Am mai zis acum mai mult timp, citandu-l pe Dostoievski, ca crestinul trebuie sa fie „PROST”. Vorba lui era „prost ca un sfant”. Intre timp mi-a fost dat sa citesc in presa opinii (ale lui Savatie Bastovoi) cum ca crestinul nu trebuie sa fie „fraier”. Vorba asta, „fraier” are conotatii mai largi decat „prost”: este cel care nu se descurca in cele materiale, care se lasa dus de nas.
Este, desigur, frustrant sa te vezi dus ne nas, fraierit, prostit, de orice neica nimeni. In meseria mea am de a face cu „oameni de afaceri” care si-au facut o specialitate din „imbrobodeala”. Dar nu numai in afaceri ai de-a face cu „desteptul” care isi constituie un avantaj, in fata ta, prostul, vorbind. Se intampla la fel si in chestiunile pe care le discutam noi aici. De foarte multe ori ne folosim cuvintele, cum zicea un foarte cunoscut diplomat franţuz, ca sa ASCUNDEM adevarul. Adica sa afirmam un adevar livresc (luat din carti) si nu pe acela AL NOSTRU, cel trait, experimentat. Desigur, acesta, AL NOSTRU, poate fi mult mai umil, mai lipsit de glorie decat „marile adevaruri” de care se ocupa cutare evanghelist, sa zicem.
Astfel, tacându-ne micile, neinsemnatele noastre adevaruri, si construind un eşafodaj arătos de MARI principii („iubirea”, „credinta”...) noi construim o cladire „de oase de morti si necuratie”, de fapt. Una este sa predici „iubirea”, sa zicem, alta s-o FACI. Aici este greutatea cea mare, dar aici este si Adevarul. Acest Adevar poate arata mizer, la prima vedere: iti iubesti nevasta care NU mai are dinţi, al carei trup e pe cale sa se duca, copilul care, la varsta dificila, nu este atat de inţelept sau de destept cat ti-ar placea tie....samd. Si, in numele MARILOR deziderate „crestine”, pe care crezi ca tu le reprezinti, te simti in drept sa sanctionezi orice abatere de la NORMA „crestina”: pe protestantul „eretic” (care este, totusi, plin de BUNE intentii), pe cutare „ateu” care abia asteapta sa inteleaga ceva consistent din verbiajul pios, (care nu-i spune nimic ptr. moment)....etc.
Asta inseamna ca uitam de fapt ca dragostea intr-adevar crestina nu se adreseaza atat aproapelui cat departelui, dusmanului, celui care este altfel decat noi, „posesorii Adevarului”.
Dar cel mai grav atac pe care-l resimtim din partea acestui ALTCINEVA este atacul la propriul nostru orgoliu. Sa nu cumva sa ne faca sa ne simtim „prosti” tocmai pe noi, posesorii si pazitorii Adevarului. Prin definitie, noi suntem „destepti”! Ori Christos nu a cerut niciodata sa fim „destepti”! A cerut, in schimb, sa fim umili, smeriti. Nu te mantuiesti pentru ca esti „destept” sau ptr. ca „stii” religie. Raiul e plin mai degraba de „prosti” decat de destepti. „Desteptaciunea” poate fi utila, fara indoiala, dar doar daca iti aplici tie insuti concluziile inteligente pe care le tragi. Daca nu, poti oricat de destept, de competent (in teologie), de „intelept” (aparent), - dar ramai tot mormant varuit”- adica gata mort, inca din timpul vietii.