Ce este ,,mancarea uscata"

Tot felul de probleme de Morală şi Spiritualitate Ortodoxă.
Discuţii pe marginea Operelor patristice, Filocalie, Pateric etc
Victor
Mesaje:187
Membru din:02 Apr 2008, 19:28
Confesiune:ortodox
Localitate:Bucuresti
Ce este ,,mancarea uscata"

Mesaj necititde Victor » 19 Aug 2012, 17:55

Buna ziua
Doresc sa intreb ce reprezinta in posturi ,,mancarea uscata". In ce anume consta ea.
Exista vreo legatura dintre aceasta si vechea dieta mediteraneana, greaca in special, in care legumele si fructele se usuca pentru a fi conservate pentru perioadele secetoase? Aceasta dieta cu acest fel de mancare purta denumirea de ,,mancare uscata".

Andreea2012
Mesaje:106
Membru din:16 Iul 2012, 18:46
Confesiune:ortodox
Preocupări:Teologie, Lectura
Localitate:Cluj

Re: Ce este ,,mancarea uscata"

Mesaj necititde Andreea2012 » 08 Sep 2012, 12:01

Buna ziua
Doresc sa intreb ce reprezinta in posturi ,,mancarea uscata". In ce anume consta ea.
Exista vreo legatura dintre aceasta si vechea dieta mediteraneana, greaca in special, in care legumele si fructele se usuca pentru a fi conservate pentru perioadele secetoase? Aceasta dieta cu acest fel de mancare purta denumirea de ,,mancare uscata".
Nu sunt eu in masura sa te sfatuiesc, cu siguranta sunt altii mai invatati ca mine. Dar din punctul meu de vedere mancarea uscata este mancarea negatita(adica nu o prepari la foc).Mai jos, cateva lucruri despre post, le-am luat dintr-un articol postat pe un site crestin ortodox.

''Treptele postului

Vom enumera in continuare treptele postului, adica cele sapte feluri de hrana pentru crestini:

1. Prima treapta a postului este cea a CARNIVORILOR. In aceasta categorie intra persoanele care, in afara zilelor de miercuri, vineri si posturile randuite de Biserica, folosesc in alimentatie si carne. Acest tip de alimentatie incetineste foarte mult progresul la rugaciune.

2. A doua treapta este aceea a LACTO-VEGETARIENILOR, adica a acelora care nu mananca niciodata carne, ci lapte si produse lactate, oua si legume fierte. Aceasta este de obicei viata de obste a calugarilor.

3. A treia treapta a postului este aceea a VEGETARIENILOR, adica a acelora care mananca numai zarzavaturi si legume fierte sau crude. In aceasta treapta a postului ajung de obicei calugarii cei mai ravnitori. De aici incep treptele postului cele mai aspre, pe care pasesc de obicei, cu binecuvantarea duhovnicilor, sihastrii si pustnicii cei mai nevoitori.

4. A patra treapta a postului este aceea a FRUCTIVORILOR, adica a acelora care mananca o data in zi paine si fructe fierte sau crude. Cine a ajuns in aceasta treapta a postului, poate stapani cu usurinta trupul, gandurile si poate spori repede pe calea rugaciunii.

5. A cincea treapta a postului este cea a HRANEI USCATE, la care ajung de obicei pustnicii cei mai ravnitori, care, in aceasta aspra nevointa, mananca numai pesmeti muiati in apa cu sare sau putin otet, o data in zi, cu masura. Astfel se nevoiau sihastrii de pe Valea Nilului.

6. A sasea treapta a postului este MANA DUMNEZEIASCA, la care ajung foarte putini asceti, dupa o indelungata nevointa, intariti fiind cu darul Duhului Sfant.

Acestia se indestuleaza numai cu Sfanta si Dumnezeiasca Impartasanie, pe care o primesc o data sau de doua ori pe saptamana, fara a mai gusta altceva, decat putina apa. Ei traiesc pe pamant viata ingereasca, mintea lor fiind rapita in extaz, nu au nevoie de nimic material (hrana, imbracaminte, odihna), fie ca este iarna sau vara nu simt frigul sau caldura, fiind acoperiti cu Harul lui Dumnezeu.

Felurile postului

Postul crestinilor variaza, dupa ravna si puterea postitorilor:

1. - primul post este postul negru, cand postitorii nu beau si nu mananca nimic in ziua cand postesc;

2. - al doilea post este postul mijlociu, in care se mananca o data pe zi dupa ora 15 putina paine si apa;

3. - al treilea post este atunci cand crestinii mananca mancare fiarta (de post), o data in zi, cu cumpatare;

4. - al patrulea post este atunci cand crestinii mananca mancaruri de post fierte, de doua ori sau de trei ori pe zi;

5. - postul ingaduitor este acela in care crestinii mananca mancaruri indulcite cu untdelemn sau peste si beau putin vin.

Postul adevarat este totala infranare de mancare si mancare uscata; iar mancarea cu untdelemn, peste si vin in timpul postului se numeste dezlegare partiala a postului. ''
"Nimic nu este mai uşor decât a învăţa pe alţii şi nimic nu este mai greu decât a face ceea ce înveţi pe alţii."
Parintele Cleopa Ilie

Piamater
Mesaje:50
Membru din:26 Ian 2018, 16:51
Confesiune:ortodox
Preocupări:Vanzatoare

Re: Ce este ,,mancarea uscata"

Mesaj necititde Piamater » 07 Feb 2018, 14:24

Și eu credeam la fel pana acum câteva zile ca sa mănânci uscat o data pe zi înseamnă doar un covrig sau pâine sau biscuiți etc. Ulterior am găsit un articol în care se spunea ca "xerofagia" presupune ca poți manca următoarele : legume fierte sau crude dar fără ulei, pâine, fructe, miere. Nu mai rețin dacă și nuci și semințe dar presupun ca da. ( deși acestea conțin în ele ulei; însă sunt și nutritionisti care recomanda sa mâncăm doar așa ceva, intotdeauna, nuci și semințe crude, ca și sursa de ulei, și nu ulei rafinat; la fel și zaharul, sa îl luam doar fin fructe). Presupun ca ( așa ar trebui) nici aluaturile de pâine sau alte produse de panificație nu ar trebui sa conțină ulei. Sunt însă creștini în lumea mare care se întreabă dacă în zilele fara ulei pot totuși sa consume grăsimi precum unt de arahide, de cocos sau tahina ( pasta de susan). Nu știu ce sa zic despre acestea...

https://m.crestinortodox.ro/sfaturi-duh ... 68420.html
.

Chiar as fi curioasa ce se mănâncă, practic, în mănăstiri, în astfel de zile ( de post), cine stabilește "meniul", cine și când gătește, dacă primește fiecare viețuitor sau vizitator o cantitate "stricta" sau daca nu se satura mai poate primi o felie de pâine sau un polonic de ciorba, dacă li se da mai mult celor slabi și mai puțin celor grași ( li se impun restricții cantitative și calitative) și așa mai departe...


Mai este și cursul (pdf) părintelui Pruteanu la care nu știu de ce nu pot sa dau link (???) Unde se dau și mai multe lămuriri și explicații. Cu toate acestea tot ar mai rămâne loc de câteva întrebări. ..

PopAlexandra
Mesaje:1
Membru din:23 Feb 2018, 15:26
Confesiune:romano-catolic
Preocupări:muzica si literatura

Re: Ce este ,,mancarea uscata"

Mesaj necititde PopAlexandra » 23 Feb 2018, 15:34

Parerile sunt impartite, se pare.
Ideea este ca-i mancare fara un continut ridicat caloric.
________________________________________________
Alexandra de la Napoli Centrale

Piamater
Mesaje:50
Membru din:26 Ian 2018, 16:51
Confesiune:ortodox
Preocupări:Vanzatoare

Re: Ce este ,,mancarea uscata"

Mesaj necititde Piamater » 02 Mar 2018, 18:20

Cam așa ceva...cumpătare, simplitate...nu pierdut timp cu orele în bucătărie căutând "ale trupului"(.Cum sa facem o mâncare mai gustoasa și mai colorata, mai apetisanta, căci se știe ca mulți dintre noi suferim de "pasiunea" asta), încercând astfel sa ne vindecam și de lăcomia pantecelui pe de o parte și de "grija de multe", și sa ne rămână mai mult timp pentru rugăciune și cugetare la cele sfinte și sa ne mai preocupe și altele decât ce punem pe masa si băgăm în noi...(așa sa ne ajute bunul Dumnezeu...)

Într-O oarecare măsură poate e normal sa îl preocupe grija ăsta pe bucătar, ce mai face și azi la oameni de mancare sau chiar pe gospodina familiei, dar poate ar trebui ca aceasta "preocupare " excesiva sa se limiteze doar pentru zilele mai speciale Cum ar fi un praznic sau un parastas sau ziua cuiva dacă e sa pice în timpul postului, iar în restul timpului, sa le dea ce găsește în cămară sau în piață , în limita posibilităților, cât mai simplist : cartofi, orez, fasole, etc...
Iar dacă ești singurul dintr-o casa care postește ar tb sa fie și mai simplu, le faci la ceilalți mâncare normala, în funcție de ce vor sau ce ai la îndemână, iar pentru tine faci cât mai puțin sau deloc . Ceea ce e greu dacă ești gurmand și totodată pasionat de gătit, inventat, lucruri inedite, e greu sa Îți înfrânezi creativitatea și sfârșești prin a te osteni mai mult pentru tine decât pentru ceilalți și poate mai mult ca intr-o zi când nu e post. Iar restricțiile nu fac altceva decât sa te stimuleze sa găsești alternative...( ce sa folosești în loc de ulei, de smântână, etc...)


Înapoi la “MORALĂ şi SPIRITUALITATE: aspecte practice ale vieţuirii ortodoxe”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX