Ce fel de "ortodocşi" avem...

Tot felul de probleme de Morală şi Spiritualitate Ortodoxă.
Discuţii pe marginea Operelor patristice, Filocalie, Pateric etc
Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:
Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde protosinghel » 17 Dec 2010, 21:34

Tag: No Comment

Despre diferenţa dintre Paşte şi Crăciun


george
Mesaje:22
Membru din:21 Feb 2010, 00:32
Confesiune:ortodox

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde george » 18 Dec 2010, 17:00

:oops: Se pune intrebarea cine e de vina, preotul, parintii sau individul? In primul rind parintii.

oanna
Mesaje:73
Membru din:29 Noi 2010, 23:29
Confesiune:ortodox

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde oanna » 19 Dec 2010, 00:40

Se pune intrebarea cine e de vina, preotul, parintii sau individul? In primul rind parintii.
cred ca aia n-au inteles intrebarea cu toate ca nu inteleg ce era de neinteles in ea.
In biserica se citesc texte vis a vis de nasterea Domnului sau de moartea si invierea Lui; nu se poate ca cei intrebati sa doarma in biserica chiar tot timpul!

Avatar utilizator
maria_andreea
Mesaje:1540
Membru din:23 Apr 2008, 13:33
Confesiune:ortodox
Preocupări:mecanică, finanţe, teologie, natură
Localitate:Sibiu
Contact:

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde maria_andreea » 19 Dec 2010, 14:15

Se pune intrebarea cine e de vina, preotul, parintii sau individul?
Dacă e să căutăm ţapul ispăşitor îl găsim uşor, dar nu rezolvă problema atâta timp cât ea e personală, deci personal trebuie rezolvată, însă ignoranţa primează ...
De la preot nu poate pleca "problema" căci rânduiala liturgică, aşa cum s-a spus, ne aminteşte ce eveniment sărbătorim.
Dacă părinţii nu şi-au învăţat copii, asta e din cauză că la rândul lor nu au fost învăţaţi şi aşa mai departe. Cu toate acestea nu sunt absolviţi de vină mai ales când ating vârsta majoratului, când sunt liberi şi au multiple posibilităţi să caute, să întrebe, să cunoască. Rămâne deci ultima variantă a aflării "vinovatului". Dacă fiecare individ s-ar rezuma la ceea ce a primit de la părinţi nu ar mai exista evoluţie, nu ? deci el este cel care trebuie să ridice nivelul de cunoaştere al familiei un pic mai sus mai ales că tinereţea este prielnică acestei activităţi (mai puţine griji, minte mai curată, mai limpede, timp mai mult etc).

Trebuie totuşi să ţinem cont şi de faptul că cei care au fost intervievaţi aveau în jur de 60-70 ani (cu excepţia unui singur caz) ceea ce denotă că nu aveau condiţiile necesare cunoaşterii (acces la informaţie creştină, biserici în care să se oficieze "nestingherit" Sf. Liturghie etc.)
Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde protosinghel » 19 Dec 2010, 19:28

Se pune totuşi întrebarea, cum preotul îi spovedeşte şi-i împărtăşeşte pe aceşti oameni?
Când se împărtăşesc aceştia oare "Cred şi mărturisesc că în Potir este Însuşi Cinstit Trupul lui Hristos şi Însuşi Cinstit Sângele Său"?

Dionysie
Mesaje:695
Membru din:20 Dec 2010, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:înţelegerea
Localitate:fost: "aletheia"

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde Dionysie » 22 Dec 2010, 12:11

În astfel de cazuri este mai mult decât evidentă culpa în care se află episcopul şi preoţii care au astfel de "enoriaşi" prin "parohii". Şi nu le este ruşine, şi nu sunt traşi la răspundere în faţa unor tribunale bisericeşti, şi vor continua tot aşa atâta vreme cât locurile calde şi confortabile li se vor menţine unor asemenea batjocoritori şi trădători din lăuntru ai Bisericii Creştine. Dealtfel cred că s-a putea serios pune problema creştinismului unor astfel de structuri ecleziale despre care ar trebui ştiut de ce şi ai cui bani îi mănâncă pentru a avea astfel de "roade".

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde Octav » 26 Dec 2010, 15:08

Dupa parerea mea, cred ca nu e chiar bine pusa intrebarea, mai bine ar fi nu "ce fel de oameni avem ?", dar "cum si de ce au ajuns oamenii astfel" ?
Fiindca deobicei vedem greseala in altii dar nu o vedem in noi, noi - inseamna persoanele responsabile de aceste lucruri, fiindca "cel mai mare" dintre frati pe linga drepturi, titluri si chestii de acest gen, mai are si obligatiuni, printre care obligatiunea de a conduce lumea pe o cale buna. Lumea insa confunda postul si sarbatorile cu o perioada de dieta si o ceremonie finala la care trebuie de facut anumite lucruri sau bucate si de aprins o luminare, adeseori in mod formal.
In biserica ortodoxa nu exista o buna comunicare, caci prin comunicare se inmulteste cuvintul Domnului, prin comunicare se creeaza o cumunitate, o biserica, fiindca biserica nu consta doar dintr-un local sau pereti, ci si oameni, chiar in primul rind oamenii, insa oamenii sunt mai mult invatati ce si cum trebuie sa faca, mai putin li se comunica de ce si pentru ce, de unde si in ce consta, altii care se uita dintr-o parte compara pe ortodoxi cu niste zombi care sunt pur si simplu manipulati cu un scop anume, printre care si banii. Iar daca pui prea multe intrebari, ti se da in cap, sau se uita "straniu" la tine. Apostolii puneau accent nu pe a se ruga noaptea intreaga, dar pe a propovadui cuvintul Domnului, exemplul cu persoana care a cazut de la etaj si a fost inviata de apostol. Nu stiu exact cum era in perioada vechiului testament in sinagoga, dar si acolo oamenilor li se oferea posibilitatea de a zice ceva in biserica, exemple din Biblie sunt, printre care si cu Iisus.
In fine, ideia este: ca poti "frecventa" biserica ani la rind insa fara sa ai credinta si nici cunostinta respectiva pe care ar trebui sa o acumulezi dea lungul acestui timp, cine este de vina: omul-simplu din biserica sau omul-responsabil din biserica, nu se stie...ramine ca fiecare in parte "Obiectiv" sa analizeze lucrurile.

oanna
Mesaje:73
Membru din:29 Noi 2010, 23:29
Confesiune:ortodox

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde oanna » 27 Dec 2010, 04:17

Dupa parerea mea... biserica nu consta doar dintr-un local sau pereti, ci si oameni, chiar in primul rind oamenii,
e bine ca ai aflat asta acum decit niciodata!
..Lumea insa confunda postul si sarbatorile cu o perioada de dieta si o ceremonie finala la care trebuie de facut anumite lucruri sau bucate si de aprins o luminare, adeseori in mod formal.
nu toata lumea, evident.
In biserica ortodoxa nu exista o buna comunicare, caci prin comunicare se inmulteste cuvintul Domnului, prin comunicare se creeaza o cumunitate, o biserica,
prima parte a frazei de mai sus neaga pe a doua: "in BO nu exista... o biserica".
Iar daca pui prea multe intrebari, ti se da in cap, sau se uita "straniu" la tine.
imi pare rau ca ai patit asa ceva; ori ai pus intrebari neroade ori nu persoanei potrivite.
Eu si sotul, fosti baptisti, am pus intrebari la care ni s-a raspuns; am mai cautat si singuri si cine cauta, gaseste.
Apostolii puneau accent nu pe a se ruga noaptea intreaga, dar pe a propovadui cuvintul Domnului,
nu cunosti cit se rugau sf. apostoli; ca sa nu mai spun ca in sec I era necesar sa se raspindeasca crestinismul si asta prin propovaduire si mai ales, prin traire a ceea ce se propovaduieste caci "cunoasterea fara indumnezeire e stiinta dracilor".
Vad ca ai influente np dar daca vrei predici, gasesti cite carti vrei si fara sa te duci printre sectari. In BO credinta se traieste nu (atit) se predica.
In fine, ideia este: ca poti "frecventa" biserica ani la rind insa fara sa ai credinta si nici cunostinta respectiva pe care ar trebui sa o acumulezi dea lungul acestui timp, cine este de vina:
ideea asta e banala si fara sa cauti tap ispasitor.

oanna
Mesaje:73
Membru din:29 Noi 2010, 23:29
Confesiune:ortodox

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde oanna » 27 Dec 2010, 04:48

Dacă e să căutăm ţapul ispăşitor îl găsim uşor, dar nu rezolvă problema atâta timp cât ea e personală, deci personal trebuie rezolvată, însă ignoranţa primează ..
dupa cum e si de asteptat, din nefericire "Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi Sunt cei ce intră pe ea".
Se pune totuşi întrebarea, cum preotul îi spovedeşte şi-i împărtăşeşte pe aceşti oameni?
Când se împărtăşesc aceştia oare "Cred şi mărturisesc că în Potir este Însuşi Cinstit Trupul lui Hristos şi Însuşi Cinstit Sângele Său"?
tainele sau motivatia inimii omului o cunoaste numai Dumnezeu nu si preotul; preotul nu e chemat sa aibe darul ghicitului.
În astfel de cazuri este mai mult decât evidentă culpa în care se află episcopul şi preoţii care au astfel de "enoriaşi" prin "parohii".
toti episcopii si preotii au "astfel de enoriasi", fara exceptie. Pastoresc parohii in care se gasesc tot soiul de oameni; nu pastoresc parohii de ingeri. Si nici nu sunt magicieni.
Dar daca e sa vorbim de culpa, incepi cu tine insuti; nu arati cu degetul catre altul caci tu insuti nu esti mai bun; mai rau da, nu si mai bun!
Şi nu le este ruşine
mai degraba parere de rau caci nu pot schimba pe toti; Dumnezeu nu sunt.
Dar tie iti este rusine de tine sau te vezi deja desavirsit(a)?

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde Octav » 27 Dec 2010, 13:18

tap ispasitor.
1) Cu "aflatul acum"...te rog, fara ironie, la fel pot face si eu si oricare...insa nu acesta este scopul si esenta discutiei, corect ?
2) Nu toata lumea, doar majoritatea, chiar un suflet sa nu cunoasca este regretabil, dar nu inca o treime sau o optime, te-ai consolat cu ideia ca totusi sint citiva care cunosc si basta, printre acei care nu cunosc sau au uitat sau nu au inteles puteai fi chiar tu - gindestete.
3) Nu te lega de cuvinte, uitate la esenta, ideia a fost ca nu poti crea o comunitate puternica, credincioasa, fara o buna comunicare si intelegere, caci sunt mai multe feluri de comunitati sau grupuri, in care comunicarea poate fi deficitara, dupa parerea mea, grupurile (daca asa mai tare iti place) ortodoxe sunt prin acele grupuri cu o comunicare deficitara, chiar daca nu va palce, sunt alte confesii (secte daca asa credeti ca e mai bine) in care comunicarea este mai buna, astfel relatiile sunt mai strinse dinte membri, deaceia si unii oameni aleg aceste confesii, desigur motive sunt multe, insa printre care si acesta, dar voi numai sa aratati cu degetul puteti, ca iata sectantii acestia...sectantii acestia, mai bine a-ti vedea birna din "locul respectiv". Repet, cazuri exceptionale sunt oriunde, insa merge vorba de majoritate.
4) Da, mai bine de tine, mai rau de altii, care nu au dat de asa persoane.
5) Eu nu m-am adresat la persoane de alte confesiuni crestine, fiindca si ei sunt oameni si nu le place sa le zicem sectari sau de rang inferior sau ciini sau nu stiu cum, chiar daca..., eu nu doresc sa fiu influentat sau manipulat, dar la citit carti nu fiecare are timp, deaceia si am mentionat mai sus importanta comunicarii, fiindca de la comunicare se incep lucrurile bune, prin cuvinte, "La inceput a fost cuvintul..." :)
6) Chiar este foarte actuala, fiindca lumea traieste de mii de ani in nestiinta, caci nu in zadar a zis Iisus: "Iarta-i, ca nu stiu ce fac".

Cind merge bine, pentru fapte bune - toti doresc sa i-si asume responsabilitati, cind sunt probleme sau momente dificile - nimeni nu doreste sa-si asume responsabilitati, zicind: "Iata, ti-ai gasit tap ispasitor ! "

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde protosinghel » 27 Dec 2010, 17:59

Aruncaţi o privire şi aici

oanna
Mesaje:73
Membru din:29 Noi 2010, 23:29
Confesiune:ortodox

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde oanna » 27 Dec 2010, 20:39

1) Cu "aflatul acum"...te rog, fara ironie, la fel pot face si eu si oricare...insa nu acesta este scopul si esenta discutiei, corect ?
Cind ai afirmat ca "biserica nu consta doar dintr-un local sau pereti, ci si oameni, chiar in primul rind oamenii", prin raspunsul meu n-am avrut sa fiu ironica chiar daca asta a iesit la suprafata. :)
Evident ca Biserica lui Hristos, ca Stipl si Temelie a Adevarului, nu consta din cladiri cu pereti ci, "in primul rind" din oameni. In al doilea rind din Hristos, Capul acestei Biserici.
Cladirea in sine, cu pereti, sub care se aduna credinciosii sa se inchine Sfintei Treimi o numim "biserica" nu Biserica. Asta ca sa facem corecta distinctie intre cele doua.
2) Nu toata lumea, doar majoritatea, chiar un suflet sa nu cunoasca este regretabil, dar nu inca o treime sau o optime, te-ai consolat cu ideia ca totusi sint citiva care cunosc si basta, printre acei care nu cunosc sau au uitat sau nu au inteles puteai fi chiar tu - gindestete.
eu una cunosc, din fericire :)
Dar acea "majoritate" la care te-ai referit nu reprezinta majoritatea dintr-un sat oarecare si nu majoritatea dintre credinciosii romani.
Iar cei intervievati, chiar daca au stat cam rau cu teoria, se pare ca nu si cu practica in sine. Tineau post, se spovedeau de pacate si mergeau la biserica sa se inchine Sfintei Treimi (daca asta e prea putin pentru tine).
3) Nu te lega de cuvinte, uitate la esenta, ideia a fost ca nu poti crea o comunitate puternica, credincioasa, fara o buna comunicare si intelegere, caci sunt mai multe feluri de comunitati sau grupuri, in care comunicarea poate fi deficitara, dupa parerea mea, grupurile (daca asa mai tare iti place) ortodoxe sunt prin acele grupuri cu o comunicare deficitara,
deci depinde ce intelegi prin "comunitate" sau "grup" si la ce te astepti de la ea.
Altfel, credinciosii care se aduna sub acelasi acoperis (biserica) si se inchina aceleiasi Sfinte Treimi, formeaza o comunitate de credinciosi chiar daca aceasta nu are caracteristicile unei familii in care fiecare se ingrijeste de celalalt; asta ar fi ideal dar nu trebuie sa uiti ca suntem inca pe pamint; de fapt tu insusti nu poti da ce astepti de la altul/altii; esti limitat ca majoritatea celor din jur.
Poti veni cu o idee in acest sens dar numai daca ai pus-o tu insuti in practica mai intii.
chiar daca nu va palce, sunt alte confesii (secte daca asa credeti ca e mai bine) in care comunicarea este mai buna, astfel relatiile sunt mai strinse dinte membri, deaceia si unii oameni aleg aceste confesii,
la sectanti gasesti nitel mai multa comunicare decit printre ortodocsi dar asta daca te uiti la suprafata.
Acolo am vietuit ani buni si la sectanti tata a fost diacon si pastor baptist (numit in maniera np, fara continuitate apostolica, deci fara harisma in sine).
Vai ce bine te simteai acolo, sezind pe scaune moi si ascultind predici si cor; nu tu spovedanie (marturisire a pacatelor), nu tu post la Paste si Craciun, nu tu fapte bune (mandatorii pentru a te mintui), nu tu Tainele Bisericii care vindeca si mintuie; toti (inclusiv pastorii np) sunt un fel de "stat in stat", nimeni nu trebuie sa dea socoteala nimanui de nimic; nu exista ierarhie bisericeasca la care sa te raportezi; fiecare crede ce vrea el insusi (vis a vis de cuvintele Scripturii).
Predica (interpretare personala a Scripturii) cita vrei; tainele BO sunt la np pur simboluri; la np, mintuirea e o decizie sentimentala/emotionala de moment, ceva ce nu se poate pierde, indiferent de cum traiesti dupa. Erezie pe toata linia, de la A la Z.
Face impresia ca toti se iubesc nespus unii pe altii si se ingrijesc unii de altii, dar asta numai la suprafata. Gasesti si acolo toate racilele umane ca si in orisicare comunitate religioasa existenta.
De la tata (fost pastor baptist) cunosc culisele din nomenclatura np sau din bisericile baptiste, ceva de care ti se face (uneori) parul maciuca. In SUA, de ex., sunt cunoscute (gratie mass-media) scandaluri de pomina printre mari teleevanghelisti np (sex si delapidare din fondurile de misiune). Ce sa mai vorbim de credinciosul np de rind. "De la cap se impute pestele", pardon de expresie.
Ei, mai vrei sa schimbi adevarul BO pe iluzia sentimentalista si ereziile neo-protestantilor cei prietenosi cu cei apropiati lor?

oanna
Mesaje:73
Membru din:29 Noi 2010, 23:29
Confesiune:ortodox

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde oanna » 27 Dec 2010, 22:50

4) Da, mai bine de tine, mai rau de altii, care nu au dat de asa persoane.
nu am "dat" de nimeni; am pus mina pe cartea de telefon si ne-am interesat de persoane cunoscatoare (eram in SUA la faza cautarii).
5) Eu nu m-am adresat la persoane de alte confesiuni crestine, fiindca si ei sunt oameni si nu le place sa le zicem sectari sau de rang inferior sau ciini sau nu stiu cum, chiar daca..., eu nu doresc sa fiu influentat sau manipulat, dar la citit carti nu fiecare are timp, deaceia si am mentionat mai sus importanta comunicarii, fiindca de la comunicare se incep lucrurile bune, prin cuvinte, "La inceput a fost cuvintul..." :)
si Cuvintul a fost la inceput si la fel se poate gasi si astazi daca este cautat corect in corectul loc; mai precis in unica Sa Biserica.
Cu toate ca ii numim "sectari" pe np, nu ii consideram a fi "rang inferior" sau, mai rau, "ciini". Doar eretici. De fapt Scriptura si Biserica afirma asta.
6) Chiar este foarte actuala, fiindca lumea traieste de mii de ani in nestiinta, caci nu in zadar a zis Iisus: "Iarta-i, ca nu stiu ce fac".
unii stiu ce fac si nu toti traiesc in nestiinta. Nu toti cunosc si nu toti sunt ignoranti. Exista toata varietatea posibila intre cele doua.
Cind merge bine, pentru fapte bune - toti doresc sa i-si asume responsabilitati, cind sunt probleme sau momente dificile - nimeni nu doreste sa-si asume responsabilitati, zicind: "Iata, ti-ai gasit tap ispasitor ! "
unii isi asuma responsabilitati de tot felul, altfel nu s-ar mai face nika; iar tap ispasitor nu trebuie cautat niciodata.

Dionysie
Mesaje:695
Membru din:20 Dec 2010, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:înţelegerea
Localitate:fost: "aletheia"

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde Dionysie » 27 Dec 2010, 23:28

Dupa parerea mea
După părerea mea este indicat să îţi vezi de treburile dumitale şi să nu te mai amesteci unde nu este de tine. Dă-ţi cu părerea la tine în sectă sau în religia din care faci parte şi nu ne mai infecta şi pe noi cu părerile dumitale de băgător în zeamă.

oanna
Mesaje:73
Membru din:29 Noi 2010, 23:29
Confesiune:ortodox

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde oanna » 28 Dec 2010, 00:34

Dupa parerea mea
După părerea mea este indicat să îţi vezi de treburile dumitale şi să nu te mai amesteci unde nu este de tine. Dă-ţi cu părerea la tine în sectă sau în religia din care faci parte şi nu ne mai infecta şi pe noi cu părerile dumitale de băgător în zeamă.
trebuie sa fim nice cu totii ca si noi ortodocsii ne amestecam in forumurile lor np (unii cel putin si asta intru lamurire). Daca nu din motive mai inalte, macar din cel de mai sus.
Asa invata si ei cite ceva.

daniel tuduran
Mesaje:483
Membru din:12 Iul 2009, 19:28
Confesiune:ortodox
Localitate:or Brad,Hunedoara
Contact:

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde daniel tuduran » 28 Dec 2010, 09:39

Dupa parerea mea
După părerea mea este indicat să îţi vezi de treburile dumitale şi să nu te mai amesteci unde nu este de tine. Dă-ţi cu părerea la tine în sectă sau în religia din care faci parte şi nu ne mai infecta şi pe noi cu părerile dumitale de băgător în zeamă.
Frate, esti prea agresiv. Odata ce forumul permite accesul np inseamna ca au tot dreptul sa-si dea cu parerea.Nu-i baga pe toti np in aceiasi "zeama" ca nu sunt toti la fel.
„Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul tău cel lin alergând, strig către Tine Doamne: scoate din stricăciune viaţa mea, mult Milostive!” (din slujba înmormântării)

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde Octav » 28 Dec 2010, 16:23

2) Nu toata lumea, doar majoritatea, chiar un suflet sa nu cunoasca este regretabil, dar nu inca o treime sau o optime, te-ai consolat cu ideia ca totusi sint citiva care cunosc si basta, printre acei care nu cunosc sau au uitat sau nu au inteles puteai fi chiar tu - gindestete.
eu una cunosc, din fericire :)
Dar acea "majoritate" la care te-ai referit nu reprezinta majoritatea dintr-un sat oarecare si nu majoritatea dintre credinciosii romani.
Iar cei intervievati, chiar daca au stat cam rau cu teoria, se pare ca nu si cu practica in sine. Tineau post, se spovedeau de pacate si mergeau la biserica sa se inchine Sfintei Treimi (daca asta e prea putin pentru tine).
Chiar daca la unele momente sunt partial deacord cu tine, insa anume fraza aceasta m-a atins mai tare, legata anume de inchinare, depinde ce fel de inchinare doreste si este placuta Domnului.
Referitor la post mi-au placut foarte mult cuvintele din Isaia 58:
5. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului?
6. Nu ştiţi voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor.
7. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine.
Acum gindestete cit de tare se asemana dieta noastra si principiile legate de mincare din postul nostru traditional cu cuvintele de mai sus ? Cit de mult sunt promovate aceste principii in biserica ? e drept de aceste lucruri se aminteste, insa mesajul principal este mincarea, sa maninci atunci aceea, in ziua ceia se dezleaga aceia si tot asa...Este oare folos in aceste diete de post ? dupa cum este scris:
"Nu ce intră în gură spurcă pe om; ci ce iese din gură, aceea spurcă pe om”
ce folos ca a mincat ce trebuie si cum trebuie, dar a urit, a pacatuit si s-a mindrit ca a mincat cum trebuie, iar altul nu s-a abtinut si a mincat carne ?
Iar referitor la inchinare in locasuri sfinte...mai ales de srabatori, posibil sa fie bine, insa timpul si efortul cheltuit pe drumuri si chestii de acest gen, omul mai bine in liniste gasea un sarac sau un nevoias si i-l ajuta, gasea pe o persoana cu care era in conflict si se impaca, mai pe scurte facea o binefacere, cred ca astfel ar fi fost o inchinare mai adecvata si mai productiva, iar slava Domnului se inmultea, nu doar in biserica, dar si prin lume.

Octav
Mesaje:62
Membru din:14 Noi 2010, 15:05
Confesiune:alta religie

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde Octav » 28 Dec 2010, 16:46

Dupa parerea mea
După părerea mea este indicat să îţi vezi de treburile dumitale şi să nu te mai amesteci unde nu este de tine. Dă-ţi cu părerea la tine în sectă sau în religia din care faci parte şi nu ne mai infecta şi pe noi cu părerile dumitale de băgător în zeamă.
I-ti respect parerea, dar nu o accept, fiindca in primul rind nu ma cunosti, nu stii cine sunt, iar pentru a afla aceste lucruri uneori este necesar mult timp.
Un alt moment, nu mai putin important - stii doar ce spun cele doua legi care "cuprind scripturile" ? - sa iubesti ! atunci nu te numi cu credinta dreapta (ortodox) daca nu poti iubi.
In al doilea rind, eu m-am botezat dupa religia ortodoxa (chiar daca cind eram mic nu eram constient de asta) daca nu conteaza pentru tine acest lucru atunci nu conteaza pentru tine nici in numele cui am fost botezat si impartasit pe perioada ultimilor citiva ani in Biserica Ortodoxa.
In al treilea rind, eu nu fac parte din nici o confesiune, deaceia si am mentionat in profil la confesiune "Alta religie" fiindca nici una din variantele propuse spre alegere nu ma definesc, daca am gindire cu aspect neoprotestant sau protestant sa stii ca eu cel putin timp de 2 ani in fiecare Duminica ma duceam la bisericile ortodxe, ma duceam nu doar in calitate de observator desigur.
Alt moment este faptul ca singur am citit biblia (pe timpuri cind inca nu aveam ideie de crestinizm) de atunci cu ani in urma chiar si acum peste ani de zile de studiere in acest sens totusi nu sunt convins ca tot ce se zice si se face in Biserica Ortodoxa este bine, coincide cu scriptura, scriptura care a fost inspirata de Duhul Sfint, scriptura care nu a fost nascuta de B.O., ci este o scriptura "nascuta", "facuta" de Dumnezeu, cuvintele Domnului sunt ale Domnului si nu poate pune monopol, nu poate pune mina Biserica pe acest cuvint, chipurile N.Testament este creatia bisericii si sfintilor, partial e corect, insa doar partial, fiindca dupa cum este scris si zis de Dumnezeu in Apocalispa 21:
3. Şi am auzit, din tron, un glas puternic care zicea: Iată, cortul lui Dumnezeu este cu oamenii şi El va sălăşlui cu ei şi ei vor fi poporul Lui şi însuşi Dumnezeu va fi cu ei.
4. Şi va şterge orice lacrimă din ochii lor şi moarte nu va mai fi; nici plângere, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi, căci cele dintâi au trecut.
5. Şi Cel ce şedea pe tron a grăit: Iată, noi le facem pe toate. Şi a zis: Scrie, fiindcă aceste cuvinte sunt vrednice de crezare şi adevărate.
6. Şi iar mi-a zis: Făcutu-s-a! Eu sunt Alfa şi Omega, începutul şi sfârşitul. Celui ce însetează îi voi da să bea, în dar, din izvorul apei vieţii.

Dionysie
Mesaje:695
Membru din:20 Dec 2010, 20:57
Confesiune:ortodox
Preocupări:înţelegerea
Localitate:fost: "aletheia"

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde Dionysie » 28 Dec 2010, 20:04

I-ti respect parerea, dar nu o accept,
Ţi-am cerut eu să îmi respecţi părerile ? Este suficient să îţi vezi de treaba dumitale, asta în cazul în care, ca şi alţi sectanţi neoprotestanţi forumişti de meserie, nu eşti cumva plătit pentru a practica şi dumneata meseria de forumist anti-creştin.

oanna
Mesaje:73
Membru din:29 Noi 2010, 23:29
Confesiune:ortodox

Re: Ce fel de "ortodocşi" avem...

Mesaj necititde oanna » 29 Dec 2010, 05:12

Ţi-am cerut eu să îmi respecţi părerile ? Este suficient să îţi vezi de treaba dumitale, ...
be nice ca asa se cade unui ortodox.


Înapoi la “MORALĂ şi SPIRITUALITATE: aspecte practice ale vieţuirii ortodoxe”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX