Cand inceteaza efectiv posibilitatea de a te pocai in viata pamanteasca ?

Se vor discuta şi subiecte care ţin de Părinţii şi învăţătorii Bisericii. Operele şi învăţăturile lor. Sinaxare.
RomeoB
Mesaje:42
Membru din:23 Mar 2015, 08:23
Confesiune:ortodox
Preocupări:mantuirea
Cand inceteaza efectiv posibilitatea de a te pocai in viata pamanteasca ?

Mesaj necititde RomeoB » 05 Oct 2017, 10:04

Şi Atanasie, cel care era preot la noi, mi-a povestit că în Iconia, de unde şi acesta se trage, este o mănăstire numită „a Galatenilor”. Acolo trăia un monah care era crezut de toţi a avea vieţuire preaînaltă şi deprinderi alese. Însă, după cum l-a arătat sfârşitul, era departe de cele ce părea; căci se înfăţişa înaintea fraţilor ca postind împreună cu dânşii, însă mânca pe ascuns de ei. Venind, deci, peste el o boală, a ajuns la ceasul din urmă al vieţii; şi, cunoscând că s-a apropiat de sfârşit, i-a chemat la el pe toţi fraţii din mănăstire. Aceştia s-au adunat cu osârdie, aşteptând să audă ceva însemnat şi mult râvnit de la un asemenea băr­bat îmbunătăţit, după cum credeau, care acum se sfârşea. Acela, însă, jelindu-se şi tremurând, le-a spus: „Credeaţi că postesc împreună cu voi, însă eu mâncam pe ascuns. Şi, iată, acum am fost dat ca hrană balaurului; mi-a legat picioarele şi genunchii cu coada, şi-a vârât capul în gura mea şi, sorbindu-mi sufletul, mi-l desprinde [de trup]”.
Spunând acestea, de îndată a murit, nefiindu-i îngăduit a rămâne în viaţă, ca să poată, prin pocăinţă, să se izbăvească de balaurul acela. Se arată limpede şi de aici că numai spre folosul nostru, care auzim [întâmplarea], a văzut aceasta. Fiindcă deşi l-a vădit pe vrăjmaşul căruia îi fusese predat, nu a putut să scape de el.

http://marturieathonita.ro/despre-cei-c ... -cand-inc/

Din ce am citit prin diversi parinti, posibilitatea efectiva de matuire inceteaza efectiv cand sufletul se desparte de trup.
1) Unde a gresit monahul ?
2) Situatia pare asemanatoatre cu cea a talharului de pe cruce de la dreapta Mantuitorului. Amandoi traiesc ultimele momente dinaintea mortii, amandoi regreta faptele; amandoi le marturisesc.

3) Putea calugarul face ceva mai mult ? Poate in loc sa cheme fratii si sa se marturiseasca inaintea obstii, sa alerge la duhovnic ?
Marturisirera cu durere inaintea obstii inseamna mai mult decat inceput de intentie de spovedanie.

Înapoi la “SFINŢI PĂRINŢI şi ISTORIE BISERICEASCĂ”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron