Trecerea prin Marea Roşie

Apologetică, Bioetică, Teologie şi ştiinţă, Filosofie religioasă
StefanDruga
Mesaje: 13
Membru din: 27 Aug 2015, 12:29
Confesiune: ortodox
Preocupări: Cântăreț la Parohia Slăveşti(Berbeşti)

Trecerea prin Marea Roşie

Mesaj necititde StefanDruga » 08 Iun 2017, 18:49

Doamne ajută!

Am auzit 3 teorii referitoare la Trecereaa prin Marea Roşie:
1. Trecerea s-a facut prin preajma Lacurilor Amare, Muntele Horeb e in Peninsula Sinai.
2.Trecerea s-a facut in dreptul plajei Nuweiba debpe peninsula Sinai iar Muntele Horeb e muntele Al-Lawz din Arabia.
3. Trecerea s-a facut prin Stramtoarea Tiran, idem.

Pentru prima am auzit ca o dovada ar fi o anumita viniune a Sfintei Elena Imparateasa, ar putea cineva sa imi trimita unde scrie de aceasta viziune?
Pentru urmatoarele sta dovada faptul ca undeva prin Epistole se zice ca Muntele Sinai e in Arabia si ca in VT Moise a vazut Rugul Aprins cand era in slujba lui Ietro, preotul din Madian ( N-V Arabiei ) pe muntele Horeb.
Unde s-a intamplat trecerea? Prin Golful Suez (1) sau prin Golful Aqaba (2,3)? Unde e muntele Horeb? In Peninsula Sinai (1) sau in Arabia (2,3)? Unde locuia Ietro din Madian? In Sinai (1) sau in Madian (2,3)?

MarcusAurelius
Mesaje: 118
Membru din: 13 Noi 2014, 18:23
Confesiune: alta religie
Preocupări: idolatru

Re: Trecerea prin Marea Roşie

Mesaj necititde MarcusAurelius » 03 Iul 2017, 09:28

Am auzit o a patra teorie, anume ca trecerea prin Marea Rosie nici macar nu a avut loc. Dincolo de faptul ca povestea e de-a dreptul fantezista, ea nu apare in absolut niciun text egiptean. Un popor care nota detalii absolut marunte cum ar fi ratiile de mancare acordate lucratorilor de la temple sau platile pe care le faceau faraonii templelor, nu a reusit sa inregistreze nici in scris si nici macar prin desene un eveniment de importanta capitala precum despartirea apelor Marii Rosii. Dar poate ca oamenii au uitat sa consemneze acest eveniment.

Intr-o alta ordine de idei, istoria aceasta a iesirii din Egipt prezinta si dificultati logistice majore. Biblia ne spune ca numarul de purtatori de sabie din randul evreilor era de sase sute de mii. Daca mai punem la socoteala femeile, copiii si batranii am avea probabil peste un milion doua sute de oameni (acesta ar fi numarul minim de oameni). Daca i-am incolona pe toti acestia cate 10 oameni la o distanta de un metru unul de celalalt ca sa poata sa se miste in voie, lasand la o parte carutele si alte mijloace de transport, am obtine o coloana de 120 de kilometri lungime, adica mai mult de o treime din latimea Marii Rosii in punctul in care aceasta are latimea cea mai mare. Daca lasam la o parte dificultatea de a conduce o coloana de 120 de km, pur si simplu incolonarea acestor oameni ar fi durat cateva zile. Daca toata aceasta multime ar fi fost asezata compact, ea ar fi ocupat mai mult de un kilometru patrat. Or un om, chiar avand vocea lui Aaron, n-ar fi putut acoperi o asemenea suprafata si deci probabil ar fi fost nevoie de cel putin alti 120 de oameni care sa-i transmita mesajele catre popor.

Biblia ne spune ca evreii au ratacit vreme de 40 de ani prin pustiu, adica pana in momentul in care ultimul dintre cei nascuti in Egipt a murit. La o medie de varsta de aproximativ 39 de ani, lucrul acesta nu prezinta o problema. Insa atunci cand studiem, in general, distributia unei populatii de oameni pe varste, vom observa ca ea urmeaza un grafic numit curba lui Gauss. Intr-adevar, aplicata la populatiile care au trait in antichitate, aceasta curba a lui Gauss are maximul in jurul varstei de 39 de ani. Ce s-a intamplat atunci cu persoanele care ar fi putut sa depaseasca aceasta varsta, avand in vedere distributia statistica naturala? Singurul raspuns e ca au trebuit sa moara pentru ca exodul sa ia sfarsit. Cine le-a omorat? Probabil Dumnezeu. Asadar, cu ocazia exodului s-a mai petrecut un fenomen spectaculos, de asta data la nivel social. O intreaga generatie a crapat inainte de vreme. Nici macar pe vremea Holocaustului nu s-a intamplat asa ceva, dovada fiind cei ce au scapat totusi din lagarele de concentrare si au trait ani multi dupa aceea.

In concluzie, a patra teorie, cea ca exodul n-a avut loc, pare cea mai probabila, deoarece evita imposibilitati fizice la care nu exista decat rezolvari supranaturale si mai ales evita dezastrul moral asumat de Dumnezeu in urma uciderii programate a evreilor nascuti in Egipt. Nu vad de ce nu putem privi toata istoria ca pe o simpla legenda ale carei detalii au doar o functie narativa. Chiar daca e imaginara, povestea contine destule invataminte la care am putea sa luam seama. Nu vad de ce nu putem citi Exodul ca pe un roman despre perseverenta unor oameni, despre sacrificiul lor pentru o idee, pentru pastrarea identitatii etnice. Povestea Exodului ar fi mult mai frumoasa daca am cauta in ea ceea ce e intr-adevar adevarat, decat sa incercam sa ne mintim pe noi insine si pe ceilalti spunand ca aceasta e realitatea istorica, cea cu serpi vindecatori, cu toiege care scot apa din stanca sau mari care se despart pentru ca niste oameni sa treaca pe celalalt mal. Atunci cand vom cauta in Biblie adevarul si nu minciuna, vom intelege cu adevarat aceasta carte. Pana atunci vom privi la spectacolul lamentabil in care o gramada de impostori isi bat joc de aceasta carte scotand din ea tot felul de prostii si nimicuri.
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.

nemessis
Mesaje: 348
Membru din: 09 Dec 2010, 21:20
Confesiune: ateu
Preocupări: arta, stiinta, omul

Re: Trecerea prin Marea Roşie

Mesaj necititde nemessis » 04 Iul 2017, 14:25

Sti, Marcus Aurelius, sa zicem ca totul e prin minune, nu? Ca Dumnezeu a dat 2 litri de apa zilnic la fiecare om, care ar veni cam 2.500.000 de litri de apa pe zi. Sa zicem ca a rezolvat si partea cu mancarea, si in acest caz, vorbim de 3.000 de tone de mancare pe zi. Strictul necesar. Vine partea cu urina si fecalele. Si asta ar fi cateva sute de tone pe zi. Sunt tare tare tare curios cum au rezolvat problema asta, avand in vedere ca apa in desert nu e chiar abundenta.
Si sa zicem ca si egiptenii au facut tot posibilul ca sa ascunda esecul faraonului lor si se pare ca PR-ul lor a fost foarte eficient.

Numai ca, oamenii sunt consecventi in actiuni si in gandire. Evreii scapa de toate molimele din egipt, sunt condusi de o coloana de fum ziua si coloana de foc noaptea, apoi uita absolut tot si isi fac un vitel de aur. Ei bine, asta mi se pare extraordinar de ciudat. Daca un om participa la ceva extraordinar, ala nu se apuca sa faca tampenii dupa. Cum e posibil sa treci marea rosie, sa asisti la asemenea eveniment, apoi sa zici ca poate vitelul turnat in aur poate e mai smecher decat zeul lui Moise.

La orice nivel ai privi povestea, e la fel de imposibila ca Iona si pestele. Totusi, sunt destui care zic ca e adevarat....Pentru ca vor sa traiasca etern.

MarcusAurelius
Mesaje: 118
Membru din: 13 Noi 2014, 18:23
Confesiune: alta religie
Preocupări: idolatru

Re: Trecerea prin Marea Roşie

Mesaj necititde MarcusAurelius » 08 Iul 2017, 09:28

Sti, Marcus Aurelius, sa zicem ca totul e prin minune, nu? Ca Dumnezeu a dat 2 litri de apa zilnic la fiecare om, care ar veni cam 2.500.000 de litri de apa pe zi. Sa zicem ca a rezolvat si partea cu mancarea, si in acest caz, vorbim de 3.000 de tone de mancare pe zi. Strictul necesar.
Cred ca detaliile acestea nu prezinta probleme si trebuie luate intr-un alt sens. Biblia contine o multime de episoade in care asemenea detalii exagerate dau o coloratura speciala istoriilor transformandu-le in istorii exemplare. Ganditi-va si la alte opere din literatura universala care folosesc acest procedeu. De exemplu Odiseea in care eroul principal intalneste in drumul sau sirene, un ciclop, o vrajitoare, iar la sosirea acasa trage cu un arc cu care nici cei mai puternici indivizi nu reusisera sa traga. Pe de alta parte insa, povestea exodului, chiar daca e fictiva, trimite la un trecut imemorial in care acest popor, initial nomad, il vede ca pe un trecut eroic in care conducatorii sai traiesc sute de ani si, precum Moise fac fapte de-a dreptul memorabile. Probabil evreii n-au trecut niciodata prin Egipt, insa exilul mult mai tarziu la care au fos supusi o parte dintre ei de catre asirieni si babiloneni i-au facut sa priveasca acest trecut nomad ca pe o ratacire pe drumul facut in urma desprinderii dintr-o robie crunta. Zeul lor, initial favorabil deoarece ii trece prin mare, ii pedepseste ulterior deoarece s-au inchinat la idoli si astfel chiar exodul ca atare devine un soi de robie.

Iar acum ajungem la istoria vitelului de aur despre care ati scris:
Evreii scapa de toate molimele din egipt, sunt condusi de o coloana de fum ziua si coloana de foc noaptea, apoi uita absolut tot si isi fac un vitel de aur. Ei bine, asta mi se pare extraordinar de ciudat. Daca un om participa la ceva extraordinar, ala nu se apuca sa faca tampenii dupa. Cum e posibil sa treci marea rosie, sa asisti la asemenea eveniment, apoi sa zici ca poate vitelul turnat in aur poate e mai smecher decat zeul lui Moise.
Daca nu am ortodocsi pe care sa ii "combat", am sa va combat pe dumneavoastra. Asta e! Istoria vitelului de aur nu e deloc ciudata. Apropo, daca vreti sa va amuzati bine de tot, exista o carte scrisa de doi autori rusi Ilf si Petrov intitulata chiar "Vitelul de aur". N-are neaparat legatura cu Biblia dar e buna. Si acum sa revin la vitelul evreilor. Cand vorbim despre evrei, avem impresia ca avem de a face cu un popor monoteist si monolitic pana-n maduva oaselor. Unele descoperiri arheologice recente sugereaza insa ca evreii, in realitate un grup etnic foarte divers, se inchinau uneori unor stalpi, aveau chiar o zeitate feminina "Asherah", iar Jahweh prezinta asemanari izbitoare cu o alta zeitate canaanita, Baal care era tot un zeu al cerului ca si cel evreu si caruia la fel i se faceau sacrificii. De unde a aparut vitelul de aur? Nu stiu. Dar e posibil ca el sa fie un ecou indepartat al acestui trecut politeist.
La orice nivel ai privi povestea, e la fel de imposibila ca Iona si pestele. Totusi, sunt destui care zic ca e adevarat....Pentru ca vor sa traiasca etern.
Intr-adevar, credem ceea ce scrie in Biblie de frica. In loc sa tratam Biblia ca pe o carte, o tratam ca pe o bomba. Ne ferim sa o demontam de frica sa nu explodeze si astfel nu putem afla din ce e facuta, cu alte cuvinte nu reusim sa-i prindem sensul.
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.


Înapoi la “APOLOGETICĂ şi BIOETICĂ”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX