CANONUL ORTODOXIEI (Ed. Deisis)

Aici puteţi descărca diferite cărţi şi tot aici găsiţi diferite prezentări şi discuţii pe mariginea celor mai importante apariţii editoriale...
Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:
CANONUL ORTODOXIEI (Ed. Deisis)

Mesaj necititde protosinghel » 14 Iun 2009, 11:35

Imagine

Nu ştiu de ce, dar aveam impresia că încă acum un an am făcut prezentarea cărţii apărută sub îngrijiorea diaconului Ioan Ică jr. - CANONUL ORTODOXIEI, vol. 1. Dând o căutare prin forum, am constatat că ea lipseşte.
Iată ce ne informează editorul despre această carte:Canonul Ortodoxiei este titlul generic al unei serii prevazute sa apara in cinci volume si care isi propune restituirea integrala a tuturor documentelor constitutive ale identitatii crestine ortodoxe. Lectura lor va oferi cititorului posibilitatea de a avea un raspuns avizat si riguros exact la intrebarea: ce sunt ortodoxia crestina si crestinismul ortodox in forma lor canonica?

Volumul de fata, care inaugureaza aceasta serie, este dedicat Canonului apostolic al primelor secole si include un corpus de texte si documente scripturistice, martirice, liturgice si disciplinare care reveleaza existenta inainte de anul 325 a unui crestinism al originilor, integral, viu si riguros, care isi exprima rigoarea in termenii notiunii fundamentale de canon. Inainte de a promulga dogme, definitii sau tomosuri (cum se va face in epoca imperiala bizantina), Biserica apostolica a primelor secole si-a formulat normativul identitatii sale intr-o serie de canoane: canonul scripturistic, canonul adevarului credintei, canonul etic si disciplinar al vietii si mai ales canonul liturgic. Cititorul interesat are acces in acest volum la:

— primele acte martirice si apologii crestine;
— corespondenta discipolilor directi ai apostolilor: Clement Romanul si Ignatie Teoforul;
— primele aparari ale Traditiei apostolice de catre Irineu al Lyonului si Tertulian;
— documentele literaturii canonice apostolice in integralitatea lor: Didahia Apostolilor, Traditia Apostolica, Canoanele Bisericesti ale Apostolilor si Constitutiile Apostolilor; si
— cele mai vechi colectii pastrate de rugaciuni ale Bisericii vechi: principalele anaforale euharistice, Euchologion-ul lui Serapion din Thmuis si mai ales cel mai vechi Euchologion bizantin pastrat in codicele Barberini graecus 336.
Actualitatea si importanta permanenta a acestor documente fondatoare se dovedeste acuta in zilele noastre cand, pe fondul unei ingrijoratoare amnezii a esentelor, crestinismul apostolic e supus unor tot mai radicale si virulente atacuri mediatice si eforturi de deconstructie si subminare.
Studiul introductiv, amplu si erudit, propune un exercitiu de memorie si reasimilare reflexiva a traditiei ortodoxe ca proces viu de realizare istorica si ecleziala a unei Forme canonice identificate cu misterul paradoxal si inepuizabil al Persoanei lui Iisus Hristos Cel rastignit si preaslavit, Fiul vesnic al Tatalui si Capul in Duhul Sfant al creatiei celei noi. Identificarea si realizarea acestui Canon, ireductibil la scheme osificate, e o invitatie la inteligenta, smerenie si discernamant personal.
Planul intregii serii a Canonului Ortodoxiei este urmatorul:
I. Canonul apostolic al primelor secole (volumul de fata)
II. Canonul dogmatic si disciplinar al Sinoadelor Ecumenice (325–843)
III. Canonul dogmatico-polemic al Bisericii bizantine (843–1453)
IV. Canonul hagiografic (Sinaxarul) Bisericii bizantine
V. Canonul dogmatico-polemic al Bisericii rasaritene postbizantine
Aici am găsit cuprinsul detaliat al primului volum.

Eu am citit încă vara trecută această carte şi voi reveni cu ceva impresii...

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: CANONUL ORTODOXIEI (Ed. Deisis)

Mesaj necititde protosinghel » 10 Iul 2009, 10:58

Recent am avut nevoie să consult această carte şi m-am dat seama cât de utilă este oricărui cercetător (şi vă rog să nu uitaţi de această apreciere pozitivă a mea!). Pentru prima data avem adunate într-o colecţie de lux foarte multe izvoare ale creştinismului primar; unele chiar inedite în limba română.
Am rămas însă, a nu ştiu câta oară, foarte dezamăgit de traducerea părintelui Ioan Ică jr. Pe alocuri chiar m-am distrat...
Vă dau doar 2 exemple din traducerea "Liturghiei Sf. Iacov" (p. 901).
"dă-le lor [diaconilor - protos.] viaţă ireproşabilă";
"Aduţi aminte, Doamne, de buna temperarea diverselor feluri de aer...".

De-a dreptul penibilă este traducerea din Codexul Barberini gr. 336, la pagina 954. Cred că toată lumea a asistat cel puţin odată în viaţă la un Botez şi îşi va da seama despre ce este vorba... ;)
Iată textul:
"Ai dezertat de Satana? Am dezertat!...
Te-ai înregimentat lui Hristos? M-am înregimentat"
:shock:

Ce ziceţi? Vă plac asemenea traduceri, ieşite de sub pana unui profesor universitar de la Sibiu? Trebuia ca părintele Ică să se uite cel puţin pe traducerea italiană a codexului din aceeaşi carte (dacă traducerile clasice româneşti îl dezgustă) şi era să găsească: "Renunci a Satana? Renuncio!... Avete aderito a Cristo? Abbiamo aderito!". Deşi total neobişnuite pentru noi, cuvintele "a renunţa" şi "a adera" sunt mult mai aproape de realitate, pe când terminologia militară a părintelui Ică este o simplă fabulaţie!

Avatar utilizator
IOACHIM
Mesaje:1113
Membru din:12 Feb 2010, 05:54
Confesiune:ortodox

Re: CANONUL ORTODOXIEI (Ed. Deisis)

Mesaj necititde IOACHIM » 22 Mar 2011, 00:52

Ha ha... asa este... Probabil au lucrat m. multi la carte si n-a mai verificat toate amanuntele... a mers pe incredere! Sau i-a scapat atentiei.... A urmarti doar locurile mai grele.


Înapoi la “Bibliotecă (download) + prezentări de carte”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX