Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Topicuri pe care ar trebui sa le stergem, dar ne e mila de timpul pierdut de altii la scrierea lor.
enohabel
Mesaje:16
Membru din:20 Mar 2014, 11:57
Confesiune:protestant
Preocupări:apologetica
Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde enohabel » 20 Mar 2014, 12:05

Bine v-am gasit, Domnul sa va binecuvinteze !!!

Apocalipsa studiu biblic si interpretare

Cap1

Cu ajutorul Domnului sa pornim la drum prin labirinturile cartii Apocalipsa
In documentarea mea am folosit orice material interesant gasit pe internet in legatura cu cartea Apocalipsei si interpretarea ei
Scopul principal al acestui studiu complex este ca am simtit aceasta chemare, sa studiez profetiile si sa impartasesc la altii, din dragoste pentru Domnul Isus Hristos
Ca sa fie o lectura mai usoara am impartit acest studiu pe capitol, deoarece v-a fi postat pe cele mai importante foruri crestine
Deoarece multe surse nu aveau numit autorul,n-am sa pot da sursa exacta ,am ales fragmentele si citatele care se potrivesc cu viziunea mea personala ,cum Domnul m-a luminat
In ce priveste interpretarea profetiilor si a Scripturii, ap. Petru spune; citez;

20. Fiindcă mai întîi de toate, să ştiţi că nicio proorocie din Scriptură nu se tîlcuieşte singură.
21. Căci nici o proorocie n'a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit dela Dumnezeu, mînaţi de Duhul Sfînt.

Principiul de a interpreta Scriptura prin Scriptura,este de cea mai mare importanta.

Poţi spune că pentru a face un studiu cu adevărat biblic al Apocalipsei este nevoie să uiţi aproape tot ce ai citit despre aceasta ! Există o adevărată “inflaţie” de literaturăapocaliptică care în mare măsură se străduie să dea înţelesul acestei unice cărţi biblice, cu toate acestea interpretările diferă semnificativ, de aici confuzia mare şi descurajarea altora. Parcă Apocalipsa nu permite nimănui să fie dogmatic. Şi bine face !

Poate nu ne va încuraja să ştim că oameni admirabili s-au îndoit că ar avea ce să caute în canonul biblic. De pildă,Luther a pus-o într-o listă separată de la sfîrşitul NT alături de Evrei, Iacov, Iuda şi 2Petru. Nici teologul elveţian Zwingli, nu i s-a arătat mai prietenos, spunînd că dacă ar depinde de el, i-ar refuza locul în canonul biblic ?!

Avatar utilizator
Floryan
Mesaje:652
Membru din:15 Ian 2010, 07:59
Confesiune:ortodox
Preocupări:Viata la tara
Localitate:Bacau

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde Floryan » 21 Mar 2014, 08:54

Bine v-am gasit, Domnul sa va binecuvinteze !!!


Poate nu ne va încuraja să ştim că oameni admirabili s-au îndoit că ar avea ce să caute în canonul biblic. De pildă,Luther a pus-o într-o listă separată de la sfîrşitul NT alături de Evrei, Iacov, Iuda şi 2Petru. Nici teologul elveţian Zwingli, nu i s-a arătat mai prietenos, spunînd că dacă ar depinde de el, i-ar refuza locul în canonul biblic ?!
Interesanta abordare. E un fel de stangu-n dreptu` legat de principiului sola scriptura
Dumnezeu este totul întru toate si întru nimenea nimic

enohabel
Mesaje:16
Membru din:20 Mar 2014, 11:57
Confesiune:protestant
Preocupări:apologetica

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde enohabel » 22 Mar 2014, 18:01

Cap. 2

AVEM VREO ŞANSĂ SĂ ÎNŢELEGEM CARTEA APOCALIPSEI ?
Putem oare să înţelegem cartea Apocalipsei ? Făcînd parte din Cuvîntul lui Dumnezeu, nu putem decît să
bănuim că DA !
Înţelegi tu Cuvîntul Lui ? Atît cît îţi este dat să înţelegi. Înţelegi căderea omului ? Ce este păcatul ? Înţelegi planul lui Dumnezeu de mîntuire ? Înţelegi Biserica ? Dacă posezi o înţelegere biblică a acestor lucruri atunci poţi înţelege şi cartea Apocalipsei fiindcă într-o mai mică sau mai mare măsură aceste teme sînt prezente.

Orice interpretare care ignoră explicaţiile lui Ioan este greşită, la fel cum va fi orice interpretare care ignoră restul Scripturii.

Primele încercări de intepretare a Apocalipsei rămase până astăzi aparţin episcopilor Meliton de Sardes (150-200) şi Vicorinus de Poetavium (+300). Încă de atunci s-a stabilit un mod de interpretare care a rămas tradiţional, deşi nu toţi comentatorii l-au împărtăşit. Victorinus a înţeles ( sau a moştenit această înţelegere) că seriile de "şapte" ale Apocalipsei sunt benzi paralele ( 7 biserici, 7 peceţi, 7 trâmbiţe...), deci sunt viziuni care acoperă aceeaşi perioadă de timp, ca în cartea lui Daniel. Doar cele 7 plăgi finale au fost văzute ca fiind strict legate de timpul sfârşitului.
Apocalipsa, nici pe departe, nu a fost planuita de Dumnezeu sa fie si sa ramîna pentru noi oamenii o carte tainica, o carte acoperita, pecetluita si de nepatruns; ci, dimpotriva, asa dupa cum însusi titlul cartii ne sugereaza, Apocalipsa este o carte care se deschide si se asteapta sa fie înteleasa de orice crestin nascut din nou
Priviti putin la cartile profetice ale lui Daniel, Ezechiel sau Zaharia din Vechiul Testament ce încarcate sînt cu simboluri. In raport cu ele, cartea Apocalipsei este un fel de continuare a lor, un fel de editie moderna a unor profetii de demult. Multi se întreaba azi: "De ce oare a ales Dumnezeu sa ne vorbeasca prin simboluri?
Daca vremea sfîrsitului cu toate evenimentele ei apocaliptice, catastrofale este o vreme atît de importanta pentru omul de azi încît toti oamenii ar trebui sa fie informati si pusi în cunostinta de cauza, de ce nu a ales Dumnezeu asa ne vorbeasca clar, fara ocolisuri, fara complicatii si fara simboluri. Nu stia Dumnezeu care avea sa fie soarta interpretarii acestor simboluri; ca unii vor interpreta aceste simboluri într-un fel în timp ce altii în alt fel???
Dumnezeu a ales cu cale ca aceasta carte sa fie cifrata ,codificata ,pentru scopul Sau etern, si sa o descopere la timpul potrivit robilor Sai

enohabel
Mesaje:16
Membru din:20 Mar 2014, 11:57
Confesiune:protestant
Preocupări:apologetica

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde enohabel » 26 Mar 2014, 23:21

Cap 3

In Apocalipsa gasim simboluri ,gasim patru cai de diferite culori în capitolul 6, mielul, vitelul, lacustele, sarpele, leul, leopardul, ursul, broastele, vulturul, pasari, pesti si fiare grotesti bizare, neobisnuite cum este fiara din capitolul 13. In Apocalipsa sînt de asemeni aluzii la lumea din regnul vegetal la copaci si iarba prezentate în contextul cerului, pamîntului si marii. Soarele, luna si stele cerului, fulgerele, apele rîurilor si marea devin mijloace prin care Dumnezeu exprima anumite adevaruri.
Desi între simbolurile cartii Apocalipsei si celelalte carti profetice ale Bibliei se poate face o paralela foarte strînsa, totusi, multe dintre simbolurile Apocalipsei sînt noi. Ele au fost create pentru a sublinia si mai bine ceea ce Dumnezeu a vrut sa ne descopere prin apostolul Sau.

diferitele numere ca 2, 3, 3.1/2, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 24, 42, 144, 666 si altele. Aceste numere pot sa fie luate si în sens literal, dar chiar asa luate ele poarta în întelesul lor o semnificatie simbolica. Asa de pilda numarul 7 este folosit în cartea Apocalipsei de 54 de ori, mai mult decît oricare alt numar. în primul capitol numarul 7 este asezat în dreptul a sapte biserici literale, fizice existente atunci în Asia Mica. Prin numarul 7 care în gîndirea ebraica reprezenta ideea de perfectiune, de plinatate sau de universalitate, autorul Apocalipsei dorea ca cititorii cartii Sale sa treaca peste bariera timpului si a spatiului si sa vada în cele sapte biserici caracteristicile de seama ale bisericii crestine universale.
Cartea Apocalipsei a fost scrisă într-o vreme în care creştinismul intra într-o perioadă de grea persecuţie din partea autorităţilor din Imperiul Roman. Cei mai mulţi comentatori sînt de părere că data scrierii trebuie să fi fost în preajma anului 95 d.Cr.
Autorul ei îi informează pe cititori că în curînd se va produce confruntarea finală dintre Dumnezeu şi Diavol care se va solda cu zdrobirea Diavolului şi biruinţa glorioasă a Mielului lui Dumnezeu

enohabel
Mesaje:16
Membru din:20 Mar 2014, 11:57
Confesiune:protestant
Preocupări:apologetica

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde enohabel » 26 Mar 2014, 23:22

Cap 4
Există patru şcoli de interpretare ale cărţii Apocalipsei: cea preteristă, cea idealistă, cea istoricistă şi cea viitoristă. Luîndu-le pe rînd acestea susţin că:
(1) Preteristă - textul cărţii este simbolic şi legat de evenimentele care au venit asupra Bisericii în secolul I. Astăzi, cartea are doar un caracter documentar, de mărturie a ceea ce s-a întîmplat deja şi din care putem scoate principii veşnic valabile.
(2) Idealistă - textul se adresează unor Biserici reale, dar are numai un caracter simbolic, ilustrînd lupta dintre bine şi rău, cu triumful final al binelui. Apocalipsa este redusă la nivelul unei culegeri de fabule.
(3) Istoricistă - textul este adresat unor Biserici reale, dar capătă un caracter alegoric în care se poate observa o descriere a istoriei din vremea aceea şi pînă la vremea sfîrşitului. Apocalipsa este transformată într-o carte de istorie „cifrată" care poate rivaliza cu oricare carte de istorie din şcolile lumii. În dosul simbolurilor pot fi recunoscute: căderea Romei, mahomedanismul, papalitatea, reformaţia, etc.
(4) Viitoristă - natura textului şi felul în care trebuie el tălmăcit sînt reglementate de „cheia" din Apoc. 1:19: „Scrie lucrurile, pe care le-ai văzut, lucrurile care sînt şi cele care au să vină după ele". Apocalipsa este privită ca o cronică a vieţii creştine din „vremea Bisericii" şi ca o anunţare a evenimentelor viitoare din perioada sfîrşitului. Spre deosebire de interpretarea istoricistă, această interpretare nu caută să recunoască istoria trecută a lumii în textul Apocalipsei. Ea rezervă descrierile din carte pentru evenimente încă viitoare, care îşi aşteaptă în curînd împlinirea.
Majoritatea celor care interpretează „viitorist" cartea Apocalipsei văd în scrisorile trimise celor şapte Biserici, nu numai nişte epistole cu caracter local, ci descrieri ale unor etape caracteristice prin care va evolua starea creştinismului pînă în vremea sfîrşitului (Apoc. 2 şi 3). Restul cărţii nu s-a întîmplat încă. Evenimentele descrise începînd cu capitolul 4 al cărţii se vor declanşa în preajma sau chiar la cea de a doua venire a Domnului. Capitolul 20 descrie trecerea prin vremea Mileniului spre vremea judecării omenirii, iar ultimele două capitole descriu starea de după judecată, în fericirea eternă a părtăşiei cu Dumnezeu şi cu cerul.
Deşi recunoaştem ceva bun în fiecare dintre cele patru feluri de interpretare, noi recomandăm tuturor metoda viitoristă. Ea este cel mai aproape de respectarea spiritului Scripturii şi se armonizează cel mai bine cu ceea ce ştim deja din informaţiile transmise nouă grin intermediul celorlalte cărţi profetice.

enohabel
Mesaje:16
Membru din:20 Mar 2014, 11:57
Confesiune:protestant
Preocupări:apologetica

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde enohabel » 29 Mar 2014, 22:45

Cap 5
Mai există şi acel aspect dublu al lucrării mesianice pe care nu l-au putut înţelege pentru o vreme evreii. Mesia trebuia să vină şi să sufere şi să împărătească. Astăzi, noi ştim că de fapt a fost vorba despre două veniri succesive ale Domnului. Prima dată el a venit în Ierusalim ca să moară pentru păcatele lumii, iar a doua oară se va întoarce în acelaşi Ierusalim ca să-şi instaureze glorioasa Lui împărăţie. Noul Testament nu ne spune cît timp va trebui să treacă între aceste două veniri succesive. El ne dă doar unele evenimente care vor anunţa iminenţa celei de a doua veniri şi declanşarea crizei mondiale care se va sfîrşi cu biruinţa finală a Mielului (Mat. 24:27-31; 2Tes. 2:1-12; 2Tim. 3).
Apocalipsa este o succesiune de serii de „şapte". Se vorbeşte despre: şapte Biserici , şapte duhuri , şapte sfeşnice de aur , şaptestele , şapte peceţi , şapte coarne şi şapte ochi , şapte trîmbiţe , şapte tunete , şapte semne , şapte cununi împărăteşti , şapte plăgi , şapte potire de aur , şapte munţi, şi şapte împăraţi. Cifra „7" reprezintă în simbolistica iudaică „perfecţiunea divină". Cartea Apocalipsa ni-L arată pe Dumnezeu la lucru, în toată desăvîrşirea înţelepciunii Lui, contestat, dar nebiruit, atacat, dar mereu la cîrma istoriei, fără să se grăbească şi fără să întîrzie, conducînd totul spre împlinirea planurilor Lui măreţe şi desăvîrşite.
Cartea Apocalipsei poate şi trebuie să fie înţeleasă. Nici o altă carte a Bibliei nu este mai clară în desfăşurarea mesajului ei.
Studiind si interpretand correct mesajul Apocalipsei avem binecuvantarea certitudinilor Domnul vrea sa fim plini de cunostinta voii Lui dupa cum este scris in cap 1 versetul 3;
3. Ferice de cine citeşte, şi de cei ce ascultă cuvintele acestei proorocii, şi păzesc lucrurile scrise în ea! Căci vremea este aproape!
Scopul unui studiu biblic este sa ai sa capeti viata vesnica,
daca cineva vrea sa ajunga in cer trebuie sa-si faca timp sa studieze drumul care duce acolo...
-un alt scop al unui studiu biblic este sa te cunosti pe tine(Isaia,Iov,Petru etc)
il cunosti pe Domnul,apoi te vezi pe tine si apoi cunosti pe cei din jur
il cunosti pe Domnul si esti puternic si stii toate lucrurile
In zilele noastre se practica un crestinism dupa ureche si uitam sa ne intoarcem la ce este scris

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde maria_andreea » 04 Apr 2014, 14:57

OFF TOPIC

„enohabel”, dacă mai scrieți un singur mesaj fără ca înainte să vă fii răspuns cineva, tot ce ați scris trimit la recycle bin. Nu e blog aici, e forum unde se lansează o provocare, o întrebare și se așteaptă un răspuns; forumul funcționează pe principiul dialogului, nu al monologului.
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

AndreiDinu
Mesaje:65
Membru din:10 Iun 2013, 23:39
Confesiune:ateu
Preocupări:Teologie,Istorie,IT

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde AndreiDinu » 04 Apr 2014, 19:01

Si pe langa asta, deja stim unde au dus interpretarile protestante ale Apocalipsei. Sfarsitul lumii anuntat de nu stiu cate ori, lume indusa in eroare de pastori care au gasit "cheia" unor pasaje etc.

Avem deja doua talcuiri, una a Sfantului Andrei al Neocezareei si cartea Arhiepiscopului Averchie Tausev. Sunt suficiente pentru oricine.

anastasys
Mesaje:82
Membru din:17 Aug 2012, 16:50
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicina (profesie), carti, pelerinaje

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde anastasys » 04 Apr 2014, 21:25

Avem deja doua talcuiri, una a Sfantului Andrei al Neocezareei si cartea Arhiepiscopului Averchie Tausev. Sunt suficiente pentru oricine.
Ar mai fi din câte ştiu doar eu, două ale unor autori greci, Savvas Agouridis şi Evsevios Vittis şi una a lui Ioan Mircea, nici una dintre ele de găsit, de citit pe net.

AndreiDinu
Mesaje:65
Membru din:10 Iun 2013, 23:39
Confesiune:ateu
Preocupări:Teologie,Istorie,IT

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde AndreiDinu » 05 Apr 2014, 16:40

Ar mai fi din câte ştiu doar eu, două ale unor autori greci, Savvas Agouridis şi Evsevios Vittis şi una a lui Ioan Mircea, nici una dintre ele de găsit, de citit pe net.
Da, si cartea profesorului Savvas Agouridis e buna. Chiar o recomand!

enohabel
Mesaje:16
Membru din:20 Mar 2014, 11:57
Confesiune:protestant
Preocupări:apologetica

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde enohabel » 12 Apr 2014, 02:55

OFF TOPIC

„enohabel”, dacă mai scrieți un singur mesaj fără ca înainte să vă fii răspuns cineva, tot ce ați scris trimit la recycle bin. Nu e blog aici, e forum unde se lansează o provocare, o întrebare și se așteaptă un răspuns; forumul funcționează pe principiul dialogului, nu al monologului.
tu esti ceva sefa'' pe aici...da ?, ok am inteles mesajul, insa aici trece saptamani pana cineva raspunde la mesaj si eu doresc sa impartsesc studiul din apocalipsa cu crestinii autentici...daca trece timp si nimeni nu raspunde ce fac?

enohabel
Mesaje:16
Membru din:20 Mar 2014, 11:57
Confesiune:protestant
Preocupări:apologetica

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde enohabel » 12 Apr 2014, 02:59

Domeniul profetic

Inainte de a intra in subiectul propriu zis al Apocalipsei sa urmarim cateva considerente generale in legatura cu profetiile din Biblie
In ce priveste interpretarea si implinirea profetiilor distingem cel putin 3 posibilitati de interpretare
1). implinire literara...in VT exista aprox 300 de profetii despre Domnul Isus care sau implinit literar; Isaia 53, psalmul 22..implinire literara si spirituala...
2). implinire spirituala
3). unele profetii au implinire literara dar si simbolica spirituala( mana, stanca din Horeb, mielul de paste)
La profetiile despre revenirea Domnului unii spiritualizeaza exagerat, la fel si invatatura despre mileniu
2 caracteristici de baza,mai speciale ale profetiei;
-implinirea progresiva(deja dar nu inca) exemplu cu imparatia Lui Dumnezeu...
-cronologie specifica( Isaia 61 si Luca 4) anul de indurare si ziua de razbunare sau profetia lui Ioel care vede si revarsarea duhului si semne mari care
apartin sfarsitului..
Isus cand vorbeste despre daramarea Ierusalimului despre sfarsitul veacului si despre venirea Lui s-ar putea crede ca aceste evenimente au loc simultan, insa noi stim ca exista o perioada de timp intre aceste evenimente
-unii profeti vb despre 2 evenimente intr-unul singur dar la implinire poate exista un interval lung de timp intre ele...
-exact asa este si la revenirea Domnului...vor fi 2 etape, prima cand ia mireasa (biruitorii),adica venirea secreta si a doua cand vine pentru judecata finala , cand vor invia toti cei morti in Hristos, mantuirea ramasitei lui Israel si instaurarea mileniului

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde maria_andreea » 12 Apr 2014, 07:52

„enohabel”, nu sunt eu „șefa”, moderez alături de alți colegi.
aici trece saptamani pana cineva raspunde la mesaj
Foarte bine, să treacă săptămâni și să răspundă doar doar cei implicați în subiect sau avizați. Preferăm răspunsurile de calitate, celor cantitative.
eu doresc sa impartsesc studiul din apocalipsa cu crestinii autentici.
Dacă doriți să împărtășiți altcuiva așteptați până va intervenii cineva căruia să îi împărtășiți. Dvstră până acum v-ați împărtășit singur, dvstră înșivă ideile; e absurd, nu-i așa!?
daca trece timp si nimeni nu raspunde ce fac?
Scrieți o carte :). Domnule, e forum; până nu răspunde, nu răspundeți.

Dacă continuați cu această înțelegere greșită a utilizării forumului monologul dvstră va dispărea.
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

enohabel
Mesaje:16
Membru din:20 Mar 2014, 11:57
Confesiune:protestant
Preocupări:apologetica

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde enohabel » 12 Apr 2014, 11:00

„enohabel”, nu sunt eu „șefa”, moderez alături de alți colegi.
aici trece saptamani pana cineva raspunde la mesaj
Foarte bine, să treacă săptămâni și să răspundă doar doar cei implicați în subiect sau avizați. Preferăm răspunsurile de calitate, celor cantitative.
eu doresc sa impartsesc studiul din apocalipsa cu crestinii autentici.
Dacă doriți să împărtășiți altcuiva așteptați până va intervenii cineva căruia să îi împărtășiți. Dvstră până acum v-ați împărtășit singur, dvstră înșivă ideile; e absurd, nu-i așa!?
daca trece timp si nimeni nu raspunde ce fac?
Scrieți o carte :). Domnule, e forum; până nu răspunde, nu răspundeți.

Dacă continuați cu această înțelegere greșită a utilizării forumului monologul dvstră va dispărea.
Da recunosc, eu cant eu ma ascult, asta nu-i bine, am aterizat gresit...si ma retrag, am eu o grenada pentru voi care m-ati respins, no sa apara in topic ca-i prea tare pentru voi cei cu minti intunecate si cufundati in idolatrie

Nehustan si Parascheva


Cine este Nehustan??? 2 Regi 18;4 citez;

3. El ( imparatul Ezechia) a făcut ce este plăcut înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său David.
4. A îndepărtat* înălţimile, a sfărîmat stîlpii idoleşti, a tăiat Astarteele, şi a sfărîmat în bucăţi şarpele** de aramă, pe care-l făcuse Moise, căci copiii lui Israel arseseră pînă atunci tămîie înaintea lui: îl numeau Nehuştan.


Cine este Parascheva??? scurt istoric;

Istoric

Credinciosii ortodoxi si greco-catolici o praznuiesc la aceasta data pe Cuvioasa Parascheva - izvor de fapte bune, adevar si smerenie.
Nascuta in anul 1025 in sudul Dunarii, in satul Epivat, aproape de Constantinopol, intr-o familie de nobili vlahi, credinciosi, s-a bucurat de o educatie aleasa. Mama si bunica au indrumat-o la cele mai vestite scoli ale vremii. La varsta de 16 ani studiase viata filosofilor si a sfintilor si o venera pe Sfanta Ecaterina. Din tinerete aoptat pentru o viata de ascet. Nu i-a indeplinit dorinta tatalui sau de a se casatori cu un tanar aristocrat. In noaptea nuntii a fugit spre Constantinopol, insotita de un grup de crestini. I-a rasplatit pe insotitorii sai din averea parinteasca si i-a eliberat din sclavie. A plecat in pelerinaj la diferite locuri sfinte. La Manastirea Maicii Domnului din Heracleea Pontului, de exemplu, a petrecut 5 ani, timp in care a studiat medicina. Apoi si-a continuat drumul spre Ierusalim si apa Iordanului, locul de botez al Mantuitorului. A trait in rugaciune si post. Vinerea, ziua in care a fost rastignit Iisus, Cuvioasa tinea post negru. De aceea i se spune si Sfanta Vineri, nume venerat de credinciosii romani. O boala s-a cuibarit in sufletul ei imputinat de suferinta si de grija pentru semeni. Un semn dumnezeiesc a indemnat-o sa se intoarca in þarã. S-a impartasit la Constantinopol si, la 14 octombrie 1050, a trecut la viata vesnica, la varsta de 25 de ani. Moastele ei au fost descoperite dupa 200 de ani, cand a fost canonizata de Patriarhia din Constantinopol. Dupa multe peripetii, racla cu sfintele moaste a ajuns la Iasi, la 13 iulie 1641. Cortegiul a fost intampinat de Mitropolitul Varlaam si domnitorul Vasile Lupu. Racla a stat in Biserica Trei Ierarhi pana in anul 1889, cand a fost adapostita in Catedrala Mitropolitana. Cuvioasa este ocrotitoarea Iasiului si a Moldovei. Minunile sale se coboara asupra tuturor credinciosilor care-i cer ajutor la vreme de cumpana

Chiar daca acest scurt istoric a Paraschevei, este romantat, eu personal nu ma indoiesc de faptul ca a fost o femeie sfanta evlavioasa,de aceea a si ramas in istorie.
Problema este insa cu aceste moaste si acest mare circ, care il fac popii astia...
Ma indoiesc ff serios ca acele oase apartin Paraschevei,ca zice ca au fost descoperite dupa 200 de ani,sic!!!
Zice presa ca la aceasta aniversare cu racla cu moaste, ar fi fost in jur de 1 milion de persoane,(asta a fost in 2008) au format cozi de kilometri ca sa ajunga sa atinga racla cu moaste....sarmanii oameni,cat de tare sunt inselati si ce intuneric spiritual.
Se zice ca minunile se coboara asupra tuturor care ii cer ajutorul...aiureli si minciuni.
Se zice ca este ocrotitoarea Iasiului si a intregii Moldove...pai nu a ocrotit deloc,cele mai mari inundatii si repetate au fost in Moldova.
Zicala populara(in fond neadevarata) zice ;Pana sa ajungi la Dumnezeu te mananca sfintii ", da dar cine te-o inselat ca sa te rogi si sa apelezi la sfinti ???..intreb si io, deoarece este scris;citez;

5. Caci este un singur Dumnezeu, si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos...(1 Timotei 2;5)

Acest verset e bine sa-l stim pe de rost.

Referitor la morti,in VT. era o porunca clara; cine se atingea de un mort era necurat 7 zile,iar preotul nu avea voie sa se atinga de un mort.
Daca Dumnezeu intentiona ca noi sa cinstim si sa pupam niste oase de sfinti morti atunci cu siguranta ca aveam ceva oase mai de soi, ale lu Petru, sau Pavel, de exemplu.

Acum o sa ma intrebati ;Ce legatura are Nehustan cu Parascheva???,pai are si inca una mare, ca si Nehustan a fost sfintit,era sarpele de arama din pustie,cand Israel calatorea spre Canaan, ei l-au pastrat intr-o lada. Nu a fost bai ca l-au pastrat,a fost bai ca l-au scos din lada si ca i se inchinau si ardeau tamaie in cinstea lui, iar Ezechia om cuminte si credincios a poruncit sa fie sfaramat in bucati si ars.
Va intreb acum; cata tamaie or ars preotii in jurul raclei lu Parascheva, poate tone...dar cate pupaturi???
Da businessul preotilor infloreste pe seama credulitatii si inconstientei asa zisilor credinciosi,cate lumanari cartulii,cruciulite si obiecte de cult or fi vandut, la asa mare asistenta???
Doamne ai mila de noi pacatosii !!!, lumineaza-ne,si trimite te rog un Ezechia sa arda aceasta uraciune obiect de idolatrie cronica.
inca 2 versete care e bine sa le invatam pe de rost;

15. Fiindca n’ati vazut nici un chip* in ziua cand v’a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheati** cu luare aminte asupra sufletelor voastre,
16. ca nu cumva sa va* stricati, si sa va faceti** un chip cioplit, sau o infatisare a vreunui idol, sau chipul† vreunui om sau chipul vreunei femei,...

enohabel
Mesaje:16
Membru din:20 Mar 2014, 11:57
Confesiune:protestant
Preocupări:apologetica

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde enohabel » 12 Apr 2014, 11:11

Asa ca treziti-va oameni buni, la gunoi; cu moaste lumanari ,icoane tamaie, si inchinare falsa, pocaiti-va ca in curand vine mania Lui Dumnezeu

enohabel
Mesaje:16
Membru din:20 Mar 2014, 11:57
Confesiune:protestant
Preocupări:apologetica

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde enohabel » 12 Apr 2014, 11:14

Cap 7

Necesitatea a doua faze...cronologie speciala
-una este revenirea Domnului care ne izbaveste de mania viitoare... vine ca mire...1 tes 4;16
-si alta e venirea Domnului intr-o flacara de foc ca sa pedepseasca...vine ca judecator 2 tes; 1;7,8

Inainte ca sa intram sa vedem semnificatia mesajelor catre cele 7 Biserici e important sa vedem cum I se descopera Domnul lui Ioan

Ioan il vede pe Domnul in mijlocul a 7 sfesnice de aur

Am gasit poza asta pe internet,dar sfesnicul din Templu arata altfel,poate gasim o copie fidela


Sfesnicul care a fost poruncit de Domnul lui Moise pentru Cortul Intalnirii are o insemnanate mare si o simbolistica aparte, era facut din aur curat,avea sase brate,in varful carora erau sase flori de migdal,,plus una era asezata pe fusul central… totul din aur batut si deasupra pe florile de migdal erau asezate cele 7 candele pentru ulei
Citez; Levetic 24;2
Porunceşte copiilor lui Israel să-ţi aducă pentru sfeşnic untdelemn curat de măsline tescuite, ca să ţină candelele aprinse neîncetat.
Sfesnicul in Noul Legamint reprezinta manifestarea prezentei Lui Dumnezeu in Biserica locala
Deoarece Ioan vede 7 sfesnice de aur, inseamna ca fiecare Biserica locala amintita avea cate un sfesnic de aur, si asta este conditia de baza ca o Biserica locala sa aibe sfesnic, adica manifestarea prezentei Lui Dumnezeu.
Observam ca Biserica din Sardes(ingerul Bisericii) era mort,asta inseamna ca avea sfesnic dar nu ardea, era stins, ori conditia si porunca era ca flacara candelelor sa nu se stinga.
De asemenea vedem avertizarea Domnului pentru Biserica din Efes; citez;
5. Adu-ţi dar aminte de unde ai căzut; pocăieşte-te, şi întoarce-te la faptele tale dintîi. Altfel, voi veni la tine, şi-ţi voi lua sfeşnicul din locul lui, dacă nu te pocăieşti

AndreiDinu
Mesaje:65
Membru din:10 Iun 2013, 23:39
Confesiune:ateu
Preocupări:Teologie,Istorie,IT

Re: Apocalipsa, studiu biblic si interpretare

Mesaj necititde AndreiDinu » 12 Apr 2014, 17:31

Asa ca treziti-va oameni buni, la gunoi; cu moaste lumanari ,icoane tamaie, si inchinare falsa, pocaiti-va ca in curand vine mania Lui Dumnezeu
Enohabel, in primul rand frumos din partea ta ca vii pe un forum ortodox si insulti cultul ortodox. Mai ales folosirea expresiei "la gunoi". Asa se practica pe la voi cu ceea ce e sfant? Aruncati la gunoi?

In al doilea, nu mai bine lasati voi protestantii prostiile apocaliptice si va apucati sa "privegheati" si sa "va rugati"?

In al treilea, te rog sa-mi spui care e inchinarea adevarata? Si in ce consta aceasta inchinare.

In al patrulea, stai foarte prost la exegeza. Ai scris numai aberatii peste aberatii fara nici-o legatura cu adevarul biblic. De unde stii tu ca "vine in curand mania lui Dumnezeu". Asta e scoasa tot de vre-un pastor care vrea sa fie vedeta tv macar pentru o zi?


Înapoi la “Arhivă & Recycle Bin”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX