Procrearea copiilor

Tot felul de probleme de Morală şi Spiritualitate Ortodoxă.
Discuţii pe marginea Operelor patristice, Filocalie, Pateric etc
Nad
Mesaje:7
Membru din:25 Dec 2016, 07:44
Confesiune:ortodox
Preocupări:Fotografia
Procrearea copiilor

Mesaj necititde Nad » 25 Dec 2016, 08:32

Buna! Ma tot întreb dacă e dovada de egoism sa dai naștere unui copil, din instinctul de a avea mostenitori sau perpetuare ca specie? Dacă procreezi oameni ii condamni la moarte si la o posibila ajungere in infern in caz ca nu vor duce o viața conform regulilor creștinești si apoi noi nu alegem sa existam sau nu, părinții au ales asta in locul nostru fără sa le pese dacă vrem sa trecem prin chinurile acestei lumi periculoase si in final sa fim condamnați la moarte si chinuri veșnice. Pe de alta parte luând decizia de a avea un copil (nu adoptat) te condamni pe tine la păcat in caz ca nu te iartă copilul ca l-ai adus pe lume, dar si mediului ambiant ii cauzezi poluare prin crearea a unui individ consumator de resurse naturale. Si ultimul lucru care tot ma frământa: ma supăra faptul ca am fost creată muritoare, cum as putea sa depășesc aceasta repulsie fata de condiția umană? Va sunt recunoscătoare pt orice pic de lumina ați binevoi sa imi împărtășiți!

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Pr Haralambie » 25 Dec 2016, 14:00

Buna! Am fost creati de un creator, de Dumnezeu , nemuritori. Au gresit protoparintii Adam si Eva si am ajuns muritori. Mostenim deci o fire stricacioasa, muritoare. Dar avem posibilitatea sa ajungem din nou nemuritori prin Hristos. Sa avem viata vesnica. Nu trebuie sa facem decat sa credem in Hristos si sa lucram binele si sa implinim voia Lui Dumnezeu care este usoara. Avem indemnul sa indraznim si sa biruim pacatul caci si Hristos a biruit lumea.
Cat priveste procreatia, Dumnezeu a spus: cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul.
Pmantul si bunurile de consum sunt pentru oameni create. Temerea pentru poluare este nejustificata. In respectarea valorilor, porunca Lui Dumnezeu trebuie sa fie intodeauna prioritara.
Cu mult respect.

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde nemessis » 26 Dec 2016, 00:28

Impartasesc extrem de mult din grija ta. Din nou o sa acuz crestinii ca sunt complet nepasatori fata de suferinta semenilor. Increderea asta in Dumnezeu este cu totul nejustificata, avand in vedere ororile stalinismului si nazismului german, la care Dumnezeu a fost complice. Putea sa opreasca intregul circ, insa nu a facut-o. Nici acum nu face nimic. Ar putea sa se arate celor din statul islamic, sa spuna "Ho, Ma! Esti pe drumul gresit", Insa si acum oamenii se decapiteaza in numele lui.
Si ca veni vorba, una din motivele conflictului din Siria are legatura cu incalzirea globala. Seceta a fost mult mai lunga si guvernul nu a facut nimic sa rezolve problema.

Incalzirea globala e unul din motivele de ingrijorare, e mai rau ca multi sunt inca in negare. Am lucrat la un proiect care avea legatura cu efectele incalzirii globale asupra unor insule din oceanul Indian. Am stat nedormit cateva nopti din cauza asta.
A doua parte e chestia sociala: anii 70-80 au fost o expansiune economica si banii s-au cam impartit nedrept. Acum multi tineri sunt nevoiti sa lucreze mult mai mult, si sa stea in chirie, ca e prea scump orice. Si asta e doar inceputul. Deja s-au automatizat foarte multe, te servesc roboti la McDonalds, in unele locuri si in curand drone o sa livreze colete de la Amazon. Sa va vad peste 25 de ani cu mult mai multa tehnologie.

Mai sunt mascaricii Trump si Putin. Nu stiu daca urmaresti stirile, da astia doi vor sa joace din nou razboiul rece, cu arme nucleare. Oricum era doar o chestiune de timp pana apare un idiot care sa lanseze o bombe nucleare - si are de unde. Cand o sa porneasca mai multe conflice din cauza foametei si secetei, atunci sa vedem cine o sa fie cel mai sadic.

Daca esti inginer, medic, programator sau alt domeniu imposibil de automatizat, atunci poate nu trebuie sa-ti faci multe griji, decat pentru semenii tai.
Culmea, sunt convins ca nici popii nu o s-o duca rau. Din istorie reiese ca de fiecare data cand sunt probleme, lumea alearga la ei, pentru solutii magice, dar in realitate complet inutile.

Pana la urma nu are nimeni dreptul sa te judece daca nu vrei sa ai copii. Sunt 7.5 miliarde de oameni, toti au nevoie de mancare, de acoperis asupra capului, poate toti vor cate un iPhone. Brusc totul incepe sa aiba sens. Disparitia padurilor, inmultirea deseurilor, animale care sunt nevoite sa traiasca viata de chinuri in abatoare.
Copii nostri o sa traiasca intr-o lume paradoxala: vor avea mult mai multa tehnologie si in acelasi timp mult mai multa poluare, mult mai putine resurse si vor concura mult mai multi pentru acelasi loc de munca, automat o sa fie mai saraci.

Ar cam fi timpul ca Dumnezeu sa dea niste explicatii, de ce-i mai trebuie oameni, cati vrea si de ce. Si mai ales, de ce ar trebui sa facem ce cere? Nu suntem liberi?

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Pr Haralambie » 26 Dec 2016, 19:59

Porunca lui Dumnezeu duce spre Libertate. Cineva poate sa acuze pe Dumnezeu despre neimplicarea in guvernarea lumii numai daca nu cunoaste nimic din revelatia sau lucrarea proniatore a lui Dumnezeu. Daca Hristos a spus ca împărăția mea nu i din lumea aceasta. Si, in lume necazuri veti avea. Si, va veni vremea cand va va ucide crezand ca vor aduce slujba lui Dumnezeu - cazul musulmanilor care ucid in numele lui alah. Si chiar El, Hristos, a suferit moarte martirica si toti apostolii, atunci de ce trebuie sa il acuzati pe Dumnezeu de neimplicare. El a lasat libertate aici pe pamant deocamdata. In aceasta lume nu poate triumfa dreptatea si fericirea. Chiar de le am avea pe toate, tot muritori suntem. Celelalte le consider povesti comerciale cu incalzirea globala si lipsa de resurse.
Problema lipsurilor este din cauza ca foarte multi nu vor sa munceasca. Si o parte care mai muncesc, cheltuie in mod nechibzuit. Dovada este ca unii reusesc sa aiba un trai decent in conditiile vietii de azi. Cred ca lumea de azi cauta mult mai multe conditii decat inaintasii, care nu eeau atat de complexati si aveau cate 10-15 copii.
Dumneavostra consumati carne?
Cu mult respect.

Nad
Mesaje:7
Membru din:25 Dec 2016, 07:44
Confesiune:ortodox
Preocupări:Fotografia

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Nad » 27 Dec 2016, 01:37

Multumesc pentru răspunsurile Dvs argumentate! Probabil El ne-a îndemnat sa umplem pământul pentru ca pe atunci era foarte putina lume si poate ca era riscul de dispariție ca specie pt ca medicina si experți erau in deficit pe atunci, dar acum când sunt atâți de mulți copii orfani si parasiti sau neîngrijiți mai are rost sa mai faci? Desigur un copil iti poate aduce o fericire atit de profunda si iubire aparent necondiționată, am un frate mai mic si inteleg din asta cum e sa ai un asemenea sorginte de fericire, însă frica pentru viitorul lui ma terorizează si mai mult, mediul in care creste e unul degradat, agresiv, frustrat,fără pic de bunătate, doar câțiva colegi de ai lui mai au inima, dar se strica si ei cu timpul sub influența majorității. Ce ține de poluare : e suficient sa treci pe la periferie de oraș, sa " contemplezi" cu oroare Câmpurile de gunoi. Majoritatea nu reciclează si nici nu consuma conștient produsele, se arunca tone de mâncare abia începută si lucruri care pur si simplu au ieșit din voga sau au fost uzate ca model. Oceanele pline de poluanți, bietele animale suferă. De exemplul orașul Dhaka... un exemplu no comment la ce aduce suprapopulația si consumul nechibzuit de resurse si lipsa de un sistem de reciclare si reutilare. Ce tine de mine: consum carne din deprindere si ma strădui sa imi limitez frecventa si cantitatea, incerc sa devin vegetariană. P.S. Am si eu senzația ca omenirea e in pericol din cauza celor care au fost recent aleși la conducerea țărilor influente.

Nad
Mesaje:7
Membru din:25 Dec 2016, 07:44
Confesiune:ortodox
Preocupări:Fotografia

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Nad » 27 Dec 2016, 02:12

Acum 2 ani am fost resuscitată si acele citeva minute de lupta pentru viața mea pentru mine au fost veacuri trăite in infern. Si infernul e mai groaznic decit e descris, un lucru e adevărat ca e cel mai depărtat de Dumnezeu, de unde nu te poate auzi si unde esti uitat cu totul. Acum imi amintesc tot mai vag despre ce am simțit si văzut, dar din ce imi amintesc ca nimic nu se schimba același lucru se întîmpla la nesfârșit, ca intr-un coșmar când mergi dintr-un capăt de strada si când ajungi in celălalt înțelegi ca ai ajuns de unde ai pornit, in cazul meu treceam strada si ma lovea tata cu masina si imi simteam creierul uns pe asfalt si dinții praf in gura înecându -ma impropriu sânge, iar părinții scoși din minți de necaz, deși nu s-a întâmplat nimic din asta si iar treceam strada si iar ma lovea masina si era deja alt om, PINA nu il iertam pe un om nu se schimba altul, a fost greu sa imi dau seama ca sunt in infern, o voce imi șoptea ca asta nu e realitate si trebuie singura sa imi dau seama ce se întâmpla, când m-am împăcat cu gândul ca voi avea de stat o vesnicie in iad in acele chinuri mi-am mai cerut a mi-a oară iertare de la Dumnezeu fără speranța ca ma aude si m-am iertat si pe mine in final ca am trăit o viața inconstienta si incorecta, atunci a venit liniștea, era nimicul nici suferința, nici placere, nici amintiri, eram nimeni si nimic nu știu cât timp, atemporal. Pina am simțit lumina si o voce m-a întrebat cine sunt, nu știam si am
vrut sa știu cine sau ce sunt, am vrut sa știu si m-am trezit la viața. Peste citeva luni am avut coșmaruri, imi spunea o voce ca oricum o sa ajung iar acolo si de " data asta nu o sa mai ai scăpare". Tind sa cred ca asta e propria mea fantezie si subconștientul vorbește cu mine in vise. Din cauza asta nu vreau sa mor si imi pare foarte rau ca exist (uneori), când imi amintesc ca am o cale inevitabila. Dacă as avea copii as suferi in iad probabil si mai groaznic. Se zice ca pentru păcatele părinților suferă alte generații.

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde nemessis » 27 Dec 2016, 14:50

Porunca lui Dumnezeu duce spre Libertate.
Nu inteleg. Poruncile sunt problema sau oamenii care vorbesc in numele lui Dumnezeu? Libertatea presupune sa poti sa faci cu propria fiinta exact ce doresti, cat timp nu faci rau altuia. Insa ce aud eu de la oamenii lui Dumnezeu este "fara sex pana nu te casatoresti" "stabilim noi pe cine ai voie sa iubesti" "stabilim noi ce mananci vineri si miercuri" "nu ai voie sa critici pe Dumnezeu". Pe bune, e ca in romanul 1984, unde toate cuvintele sunt reinterpretate ca sa deserveasca totalitarismul.
Cineva poate sa acuze pe Dumnezeu despre neimplicarea in guvernarea lumii numai daca nu cunoaste nimic din revelatia sau lucrarea proniatore a lui Dumnezeu.
Sau, poate ca nu conteaza revelatia sau pronoia. De exemplu, daca eu as vedea vecinul intins beat pe zapada la -20 de grade si as sta si m-as uita la el cum moare de hipotermie, fara sa fac nimic - cu siguranta as putea sa aduc mii de justificari si de explicatii. Ca poate eram curios. Poate ca oricum nu e treaba mea, e libertatea lui sa bea pana moare, ca oricum e mai bine asa...s-ar gasi oameni care sa fie de acord cu mine. Insa nu conteaza. Masuram bunatatea dupa efecte. Nu ma intereseaza planurile lui Dumnezeu. Il judec dupa lumea pe care l-a creeat, pentru care se face singur responsabil.
Chiar de le am avea pe toate, tot muritori suntem.
Partea buna este ca mi e imi place sa testez orice aberatie. Hai sa testam ideea, ca Dumnezeu a facut oamenii nemuritori. Hai sa vedem cum ar fi pamantul, daca nimeni nu ar fi murit niciodata si sa zicem ca dupa fiecare 50 de ani apar pe lume cate 8 copii pt fiecare pereche si stim suprafata uscata a pamantului. Si totodata fiecare om sa aiba la dispozitia lui 4 metri patrati. Adica cat sa se intinda si sa aiba inca un metru pe o parte.
Fa calculul. Vei vedea ca dezastrul este inevitabil. Deci lumea in starea creeata de Dumnezeu ar fi dus la dezastru in 750 de ani, daca as fi folosit valorile ce am propus initial. Chiar si de ar fi fost un singur copil dupa fiecare mileniu,dupa 59000 de ani nu ar mai fi fost loc pe pamant.
Asta daca iau in considerare doar oamenii. Mustele depun sute de oua la fiecare saptamana. Fara moarte...nici nu pot sa-mi imaginez.
Exact de aceea suspectez ca ce scrie in Cartea Facerii ori e tampenie de proportii, ori Dumnezeu a premeditat si a organizat caderea omului.
(Fapt divers, care mi se pare ironic: am facut simularea in Python...limbaj de progrmare care are ca sigla un sarpe! :lol: )
Problema lipsurilor este din cauza ca foarte multi nu vor sa munceasca. Cred ca lumea de azi cauta mult mai multe conditii decat inaintasii, care nu eeau atat de complexati si aveau cate 10-15 copii.
Asta vine de la un preot...mda..."ce vreti atata, ce atata pretentii pe voi? Vreti iPhone si televizor cu plasma si nu vedeti ca catapeteasma nu este aurita, turla bisericii nu este aurita inca, catedrala mantuirii neamului nu este terminata". Chiar daca dumneavoastra nu umblati in vesminte de popa care costa zeci de mii, probabil ca sunteti constient ca institutia divina pe care o serviti este obsedata de avutii. si isi etaleaza aurul ostentativ.
Obiectia asta vine de la cineva care mananca frecvent carne si intre timp deplange starea animalelor. Da....e absurd, exact cum imi place mie.

Cand spuneti ca multi nu vor sa munceasca arata ca habar nu aveti de lumea in care traim. In vest multi au ramas fara locuri de munca si practic fara industrie pentru ca au mutat companiile in tarile sarace, cum a fost Romania, Bulgaria, etc. Cand a crescut un pic nivelul de trai, au mutat totul in locurile si mai sarace, Maroc, Afganistan, India...
Ei bine, in 30 de ani nu va mai conta. Ca industriile nu o sa se mute in locuri sarace sa creeze locuri de munca, ci o sa fie automatizare mult mult mai extinsa, timp in care populatia globului va fi mult mai multa, pe la 10 - 11 miliarde. Asta inseamna ca mult mai multi vor fi saraci sa fara nici o perspectiva. Deja daca suni la banca sau la compania de telefoane dai de un robot care te plimba prin optiuni, in loc sa vorbesti cu o fiinta. La supermarket au inceput sa puna cititoare de carduri in loc de casiere. Migratia deja a inceput demult si se va intampla destul de treptat incat nimeni sa nu observe. Doar asa ocazional niste unii vor pierde locu de munca si nu o sa gaseasca altceva.
Nici nu stiu daca conteaza incalzirea globala. E deajuns capitalismul care e bazata pe crestere continua si eficientizare. Ce poate fi mai eficient si ieftin, decat niste roboti?
In anii 70 in vest o familie putea sa-si permita sa-si cumpere casa cu gradina doar cu salarul barbatului. Acum e nevoie ca ambii soti sa lucreze si poate isi permit un apartament. Cum va fi cand vor concura mult mai multi pentru acelasi loc? Hmm?

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Pr Haralambie » 27 Dec 2016, 16:33

In teologia ortodoxa, invatatura este ca, pamanul nu este singurul loc de existenta pentru oameni, care asa cum se stie, este destul de limitat. Dupa invatatura Bisericii, Adam daca nu ar fi gresit nu ar fi murit si implicit si noi, si omenirea in loc de moarte, ar fi fost ridicata la o stare mai inalta de desavarsire si la o mutare fizica cu trupul spre alte taramuri, numite ceruri. Asa cum proocul Ilie a fost luat la cer in car de foc. Asa cum Mantuitorul Hristos S a inaltat la cer. Pamantul l am putea compara cu o maternitate unde se sta o scurta perioada.
Nu mananc carne de vreo 25 de ani dar asta nu e mare bravura. Problema e ca sunt multi care se plang de suferinta amimalelor care sunt condamnate spre a fi sacrificate dar in acelasi timp sunt consumatori de carne.
Eu traiesc intre romani. Aici unde sunt eu, raman munti intregi necositi, neingrijiti si tinerii nu vor sa munceasca pentru ca nu se castiga ca in occident. Cand le povestesti despre greutatile din trecut, spun ca sunt povesti. Cu lipsa oamenilor de munca si seriosi se confrunta foarte multi oameni din jur.
Vesmintele alea cu fir aurit nu sunt din aur. Ma mir ca un om ca d ta ar putea crede asa ceva. Iar despre averea bisericii, este o mare minciuna. Daca ar fi asa nu ar mai cere preotii bani mereu prin biserici pt diferite reparatii sau constructii. Eu personal si multi altii ca mine nu au salar, nici de la stat nici de la Biserica.
Cu mult respect.

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde nemessis » 27 Dec 2016, 22:41

Dupa invatatura Bisericii, Adam daca nu ar fi gresit nu ar fi murit si implicit si noi, si omenirea in loc de moarte, ar fi fost ridicata la o stare mai inalta de desavarsire si la o mutare fizica cu trupul spre alte taramuri, numite ceruri.
Fascinant. Cred ca de asta imi plac discutiile cu ortodocsii, e exact ca in copilarie, prietenu ala enervant, care inventa pe loc reguli noi ca sa-l avantajeze doar pe el, despre orice joc era vorba. "sa zicem ca eu sunt de fapt 5" "sa zicem ca eu sunt invizibil".
Remarcabil cum orice poate fi rezolvat cu niste inventii.
Numai ca, realitatea nu tine cont de carul lui Ilie. Plasticul are nevoie de secole ca sa se degradeze - producem milioane de tone. Padurile din amazon s-au injumatatit, Marea Aral a disparut si a lasat in urma doar un desert cu sare, mii de focoase nucleare sunt pe mana unor indivizi dementi.
Dar nu-i nimic, ca e totul doar vrajeala. Ma uit pe imaginea din satelit si vad locul unde era Marea Aral si unu pe forum imi zice ca nu se intampla de fapt nimic :shock: - dar carul lui Ilie si femeia din coasta, da, alea categoric sunt adevarate.
Eu traiesc intre romani. Aici unde sunt eu, raman munti intregi necositi, neingrijiti si tinerii nu vor sa munceasca pentru ca nu se castiga ca in occident.
Conteaza? umanitatea este pe intregul pamant si momentan China si India sunt extrem de suprapopulate, din acelasi motiv la care indeamna ortodocsii: cat mai multi copii. Nu conteaza conditiile; cantitate, nu calitate! Ei bine, avem rezultatele experimentului, au facut ei si rezultatele sund un dezastru, insa populatia va creste in continuare. Populatie mai multa inseamna deseuri mai multe, consum mai mare. Tigrii din sumatra sunt pe cale de dipsaritie din cauza ca nu mai au unde sa traiasca. Orangutanii din Borneo mor de foame ca padurea lor a fost inlocuita de plantatii de palmieri.
Asta se intampla cu 6.5 miliarde de oameni. Ce urmeaza cand vor fi 11 si vor avea mult mai putine resurse? Nici un cer imaginat si nici o caruta in flacari nu e solutie la ceea ce urmeaza.
E interesant si principiu "in carpati sta iarba necosita, deci totul e bine". Parca nu ar fi navalit milioane de sirieni in europa. De parca toti s-ar duce inapoi in tara lor peste 2 ani, nu? Sa vedem ce urmeaza cand incep problemele in Asia. Cand vin aia multi, ca doar nu o sa mearga in Siberia. Negarea nu o sa mai functioneze.
Cu lipsa oamenilor de munca si seriosi se confrunta foarte multi oameni din jur.
Da. Si aceiasi oameni care se plang de angajati neseriosi trebuie imediat intrebati care e salarul ce ofera.
Eu personal si multi altii ca mine nu au salar, nici de la stat nici de la Biserica.
Sunt constient ca sunt parohii mai sarace. Vorbeam de patriarhie si episcopii. Si nu merita sa intram in tema asta, ca e irelevant.
Sa fim seriosi. Catedrala nu e un proiect al unei institutii falimentare, e proiectul unei institutii care stie sigur ca are acces la fonduri practic infinite. Din nou folositi propria experienta si spuneti ca e general valabila peste tot.

Nad
Mesaje:7
Membru din:25 Dec 2016, 07:44
Confesiune:ortodox
Preocupări:Fotografia

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Nad » 28 Dec 2016, 14:13

Nu sunt vinovați ordodocșii in poluarea masiva si epuizarea resurselor. Fiecare cultura si națiune are propriile lacune in educarea populației și constientizarea lor la problemele locale si globale, sunt promovate valori eronate din cauza capitalismului. Oamenii sunt zombați ca au nevoie de multe ca sa fie Fericiți sau in rând cu lumea... pe când asta e doar o iluzie. Dacă lumea ar trăi după logica creștină asta ar însemna sa ducă un mod de viața mai conștient, mai grijuliu față de mediu și față de alți oameni, un trai decent = o minimizare a poluării si cred ca oamenii își dau seama ca e mai binevenit sa ai mai putini copii, dar sa le oferi o educație mai calitativa. Asta ar însemna ca oamenii ar adopta copiii orfani fără sentimentul de egoism ca trebuie neaparat sa fie biologic cu același fond genetic. Asta vine deja din instincte animalice sa te răspîndești ca genă. Dar sunt supărată si pe biserica ca nu susține progresul științific si a mai ars pe rug o mulțime de savanți care încercau sa aducă știință in rândurile oamenilor sau mai fie nerozie si credință oarbă is superstiții. La ce bun au ars creștinii biblioteca din Alexandria??? In numele lui Dumnezeu? Nu prea cred : au fost si ei niște egoiști speriați ca lumea nu o sa se închine lor si o sa afle prea multe adevăruri, n-o sa le mai aducă daruri and so on. Si hai sa recunoaștem orice are si partea negativă si parte pozitivă. Progresul științific a adus si progres tehnologic, însă mereu s-au găsit cei care au vrut sa profite din asta fără a se gândi la repercusiunile globale si pe termen lung. Ma mir ca se mai găsește lume indiferenta sau cea care interzice introducerea soluțiilor ECO deoarece pentru ei asta ar însemna o minimizare a profiturilor. Care sunt cele 7 păcate care duc la pierzanie: lăcomia, mânia, mândria, invidia, lenea, desfrinarea, iubirea de arginți. Cred ca au dreptate cei ce le-au proclamat drept distructive.

Nad
Mesaje:7
Membru din:25 Dec 2016, 07:44
Confesiune:ortodox
Preocupări:Fotografia

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Nad » 28 Dec 2016, 14:48

Sa presupunem ca Adam și Eva renunțau să facă copii. Copii care ulterior au comis incest si ulterior copiii lor au făcut la fel. Sa presupunem totuși ca eu au decis sa ducă o viața de călugări, in rugăciuni si fără copii. Oh am fi scutiți milenii de generații de chinuri si probleme. De potop și răstignirea unicului om (fiu de Dumnezeu) de treabă care a existat vreodată. Pina si Isus nu a avut copii. Dar admit ca ne sunt necunoscute căile lui Dumnezeu si avem ceea ce meritam. Dacă ar renunța toată omenirea sa mai facă copii am pune capăt acestui circuit vicios de existența, am mai trai cel mult 100 de ani si atit ))) o planeta fără oameni, fără păcate, dacă e atit de greu sa educi in oameni un spirit de pace, grija, dragoste si fire conștientă față de tot ce ne înconjoară. Poate spre asta si mergem, când o sa fie o stare si mai critica a lucrurilor sau prea tîrziu. Sa se inventeze sau descopere soluții împotriva egoismului exagerat.

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Pr Haralambie » 29 Dec 2016, 00:45

Nad, Biserica nu este impotriva stiintei, si nu Biserica a ars pe rug. Inchizitiile apartin romano-catolicilor, care la acea vreme deja erau despartiti de Biserica.

Referitor la procreare. Invatatura teologica ortodoxa spune ca Adam si Eva si prin ei omenirea, oricum s ar fi inmultit, doar ca pe alta cale decat cea sexuala, adica prin cuvant, in care ar fi lipsit placerea si durerea. Asa cum Fecioara Maria a nascut prin cuvant venit de la Arhanghelul Gavriil, de la Duhul Sfant si Fecioara fiind de acord, ( prin cuvant a acceptat). Asa si Adam si Eva ar fi devenit prin ascultare dumnezei prin har si prin cuvantul lor ar fi devenit parinti si creatori. Sau alt fel spus, ar fi luat parte la creație, ( si acum omul ia parte la creatie, doar ca in modul care stim). Adam si Eva au pierdut aceasta cinste si putere a facerii de minuni prin cuvant, (care nu se limita numai la procreere), care a fost restabilita in mod deplin in Hristos, noul Adam.

Referitor la resurse. Pamantul are o putere fantastica de regenerare. De exemplu, rezervele subterane de petrol, care alta data se credea ca prin exploatare se epuizeaza total, acum se stie ca intr un timp oarecare se reumplu. Sau, padurile, se regenereaza de la sine. Eu personal am fost martor in anul 2004, cand un vant foarte puternic a doborat la pamant munti intregi de padure. Nu stiu cate sute de mii de hectare au fost, dar intinderea este pe o distanta de cel putin 100 km in lungime, nu stiu si in latime. Iar acum la sfarsitul lui 2016, muntii sunt impaduriti cu padure tanara, regenerata natural in raport de 90% iar 10% prin plantatie organizata. A trebuit 3 ani pantru a fi curatati muntii de avalansa de lemn cazut. Sunt unii diversionisti acum, care se folosesc de poze vechi din perioada aceea si tot posteaza pe internet acei munti goi ca sa arate cat s a furat. Nu neg ca s a si furat, dar nu in masura care se arata.
Cred ca majoritatea pajistelor montane, daca nu ar fi intretinute si cutatate de lastaris, prin subventii europene, s ar impadurii natural.

Popoarele care intra in declin demogafic, sunt sortite disparitiei si vin altele si le iau locul. Sunt multe exemple. Asa a disparut Imperiul Roman de Rasarit.
Sub ochii nostrii, are loc invazia musulmana in Europa, tocmai sumb motivul revitalizarii Europei intrate deja in declin demografic.
Necredinra, egoismul, autosuficienta de sine, comoditatea, pot invoca tot felul de pretexte, cum ar fi: ingrijorarea excesiva pentru natura, pentru urmasi, care chipurile sufera, etc. Dumnezeu este scos cu totul din ecuație. Menirea omului pe acest pământ nu e cunoscuta. Rostul suferintei nu e cunoscut. Sunt aplecati spre pesimism. Mereu nemultumiti. Mereu in lupta cu morile de vant. Mereu cautand neputand sa înțeleagă.
Cu mult respect.

Nad
Mesaje:7
Membru din:25 Dec 2016, 07:44
Confesiune:ortodox
Preocupări:Fotografia

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Nad » 29 Dec 2016, 04:03

Sunt de acord ca Dumnezeu are grija de toate.
Insa mintea mea e intoxicata de paranoia si frica ca nu oferim ceea ce trebuie si Suntem sortiți chinurilor pentru păcatele noastre si a strămoșilor. Nu vreau sa sufere si copilul meu acest eșec, frica sau ură fata de condiția in care va fi inevitabil.

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde nemessis » 29 Dec 2016, 11:44

Nad, Biserica nu este impotriva stiintei, si nu Biserica a ars pe rug.
Stiinta functioneaza pe principiul ca nu stim inca ceva, hai sa gasim o metoda prin care sa aflam, pe cand biserica e "noi avem deja raspunsurile, nu are nici un sens sa mai studiem". Stiinta sustine ca tot ce stim este cu greseli si in general oamenii pot ajunge la concluzii gresite, deci intodeauna trebuie verificat totul si indoiala este esentiala, biserica sustine ca este infailibila, ca toate raspunsurile sunt corecte si ca indoiala este un pacat.
Nici nu trebuie sa aduc vorba de femeia creeata din coasta, sau de vinul care se transforma in sange. Din principiu biserica este si a fost impotriva stiintei. Daca nu ar fi, atunci ar accepta si ar aplica metodele stiintei. Ar verifica daca intr-adevar vinul se transforma. Ar verifica daca Eva a fost creeata din coasta.
E simplu sa zici ca sustii stiinta, apoi sa faci fix contrariul sau sa te opui cercetarii, spunand ca stiinta nu ar trebui sa cerceteze un lucru sau altul.
Si e chiar minciuna sa zici ca sustii stiinta, apoi sa respingi concluziile care nu-ti convin, cum ar fi varsta universului, natura luminii sau stramosii omului.
Referitor la resurse. Pamantul are o putere fantastica de regenerare.
Rinocerul alb a disparut din cauza omului. Pasarea Dodo din Mauritius a disparut tot din cauza omului, prin sec. 17 - insa a durat aproape 150 de ani pana s-a recunoscut oficial, fiindca biserica, marea sustinatoare a stiintei s-a opus ideei ca din creeatia lui Dumnezeu poate sa dispara ceva datorita omului.
Tigrul tasmanian, ras de pe fata pamantului, ultimul exemplar mort in captivitate prin anii 80.
Categoric, pamantul se va regenera. Pamantul, nu oamenii. Astia o sa dispara sau o sa se restranga extrem de mult.
Acuma eu inteleg ca viitorul este un paradox - fiindca va fi un aparent belsug, insa insist pe tema asta pentru ca pretul este imens. Este nevoie de distrugere mult prea mare. Nu noi o sa fim cei care vor vedea nota de plata, ci copii/nepotii nostri. Omul o sa aiba nevoie de tot mai multa tehnologie ca sa sustina ritmul actual - si tot va veni vremea cand limitele vor fi atinse.
Ati adus vorba de petrol. Va reamintesc, companiile imense nu fac estimari pe 3-4 ani, ci pe urmatorii 50. Si angajeaza specialisti iin domeniu care pot sa evalueze situatia. Ei bine, specialistii au ajuns la concluzia ca e nevoie de gaza de sist. Sondele nu sunt deajuns.

Haralambie, atitudinea dumneavoastra imi aminteste extrem de mult de Brumhilde Pomsel. Era secretara unui sef nazist si chiar si la 105 ani sustinea ca habar nu avea ca evreii sunt gazati la scara industriala. Ca auzea zvonuri, dar nu a dat crezare, ca doar era o fata naiva de 20 de ani, ce stia ea.
Ce va fi cand la batranete vei fi intrebat "Ti s-a zis ce se intampla, este imposibil sa nu fi stiut". Nici ea nu este crezuta cand face pe inocenta, la fel cum nici dumneavoastra nu o sa aveti nici o pretentie sa fiti crezut.
Dumnezeu este scos cu totul din ecuație.
Popii au fost cei care l-au scos pe Dumnezeu din ecuatie cand au montat paratrasnete pe biserici. Stiti ce spune paratrasnetul acela? Acceptarea realitatii. Ca lumea asta functioneaza pe baza unor principii proprii si Dumnezeu este complet irelevant. Nici nu prea conteaza daca exista sau nu.

Acuma ar fi de vazut daca scaderea treptata a numarului de copii intr-adevar ar rezolva ceva. Fiindca degeaba face omul doar un singur copil si ii cumpara telefon mobil nou in fiecare an si isi cumpara masina noua din 5 in 5 ani.
Insa e destul sa faci experimentul din povestea cu omul care a inventat sahul. A cerut doar un grau pe primul patrat (2 la puterea 0), pe urmatorul patrat dublul, deci 2 graunte (2 la puterea 1), dublul pe urmatorul (2^2 = 4) si asa mai departe. Normal ca s-a ras de el. Ca ar fi vandut jocul pe cateva graunte. Exact aici este partea pe care creierul uman are probleme mari sa intuiasca, cresterea exponentiala. Pe la patratul 32 s-ar fi ajuns la cantitate de grau imposibil de obtinut pe intregul pamant.
Populatiile cu multi copii si rata de mortalitate mica cresc exponential. Deci consumul creste exponential. Poluarea si ea, creste exponential.
Nu conteaza pana la urma parerea nimanui, nici macar a mea. Conteaza numai ce arata cifrele si ceva corelare cu istoria. Poate sa vina orice popa, sau orice invatatura ortodoxa. In lumea reala castiga stiinta. Paratrasnetul.

Pr Haralambie
Mesaje:895
Membru din:14 Ian 2010, 19:54
Confesiune:ortodox
Preocupări:Sensul vieţii
Localitate:BOR
Contact:

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Pr Haralambie » 30 Dec 2016, 20:08

Stiinta functioneaza pe principiul ca nu stim inca ceva, hai sa gasim o metoda prin care sa aflam, pe cand biserica e "noi avem deja raspunsurile, nu are nici un sens sa mai studiem". Stiinta sustine ca tot ce stim este cu greseli si in general oamenii pot ajunge la concluzii gresite, deci intodeauna trebuie verificat totul si indoiala este esentiala, biserica sustine ca este infailibila, ca toate raspunsurile sunt corecte si ca indoiala este un pacat.
Nici nu trebuie sa aduc vorba de femeia creeata din coasta, sau de vinul care se transforma in sange. Din principiu biserica este si a fost impotriva stiintei. Daca nu ar fi, atunci ar accepta si ar aplica metodele stiintei. Ar verifica daca intr-adevar vinul se transforma. Ar verifica daca Eva a fost creeata din coasta.
E simplu sa zici ca sustii stiinta, apoi sa faci fix contrariul sau sa te opui cercetarii, spunand ca stiinta nu ar trebui sa cerceteze un lucru sau altul.
Si e chiar minciuna sa zici ca sustii stiinta, apoi sa respingi concluziile care nu-ti convin, cum ar fi varsta universului, natura luminii sau stramosii omului.
Biserica nu este împotriva stiinței. Stiința se ocupă cu toate cele din lumea aceasta, care pot fi verificate, cercetate. Pe când Biserica se bazeaza pe revelațiea adusa de Hristos, și nu numai ci și de prooroci, de sfinți, chiar revelația naturală care poate fi văzută în creație. Și vorbeste despre Ceruri, despre împărăția altei lumi, despre Hristos, menirea omului pe acest pămân, despe mântuire, etc. Stiința poate să spună despre lucruri că sunt create din diferite elemente, sau că funcționează într un anumit fel. Despre fenomene naturale sau legile fizicii, sau subtanțele chimice, etc. Știința devine mincinoasă atunci când își dă cu presupusul și își depășește sfera ei de cercetare, pe când Biserica, se fundamentează pe învățătura Lui Hristos, mărturisește despre taine și întâmplări care au urmat sau vor urma și pe care știința nicodata nu va ajunge la cunoașterea lor prin mijloacele care le deține.
Rinocerul alb a disparut din cauza omului. Pasarea Dodo din Mauritius a disparut tot din cauza omului, prin sec.
Că a dispărut din cauza omului, nimeni nu contestă, dar nu a dispărut din cauză că au fost prea mulți oameni, căci de fapt asta era ideia - suprapopularea.
Pasarea Dodo din Mauritius a disparut tot din cauza omului, prin sec.17 - insa a durat aproape 150 de ani pana s-a recunoscut oficial, fiindca biserica, marea sustinatoare a stiintei s-a opus ideei ca din creeatia lui Dumnezeu poate sa dispara ceva datorita omului.
Eu nu prea cred asta că Biserica s-a opus recunoașterii dispariției. Puteți argumenta? Numai să nu faceți confuzie cu privire la Biserică.
Ati adus vorba de petrol. Va reamintesc, companiile imense nu fac estimari pe 3-4 ani, ci pe urmatorii 50. Si angajeaza specialisti iin domeniu care pot sa evalueze situatia. Ei bine, specialistii au ajuns la concluzia ca e nevoie de gaza de sist. Sondele nu sunt deajuns.
Asta e altceva. Țara noastră niciodată nu a avut sufiecient gaz și a cumpărat mereu de la ruși. România sub influența U.S.A., vrea să nu mai fie dependentă de Rusia, din cauza schimbărilor geo-politice, și vrea să investească în acest segment energetic.
Popii au fost cei care l-au scos pe Dumnezeu din ecuatie cand au montat paratrasnete pe biserici.
Asta a fost bună, chiar m a distrat. :) Păi nu L au scos de loc din ecuație pe Dumnezeu preoții. Ortodocșii, nu cred că ei sunt mai priveligiați față de restul lumii. Dimpotrivă, sunt învățați de către Hristos că vor suferi cel mai mult, că vor fi urâți de toți oameni, că vor fi duși prin tribunale, judecăți, temnițe, uciși, etc. Vedeți vre un privilegiu undeva?
Stiti ce spune paratrasnetul acela? Acceptarea realitatii. Ca lumea asta functioneaza pe baza unor principii proprii.
Întodeauna am fost de acord cu acestă ideie. Păi chiar Hristos spune asta. Dumnezeu dă soarele peste cei drepți și peste cei nedrepți. Învățătura ortodoxă nu exclude intervenția Lui Dumnezeu în creație pentru a suspenda legile fizice uneori, dar aceasta este una extraordinară nu ordinară.
Acuma ar fi de vazut daca scaderea treptata a numarului de copii intr-adevar ar rezolva ceva.
Rezolvă dispariția unor popoare de pe hartă. În vremurile noastre și întodeuna, țările suprapopulate au avut și au cea mai mare forță economică și nu numai.
Cu mult respect.

Nad
Mesaje:7
Membru din:25 Dec 2016, 07:44
Confesiune:ortodox
Preocupări:Fotografia

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde Nad » 31 Dec 2016, 02:49

Populația in Danemarca 5,4 milioane. Si ea este cu o dinamica de creștere economică din cele mai remarcabile, deși natalitatea din anii '70 nu a cunoscut o rata de creștere, însă oricum au cele mai bune condiții de viață, inclusiv soluții eficiente in lupta cu poluarea, de asemenea ea eficientizeaza datorită progresului toate sferele ce activitate umană, evident nivelul lor intelectual a contribuit la situația lor, si cred ca si-au dat seama ca e mai importat sa oferi calitate decit cantitate. Si hai sa luam exemplu Indiei cu o populație de 1,2 miliarde (2012) cu un nivel ridicat si de natatlitate si de mortalitate la virsta precară, mai ales săracii își fac o duzina de copii si ii vând.
Nivelul economic al Indiei pare sa fie impresionant, cu toate astea rata șomajului e extrem de înaltă, țara se confrunta cu malnutriție si inegalitate socială majora. La ce bun își fac zeci de copii? Am impresia ca intelectualitatea unui om e invers proporțională cu numărul de copii pe care si-i face, deși admit ca nu e un adevăr... însă imi observ si vecinii alcoolici care au cite 5 -6 copii si nu le oferă nici educație nici condiții de trai, iar din ei cresc criminali si narcomani sau mor prematur, sau fac si ei copii prematur si in acest cerc vicios se nasc oameni necăjiți si viitori paraziți ai societății. Doamne iartă-mă! Nu am nici un drept sa ii judec! Doar ca mi se umple inima de furie ca nimeni nu are grija sa le dea o lecție de disciplină si voința de corigență, autodesavirsire... si nici măcar ei nu sunt interesați sa ducă un mod de viața sănătos si decent.

nemessis
Mesaje:348
Membru din:09 Dec 2010, 21:20
Confesiune:ateu
Preocupări:arta, stiinta, omul

Re: Procrearea copiilor

Mesaj necititde nemessis » 03 Ian 2017, 00:00

Stiința se ocupă cu toate cele din lumea aceasta, care pot fi verificate, cercetate. Pe când Biserica se bazeaza pe revelațiea adusa de Hristos, și nu numai ci și de prooroci, de sfinți, chiar revelația naturală care poate fi văzută în creație.
Mai usor cu afirmatiile astea. Teoria evolutiei este respinsa de ortodocsi din motive revelate(dar categoric false). Toate dovezile din genetica, biologie, paleontologie, istorie sunt respinse prin "noi avem cartea asta". Apoi ortodocsii fac cateva afirmatii care pot fi - si chiar au fost testate, ca vinul s-ar transforma in sange, sau ca rugaciunile ara vea vreun efect. Degeaba sustineti ca biserica nu este impotriva stiintei, nu am cum sa va cred.
Eu nu prea cred asta că Biserica s-a opus recunoașterii dispariției. Puteți argumenta? Numai să nu faceți confuzie cu privire la Biserică.
Am incercat sa dau de articol, dar nu mai gasesc, nici nu mai stiu exact unde am citit. Avand in vedere ca daca dau articolul iar o sa se inventeze ceva pretext de a respinge, motivatia mea este destul de slaba. Probabil va trebui sa ascult ca biserica papilor nu se ridica la nivelul ortodocsilor.
Exemplele astea oricum le-am adus ca sa va arat ca va cam pripiti in siguranta asta ca lumea se regenereaza. Ei bine, cateodata efectele sunt permanente si ireversibile. Nu au legatura cu numarul de oameni, dar are legatura cu lipsa de ratiune de care da dovada omenirea ca intreg.
Rezolvă dispariția unor popoare de pe hartă.
Degeaba dispar cateva popoare daca numarul indivizilor este in crestere. Sa zicem ca zonele izolate si care sunt intr-o continua subzistenta, ca satele din romania nu o sa fie afectate foarte curand. Insa alte locuri de pe planeta o sa se lupte cu probleme grave. Si toate astea, pentru ca au simtit ei nevoia sa faca 6-8 copii. Si exact asta e legatura cu ortodoxia. Obsesia asta ca trebuie neaparat sa ai multi copii si ca e un pacat sa folosesti metode de contraceptie. Problema persista. Degeaba nemtii si danezii sunt mai chibzuiti si fac copii de care chiar se bucura, daca in india si tarile arabe toarna la copii la foc continuu. Partea interesanta, o fac din motive religioase.
Vedeti aici un filmulet cu un imam din Afganistan. Omul asta si sotia lui incearca sa convinga oamenii de acolo ca poti sa te opui voii lui Dumnezeu, folosind o pelicula de latex. Filmul asta este esential pentru ca e revoltator. Oamenii aia inteleg, ca sunt prea multi copii, dar in acelasi timp au disonanta cognitiva enorma, ca religia lor spune ca trebuie sa aiba cat mai multi.


Înapoi la “MORALĂ şi SPIRITUALITATE: aspecte practice ale vieţuirii ortodoxe”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX