Locuri de munca pacatoase

Apologetică, Bioetică, Teologie şi ştiinţă, Filosofie religioasă
Victor
Mesaje:187
Membru din:02 Apr 2008, 19:28
Confesiune:ortodox
Localitate:Bucuresti
Locuri de munca pacatoase

Mesaj necititde Victor » 13 Mar 2011, 19:35

Este pacat sa ai locul de munca, spre exemplu, intr-un restaurant / rotiserie (pe timp de post), sau o banca (= camata)? Se considera ca iei parte la pacatul fratelui tau lucrand in astfel de locuri?
E pacat ca in timpul postului sa lucrezi intr-un loc unde se prepara mancare de frupt, sa o vinzi (daca esti vanzator intr-un magazin) sau sa o gusti (daca o prepari, ca in cazul bucatarilor) ?
Cat de morale si ingaduite de catre biserica sunt astfel de job-uri ?

ClaudiuT
Mesaje:14
Membru din:06 Sep 2009, 18:36
Confesiune:ortodox

Re: Locuri de munca pacatoase

Mesaj necititde ClaudiuT » 14 Mar 2011, 03:06

Munca cinstita nu este si nici nu va fi niciodata pacat (doar in conceptia lenesului). Imi amintesc de o povestioara istorisita de parintele Paisie Olarul, referitoare la un vanzator de vin, gasit sfant. Acesta era obligat sa munceasca acolo, pentru a-si intretine familia, insa fiecarui client patimas ii adresa cate o vorba buna: "in loc de 10l de vin, ia numai 5l, uite in ce hal esti; ai familie acasa, lasa-te de baut; s.a". Asa ca, iata ce poate face fapta buna intr-un servici oricare ar fi el, menit sa intretina familia si sa asigure traiul decent.
Referitor la servici, este pacat atunci lucrezi o perioada buna de timp, ani, zeci de ani, si colegii habar n-au ca esti ortodox. Aici ma refer la marturia care trebuie data de fiecare crestin cu fapta si vorba. Spunea un invatator bisericesc: "uneori mai trebuie sa convingem si cu vorba."
"Orice ati face, lucrati din toata inima, ca pentru Domnul si nu ca pentru oameni" Col. 3:23, cred ca cu versetul acesta ne putem raspunde fiecare in parte, despre cat pacatuim la servici.

Slavit sa fie Domnul!

dumio
Mesaje:471
Membru din:03 Aug 2010, 14:58
Confesiune:ortodox

Re: Locuri de munca pacatoase

Mesaj necititde dumio » 14 Mar 2011, 22:58

In legatura cu aceasta, imi amintesc din viata Sf. Nectarie de Eghina, ca in copilaria lui, parca de pe la varsta de 14 ani, pentru a-si intretine familia, a lucrat intr-o fabrica de tabac sau pe o plantatie de tutun (nu imi aduc bine aminte). Sigur, din cate stiu, el nu a fumat, desi multi "sfinti" greci in viata fumeaza.

porfirie
Mesaje:237
Membru din:13 Mai 2009, 20:24
Confesiune:ortodox

Re: Locuri de munca pacatoase

Mesaj necititde porfirie » 15 Apr 2011, 19:19

Parintele Teofil Paraian vorbea despre locuri de muncă ce nu sunt bineplăcute lui Dumnezeu: fabrica de gloante, tutun;-> deci parerile sunt împărțite..
Parerea mea este ca ar trebui evitate cu cat posibil.

valercosma
Mesaje:63
Membru din:16 Apr 2011, 12:05
Confesiune:ortodox

Re: Locuri de munca pacatoase

Mesaj necititde valercosma » 04 Mai 2011, 08:25

Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi si nu trebuie sa ne complexam pt. ca locurile noastre de munca nu sunt suficient de morale. Alegerea unui loc de munca o face tot D-zeu pentru noi , punind in firea noastra anumite aptitudini petru a face anumite lucruri, si in acest sens Sf. Ap. Pavel spune: olarul este stapin pe lutul lui ca din aceeasi framantatura de lut sa faca un vas pt. intrebuintare de cinste si un alt vas pt. intrebuintare de ocara, Romani,9,21,important pentru noi este sa fim acolo unde lucram lumina lumii si sarea pamantului,Mt.5,13u.

GeorgeChirita
Mesaje:52
Membru din:18 Apr 2012, 20:00
Confesiune:ortodox
Preocupări:Dumnezeu si oamenii
Localitate:Piatra Neamt

Re: Locuri de munca pacatoase

Mesaj necititde GeorgeChirita » 25 Apr 2012, 20:17

daca nu suferi ca Lot in Sodoma si Gomora, Dumnezeu nu trimite pe ingerul Sau sa te scoata de acolo. Ca exceptie, din cele care nu le judecam, sunt multe, stiu si eu cazuri, insa chiar la oameni evlaviosi, le-a luat ani ca sa dezvolate o adevarata intoleranta la locul de munca.

anastasys
Mesaje:82
Membru din:17 Aug 2012, 16:50
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicina (profesie), carti, pelerinaje

Re: Locuri de munca pacatoase

Mesaj necititde anastasys » 23 Sep 2012, 17:38

Imi amintesc de o povestioara istorisita de parintele Paisie Olarul, referitoare la un vanzator de vin, gasit sfant. Acesta era obligat sa munceasca acolo, pentru a-si intretine familia, insa fiecarui client patimas ii adresa cate o vorba buna: "in loc de 10l de vin, ia numai 5l, uite in ce hal esti; ai familie acasa, lasa-te de baut; s.a". Asa ca, iata ce poate face fapta buna intr-un servici oricare ar fi el, menit sa intretina familia si sa asigure traiul decent.
Slavit sa fie Domnul!
In cazul acesta manastirile care vand vin "liturgic" sau pe cel pe care nu scrie asa in ce categorie se incadreaza? Aici nu vinul e rau, ba din contra, ci cantitatea, masura cu care stim sa folosim binecuvantarile materiale. Sa nu uitam ca Domnul a transformat apa in vin si nu vinul in apa.


Înapoi la “APOLOGETICĂ şi BIOETICĂ”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 14 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX