Pagina 1 din 1

Miracole in ortodoxie

Scris: 20 Oct 2012, 18:57
de amator
Ma intereseaza care este pozitia bisericii cu privire la miracole.Nu sunt interesat de moastele uscate ciudat sau lacrimile de pe icoane ci miracole ca in timpul lui Iisus.Sunt posibile ele astazi?Ori au fost doar pentru autenticitatea Mesiei si lucrarii apostolice?
In ce fel ele sunt interpretate la nivel oficial in biserica sau exista un criteriu de acceptare a lor.

Re: Miracole in ortodoxie

Scris: 20 Oct 2012, 20:11
de Constantinos
" Un frate l-a intrebat pe avva Siluan, zicand : ce voi face, avvo, cum voi castiga umilinta ? Ca sunt foarte ispitit de trandavire, de somn si de dormitare. Si cand ma scol din somn, ma lupt foarte la cantarea psalmilor si nu pot birui dormitarea, nici psalmi nu zic fara de glas. Si i-a raspuns lui batranul : fiule, a zice tu psalmii cu glas, intai este mandrie, caci ti se pare ca tu canti, iar fratele nu nu canta. Al doilea, iti impietreste inima si nu te lasi sa te umilesti. Deci, de voiesti umilinta, lasi cantarea. Si cand stai facandu-ti rugaciunile tale, sa caute mintea ta puterea stihului si sa socotesti ca stai inaintea lui Dumnezeu, a Celui ce incearca inimile si rarunchii . Iar cand te scoli din somn, mai inainte de toate, slaveasca gura ta pe Dumnezeu; apoi citeste Crezul si Tatal nostru. Dupa aceea, incepe-ti canonul tau, incet, suspinand si aducandu-ti aminte de pacatele tale si de chinul in care va sa te muncesti. Zis-a fratele : eu, avvo, de cand m-am calugarit, slujba canonului si ceasurile, dupa randuiala celor 8 glasuri le cant. A raspuns batranul : pentru aceasta umilinta si plansul fuge de la tine. Pune in minte pe parintii cei mari, cum ei nefiind slujitori bisericesti si nici glasuri si nici tropare stiind, fara numai putini psalmi, ca niste luminatori in lume ati stralucit; precum au fost avva Pavel cel prost si avva Pamvo si avva Apolo si ceilalti purtatori de Dumnezeu parinti, care si morti au inviat si mari puteri au facut si stapanirea cea asupra dracilor au primit-o. Nu cu cantari, tropare si glasuri, ci cu rugaciunea cea cu inima zdrobita si cu post, prin care si frica lui Dumnezeu in inima creste necontenit si plansul se intareste, si de tot pacatul curateste pe om iar mintea mai alba decat zapada o face. Apoi cantarea, pe multi la cele mai de jos ale pamantului i-a pogorit, nu numai mireni, ci si preoti, fiindca i-au mostenit si in curvie si in alte patimi de rusine i-au prapastuit. Deci cantarea este a mirenilor. Pentru aceasta si norodul se adauga prin biserici. Pune inainte, fiule, cate cete sunt in Cer si nu este scris despre vreuna dintre ele, ca cu cele opt glasuri canta; ci o ceata canta neincetat, Aliluia ! Alta : Sfant, Sfant, Sfant, Domnul Savaot , alta : bine este cuvantata slava Domnului din locul si din casa Sa . Tu dar, fiule, urmeaza parintilor, de voiesti sa castigi umilinta in vremea rugaciunii, pazind mintea, pe cat poti, neraspandita. Iubeste smerenia lui Hristos si oriunde mergi, nu te arata istet si dascal, ci ca un prost si ucenic, si Dumnezeu iti va da umilinta ! "
Citatul este din Pateric , minunile sunt posibile dar in nici-un caz la " putini " dintre sectantii care slavesc un dumnezeu cantandu-i la chitara in locuri special amenajate.

Re: Miracole in ortodoxie

Scris: 21 Oct 2012, 00:45
de Metamorfoza
La ce fel de miracole te referi? In B.O exista miracole anuale de genul venirii luminii sfinte la Ierusalim, intoarcerea Iordanului, etc.

Re: Miracole in ortodoxie

Scris: 24 Noi 2013, 22:14
de Veronika
La ce fel de miracole te referi? In B.O exista miracole anuale de genul venirii luminii sfinte la Ierusalim, intoarcerea Iordanului, etc.
D-le Metamorfoză, miracolele, sau mai bine zis minunile dumnezeieşti, se întâmplă zilnic în viaţa fiecărui om. Acum depinde de fiecare în ce măsură le recunoaşte şi îi mulţumeşte lui Dumnezeu. Sunt prea generalizate miracolele pe care le-aţi menţionat mai sus, mai ales pt cei care nu vor să recunoască lucrarea lui D-zeu prin sfinţii Săi dar şi prin viaţa fiecărui om.
Dumnezeu rânduieşte minunile de cele mai multe ori pt oamenii necredincioşi, şi dacă sunt într-o căutare sinceră, D-zeu le poate descoperi lucrările Lui şi să-i facă să le înţeleagă corect. Iar pt cei credincioşi, Mântuitorul zice: "Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut..." :)