Ortodoxia: Între dragoste şi ofensă

Apologetică, Bioetică, Teologie şi ştiinţă, Filosofie religioasă
Avatar utilizator
Pr Constantin
Mesaje: 74
Membru din: 07 Apr 2008, 16:32
Confesiune: ortodox

Ortodoxia: Între dragoste şi ofensă

Mesaj necititde Pr Constantin » 18 Sep 2008, 10:49

Domnule Esenin, eu nu v-am atacat cu nimic si nici nu-mi doresc.
Sincer ma simt jignit de dumneavoastra (cu cele spuse mai sus)... dar nu sunt suparat si va inteleg supararea.

Mesajul meu era pentru Dl. Ioan Croitoru, care sunt sigur ca l-a receptat (desi stiam ca o sa reactionati asa... imi cer scuze aici, am gresit si m-am grabit - interpretarea textului... e alta!).

In rest... toate bune. Va admir cunostintele si capacitatea de sinteza dar nu va felicit pentru ea.
Am urmarit absolut tot dialogul dintre dumneavoastra si Ioan si stiu ce spun... cand spun ceva.

Nu am participat la "razboi" (cum spuneti dumneavoastra) pentru ca nu caut sa intru in razboaie.
Si acest gen de "razboi" (din experienta va spun!) nu aduce nici un folos de ambele parti.

Credeti-ma... am avut asemenea "razboiae" in ultimii zece ani. Nu aduc nici un folos!

Dar se poate dialoga... nu sunt impotriva si nici nu am ceva personal cu dumneavoastra (pe alocuri imi sunteti si simpatic).
Spun doar ca "panta" e prea alunecoasa... si nu duce in Sus!!

Adica "Iar de întrebările nebuneşti şi de înşirări de neamuri şi de certuri şi de sfădirile pentru lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi deşarte" Sf. Ap. Pavel catre Tit (3,9).

Multumesc (si repet... nu refuz dialogul, doar maniera lui)!
Sa ne veselim in Domnul !

esenin
Mesaje: 1252
Membru din: 02 Iul 2008, 20:52
Confesiune: eterodox
Preocupări: artele vizuale, electronica

Re: Gândire şi iluzie

Mesaj necititde esenin » 18 Sep 2008, 16:27

Bine, Constantin, tonul dumneavoastra e asezat.
(Ati facut totusi aluziile sub ochii mei, chiar daca erau adresate altcuiva).

Cat despre citatul din Pavel...imaginati-va o batrana fosilizata care discuta cu un copil. Sunt sigur ca ceea ce batranei i se va parea "nebunie" copilului i se va parea normal. (Daca aveti copii si parinti ati facut sigur experienta). Pe vremea comunistilor erai nebun (cu acte) doar daca spuneai adevarul banal ca nu se gaseste salam. Se "gasea" chiar daca nu era nicaieri, ACESTA era "adevarul". Doar nebunii vedeau si spuneau ce vedeau. Cei "normali" nu, vedeau ca nu e salam dar spuneau ca este.
Pe de alta parte, intr-adevar, felul meu de citire, despre care imi dau seama ca e particular, DUCE totusi la o sinteza necontradictorie. Al dumneavoastra NU.

In ce priveste tonul, va rog sa va dati seama ca aroganta dumneavoastra (nu a dumneavoastra personal, ci a ortodoxiei) este revoltanta. E foarte usor pentru unul exterior, obisnuit cu relativitatea adevarurilor sa nu digere usor adevarurile impuse. Uneori ma gandesc ca nici nu va mai dati seama de aceasta aroganta. Vezi comportamente bizare (ca cel mentionat al Pr. Galeriu) unde ti se spune pe TON MIEROS, indelung exersat "Tu esti un imbecil, EU sunt un ales". Refuzul pe care-l intampinati din partea oamenilor sa zicem mai cititi, vine in primul rand de aici. Nu va dati seama, presupun, de acest comportament dar nimeni nu va reactiona altfel.

....Acuma ma gandesc la aceia in pelerinaj in Moldova de curand, care se tarau in patru labe in jurul bisericii. I-au luat interviu unei tarance care facea asta, si ea plangand-razand, vizibil exaltata, a raspuns ca e fericita ca o face.
Acestia, cu siguranta va vor accepta comportamentul de mai sus, dar ei sunt in patru labe si cand sunt in picioare, din nefericire. (nu zic ca e vina lor, insa)

Avatar utilizator
Pr Constantin
Mesaje: 74
Membru din: 07 Apr 2008, 16:32
Confesiune: ortodox

Re: Gândire şi iluzie

Mesaj necititde Pr Constantin » 18 Sep 2008, 19:48

Bine.

Haideti sa o luam asa.

Ca la box! :)

Sa consideram ca jucam' box. Daca pana acum cu Ioan Croitoru ati "boxat" puternic, primind si "oferind", cu mine e altfel.

Eu joc "box" cu mainile la spate. Cand "oferiti" ma voi feri... si tot asa pana veti obosi. Si cand ati obosit o sa va ofer un ceai si o sa stam de vorba...

Maniera mea e alta... destul de greu de intuit. Dar ati banuit-o (mai sus).

Si inca ceva... eu nu doresc aceasta "lupta", dar... :)
Sa ne veselim in Domnul !

Avatar utilizator
Pr Constantin
Mesaje: 74
Membru din: 07 Apr 2008, 16:32
Confesiune: ortodox

Re: Gândire şi iluzie

Mesaj necititde Pr Constantin » 18 Sep 2008, 19:50

Si inca ceva... faceti pace cu Dl. Croitoru.

Sa vina de la dumneavoastra (e o rugaminte!).
Sa ne veselim in Domnul !

esenin
Mesaje: 1252
Membru din: 02 Iul 2008, 20:52
Confesiune: eterodox
Preocupări: artele vizuale, electronica

Re: Gândire şi iluzie

Mesaj necititde esenin » 18 Sep 2008, 22:15

Pai....Constantin, EU sunt in pace cu Ioan Cr. ! Cred ca i-am cerut iertare pentru coarda prea intinsa cu citatul 2 (sau 1, nu mai tin minte, dar de una sunt constient). Nu ? Pentru mine (sunt cineva trecut prin foarte multe) si furiile lui Ioan Cr, si ale mele, si ale cui vreti, sunt...nici nu stiu...apa de ploaie (nu e aluzie la postul cu apa de ploaie). E un singur lucru la care am invatat ca nu trebuie sa renunt, si anume adevarul. (nu acelea de care vorbeam inainte ci cele "serioase"). Ca sa ma intelegeti, o parte din viata mea s-a petrecut in conflictul interior provocat de salamul care nu e pe raft dar este. Nu vreau cu niciun chip sa repet ceva din acea epoca. Mai bine mor. (Am mai spus-o, in alta forma). Ma voi pleca, cand va veni vremea, hotararii lui Dumnezeu buna-rea (iertati-ma pentru prezumtiozitate, poate ca El nici n-o sa vrea sa ma vada). Ma plec si acum, cat inca traiesc.
Ioan Cr, cand doriti, EU sunt in pace cu dumneavoastra ! Luati altitudine, priviti "ispititorul" in fata si spuneti-va parerea cu toata taria si cu toata demnitatea. (nici-o ironie !). Si, credeti-ma, sunt in pace cu dumneavoastra. Nu cu persoana dumneavoastra sunt agresiv (ea imi este chiar simpatica, nu e demagogie). Ci cu automatismele de gandire care va locuiesc, cu datoriile dumneavoastra. (Si ale oricui, suntem nascuti ca sa fim liberi si "pe picioarele noastre" -pe toate, nu doar pe cele fizice). Si altceva ce v-ar putea pune ipotetice probleme: nu sunt fudul; accept sa aveti dreptate, si dau inapoi daca gresesc eu.

Constantin, nu prea inteleg. Cum va veti "feri" ? Cum adica cand "ofer" ? In fine..... inaugurati "meciul de box"; voi intelege dupa prima runda. (N-ati vrea sa fie sah ? - aveti prima mutare. Va rog.) Ma intreb de ce nimeni nu se gandeste aici sa CONSTRUIASCA ceva impreuna cu celalalt, care este "complet diferit".

Avatar utilizator
Pr Constantin
Mesaje: 74
Membru din: 07 Apr 2008, 16:32
Confesiune: ortodox

Re: Gândire şi iluzie

Mesaj necititde Pr Constantin » 18 Sep 2008, 23:31

O intrebare... de ce ziceti ca sunteti "complet diferit"? La urma-urmei sunteti tot crestin (botezat ma refer), nu?

In fine...

Agresivitatea.
Aveti dreptate cand spuneti ca intalniti o agresivitate aroganta la crestini, ca sar "sa loveasca" imediat ce le sunt atacate valorile. Si de ce sa nu fie asa? V-as intreba. Avem exemplu clar al Sf. Apostol Petru care a sarit sa-L apere pe Domnul de sluga arhiereului. Ce a facut? I-a taiat urechea cu sabia. Agresiv, nu?
Avem deci exemple la cei mai Mari. Stim ca Petru nu era desavarsit in acele momente. Mergea (cu Domnul) pe Calea desavarsirii, dar nu era desavarsit. Dovada si lepadarea de mai tarziu.

Dar oare de ce a sarit Petru sa-L apere pe Domnul? Simplu: pentru ca-L iubea. Si iubirea nu "rabda" sa vada pe cel iubit calcat in picioare, iubirea omului. De aceea si Domnul nu-l mustra foarte tare. Ci il invata sa rabde avand in vedere voia si dragostea lui Dumnezeu care "rabda" (de data asta) pe cel pe care il iubeste, chiar daca acela il va rastigni ("Nu voi bea oare paharul pe care Mi l-a dat Tatal"). E vorba aici de dragostea lui Dumnezeu, dragostea desavarsita, la care suntem chemati si noi.

Ce putem spune, in concluzie? Ca agresivitatea vine dintr-o dragoste nedesavarsita... dar totusi dragoste! E un semn ca suntem pe Cale. Ca ne doare cand cineva se leaga de Domnul sau de Biserica Lui. "Ravna casei Tale ma mistuie"... nu?

Ca si Domnul "pare" agresiv cand ii da afara din Templu pe negustori: "Şi, făcându-Şi un bici din ştreanguri, i-a scos pe toţi afară din templu, şi oile şi boii, şi schimbătorilor le-a vărsat banii şi le-a răsturnat mesele.
Şi celor ce vindeau porumbei le-a zis: Luaţi acestea de aici. Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie.
Şi şi-au adus aminte ucenicii Lui că este scris: "Râvna casei Tale mă mistuie"." (Ioan 2,15-17).
Putem spune ca era aici o dragoste ne-desavarsita? Nicidecum!

Of, Doamne... ravna casei Tale sa ne mistuie pe toti!

Ce nu intelegem de fapt? De ce suntem agresivi? Nu intelegem ca nu noi il aparam pe Domnul, ci Domnul ne apara pe noi.
Dumnezeu nu are nevoie sa fie aparat de noi, nici fizic, nici in dispute "teologice". Domnul vrea ca tot omul sa se intoarca (la El) si sa fie viu. Noi (in copilaria noastra... cum bine ati intuit de multe ori - aici va felicit!) credem ca putem "cumva" sa-L aparam pe Dumnezeu in fata oamenilor. Dumnezeu insusi nu s-a aparat in fata oamenilor ci s-a lasat "prada" lor. Noi in schimb credem ca putem sa facem ceva. Si atunci ripostam, ca Petru. Dar e de inteles... suntem copii. Este agresivitatea unui copil care isi apara mama de vecinii de peste gard care arunca cu rosii. Ati vazut catelusii mici cum latra si sar sa te "muste" (de-ti vine sa razi)...

La fel putem spune si despre credinta. Nu e nevoie de razboaie sa recucerim "Ierusalimul". E nevoie sa stam cu Domnul. Victoria nu e a noastra... e a Lui. Ca oarecand Iosua Navi... "Când vor suna din trâmbiţa de corn de berbec şi când veţi auzi sunetul de trâmbiţă, atunci tot poporul să strige cu glas tare deodată, şi când vor striga ei zidurile cetăţii se vor prăbuşi. Atunci tot poporul să năvălească în cetate, plecând fiecare din partea unde se află"(...) "Strigaţi, că v-a dat Domnul cetatea!" (...) "Atunci au trâmbiţat preoţii din trâmbiţe. Şi cum a auzit poporul glasul de trâmbiţă, a strigat tot poporul împreună cu glas tare şi puternic şi s-au prăbuşit toate zidurile împrejurul cetăţii până în temelie şi a intrat tot poporul în cetate, fiecare din partea unde era, şi au luat cetatea." (Iosua Navi 6,5-20)

Ce i-a facut invigatori? Chivotul? Strigatul? Curajul? Nicidecum... ci credinta ca Dumnezeu nu ii va lasa, ca Dumnezeu era cu ei. Si zidurile Ierihonului au cazut.

V-am plictisit... intelegeti ca agresivitatea de aicea vine, din neintelegere? Si ca e buna, uneori?
Sa ne veselim in Domnul !

esenin
Mesaje: 1252
Membru din: 02 Iul 2008, 20:52
Confesiune: eterodox
Preocupări: artele vizuale, electronica

Re: Gândire şi iluzie

Mesaj necititde esenin » 19 Sep 2008, 07:20

Constantin,

Numai asta dimineata (inca n-am inceput lucrul). Luati va rog Ioan si cititi pasajul negustorilor din templu. Sau nu, vi-l lipesc eu:

Izgonirea vânzătorilor din Templu.
13Paştele Iudeilor erau aproape; şi Isus S-a suit la Ierusalim.
14În Templu a găsit pe cei ce vindeau boi, oi şi porumbei, şi pe schimbătorii de bani şezând jos.
15A făcut un bici de ştreanguri, şi i-a scos pe toţi afară din Templu, împreună cu oile şi boii; a vărsat banii schimbătorilor, şi le-a răsturnat mesele.
16Şi a zis celor ce vindeau porumbei: "Ridicaţi acestea de aici, şi nu faceţi din casa Tatălui Meu o casă de negustorie."
17Ucenicii Lui şi-au adus aminte că este scris: "Râvna pentru casa Ta Mă mănâncă pe Mine."
18Iudeii au luat cuvântul, şi I-au zis: "Prin ce semn ne arăţi că ai putere să faci astfel de lucruri?"
19Drept răspuns, Isus le-a zis: "Stricaţi Templul acesta, şi în trei zile îl voi ridica."
20Iudeii au zis: "Au trebuit patruzeci şi şase de ani, ca să se zidească Templul acesta, şi Tu îl vei ridica în trei zile?"
21Dar El le vorbea despre Templul trupului Său.

Cum va explicati ciudatenia ca actioneaza in templul de piatra, exterior, si cand e intrebat "Ce ce drept..." raspunde despre templul interior, al trupului Sau ? E vorba de un singur templu acolo, ca nu vorbeste in dodii. Pasajul initial e la nivel alegoric, cel final e practic, de aceea simte Ioan nevoia sa precizeze despre ce templu vorbea. Atfel nu ar fi adaugat 21. (Sunt mai multe nivele de lectura in Cartea asta, dar trimiterile te clarifica in general). Urmariti trimiterea de la 17. Ps 69.9; :

10Plâng şi postesc, şi ei mă ocărăsc.
11Mă îmbrac cu sac, şi ei mă batjocoresc.
12Cei ce stau la poartă vorbesc de mine, şi cei ce beau băuturi tari mă pun în cântece...

Ucenicii si-au amintit ceea ce trebuiau sa-si aminteasca. De aceea au inteles si ce facea Christ. Faceti si dumneavoastra la fel ! Aduceti-va aminte de Ps69.9.

In aceasta imprejurare suntem, la "timpul potrivit" pentru purificare, Pastele

De acolo trebuiesc alungati "cei ce vindeau boi, oi şi porumbei, şi pe schimbătorii de bani" - din trup. Cum e inainte de Pasti care ocazioneaza purificare rituala Christos o face in trupul sau. Dar iudeii, cum sunt impietriti si materialisti inteleg doar sensul material. Nu inteleg de care templu vorbeste. Ioan, care Ii e ucenic, si si- amintit deja de Ps 69.9, intelege, si zice: "Dar El le vorbea despre Templul trupului Său". "Credinciosul" ordinar, materialist, de azi intelege si el ca "post" inseamna sa nu mananci aia, nu sa nu gandesti rau (Pavel).ramane in coordonate materialiste cand problema e spirituala de fapt.

Urmariti pur si simplu trimiterile. Col 2.9;Evr 8.2;1Cor 3.16;1Cor 6.19;2Cor 6.16. Doar Luca vorbeste de Templul Ierusalimului, dar in raport cu faptul ca vorbea bine, ca era intelept la12 ani, nici nu pune problema refacerii in 3 zile.

Mai avem o neintelegere similara (din cauza materialismului) in dialogul nocturn cu Nicodim.

Musulmanii aplica termenul "jihad" care denota acest lucru (curatirea interioara) in sens invers: curata lumea de "necredinciosi" nu pe ei insisi. E mai simplu, bineinteles. Cu tine insuti e mult mai greu sa te bati. Dar e o ispita cum ati zice dumneavoastra. Atentie, deci, textul nu e scris ca sa va ispiteasca la "jihad" impotriva celorlalti. Ci impotriva "vanzatorilor" din interiorul dumneavoastra.

Pe seara, sper.
Inca ceva scurt: ierihonul a fost gasit de arheologi. n-a avut niciodata ziduri.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(sterse)
Ultima oară modificat 20 Sep 2008, 23:58 de către esenin, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Pr Constantin
Mesaje: 74
Membru din: 07 Apr 2008, 16:32
Confesiune: ortodox

Re: Gândire şi iluzie

Mesaj necititde Pr Constantin » 19 Sep 2008, 22:18

Raman la parerea ca acest duh contradictoriu e tare-tare nociv pentru toata lumea!

Aveti grija!
Sa ne veselim in Domnul !

Avatar utilizator
Pr Constantin
Mesaje: 74
Membru din: 07 Apr 2008, 16:32
Confesiune: ortodox

Re: Gândire şi iluzie

Mesaj necititde Pr Constantin » 19 Sep 2008, 22:46

Aha, abia acum am citit ce ati scris la pranz... e bine sa postati in topic nou, am observat tarziu.

Cred ca aveti multe sa ne spuneti, D-le Esenin. Vorbiti-ne din viata dumneavoastra... pare foarte interesanta.
Sa ne veselim in Domnul !


Înapoi la “APOLOGETICĂ şi BIOETICĂ”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX