Pagina 1 din 1

Sistem audio in biserica

Scris: 11 Dec 2017, 10:13
de mihzaha
Doamne ajuta!
Acum un an am hotarat sa instalam un sistem de sonorizare in biserica pentru ca nu se prea intelegea slujba cand era multa lume pentru ca biserica este mare.
Desi s-au investit foarte multi bani, jumatate de an nu a putut fi folosit pentru ca ecoul din biserica este prea puternic si sistemul facea microfonie la un volum care sa fie util. Am mai investit multi bani pe procesoare pentru a elimina ecoul si microfonia. 2 zile a mers foarte bine, apoi a umblat cineva si l-a dereglat. Aceasta s-a intamplat de 3 ori asa ca am pus lacat. A tras cineva de dulapul deasupra caruia sunt aceste dispozitive si au cazut de la 2 metri. A parut sa mearga sistemul pana cand a fost reglat din nou si apoi au inceput sa nu mai functioneze dispozitivele care au cazut. Acum nu functioneaza jumatate din microfoane, statia de exterior merge din cand in cand si cea din interior are un sunet murdar.
Am sentimentul ca nu avem ajutorul lui Dumnezeu in aceasta problema.
Intrebarile mele sunt:
1. Gresim ca incercam sa folosim un sistem de sonorizare?
2. Daca nu, exista recomandari in legatura de cum ar trebui sa functioneze? (Ne-am gandit ca ar trebui sa fie un sunet natural, cum se aude in strana si in altar sa se auda si in biserica, fara ecou si efecte - chiar folosim procesoare pentru egalizarea incaperii si eliminarea ecoului. De asemenea suficient de tare incat sa auda si batranii - folosim compresor pentru limitarea sunetelor puternice. Fara zgomot si fara sa necesite atentia celor ce il folosesc - nu trebuie sa stea in pozitii fixe pentru a putea fi captati de microfoane (sunt 11 microfoane mici discrete in toate locurile importante) si nu punem la dispozitie in exterior decat o roata pentru volumul din exterior si una pentru interior, care in mod normal nu ar trebui atinse (restul setarilor sunt sub lacat).
3. Care ar putea fi motivele pentru care intampinam problemele acestea? Sunt evidente -
pana si in timpul reglajelor s-a defectat unul din dispozitivele cu care masuram.

Re: Sistem audio in biserica

Scris: 13 Dec 2017, 11:02
de Pr Haralambie
Exploatarea neatentă și instalarea unui sistem nereușit nu trebuie puse pe seama lipsei voinței Lui Dumnezeu. Toate sunt bune cate sunt de folos oamenilor.
Din cate știu, pt evitarea microfoniei, trebuie puse mai multe boxe mici in diferite locuri in biserica. Alea mari cu bătaie lungă fac microfonie. Și trebuie și o stație bună.

Re: Sistem audio in biserica

Scris: 26 Ian 2018, 16:32
de mihzaha
Nu stiu ce sa zic... problemele care apar sunt foarte diverse si nu tin strict de sistemul audio.
Saptamana trecuta au venit 380V pe priza si s-a prajit totul...

Re: Sistem audio in biserica

Scris: 26 Ian 2018, 18:42
de Pr Haralambie
Pai, și siguranțele? Siguranță pe panou, siguranță pe statie, astea trebuiau să se ardă.

Re: Sistem audio in biserica

Scris: 26 Ian 2018, 20:37
de mihzaha
Sigurantele din panou nu au sarit, am inteles de la electrician ca e normal sa nu sara in cazul asta, nu ma pricep.
Sigurantele statiilor s-au ars, dar s-au ars si cateva din dispozitive dupa sigurante. Le vom duce la service pe acelea, dar e ciudat ce se intampla (sunt reglate, le deregleaza cineva, sunt iar reglate, iar le deregleaza, iar sunt reglate, punem afis, sunt trantite de la inaltime, iar sunt montate, la reglare se strica dispozitivul de masura, si din cauza caderii nici nu mai functioneaza bine, in sfarsit, acum se prajesc...

Re: Sistem audio in biserica

Scris: 08 Aug 2019, 17:58
de comar82
intru si eu un pic in discutiile despre sonorizare si instalatie electrica. in primul rand, sonorizarea unei biserici se face de catre cineva specializat. nu oricine vede ceva pe internet si crede ca s-ar potrivi la sonorizare, da oferte si gata. se monteaza. am gasit in biserici, adevarate studio-uri de sunet, cu sute de wati, si se plang ca este microfonie. da. pentru ca biserica, din constructia ei, pe nave, doua sau trei, indiferent de cupola, bizantina sau moldoveneasca, are acustica ei. sonorizarea, doar ajuta putin acustica bisericii. nu este spectacol, sau discoteca, iertate fiind spusele. si... la instalatiile electrice. apelati doar la electricieni specializati... nu oricine schimba o priza acasa, e si electrician. sa intre 380 pe priza.. e cam ciudat. ceva nu a fost in regula cu legaturile. nu am mai auzit asa ceva, decat daca punctul trafo ar fi asvut o strapungere intre faze. . .... noi suntem o firma tehnica, cu experienta in sonorizare de peste 40 de ani. la orice intrebare sau sfat, va stam la dispozitie. imi cer scuze ca am intrat asa... in forum ,

Re: Sistem audio in biserica

Scris: 08 Aug 2019, 18:03
de comar82
si inca ceva... daca se face reglajul de sunet cu biserica goala, e un reglaj, dar cand se umple de enoriasi, acel reglaj nu mai e valabil. si se reface.alt reglaj. daca e rece intr-o biserica se aude intr-un fel, daca e cald, in alt fel. de aici apare inadvertenta in reglaje. si.... in timpul slujbei, nu are cine face reglajele... deci... nu e asa usor sa sonorizezi o biserica. sunetul se reflecta, si apare microfonia. sunt multe, multe de spus...