Cine este Dumnezeu? Cum a fost creat?

Tot felul de probleme de Morală şi Spiritualitate Ortodoxă.
Discuţii pe marginea Operelor patristice, Filocalie, Pateric etc
georgexf
Mesaje: 1
Membru din: 12 Apr 2017, 19:02
Confesiune: ortodox
Preocupări: student

Cine este Dumnezeu? Cum a fost creat?

Mesaj necititde georgexf » 12 Apr 2017, 19:11

Bună ziua. Vă deranjez cu câteva întrebări, dorind sa înţeleg, anumite lucruri cu privire la creştinism.

1. Cine este Dumnezeu? Cum a fost creat?
2. Din ce este format sufletul? Dăinue după moarte?
3. Iadul şi raiul exista? Conştiinţa rămâne vie, după moarte?
4. Un ateu , poate fi primit în rai?
5. Dumnezeu iartă lucrurile comise împotriva bisericii creştine?

Avatar utilizator
dimitrie
Mesaje: 971
Membru din: 03 Dec 2010, 01:33
Confesiune: ortodox
Preocupări: preoţie, familie
Localitate: Craiova

Re: Cine este Dumnezeu? Cum a fost creat?

Mesaj necititde dimitrie » 13 Apr 2017, 16:18

Bună ziua. Vă deranjez cu câteva întrebări, dorind sa înţeleg, anumite lucruri cu privire la creştinism.

1. Cine este Dumnezeu? Cum a fost creat?
Dumnezeu este doar Acela care nu a fost creat.
Să-mi dea Dumnezeu ce "medicament" ştie El, numai să putem fi împreună, deplin, dincolo!

MarcusAurelius
Mesaje: 104
Membru din: 13 Noi 2014, 18:23
Confesiune: alta religie
Preocupări: idolatru

Re: Cine este Dumnezeu? Cum a fost creat?

Mesaj necititde MarcusAurelius » 15 Apr 2017, 11:16

Bună ziua. Vă deranjez cu câteva întrebări, dorind sa înţeleg, anumite lucruri cu privire la creştinism.

1. Cine este Dumnezeu? Cum a fost creat?
2. Din ce este format sufletul? Dăinue după moarte?
3. Iadul şi raiul exista? Conştiinţa rămâne vie, după moarte?
4. Un ateu , poate fi primit în rai?
5. Dumnezeu iartă lucrurile comise împotriva bisericii creştine?
5. Incurcate sunt caile Domnului. Pe unii ii iarta, cum s-a intamplat cu Constantin cel Mare care, desi si-a asasinat fiul si nevasta si a fost botezat pe patul de moarte de catre un episcop arian, Eusebiu de Nicomedia, a fost facut sfant de Biserica Ortodoxa ce i-a condamnat pe arieni drept eretici. Se spune ca pacatele impotriva Duhului Sfant nu pot fi iertate. Dar cum biserica a fost intemeiata la cincizecime prin pogorarea Duhului Sfant, nu vad cum un pacat impotriva bisericii ar putea fi iertat. Insa s-ar putea sa ma insel, mai ales ca logica teologilor e la fel de incurcata ca si caile Domnului.

4. Pentru atei nu exista rai, asa ca nu vad ce problema ar avea un ateu in legatura cu faptul ca va fi sau nu primit intr-un loc despre care nici macar nu crede ca exista. Pe de alta parte exista credinciosi care ar vrea ca ateii sa intre in rai, asta desigur cu conditia sa devina ei insisi credinciosi. Insa asemenea atei care devin credinciosi nu mai sunt atei si deci vor ajunge in rai cu conditia ca raiul sa existe totusi.

3. Daca sufletul e nemuritor, s-ar putea ca raiul si iadul sa existe, desi acest lucru nu e neaparat obligatoriu. Un suflet nemuritor ar putea exista chiar si fara rai sau iad. Problema e insa daca sufletul e nemuritor. Dar mai bine sa punem problema altfel. Constiinta, printre altele, pastreaza memoria lucrurilor pe care le-am gandit, adica e depozitara a unor informatii. Ma intreb insa: informatia poate exista fara un suport material? Sa iau ca exemplu o carte. Daca las o carte in vant, ploaie si soare, paginile ei, care sunt suportul material al informatiei din carte, se vor degrada pana cand la un moment dat informatia nu va mai putea fi recuperata. Pentru a o recupera totusi, va trebui sa pun la loc toti atomii care au compus hartia, sa refac toate moleculele ce s-au modificat, studiind pozitiile si traiectoria tuturor atomilor de pe Pamant si incercand sa refac intregul film al evenimentelor care au dus la degradarea cartii si la pierderea informatiei. Numai ca in univers informatia nu se conserva. Daca un singur atom din cartea mea ar intra intr-o gaura neagra, pot sa spun adio informatiei pe care acesta a continut-o. Prin urmare, nici daca informatia e legata strict de un suport material, ea nu se conserva in mod automat. Nu vad insa cum s-ar putea ca informatia sa existe independent de un suport material. Insa aceasta nu e treaba mea sa explic, ci treaba teologilor. Va asigur insa ca acestia n-au nicio explicatie. In ce ma priveste, consider ca sufletul nu e nemuritor tocmai pentru ca e imposibil sa fie nemuritor. In univers informatia nu se conserva. Si chiar daca s-ar conserva, intr-un univers in expansiune accelerata cum e al nostru, exista mereu informatie care trece dincolo de limita universului vizibil al unui observator, adica se pierde.

2. Deja am raspuns la intrebare.

1. Teologia a adus de-a lungul timpului o multime de argumente privitoare la existenta lui Dumnezeu. Niciunul dintre ele nu e valid. Daca nu ma credeti, analizati-le singur. Prin urmare, concluzia fireasca ar fi ca a ne preocupa de existenta lui Dumnezeu e pierdere de vreme. Teologii le reproseaza insa ateilor ca n-ar avea argumente ca Dumnezeu nu exista. Insa cred ca ar trebui mai degraba sa ne preocupe cum este ceea ce exista, decat sa incercam sa dovedim ca ceva nu exista. Incercati sa-mi dovediti ca nu exista Scufita Rosie. Nu veti reusi. Procedati la fel cu Dumnezeu. La fel, nu veti reusi. Care e concluzia? O puteti trage singur: cele doua lucruri seamana uimitor unul cu celalalt. Daca nu putem dovedi ca un lucru nu exista, asta nu inseamna deloc ca lucrul acela ar exista.

Cum a fost creat Dumnezeu? Aceasta e o poveste lunga si in mare parte necunoscuta. Necunoscuta deoarece informatia nu se conserva in univers.
Caut crestin cu bun simt. Gasitorului ofer recompensa.

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje: 1102
Membru din: 07 Apr 2008, 20:29
Confesiune: ortodox
Preocupări: medicină, teologie, filosofie
Localitate: Italia
Contact:

Re: Cine este Dumnezeu? Cum a fost creat?

Mesaj necititde Ioan Cr » 27 Apr 2017, 15:26

Dacă vom petrece mai mult timp cu gândul la moarte, viața va căpăta mai mult sens.

(2-3) Ce se întâmplă cu sufletul după moarte? Matematic vorbind, probabilitatea că există viață de apoi versus că nu există este de 50:50, ceea ce înseamnă că cei care acceptă această existență au tot atîta dreptate ca și cei care nu o acceptă. Altfel spus, tot CREDINȚĂ este și una, și altă afirmație nedemonstrabilă, dacă devine convingere. Iată deci că ateii nu sunt mai puțini religioși decît creștinii, au doar polaritate opusă.

Stabilit acest lucru, este evident că știința nu stă de partea nimănui, și nici nu poate.
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)


Înapoi la “MORALĂ şi SPIRITUALITATE: aspecte practice ale vieţuirii ortodoxe”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron