Sondaj de opinie

Tot ce nu se încadrează la alte forumuri, dar este în acord cu Regulamentul
Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:
Sondaj de opinie

Mesaj necititde maria_andreea » 22 Ian 2012, 12:22

Ce părere aveţi despre manifestul populaţiei împotriva clasei politicei şi implicit a conducerii prezente ?

Să ne uităm la principiul care a stat la baza revoluţiei din '89: libertate/democraţie/egalitate/fraternitate etc. Este de lăudat efortul eroilor revoluţiei şi rezultatul ei pt că am obţinut democraţia şi implicaţiile ei: şanse/posibilităţi extraordinare de dezvoltare economică, socială, culturală etc. Dacă aceste şanse nu s-au realizat cine este vinovat !? Cel care ţi-a oferit şansa sau tu că nu ai făcut tot ce ţinea de tine pt a finaliza cu succes şansa/posibilitatea oferită !?

Ce fac oamenii, românii de astăzi !? Cer de la alţii ceea ce ţine de ei să înfăptuiască. Cer locuri de muncă, dar cine îi reţine să nu înveţe, să nu se dezvolte, să nu aibă un loc de muncă în ţară sau străinătate !? Cer salarii mai mari, dar pe ce fundament !? au realizat ei cercetări care au generat creşteri ale venitului şi ei nu au fost răsplătiţi, au prestat ei (toţi) servicii de calitate acolo unde activează şi nu s-a resimţit efectul: atragerea investitorilor, creşterea venitului (îmbunătăţirea calităţii vieţii) şi deci creşterea salariului minim !? Românii cer fondul aşa cum au cerut forma, ceea ce este absurd având în vedere diferenţa care există între cele 2 concepte.

Mi se pare trist că România dovedeşte că este o ţară slabă, incapabilă să profite de şanse (democraţie, aderarea la UE), să-şi formeze un fond puternic şi cu toate acestea să pretindă fondul doar pt că are forma.

Putem fi oare toţi egali!? Cu siguranţă, nu pt că unul are o măsură mai mare, altul mai mică de a înfăptui (moştenită genetic de ex). Atunci de ce cel cu o măsură mai mică nu-şi acceptă situaţia ci alege să ceară... nonsensuri.

Tot ce avem în ţară: educaţie slabă, sănătate la pământ, soşele puţine şi ne-dezvoltate, cultură pe cale de dispariţie este efectul populaţiei care o locuieşte, mai ales că cei de la conducere tot de popor au fost aleşi.

Care este părerea voastră ?
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

Constantinos

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde Constantinos » 22 Ian 2012, 15:45

Ideal , la conducerea unei tari ar fi sa lucreze un Sfat al Poporului compus din persoane drepte care nu au nici-o pretentie materiala (salariala) pentru faptele, cuvintele , ideile folositoare si timpul jertfit. Mai greu de gasit cei care vor sa faca binele pentru iertarea pacatelor , rasplata viitoare din cer sau doar din dragoste pentru om. Reprezentantul acestui Sfat al Poporului peste hotare va trai despartit de familie si sotie si va fi de acord prin semnatura proprie ca este de acord ( doar ) cu executarea sa in urma judecarii si demonstrarii greselilor grave pe care le-ar faptui.
Dupa '89 si pana acum s-au cheltuit in campaniile electorale atatia bani ca ar fi fost de ajuns ca fiecare familie sa aibe casa sau apartamentul sau, nimeni nu ar fi stat pe strada sau in chirie. Fiecare da raspuns pentru greselile lui iar ierarhia ,oamenii politici si pentru ale celorlalti. Felicitari celor ce au pradat tara si acum cheltuie zeci de mii de verzisori pe ora in cazinourile din strainatate sau pe alte asa zise placeri. Ni se pare ca doar Dumnezeu trebuie sa aibe un cuvant impotriva muzicii , fotbalului ,loteriei , tigarilor si alcoolului iar daca un om ar ingradi prin lege acestea ar fi privit ca satanist.

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje:984
Membru din:03 Dec 2010, 01:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:preoţie, familie
Localitate:Craiova

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde dimitrie » 23 Ian 2012, 03:50

Peştele se împute de la cap. Dar:
1) PĂCATUL este cauza;
2) POCĂINŢA este soluţia.
Păcatul este boala care slăbeşte organismul - ţara în acest caz. Microbii şi viruşii (nu-i mai numesc) au cale liberă în organismul slăbit. Organismul slăbit mai poate scăpa prin "perfuzie" cu har, dar cu condiţia acceptării acului pocăinţei.
Asta este istoria poporului biblic, a ninivitenilor, a regelui Manase, etc., a noastră acum - "aceeaşi Mărie cu altă pălărie".

Cei trei de şase macină poporul: iubirea de bani, curvia şi ura. Vai mie!
Dragostea unește și străbate lumile... Răsari odată, viață veșnică!

MarcusAurelius
Mesaje:118
Membru din:13 Noi 2014, 18:23
Confesiune:alta religie
Preocupări:idolatru

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde MarcusAurelius » 17 Dec 2014, 15:37

Ideal , la conducerea unei tari ar fi sa lucreze un Sfat al Poporului compus din persoane drepte care nu au nici-o pretentie materiala (salariala) pentru faptele, cuvintele , ideile folositoare si timpul jertfit.
Nu e o soluție. Prea seamănă asta cu un fel de Mare Adunare Națională. Și ce criterii ar exista pentru selecția persoanelor din această structură de conducere? Faptul că vorbesc frumos sau amabil? Aparențele înșeală, iar oamenii când dau de putere se schimbă... de obicei în rău!
Peştele se împute de la cap. Dar:
1) PĂCATUL este cauza;
2) POCĂINŢA este soluţia.
Păcatul sau răutatea reprezintă într-adevăr principala cauză pentru că lucrurile merg prost la noi, dar să nu uităm că unor indivizi care s-au strecurat pe nemeritate prin funcții de conducere nici prin gând nu le trece să se pocăiască, așa că nu pocăința e soluția, ci probabil existența unui control al nostru asupra lor. Cum se poate realiza asta, nu știu, pentru că legile depind de ei, nu de noi.
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde nemessis » 19 Dec 2014, 14:52

1) PĂCATUL este cauza;
2) POCĂINŢA este soluţia.
Hmm. Afirmatiile astea produc automat o predictie: Daca ne uitam la o comunitate care sa pacatuiasca mai mult decat romanii, aia ar trebui s-o duca mai rau.
Ce ar fi, sa luam una din tarile nordice, Finlanda, Norvegia, Suedia, Danemarca. In fiecare din aceste tari ateii sunt mai multi, poate chiar majoritatea. Cele mai bune trupe de muzica satanista/anticrestina sunt din norvegia si suedia. Tot mai multi din zona respectiva isi cresc copii fara sa se casatoreasca. Sa nu mai zic de acceptarea la scara larga a homosexualilor, ba chiar casatoria lor si la biserici, daca doresc asta.
Deci dupa afirmatia dumneavoastra, oamenii ar trebui s-o duca mai rau decat in romania, fiindca romania si grecia se afla chiar la polul opus: cei mai religiosi, cele mai multe biserici pe cap de locuitor, respingerea homosexualilor, etc. Sa nu uitam, ca tarile nordice sunt doar niste eretici, pe cand romanii ortodocsi sunt in Adevar.
Totusi, tarile nordice o duc binisor fata de perioadele anterioare si extraordinar fata de romania: Stabilitate mai mare din punct de vedere financiar, cel mai bun sistem de educatie de pe glob, viata mult mai lunga si mai linistita pentru toti.
Se pare ca pacatul este complet irelevant, nu-i asa? Cum se face ca tari care pacatuiesc mult mai mult dupa criteriile dumneavoastra o duc mult mai bine? Daca ceea ce spuneti ar fi adevarat, atunci ar trebui sa fie fix invers, romanii s-o duca mai bine.

Dar ca sa raspund la Maria Andreea:
A venit mult prea tarziu aceasta furie. Ar fi trebuit sa fie din 90 incoace non stop, astfel care ajunge la conducere sa simta presiunea continua si ar fi ramas doar cei competenti.
Parerea mea este ca la aceasta intarziere au contribuit doua ideologii:
1. comunismul - care a dezbinat si a izolat pe toata lumea. Vecinul sau cumatrul putea fi turnator deci era o frica si neincredere constanta. Tot comunismul a fost ceea ce a bagat oamenilor in cap, ca statul trebuie sa le dea totul de-a gata.
2 ortodoxia - fiind urmasul imperiului bizantin, totul din ortodoxie este bazat pe supunere neconditionata. Atat ascultarea de la manastiri, cat si in familie si sat, exista o ierarhie stricta, se stie cine de cine trebuie sa asculte si exista asteptarea asta ca toti sa doreasca sa se supuna. Apoi mai este si ideea ca trebuie sa ai rabdare, ca in viata de apoi totul se indreapta, etc. Autoritatea conducatorilor nu poate fi contestata si chiar formularile sunt gandite in asa fel, incat sa arate cine este superior: ma indoiesc ca o sa zici unui copil "sfintia voastra", iar patriarhul nu este oricine, ci un "preafericit" si "inalt-prea sfintit". Ca nici macar sa nu te gandesti, ca nu ti-ar fi superior.

Asa ca toata lumea s-a supus si chiar daca a vazut ce escroci au ajuns la putere, nu au zis nimic. In rabdarea lor, au gasit de fiecare data cate un "messia". In 90 era Iliescu. Apoi era Ciorbea si Constantinescu - ca doar astia o sa fie altfel. Nu au fost. Apoi o perioada fara salvatori asa la vedere, dar apare ideea ca monarhia salveaza romania. Momentan este Johannis.
Salvatorii s-au dovedit a fi neputinciosi de fiecare data, ca au dat de gasca de jmecheri si 20 de milioane de vite apatice.
Si la ce te astepti? Odata ce zici omului "lasa, va avea grija Dumnezeu ca toti sa primeasca dupa masura" ai si luat orice motivatie de a indrepta lucrurile chiar acum.

E ciudat ca esti consternata ca cineva asteapta de la altii sa faca. Nu ti se pare normal? Adica...de ce dam asa multa putere unor indivizi, fara sa cerem socoteala? Nu pentru asta i-am pus in functii, ca sa faca? Nu asta este rolul directorului, sa distribuie DREPT castigurile firmei? Asa ca e normal ca cei care vad injustitia sa ceara socoteala si e in natura umana ca cei asupritori sa nu vada propria tiranie. Pari sa iei partea directorilor/patronilor...ca angajatul ar trebui sa merite banii primiti. In acelasi timp, angajatul nu are voie sa ceara socoteala sefului, ca de ce nu merge firma, nu-i asa? Asta nu e raspunderea sefului? Numai ca la noi tot angajatul e de vina. seful are 2 masini, copii cu tablete dar nici o responsabilitate.

Suntem in uniunea europeana. Nu ti se pare normal, ca o casiera de la supermarket din Botosani sa primeasca cam acelasi salar ca o casiera din germania? Daca ambele persoane o sa treaca acelasi numar de alimente sub cititorul de bare de ce una merita sa aiba salariul peste 1000 de euro, iar cealalta nici 300?

Sictirit de toate, o sa ma mut de aici anul urmator, numai sa gasesc ceva in domeniu. Chiar si ceva prost platit in strainatate e mult superior la tot ce este aici. Tocmai am aflat ca statul a marit de 6 ori bugetul pentru biserici noi pentru anul 2015. Asta este prioritatea? Bine. Nu mai vreau sa stau o secunda in tara care plateste asa multi bani materiali pentru ceva "spiritual". Romania merita saracia si patriarhul turnat in aur din cap pana la bocanci.

MarcusAurelius
Mesaje:118
Membru din:13 Noi 2014, 18:23
Confesiune:alta religie
Preocupări:idolatru

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde MarcusAurelius » 20 Dec 2014, 10:14

1) PĂCATUL este cauza;
2) POCĂINŢA este soluţia.
Hmm. Afirmatiile astea produc automat o predictie: Daca ne uitam la o comunitate care sa pacatuiasca mai mult decat romanii, aia ar trebui s-o duca mai rau.
Ar fi trebuit să evit un termen atât de imprecis precum cel de "păcat". Pe de altă parte, răutatea omenească (poate că acest termen e mai bun) ar fi una din cauzele (nu singura) pentru care lucrurile merg rău într-o societate. Dar asta e deja pură filosofie.
2 ortodoxia - fiind urmasul imperiului bizantin, totul din ortodoxie este bazat pe supunere neconditionata. Atat ascultarea de la manastiri, cat si in familie si sat, exista o ierarhie stricta, se stie cine de cine trebuie sa asculte si exista asteptarea asta ca toti sa doreasca sa se supuna.
Eu aș fi înclinat să cred că ortodoxismul acesta extrem care a apărut după 1990 e mai degrabă o reacție a noastră la faptul că lucrurile merg prost și nu neapărat cauza principală a haosului, dezordinii și corupției.

Pe de altă parte nu trebuie să uităm că biserica se amestecă în politică, uneori chiar pe față. Să nu uităm că patriarhul Miron Cristea a fost de două ori prim ministru sub regimul de dictatură regală a lui Carol al II-lea care a făcut praf democrația interbelică, să nu uităm că sponsorizările de care are parte biserica de la guvern nu sunt cu titlu gratuit și să nu uităm că mult lăudata Catedrală a Mântuirii Neamului a început să fie construită în plină criză probabil ca și compensare pentru TVA-ul și inflația care au luat-o razna.
Tocmai am aflat ca statul a marit de 6 ori bugetul pentru biserici noi pentru anul 2015. Asta este prioritatea? Bine. Nu mai vreau sa stau o secunda in tara care plateste asa multi bani materiali pentru ceva "spiritual". Romania merita saracia si patriarhul turnat in aur din cap pana la bocanci.
Eroare! A fost mărit de 8 ori...

Însă de acum avem un președinte protestant. Dar nu cred că lucrurile au să se schimbe prea mult. Într-o altă ordine de idei, ce s-ar face biserica fără bani? Probabil că ar înceta să mai existe. Dincolo de doctrine și valori spirituale stau beneficiile materiale ale meseriei de preot. Nu pot să nu mă gândesc aici la palatul parohial al preotului din cartierul în care locuiesc (vilă serioasă cu trei nivele!). Cine nu ar dori să-și ducă veacul într-un asemenea mini-Versailles?
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde nemessis » 20 Dec 2014, 18:50

Eu aș fi înclinat să cred că ortodoxismul acesta extrem care a apărut după 1990 e mai degrabă o reacție a noastră la faptul că lucrurile merg prost și nu neapărat cauza principală a haosului, dezordinii și corupției.
Posibil sa avem amandoi dreptate si sa fie ceva care functiona circular. Categoric NU ortodoxia a fost cauza principala, dar sustine un sistem in care cei neindreptatiti sa stea potoliti, astfel coruptii au avut mana libera sa faca numai ce vor. Cauzele principale au fost manipularea populatiei de niste jmecheri care isi urmarea numai propriul interes. Daca au facut ceva, au facut numai la presiuni externe. Insa daca ne uitam cum a fost posibil asa ceva, ajungem la proasta educatie, la credulitate si la ideea de supunere.
Însă de acum avem un președinte protestant. Dar nu cred că lucrurile au să se schimbe prea mult. Într-o altă ordine de idei, ce s-ar face biserica fără bani? Probabil că ar înceta să mai existe.
Pai nu prea are ce sa faca. Rolul presedintelui este stabilit de constitutie si daca citesti, o sa vezi ca e mai mult o mascota, care merge sa discute, dar autoritate reala despre distributia banilor nu prea are. Sau eu nu inteleg bine sistemul.
Nu pot să nu mă gândesc aici la palatul parohial al preotului din cartierul în care locuiesc (vilă serioasă cu trei nivele!). Cine nu ar dori să-și ducă veacul într-un asemenea mini-Versailles?
Nu este o stare generala. Chiar si in timisoara sunt parohii cu foarte multi bani si sunt cu mai putine. Apoi si la sat unele parohii o duc bine, altele foarte rau.
Ma tot intreb de ce nu inteleg oamenii, ca statul nu da dintr-un sac fara fund, ci trebuie sa-si stabileasca prioritatile. Mi-e foarte greu sa inteleg de ce ar fi construirea de noi biserici asa o prioritate.

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde maria_andreea » 21 Dec 2014, 23:10

Nu iau apărarea angajatorilor, „consternarea” mea viza „apatia” de care vorbeai. Sunt total de acord că regimul comunist a dezbinat și a măcelărit tot ce înseamnă valoare, principii: demnitate, curaj, dreptate, fraternitate etc., însă nu sunt deloc de acord că supunerea și răbdarea din ortodoxism este vinovată de starea de fapt: inacțiunea oamenilor și atitudinea de a cere/pretinde fără fond (bază, fundament). Răbdarea și ascultarea din Biserică au scopul de a ridica la înțelesuri superioare anumite aspecte ale vieții și nicidecum de a constitui bază pentru explicarea anumitor inacțiuni. Însăși Biserica este chipul acțiunii, dinamicii, căutării de soluții (cum spuneam la nivele superioare de înțelegere) la toate problemele omului.

Da, sunt prima care susține ne-finanțarea Bisericii tocmai pentru a se dovedii că existența ei nu este întreținută de valori materiale. Avem atâtea exemple de ierarhi foarte puternici (duvohnicește, intelectual) care au refuzat confortul și și-au dedicat viața ajutorării, îndreptării atitudinilor, lucrărilor greșite trăind în smerenie, simplu. Voi („ateii”) ar trebui să înțelegeți că între Biserică și biserică există o diferența uriașă; prima dăinuiește prin oamenii de valoare (noi îi numim sfinți) pe când a doua reprezintă forma materială, instituționalizată, într-un timp dat al istoriei. Prima este unitară prin conținutul ei: mesaj și trăire pe când a doua este precum timpurile, ține pasul cu progresul economic și social disputându-și patrimoniu cu mai multă sau mai puțină lăcomie vădită, în funcție de slăbiciunile funcționarilor ei...

În ceea ce privește funcția președintelui legată de banii publici, cea mai importantă, este aceea de a aproba modul în care politicienii decid să-i cheltuiască (Președintele aprobă Legea Bugetului de Stat adoptată de Parlament). De altfel, toate legile, trebuie să treacă de la Parlament la Președinte pentru a fi aprobate (eu așa am învățat...).
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde Pr Haralambie » 22 Dec 2014, 06:57

.
Ma tot intreb de ce nu inteleg oamenii, ca statul nu da dintr-un sac fara fund, ci trebuie sa-si stabileasca prioritatile. Mi-e foarte greu sa inteleg de ce ar fi construirea de noi biserici asa o prioritate.
Si eu stau si ma tot intreb, de ce nu intelegeti ca statul a luat domeniile cu care se intretinea Biserica si nu vrea sa le dea inapoi.Si el si-a asumat obligatia sa sprijine Biserica financiar. Sa dea inapoi statul Bisericii tot ce i-a luat si ea se va intretine singura. Si va plăti si impozit cum a platit si inainte. Si acum plateste impozite pe salarii si incasari aproape dublu decat incaseaza de la stat.
De ce nu va intrebati de ce multe alte culte si asociatii beneficiaza de aceleasi drepturi cu B.O.R., fara a fi contribuit cu ceva?
De ce va plangeti de imputinarea scolilor daca nu mai vreti sa faceti copii sau plecati in străinătate?
De ce va plangeti de micsorarea numarului/ centralizarea spitalelor românești, daca si pe astea putine cate au mai ramas le desconsiderați, cand aveti o problema mai gravă, fugiti in alte țări. Înseamnă ca sunt bani.
De ce nu va scandalizati ca se construiesc stadioane moderne in orase, care costa unul cat 10 biserici?
De ce nu va scanadalizati ca se aloca din buget mai mult in sport decat Bisericii?
De ce sunt mai multe baruri si cafenele decat biserici intr-o localitate si au mereu clienti, acolo cum de sunt bani?
Cu mult respect.

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde nemessis » 22 Dec 2014, 12:57

însă nu sunt deloc de acord că supunerea și răbdarea din ortodoxism este vinovată de starea de fapt
Ar fi nesincer sa consider parerea mea orice altceva, decat speculatie. Deci aduc in discutie ca sa aud alte pareri, dar in principiu stiu ca nu poate fi sustinuta cu seriozitate, pe cand primul, aia cu comunismul da.
Voi („ateii”) ar trebui să înțelegeți că între Biserică și biserică există o diferența uriașă; prima dăinuiește prin oamenii de valoare (noi îi numim sfinți) pe când a doua reprezintă forma materială, instituționalizată, într-un timp dat al istoriei. Prima este unitară prin conținutul ei: mesaj și trăire pe când a doua este precum timpurile, ține pasul cu progresul economic și social disputându-și patrimoniu cu mai multă sau mai puțină lăcomie vădită, în funcție de slăbiciunile funcționarilor ei...
Si cred ca inteleg ce zici si sunt de acord, generalizarile sunt complet aiurea. Insa orice institutie care se respecta, ar trebui sa aiba si un sistem imunitar, cum ar veni. Biserica ar trebui sa fie prima, care sa se asigure ca nu are impostori intre ei. Si atunci oameni care vor sa faca rau bisericii nu ar mai avea argumentele necesare. Insa atunci cand si Claudiu Tarziu si alti ortodocsi zic ca patriarhul e mason...e o problema.
În ceea ce privește funcția președintelui legată de banii publici, cea mai importantă, este aceea de a aproba modul în care politicienii decid să-i cheltuiască
Clar. Insa el isi da acordul pe propunere....Lucreaza cu ce primeste. Pana la urma nici nu conteaza cine ce decide, atata vreme cat se urmareste binele tuturor, indiferent daca e ortodox, catolic, ateu, musulman. TOTI cetatenii statului ar trebui sa beneficieze de pe urma hotararilor. Dar asta e a doua parte a problemei, ce se poate discuta doar in contextul laicitatii. Deocamdata nu este cazul.
Sa dea inapoi statul Bisericii tot ce i-a luat si ea se va intretine singura.
Sunt de acord cu urmattoarele completari: Statul sa dea ce au confiscat comunistii, insa nimic din ce a fost luat de Cuza. Biserica Ortodoxa Romana a fost infiintata la cativa ani dupa secularizare. Pe de alta parte, ipocrizia asta ar trebui sa se termine, biserica ar trebui sa stabileasca odata si pentru todeauna daca lupta pentru foloase materiale (momentan asa se pare) sau pentru lucruri duhovnicesti.
De ce nu va intrebati de ce multe alte culte si asociatii beneficiaza de aceleasi drepturi cu B.O.R., fara a fi contribuit cu ceva?
La ce va referiti prin contributie? Cu ce contribuie BOR?
De ce va plangeti de imputinarea scolilor daca nu mai vreti sa faceti copii sau plecati in străinătate?De ce va plangeti de micsorarea numarului/ centralizarea spitalelor românești, daca si pe astea putine cate au mai ramas le desconsiderați, cand aveti o problema mai gravă, fugiti in alte țări. Înseamnă ca sunt bani.
Nu ma intereseaza inputinarea scolilor. intr-adevar, are legatura cu numarul copiilor. Insa calitatea si dotarea invatamantului este jalnica. Asta ar trebui schimbata.
Eu nu am bani. Altii daca au, bravo lor. Si normal ca fugim in alte tari sau ne tratam la privat. Fiindca spitalele sunt foarte foarte prost dotate.
De ce nu va scandalizati ca se construiesc stadioane moderne in orase, care costa unul cat 10 biserici?
In principiu as fi de acord cu dumneavoastra. Insa nu stiu daca sa ma scandalizez sau nu. Daca stadionul aduce un profit administratiei locale, sunt pentru construire. Daca aduce profit federatiilor sportive, atunci nu. E simplu. Insa amandoi stim ca nici o biserica nu aduce profit administratiei locale, numai dreneaza bani publici.
De ce sunt mai multe baruri si cafenele decat biserici intr-o localitate si au mereu clienti, acolo cum de sunt bani?
Va dati seama, ca vorbim de banii publici, nu-i asa? Nu ma intereseaza altii pe ce cheltuie banii. Culmea, insist ca si biserica poate sa cheltuie proprii bani pe orice vrea ea, nu-mi pasa, poate sa construiasca cartier de biserici din proprii bani. Sa faca 10 catedrale, nu e treaba nimanui. Insa devine treaba mea, cand statul da bani bisericii, in loc sa faca ceva pentru TOTI oamenii, indiferent de varsta si convingere.
Cate baruri si cafenele au fost construite din bani publici?

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde Pr Haralambie » 22 Dec 2014, 23:27

Sunt de acord cu urmattoarele completari: Statul sa dea ce au confiscat comunistii, insa nimic din ce a fost luat de Cuza. Biserica Ortodoxa Romana a fost infiintata la cativa ani dupa secularizare. Pe de alta parte, ipocrizia asta ar trebui sa se termine, biserica ar trebui sa stabileasca odata si pentru todeauna daca lupta pentru foloase materiale (momentan asa se pare) sau pentru lucruri duhovnicesti.
Pai nu este corect. De ce sa nu se dea inapoi ce a fost luat de Cuza? El si divanul tarii din vremea acea au propus sa secularizeze manastirile cu averile aferente, doar cele inchinate strainilor, pentru ca nu mai corespundeau scopului pentru care au fost daruite/ inchinate. Adica pentru a fi protejate si intretinute manastirile, fiind puse sub o autoritate patriarhala pentru o mai mare siguranță. Din moment ce erau lasate in paragina, era necesara aceasta retragere. Dar pentru manastirele si averile din tara, nu au avut alt motiv decat ca sa nu scandalizeze opinia internationala pentru discriminare, de la care asteptau si sutinere si recunoastere a statului nou format.
Atunci statul s-a obligat sa intretina locasurile de cult, sa sprijine financiar Biserica in schimbul acelei desproprietariri.
B.O.R. nu atunci s-a format ci ea exista sub forma de mitropolii in toate principatele romane. B.O.R. sub forma patriarhatului existent, s-a format si a fost recunoscuta abia in 1938.

Dar chiar si numai acele proprietati luate de comunisti daca le-ar retroceda, ar fi bine, dar nu se intampla.

Pai nici o luna nu este de cand I.C.C.J. a respins definitiv cererea de retrocedarea padurilor, 166 000 hectare, Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Bucovina fiind sub imperiul austro-ungar 1775-1918, nu a fost supusa regimului cuzist, iar domenile au fost luate abuziv de comunisti abia in 1948.
Deci se retrocedeaza mii de hectare unui presupus nepot al casei regale, pe care nici macar nu-l recunoadte casa regala. Se vand sute de mii de hectare străinilor (Universitatea Harvard, cel mai mare proprietar de paduri 32 000 de hectare), iar ceea ce a fost a Bisericii de sute de ani si i s-a luat abuziv, nu se da inapoi. Este rea vointa si nedreptate. Apoi voi tipati ca se dau bani bisricilor, uitati ca contribuabilii in marea lor majoritate sunt ortodocși.
Nu este ipocrizie ca Biserica lupta pentru drepturile sale pamantesti. Este o perceptie gresita a voastra, ateilor, despre Biserica. Biserica are si o parte vazuta, organizatorica, are nevoie de intretinere materiala. Nu are ca scop doar nevoile duhovnicesti, desi sunt pe primul loc, totusi e nevoie si de cele materiale.
Voi faceti mereu apel la modelul Hristos, sarac, umil, fara casa, desi si Hristos traia din punga altora. Dar tot El a spus, acum cine nu are punga, sa-si ia. In Faptele Apostolilor, gasim ca, crestinii adunau averile la picioarele apostolilor. Iar Pavel apostolul strangea ajutoare materiale pentru frati, chiar si duminica. Deci, Biserica de la inceputurile ei a avut in vedere si cele materiale in folosul comunitatii nu doar cele duhovnicesti. Ca sunt și cazuri abuzive, nu neg, dar nu pot fi generalizate.

Cate baruri si cafenele au fost construite din bani publici?
Nu stiu daca este o lista publica definita cu numarul precis. Noi nici nu le purtam grija, asa cu ne-o poarta altii nou, dar am auzit ca se restaureaza cazinouri cu costuri fabuloase, care vor servi unui numar foarte limitat de oameni.
Cu mult respect.

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje:984
Membru din:03 Dec 2010, 01:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:preoţie, familie
Localitate:Craiova

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde dimitrie » 23 Dec 2014, 00:25

Nemessis, o parte din banii statului sunt de pe urma Bisericii Ortodoxe Române. Adică, dacă BOR ar lua înapoi cele ce i se cuvin, Statul Român ar intra în faliment, inclusiv domnia ta. Unei evreice bătrâne (succesorilor acesteia) de la Timișoara i s-au retrocedat vreo 8700 de ha în mare parte împădurite, ce-i fuseseră luate de comuniști; au fost deposedați și goniți din propriile case câteva familii de săteni, chiar prin executare silită, cu această ocazie. S-o facă și BOR - ul? Nu, că-i doare inima de d-ta, de surorile, părinții și socrii noștri. Cât despre sumele alocate de Stat pentru construcție de biserici, acestea sunt derizorii pe lângă cele cu care e dator. Uite, din banii mei de contribuabil la stat, sunt achitate spre gratuitate costurile prezervativelor și anticoncepționalelor oferite cu atâta generozitate unora și altora, fapt cu care nu sunt de acord. M-a întrebat cineva ce să facă cu banii mei? Dar pe d-ta? Deși eu și copii mei nu mergem pe stadion, totuși, din banii mei.... Noi mergem la biserică de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, nu pe stadion....
Dragostea unește și străbate lumile... Răsari odată, viață veșnică!

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde nemessis » 26 Dec 2014, 15:24

Adică, dacă BOR ar lua înapoi cele ce i se cuvin, Statul Român ar intra în faliment, inclusiv domnia ta.
1. Vreti si robii tigani inapoi, pe care i-ati avut pana in secolul 19? Culmea, eu doresc ca statul sa dea inapoi tot ce i s-a luat bisericii. Vreau ca si credinciosii sa vada care sunt prioritatile bisericii (putere si bogatie)
2. Domnia mea nu o duce domneste nici acuma si eu nu as intra in faliment fiindca lucrez numai cu straini. Refuz sa mai lucrez cu romani, vreodata.
au fost deposedați și goniți din propriile case câteva familii de săteni, chiar prin executare silită, cu această ocazie. S-o facă și BOR - ul? Nu, că-i doare inima de d-ta, de surorile, părinții și socrii noștri.

BOR deja face asa, sunteti din craiova, presupun ca sunteti la zi cu circul cu o scoala din oras. Biserica vrea bani multi de pe urma cladirii. Probabil problema nu e asa simpla cum apare in ziare, dar ar deveni deosebit de simpla daca popii ar renunta la cladire. insa BOR e ca si copii de 4 ani "E AL MEU!".
Cât despre sumele alocate de Stat pentru construcție de biserici, acestea sunt derizorii pe lângă cele cu care e dator.Uite, din banii mei de contribuabil la stat, sunt achitate spre gratuitate costurile prezervativelor și anticoncepționalelor oferite cu atâta generozitate unora și altora, fapt cu care nu sunt de acord. M-a întrebat cineva ce să facă cu banii mei? Dar pe d-ta? Deși eu și copii mei nu mergem pe stadion, totuși, din banii mei....
Credeam ca am stabilit deja treaba cu stadionul: Sunt de acord numai daca stadionul respectiv aduce bani la buget. Daca nu aduce, daca are de castigat numai clubul respectiv, atunci categoric nu sunt de acord cu stadionul si nici cu sustinerea sportivilor. Nu stiu nimic de prezervative si anticonceptionale si nu am nici un rezultat de pe urma cautarilor, deci sunt foarte sceptic ca statul ar fi platit prezervative din bani publici. Intr-adevar, nici asta nu este acceptabil, daca s-a intamplat.
Statul ar trebui sa administreze banii in asa fel, incat TOATA LUMEA sa beneficieze de pe urma lui. Asa ca va rog explicati-mi, cum beneficiez eu de pe urma constructiilor de biserici?

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde maria_andreea » 26 Dec 2014, 15:59

Statul ar trebui sa administreze banii in asa fel, incat TOATA LUMEA sa beneficieze de pe urma lui. Asa ca va rog explicati-mi, cum beneficiez eu de pe urma constructiilor de biserici?
Biserica se roagă pentru toți.
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde nemessis » 26 Dec 2014, 17:59

Biserica se roagă pentru toți.
1. Asta se poate face fix la fel si acasa, ba chiar Hristos ar fi preferat ca oamenii sa nu se roage ca fariseii, in vazul lumii, deci nu e nevoie de biserici.
2. Ne intoarcem la comparatia cu scandinavia...oamenii de acolo nu prea se roaga, ei FAC. Se pare ca e mai bine sa faci, decat sa stai degeaba.

Am mai avut discutie despre asta si ati tot obfuscat subiectul. Pana si dumneavoastra stiti ca rugaciunea nu are nici nu efect real, altfel nu am fi avut discutia ce am avut in primavara, tot aici, pe forum, aici e discutia:
viewtopic.php?f=22&t=3051

Eu inteleg ca pe dumneavoastra va ajuta rugaciunea, se numeste placebo...dar cu ce ajuta tara? Intreaga populatie? Cu ce ma ajuta pe mine, ca altii se roaga?

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde maria_andreea » 26 Dec 2014, 19:32

Asta se poate face fix la fel si acasa
Nu se poate face acasă, fix la fel, nicidecum.
chiar Hristos ar fi preferat ca oamenii sa nu se roage ca fariseii
Corect. Însă Hristos preferă comuniunea, „unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu” de aceea avem nevoie de biserică... și cel mai important, pentru împărtășirea credincioșilor.
Ne intoarcem la comparatia cu scandinavia...oamenii de acolo nu prea se roaga, ei FAC.
Și mai continuai, prin comparație, românii stau degeaba. Greșit, românii lucrează și încă mult mai mult decât străinii, altfel nu ar fi angajați să muncească pentru ei. Nouă ne lipsește altceva, probabil comuniunea pentru că altfel nu îți explici de ce nu ne solidarizăm și nu schimbăm din temelii moravurile greșite și actele injuste, de ce tolerăm mitocănia și lipsa de scrupule, lipsa de principii să ne înșele și să ne facă viața grea.
Pana si dumneavoastra stiti ca rugaciunea nu are nici nu efect real
Efecte reale, de genul fizicii, nu o să îți ofere rugăciunea (cam asta vroiai dumneata). Cum spuneam viața duhovnicească te ajută să înțelegi la un nivel superior anumite legi, anumite aspecte ale lumii reale. Restul, înfăptuirea, o face tot omul cu un anumit nivel de înțelegere al fenomenelor.
Cu ce ma ajuta pe mine, ca altii se roaga?
„alții se roagă pentru tine” și asta te ajută, așa cum te ajută sau îți strică ziua un funcționar ce îți vorbește cu mult respect/cu multă lipsă de respect...
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde nemessis » 30 Dec 2014, 18:03

românii lucrează și încă mult mai mult decât străinii, altfel nu ar fi angajați să muncească pentru ei. Nouă ne lipsește altceva, probabil comuniunea pentru că altfel nu îți explici de ce nu ne solidarizăm și nu schimbăm din temelii moravurile greșite și actele injuste, de ce tolerăm mitocănia și lipsa de scrupule, lipsa de principii să ne înșele și să ne facă viața grea
Observ ca in mare parte suntem de acord. Clar, am tolerat marlania mult prea mult timp si se face la toate nivelele si varstele posibile. Din scoala pana la parcarea masinii, in absolut toate domeniile posibile. Presupun ca nu trebuie sa aducem in discutie circul cu examenul de bacalaureat "vai, am picat ca astia nu ne-o lasat sa copiem". Si asta e doar ceea ce se vede la suprafata, problemele sunt mult mai multe si foarte adanci in relatiile intre romani.
De asta v-as contrazice la comuniune. Nu sunt de acord. Ce comuniune poate fi cu oameni care cauta sa traiasca pe spinarea ta? Eu sunt pentru ridiculizarea celor care se zbat pentru recunoastere nemeritata si a celor care au gresit intentionat. Copii trebuie sa rada de oamenii ca Becali sau Victor Ponta. Umorul este cel mai bun pas pentru a te desprinde de ceva.

La ultima firma unde am lucrat am avut un coleg care era capabil, dar refuza sa lucreze dupa regulile stabilite si in general s-a plafonat in 2006 (in domeniul meu asta inseamna practic antichitate). Eu fiind "sef" de echipa, am incercat variantele pasnice...Am educat novicii cum trebuie si ei faceau treaba mult mai buna fiindca stiam ca o sa-l deranjeze la orgoliu sa vada cum cei noi il intrec. Am vrut sa-l inspir in loc sa-l constrang. DEGEABA! Anumiti oameni pur si simplu nu vor, apoi devin violenti la prima confruntare. Ce intelegere? Ce comuniune? Categoric nu toti sunt ca el, insa mi-e teama ca sunt majoritatea.

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde maria_andreea » 30 Dec 2014, 19:20

Sunt partial de acord. Umorul te ajuta, dar nu sa-l directionezi persoanelor, ci moravurilor gresite. Insusi Caragiale le-a satirizat mult.

Daca toti, ca si crestini, am fi constienti de aceasta responsabilitatea, comuniunea, problemele s-ar rezolva mai usor si pentru ca nu traim intr-o societate ideala nu ne ramane decat sa cautam continuu solutii "durabile, viabile" pentru fiecare caz deviant in parte folosindu-ne de resursele pe care le avem la moment...
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

MarcusAurelius
Mesaje:118
Membru din:13 Noi 2014, 18:23
Confesiune:alta religie
Preocupări:idolatru

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde MarcusAurelius » 01 Ian 2015, 11:03

Statul ar trebui sa administreze banii in asa fel, incat TOATA LUMEA sa beneficieze de pe urma lui. Asa ca va rog explicati-mi, cum beneficiez eu de pe urma constructiilor de biserici?
Biserica se roagă pentru toți.
Aceasta e o explicație bună pentru un ortodox. Un musulman sau un ateu nu va fi prea convins de un asemenea argument.
„alții se roagă pentru tine” și asta te ajută, așa cum te ajută sau îți strică ziua un funcționar ce îți vorbește cu mult respect/cu multă lipsă de respect...
Doar nu vreți să spuneți că rolul bisericii e să ne creeze o stare de bună dispoziție...

Cât despre retrocedarea către biserică a tuturor bunurilor materiale, nu știu dacă ar fi creștinesc să se facă. Ar trebui în prealabil să vedem cum s-a ajuns ca pe vremea lui Cuza biserica să fie cel mai bogat latifundiar, adică cel mai mare stăpân în împărăția lumii acesteia. Cuza nu a făcut decât să dea înapoi cezarului ceea ce aparține cezarului. Că unora care râvneau bogăția nu prea le-a convenit această secularizare a averilor mănăstirești, e o altă problemă.

Toată această discuție despre biserică versus bunăstare materială nu face decât să îmi întărească convingerea că scopul ultim al oricărei biserici e acela de a-și perpetua puterea în lume prin orice mijloace: prin bani, prin influența unor membri ai ei, prin presiune psihologică, propagandă și cred că asocierea pe care o face Nemessis între comunism și ortodoxie nu e deloc irelevantă pentru că ambele ideologii au avut un impact considerabil asupra poporului român și poate că nu e deloc întâmplător că noi românii am devenit atât de religioși tocmai după căderea comunismului poate că deoarece pierzându-ne credința în comunismul ateist și militant am simțit nevoia de a ne refugia într-o altă credință: ortodoxia. Cunosc chiar cazul unei persoane care a devenit dintr-o mare propagandistă o mare credincioasă. Era secretară de partid, iar acum se ocupă de pelerinaje. În rest e o persoană OK.
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Sondaj de opinie

Mesaj necititde maria_andreea » 01 Ian 2015, 23:25

Un musulman sau un ateu nu va fi prea convins de un asemenea argument.
Convins sau nu, este un adevăr pe care nu îl schimbă nimeni. Dacă statul finanțează construirea de locașe de cult este pentru că are nevoie de acestea. Când nu va mai avea nimeni nevoie de un loc unde să se întâlnească cu alții pentru a se ruga atunci nici bani nu se vor mai da pentru acestea. E atât de simplu. (dar sincer nu am văzut un buget de stat în care să se repartizeze cheltuieli pentru construirea de bisericii, în general acestea se construiesc din donații și din solicitări ale populației către conducerea administrației locale unde spun din noua apare o nevoie pe care societatea ce contribuie la buget o solicită a fi satisfăcută). Statul democratic respectă opțiunile politice și religioase ale populației. Dacă vreți un stat totalitar, ați greșit țara.
Doar nu vreți să spuneți că rolul bisericii e să ne creeze o stare de bună dispoziție
Nici gând. Rolul ei e vast. Acel exemplu l-am ales pentru „nemessis”, pentru discuția noastră, el nu poate fi generalizat (este o parte dintr-un întreg).
Toată această discuție despre biserică versus bunăstare materială nu face decât să îmi întărească convingerea că scopul ultim al oricărei biserici e acela de a-și perpetua puterea în lume prin orice mijloace: prin bani
Știați că Ierarhul BO, Vasile numit de popor „Cel Mare” a fost bogat, dar și-a dat averea săracilor și toată viața a ajutat cu priceperea minții sale șlefuite la Atena, prin 330 d.H. mulți oameni nevoiași. Dacă nu știați și nu credeți cercetați istoria, pentru că este realitate. Și astăzi mai sunt exemple similare...
noi românii am devenit atât de religioși tocmai după căderea comunismului poate că deoarece pierzându-ne credința în comunismul ateist și militant am simțit nevoia de a ne refugia într-o altă credință: ortodoxia.
De acord. Sunt convinsă că exemplul cu acea doamnă există, mai sunt și altele...
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)


Înapoi la “Off topic si neteologic”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 16 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX