folosirea acestor pastile cu scopul de a opri zămislirea pruncilor este în general un păcat, dar pot exista o serie de excepţii, când pentru o anumită perioadă ele pot fi tolerate. În experiența de spovedanie am întâlnit o sumedenie de astfel de cazuri. Este simplu să spui că trebuie să ai atâţia copii câţi îţi dă Dumnezeu, dar realităţile vieţii sunt altele. Cărţile noastre uneori refuză să privească realitatea în ochi şi să fie ceva mai realiste şi pragmatice.
3. Nu trebuie să se cadă în laxism şi să fie tolerate fără nici o opreliște, ca fiind ceva normal. Duhovnicul totuşi este pus în situaţia de a acţiona de la caz la caz şi nimeni nu-i poate fixa reguli prestabilite. Pe de altă parte duhovnicul nu trebuie să uite că va răspunde înainte lui Dumnezeu pt fiecare legare şi dezlegare! (Off, mă îngrozesc să spun asta, dar nu am unde mă ascunde...):o nu stiu cum sa ma raportez la pct. 2 ca sa nu gresesc... Restul e ok, fara indoiala!

- Din cate stiam eu... dincolo de aspectele hormonale si de exceptii, anticonceptionalele nu fac nimic mai putin decat avortul. Cu alte cuv. provoaca un avort chimic si impiedica nidarea (asezarea/cuibarirea/fixarea de peretele matern- uter) oului (celula vie nou formata - adica om deplin) care moare si este expulzat... asa incat se poate produce acest AVORT chiar in biserica (bunaoara) cand femeia vine sa ia anafora!!!
- acuma`..... daca si avortul este uneori acceptat (ca o MEGA-exceptie) iar anticonceptionalele=avort, atunci sa zicem ca ar putea fi ingaduite in caz de exceptie... (sa zicem - desi nu prea vad exceptiile. Mai bine previi decat sa combati, nu?) Dar de ce nu vedem cum stam (Romania cel putin la numarul avorturilor - 7.000.000 dupa ultimele statistici) cu natalitatea! Tocmai ca nu mai face nimeni mai mult de 1 max. 2 copii.
- probabil ca cea mai importanta chestiune e ca opinii postate asa pe net (oricat de avizate ar fi ele si corecte din orice punct de vedere) pot furniza unora (care cauta indreptatire si temei de incurajare in a face greseala) motivatii gresite.

.RAMAN deci la parerea mea ca la intrebari de genul asta trebuie INTOTDEAUNA sa raspundem NU E VOIE SUB NICI O FORMA sa faci avort (nici macar chimic/hormonal) -asta e invatatura Bisericii si canoanele Sf. Parinti la urmei urmei- DAR in acelasi timp sa fie indreptati spre SPOVEDANIE si abia acolo (cercetand fiecare caz in parte) sa vorbim despre exceptii!


Înapoi la “APOLOGETICĂ şi BIOETICĂ”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX