Pagina 1 din 1

Cand inceteaza efectiv posibilitatea de a te pocai in viata pamanteasca ?

Scris: 05 Oct 2017, 10:04
de RomeoB
Şi Atanasie, cel care era preot la noi, mi-a povestit că în Iconia, de unde şi acesta se trage, este o mănăstire numită „a Galatenilor”. Acolo trăia un monah care era crezut de toţi a avea vieţuire preaînaltă şi deprinderi alese. Însă, după cum l-a arătat sfârşitul, era departe de cele ce părea; căci se înfăţişa înaintea fraţilor ca postind împreună cu dânşii, însă mânca pe ascuns de ei. Venind, deci, peste el o boală, a ajuns la ceasul din urmă al vieţii; şi, cunoscând că s-a apropiat de sfârşit, i-a chemat la el pe toţi fraţii din mănăstire. Aceştia s-au adunat cu osârdie, aşteptând să audă ceva însemnat şi mult râvnit de la un asemenea băr­bat îmbunătăţit, după cum credeau, care acum se sfârşea. Acela, însă, jelindu-se şi tremurând, le-a spus: „Credeaţi că postesc împreună cu voi, însă eu mâncam pe ascuns. Şi, iată, acum am fost dat ca hrană balaurului; mi-a legat picioarele şi genunchii cu coada, şi-a vârât capul în gura mea şi, sorbindu-mi sufletul, mi-l desprinde [de trup]”.
Spunând acestea, de îndată a murit, nefiindu-i îngăduit a rămâne în viaţă, ca să poată, prin pocăinţă, să se izbăvească de balaurul acela. Se arată limpede şi de aici că numai spre folosul nostru, care auzim [întâmplarea], a văzut aceasta. Fiindcă deşi l-a vădit pe vrăjmaşul căruia îi fusese predat, nu a putut să scape de el.

http://marturieathonita.ro/despre-cei-c ... -cand-inc/

Din ce am citit prin diversi parinti, posibilitatea efectiva de matuire inceteaza efectiv cand sufletul se desparte de trup.
1) Unde a gresit monahul ?
2) Situatia pare asemanatoatre cu cea a talharului de pe cruce de la dreapta Mantuitorului. Amandoi traiesc ultimele momente dinaintea mortii, amandoi regreta faptele; amandoi le marturisesc.

3) Putea calugarul face ceva mai mult ? Poate in loc sa cheme fratii si sa se marturiseasca inaintea obstii, sa alerge la duhovnic ?
Marturisirera cu durere inaintea obstii inseamna mai mult decat inceput de intentie de spovedanie.